Anor Londo

Nimi: Anor Londo, Adria
Sukupuoli: Tamma
Syntynyt: 04.07.2011, 8-vuotias (VARL)
Painotus: Esteratsastus
Koulutustaso:Ko: He A, Re: 160cm
Säkäkorkeus: 167cm
Rotu: Hannover
Rekisterinumero: VH12-011-0269
Kasvattaja: René Adler, Saksa
Omistaja: Skurvash, VRL-01372

ERJ ITäyttänyt 4 vuotta 12.01.2012!

Tarjolla jalostukseen rajoitetusti
Lue lisää kasvatus -sivulta!

Sijoitukset ERJ: 60 kpl
ERJ Cup sijoitukset: 2 kpl


Menestyneet Jälkeläiset

Valyria PB ERJ II
Anor Rána PB ERJ I


Anor Londo saapui meille Skurvashiin estepainotteisten hannoverien ollessa kovemmassa huudossa kuin koskaan aikaisemmin. Hankintana tamma on oikea kultakimpale, sillä hyvän sukupuunsa lisäksi Adria on kaikinpuolin hevosmiehen unelma ratsu. Anor London ansioluettelosta on mainittava myös sen erinomaisen rauhallinen ja sosiaalinen luonne, joka on selvästi perua molemmilta vanhemmilta. Ainakaan tallikäyttäytymisessä Adrian käytöksessä ei ole moitittavaa, sillä kylmäpäinen tamma ei hötkyile tai kiivastele turhista.

Aamun varhaisina hetkinä Adrian karsinan edessä on poikkeuksetta pientä ryysistä, kun tallityöntekijät ovat kilvan hoitamassa pikkuneitiä. Valitettavasti vain ensimmäisenä paikalle saapunut saa kunnian hoitaa Adrian aamutoimet, muiden on tyydyttävä seuramaan sivusta. Kovasta suosiostaan johtuen Adrian hoitovuoroja on jouduttu jakamaan halukkaiden kesken, kun yllättäen myös tallin miespuoliset apurit ovat olleet erittäin halukkaita puunaman Anor Londoa. Yleensä jätkille kelpaa koni kuin koni, mutta Adriassa on jotain, mikä saa hoitajat repimään toisiaan hiuksista.

Ratsastaessa kuuliainen ja hyvin apuihin vastaava Anor Londo on rehti kaveri, joka ei useimpien muiden hevosten tapaan yritä luistaa hommista. Toisaalta tähän saattaa vaikuttaa tamman kohtalaisen nuori ikä, sillä tamma ei välttämättä ole vielä oppinut käyttämään kaikkia vippaskonsteja. Liikkeidensä puolesta Adria on melko vaatimaton, laukkaa lukuunottamatta. Kun tamma ottaa ensimmäiset kolmitahtiset askeleensa, ei ole epäilystäkään siitä, etteikö tältä neidiltä paukkuja löytyisi. Laukka on erittäin matkaavoittavaa, vai pitäisikö ennemminkin sanoa maata nielevää. Pelkkä ohjan myötääminen saa jo tamman venyttämään askeltaan entisestään ja vauhdin nopea lisääminen suoraan lähtökuopista onnistuu tammalta ihailtavan sukkelaan.

Anor Londo kuuluu siihen puoliveriryhmään, joita koulukuvioiden hiominen ja piruettien vääntäminen ei voisi vähempää kiinnostaa. Vaikka Adria pyrkiikin ensisijaisesti aina miellyttämään ratsastajaansa, protestoi se tylsiä koulutreenejä vastaan kuolainta mäklöttämällä, korvia pyörittämällä ja häntää viuhtomalla. Viisaampi ymmärtää päästää tamman pälkähästä ja lähteä vaikka pitkälle maastolenkille pohkeenväistön hiomisen sijaan. Adria on aina hyvä viedä pienelle metsäretkelle, kun alkaa näyttää siltä, että tamman korvista nousee höyryä.

Esteille jo sukupuunsakin puolesta luotu Adria hyppää mielellään. Emältä peritty estesilmä ja oikea hyppytekniikka luovat hyvän pohjan menestyä suuremmillakin esteradoilla. Anor Londo on niitä hevosia, joiden suoritukseen ei kovinkaan kuolettavasti vaikuta satulassa istuva ratsastaja. Adria hyväksyy satulaansa kenet tahansa, oikeastaan vain ratsastaja asettaa rajat sille, mihin kilpakentillä pystytään. Kylmäpäinen ja rauhallista harkintakykyä osoittava tamma pysyy hyvin käsissä, eikä lähde turhia rynnimään esteelle, vaikka nekin ominaisuudet tammassa ovat olemassa. Pyytäessä Adria kyllä yltää takuuvarmasti ratsastajan pyytämään tempoon.

Kilpatilanteessa Anorissa voi havaita pientä häilymistä, kun vertaa neidin käytökseen kotikentällä. Pohjimmiltaan Adria on kuitenkin täysi show hevonen, joten pieni jänittäminen tuo vain suoritukseen pientä lisäpontta. Kovaäänistä toisinaan vieroksuva Adria ei ole koskaan välittänyt hirveästä metelistä tai hiuksiahalkovista äänistä, mutta osaa tarvittaessa sietää tilannetta kiitettävän hyvin. Suorituksen aikana todettu täydellinen keskittyminen käsillä olevaan tilanteeseen on yksi tamman valttikorteista kisaradoilla.

Sukutaulu ja -selvitys

i. Londo Square evm
ruunikko, 170 cm
ii. Skybone
rautias, 169 cm
iii. Elder's Lore
iie. Kachina
ie. Elysia
punaruunikko, 164 cm
iei. Wintersorrow
iee. Zozobra
e. Withering Dawn evm
punarautias, 163 cm
ei. Game of Shadows
rautias, 168 cm
eii. Soulblight
eie. Heartsound
ee. Mirror's Truth
kimo, 169 cm
eei. Epic Prize
eee. Black Desiree


i. Londo Square on yksi Saksan tämän hetken lupaavimmista hannoveroreista. 170cm korkea ruunikko ori on aloittanut lupaavasti kilpauransa GP-esteillä, sijoittuen heti ensimmäisessä kisassaan toiseksi. Ratsastajansa Martin Blutin kanssa Londo Square on tehnyt vakuuttavaa jälkeä rataesteillä kansallisella tasolla, vaikkakin ori on vasta seitsemän vuotias. Luonteeltaan "Skurri" on rohkea ja oriiksi rauhallinen. Tekninen suorittaminen esteillä on erinomaista ja kehuja ori on saanut erityisen tarkasta jalkatyöskentelystään. Vielä nuorehkolla oriilla ei ole jälkikasvua kuin tusinan verran, mutta Squarelle on povattu menestystä myös myöhemmin jalostuspuolella - mikäli se jatkaa esteillä menestyksen tiellä.

ii. Skybonen kullanrautias väri, kapea symmentrinen piirto ja neljä sorjaa sukkajalkaa muistuvat hyvin etenkin saksalaisten teinityttöjen mieleen takavuosilta. Korean ulkomuotonsa lisäksi Skybone oli menestyksekäs esteratsu, joka loi uraansa myös kansainvälisellä tasolla ja sijoittupa ori muutamaan otteeseen maailmancupin osakilpailuissakin palkinnoille. Vaikkakin Skybone oli esteillä hyvä suorittaja, sortui ori liian usein machoiluun esiintyessään. Pörhistely suuryleisön edessä söi toisinaan orin voimia, eikä se aina yltänyt parhaimpaansa kisatilanteessa - niinpä Skybone ruunattiin yksitoistavuotiaana. Ruunaamisen jälkeen Skybonen luonne tasaantui ja ori hilasi itseään muutaman sijoituksen ylemmäs maailman kärkihevosten tilastossa. Ennen ruunaamistaan Skybone astui kaikkiaan viisikymmentäkaksi tammaa.

iii. Elder's Lore laukkasi vihreämmille laitumille jo useita vuosia sitten. Kuusitoistavuotiaana ähkyyn kuollut ori oli aikanaan yksi Saksan johtavista esteratsuista. Sairastelun alettua Lore jättäytyi kaikessa hiljaisuudessa kisaeläkkeelle, eikä se koskaan ennättänyt luomaan uraa kansainvälisillä kisaradoilla. Ennen kohtalokasta ähkyä Lore kärsi tihenevissä määrin vaikeista kaviokuumeista, joita ei liikunnan tai ruokavalionkaan rukaamisella saatu kuriin. Eldersin siittolassa syntynyt ja viimeiset elinvuotensa viettäneen tummanrautiaan orin manttelinperijöiksi jäi parisensataa jälkeläistä.

iie. Kachina ostettiin kaksivuotiaiden huutokaupasta Elderin tilalle, missä se viettikin koko ikänsä siitostamman tehtävissä. Kachinan suku on itävaltalaista perua ja mustanruunikko pikkutamma (sk. 159cm) olikin toivottu lisä Elderin suursittolaan erilaisen geenipohjansa ansiosta. Hyväluonteinen ja kaunisrakenteinen tamma varsoi kaikkiaan kolmetoista kertaa ja tamma tuli aina helposti kantavaksi. Kachinan tunnetuimpia jälkeläisiä ovat orit Skybone ja Skyfallen.

ie. Elysia vaikuttaa Granthoffin puoliverisiittolassa, joka sijaitsee Kölnistä satakunta kilometriä etelään. Punaruunikko, 164 cm korkea, tamma on antanut hyviä näyttöjä irtohypityksessä ja Elysia omaa kolme puhdasta askellajia. Elysian rooliksi siitostamman tehtävien ohella on muodostunut edustaa Granthoffin tammakalustoa vuosittaisilla avointen ovien päivillä. Elysian rauhallinen luonne ja kyky luottaa vieraisiin ihmisiin ovat pääosin vaikuttaneet siihen, että tammaa esitellään suuren yleisön edessä, kun halutaan mainostaa Granthoffiin parhaimmistoa. Elysia on hyväksytty hannoverien kantakirjaan viisivuotiaana ja tammalla on kaikkiaan yhdeksän jälkeläistä.

iei. Wintersorrow sai alkunsa puhtaasti vanhingossa, kun sen koulupainotteinen isä pääsi vaingossa astumaan Granthoffin yhden huipputammoista. Wintersorrowilla ei orin synnyttyä ollut sijaa siittolassa, joten se myytiin kohtuulliseen hintaan hevoskauppias Tod Hummerille. Myynnin jälkeen kukaan ei kuullut Wintersorrowista moniin vuosiin, kunnes orin nimi pulpati esille kenttäratsastuspiireissä. 169cm korkea kimo ori oli raivannut tiensä vaikeuksien kautta kilparatsastaja Marlene Fischerin sydämeen, joka otti orin ratsastettavakseen. Kaksikko menestyi hyvin kotimaan kisoissa, kenttäratsastuksen ollen ehdotomasti heidän ykköslajinsa. Wintersorrowin jälkeläiset puolestaan ovat olleet varsinaisia jokapaikanhöyliä, sillä niitä tapaa lähes joka hevoslajin parista.

iee. Zozobran kodiksi tuli Granthoffin siittola tamman ollessa kolme vuotias. Belgiasta hankittu tamma oli sukujuurtensa puolesta loistoyksilö, mutta tamma oli jalostuspuolella varsinainen pettymys. Tummanruunikko tamma loi varsansa usein tiineyden alkuvaiheessa ja toisekseen tammaa oli erittäin hankala saada kantavaksi. Zozobran täytettyä kolmetoista vuotta se sai viimein lähtöpassit ja säyseä tamma myytiin yksityiskäyttöön. Granthoffin tilalla 164cm korkea Zozobra oli onnistunut varsomaan ainoastaan kaksi tervettä jälkeläistä.

e. Withering Dawn on saksalaisen René Adlerin omistama huipputamma. Withering Dawn kisasi muutama vuosi takaperin elämänsä huippukausia rataesteillä yhdessä maailmankuulun saksalaismiehen Hans Grettelin kanssa. Punarautias Dawn otti osaa pariin kertaan myös maailmancupin osakilpailuihin, sijoittuen aina kymmennen pahaan joukkoon. Tamman täytettyä kaksitoista vuotta Adler halusi kuitenkin siirtää Dawnin siitostamman tehtäviin, joten tamman todellista kapasiteettia ei koskaan saatu tietää. Uutisesta musertunut Grettel yritti jopa ostaa Dawnin, mutta Adlerin tietäessä tamman arvon, tämä ei myynyt Dawnia. Jälkeläisiä Withering Dawnilla on tällä hetkellä neljä kappaletta ja jokainen näyttää perineen ainakin emänsä luottavaisen ja kesyn luonteen. Myöhemmin selviää, onko tamma periyttänyt jälkeläisilleen lainkaan taipmusta menestykseen rataesteillä.

ei. Game of Shadowsin menestys alkoi jo orin nuoruusvuosina. Junioritasolla rautias ori teki varmaa jälkeä ja eteni nopeaan tahtiin kisaamaan kansallisella tasolla. 30 päivän testissä kuusivuotias Game of Shadows oli omaa luokkaansa ja ori sai ylivoimaisesti parhaat pisteet estekokeesta. Kantakirjaan 168cm korkea ori hyväksyttiin seitsemänvuotiaana ja erityiskehut tuomareilta Game of Shadows sai sävyisästä luonteestaan. Kahdeksanvuotiaana Game of Shadows debytoi kansainvälisellä tasolla ja orin ura jatkui viisitoistavuotiaaksi asti. Game of Shadowsin parhain saavutus oli rataesteratsastuksen olympia hopea.

eii. Soulblightin taival lähti liikkeelle Hollantilaisesta suursiittolasta, josta ori myytiin Saksaan neljävuotiaana. Energinen ja toisinaan kujeiluun sortuva elämäniloa puhkuva Soulblight siirtyi Saksassa suoraan kisakentille uuden omistajansa Jens Müllerin kanssa. Parin vuoden kisaamisen jälkeen tummanruunikko ori oli herättänyt useiden varakkaiden hevosmiesten huomion ja ori myytiin lopulta viidelläkymmenellätuhannella eurolla Crassenin valtionsiittolalle. Uudessa kodissa tapahtui kuitenkin selvästi jotain ikävää, sillä pirteästä orista muuttui alakuloinen ja sen suoritukset esteradoilla huononivat silmin nähden. Yhdeksänvuotiaana Soulblightin ura esteillä oli selvästi jo ehtoopuolella ja ori lopetti kaikessa hiljaisuudessa kisauransa. Myöhemmin selvisi, että Soulblight kärsi vakavasta suolistosyövästä, joka oli salakavalasti edennyt parantamattomaan tilaan. 170cm korkea ori kuoli yhdentoistavuoden iässä.

eie. Heartsound on lähtöisin hyvästä hannoverilaisesta estesuvusta, mutta tamma itse ei koskaan menestynyt kilparadoilla. Luonteeltaan arka ja helposti hermostuva tamma ei kestänyt kisatilanteen painetta, vaan suoritukset esteradoilla päätyivät kerta toisensa jälkeen hylkäyksiin. Vaikka punarautias, puolitoistametriä korkea, tamma olikin rakenteellisesti lähes täydellinen rotunsa edustaja, kantakirjauslausunto jäi saamatta. Kyllästyttyään heikkohermoiseen ja tuottamattomaan hevoseen Heartsoundin omistaja myi tamman pientallille tuntiratsuksi. Rauhallisessa ympäristössä pelokas Heartsound menestyi huomattavasti paremmin, kuin hektisen ilmapiirin omaavassa kilpatallissa. Pientallilla Heartsound varsoi kaksi kertaa myöhällä iällä ja orivarsa Game of Shadowsista tulikin yksi kaikkien aikojen hienoimmista esteratsuista.

ee. Mirror's Truth ei ennättänyt kilpailla kauankaan, kun se sai jo itselleen yleisön kehittämän lempinimen. "Veturiksi" kutsuttu suurikokoinen kimo tamma oli nopea esteratojen suorittaja, joka oli lähes lyömätön, kun kisattiin aikaa vastaan. Hyppytekniikka ei ollut parhaasta päästä, mutta tamma kompensoi nopeudellaan puuttuvaa hyppytekniikkaa. Saksassa Mirror's Truth kisasi kansallisella tasolla 150cm luokkia, kunnes tamma myytiin lopulta Ruotsiin. Saatuaan muutamat vakuuttavat näytöt esteradoilta uudessa kotimaassaan, Veturi siirrettiin jalostuspuolelle. Ruotsissa elegantti tamma kantakirjattiin II palkinnolle ja tamman jälkeläisiä on myyty muunmuassa Saksaan ja Norjaan. Mirror's Truthin jälkeläisille yhteistä suhteellisen suuren koon lisäksi on emältä peritty terhakka, vastaanottavainne luonne.

eei. Epic Prizen omistaa saksalainen hannoversiittola, mutta ori kisasi koko uransa Yhdysvalloissa. Syy eri mantereella kisaamiseen löytyy sopimuksesta, jonka Epicin omistaja teki kentuckylaisen hevosyrityksen kanssa. Orin voitot menivät puoliksi osapuolten välillä ja kisauran loputtua Epic siirtyisi takaisin Saksaan jatkamaan sukuaan. Kimo Epic Prize menestyikin rataesteillä hyvin, voittaen muunmuassa osavaltion mestaruuskisat kahteen otteeseen. Mahtipontinen Epic sai paljon tunnustusta Yhdysvalloissa, mutta palatessaan takaisin Saksaan neljätoistavuotiaana, oli ori pettymys. Sitä ei hyväksytty kantakirjaan, eivätkä saksalaiset hevoskasvattajat pahemmin kiinnostuneet toisella mantereella kisanneesta orista, jolla ei ollut mainittavia kisatuloksia kotimaassaan. Lopulta raivoisan paperisodan päätteeksi Epic Prize matkusti takaisin Amerikkaan, tällä kertaa papereissaan nimettynä kentuckylainen omistaja. Valtaosa 172cm korkean orin jälkeläisistä vaikuttaa Yhdysvalloissa, mutta Eurooppaan on päätynyt noin sata Epic Prizen jälkeläistä.

eee. Black Desiree oli väritykseltään pikimusta ja luonteeltaan lähes yhtä tummanpuhuva, kuin värityksensä. Aggressiiviseksikin haukuttu 167cm korkea tamma oli melkoinen sisupussi, helposti kiihtyvä ja konstikas ratsastaa. Black Desiree ei näyttäytynyt kilparadoilla, mutta kotitallilaan tamma hyppäsi tyylikkäästi, sillä tuulella ollessaan. Tamman omistaja arvioi, että Desireestä olisi ollut haastajaksi kokeneillekin esteratsuille, mikäli tamman luonne olisi antanut myöten. Irtohypityksessä Desiree nimittäin hyppäsi vaivatta 140cm esteitä, melko hyvällä tekniikallakin. Desiree astutettiin kahdeksanvuotiiana Epic Prize nimisellä hannoveroriilla. Tiineyden ja varsomisen toivottiin tasoittavan tamman tulista luonnetta. Valitettavasti varsominen koitui lopulta kiukkuisen Desireen kohtaloksi, sillä perätilassa ollut varsa ei tullut ongelmitta maailmaan. Varsa saatiin pelastettua, mutta Desiree ei valitettavasti koetteluksesta selvinnyt, vaan tamma kuoli yhdeksän vuoden iässä.Jälkeläiset

Syntynyt Nimi Isä
tamma 07.01.2012 Anor Rána PB Crixus
tamma 01.03.2012 Reverie PB Salvatore
tamma 16.06.2012 Valyria PB Thingol
tamma 01.09.2012 Praestigia PB Thingol
ori 20.01.2013 London Time PB Salvatore
ori 02.01.2014 Rochebarron PB Romanesque

NJ näyttelyt (vain sertit)


Pvm. Paikka Laji / Jaos Tuomari Sijoitus
00.00.0000 paikka NJ tuomari serti


ERJ Kisat (60 sijoitusta)Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
31.01.2012 Dark Side Trakehners Tammikuun ERJ Cup 150cm 8/166
31.01.2012 6 Sins ERJ 100cm 2/50
01.02.2012 6 Sins ERJ 100cm 6/50
02.02.2012 Kilpailukeskus Stewart ERJ 120cm 3/40
06.02.2012 Land of Cannabian ERJ 150cm 4/50
07.02.2012 Land of Cannabian ERJ 150cm 6/50
10.02.2012 Bairdon ERJ 120cm 1/40
12.02.2012 Bairdon ERJ 120cm 1/40
15.02.2012 Immortelle Park ERJ 140cm 3/60
22.02.2012 Infinity ERJ 150cm 3/40
23.02.2012 Cheval Delamer ERJ 130cm 5/50
24.02.2012 Cheval Delamer ERJ 100cm 3/50
25.02.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 1/30
25.02.2012 Cheval Delamer ERJ 100cm 1/50
26.02.2012 Cheval Delamer ERJ 100cm 4/50
27.02.2012 Zurück ERJ 150cm 2/50
27.02.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
01.03.2012 Zurück ERJ 150cm 4/50
01.03.2012 KK Marlene ERJ 160cm 4/30
02.03.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 2/30
02.03.2012 Krofnock Ranch ERJ 160cm 1/53
04.03.2012 KK Marlene ERJ 160cm 2/30
04.03.2012 Krofock Ranch ERJ 160cm 4/53
05.03.2012 Immortelle Park ERJ 160cm 2/33
06.03.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
06.03.2012 Zurück ERJ 130cm 1/41
07.03.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 5/30
07.03.2012 Vitry ERJ 160cm 5/33
09.03.2012 Zurück ERJ 130cm 3/41
10.03.2012 Skurvash ERJ 160cm 5/30
14.03.2012 Skurvash ERJ 160cm 1/30
16.03.2012 Heijastus ERJ 130cm 2/40
16.03.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 2/30
17.03.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
17.03.2012 Kilpailukeskus Stewart ERJ 160cm 2/40
18.03.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 1/30
18.03.2012 Kilpailukeskus Stewart ERJ 160cm 2/40
19.03.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 5/30
19.03.2012 Kilpailukeskus Stewart ERJ 160cm 1/40
20.03.2012 Kilpailukeskus Stewart ERJ 160cm 5/40
22.03.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 2/30
25.03.2012 Bairdon ERJ 160cm 3/60
30.03.2012 Ride Club Gringsted ERJ 160cm 1/50
31.03.2012 Lyne Stud ERJ 160cm 6/60
01.04.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 3/30
01.04.2012 Lime ERJ 150cm 5/40
02.04.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 3/30
03.04.2012 Koivuvaara ERJ 160cm 3/60
03.04.2012 Pyrr Warmbloods ERJ 160cm 5/50
05.04.2012 Koivuvaara ERJ 160cm 5/60
09.04.2012 Heijastus ERJ 160cm 4/40
10.04.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
10.04.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 5/30
12.04.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 1/30
14.04.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 3/30
16.04.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 3/30
23.04.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 2/30
24.04.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
25.04.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
02.05.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 2/30
31.10.2012 Dark Side Trakehners Lokakuun ERJ Cup 120cm 15/215


Päiväkirja

05.01.2012 - Abyss viivasi jälleen kerran yhden kasvattajan nimen yli pitkästä nimilistasta. Olimme jo toista viikkoa tien päällä etsiessämme uutta hevosta Skurvashiin. Saksan upeat maisemat alkoivat pikkuhiljaa menettää otettaan, eikä kumpikaan meistä jaksanut enää kiinnittää huomiota vuoristomaisemaan, kimmeltävään järveen tai kuohuvaan koskeen. Puhumattakaan niistä upeista renesanssiajan rakennuksista. Seuraavana pysähdyspaikkanamme oli René Adlerin kilpahevostalli. En elätellyt kovinkaan suuria toiveita paikan suhteen, sillä tilalla oli vain kaksi myynnissä olevaa hannoverilaista. Kaikki kivet oli kuitenkin käännettävä, joten kaarsimme kyltin osoittamaan suuntaan ja suoraan tallipihaan. René tuli meitä vastaan harppoen pitkin askelein ja tervehtien meitä sydämellisesti.

Tallissa oli kaikkiaan kaksitoista hevosta. Suurin osa niistä oli kilpailuikäisiä Renén huippuhankintoja. Pysähdyimme kesken kierroksen ihastelemaan tunnettua Withering Dawn -tammaa harmitellen samalla hevosen korkeaa ikää. Muutoin olisimme ehdottomasti tarjonneet tammasta. René huomasi kiinnostuksemme Dawniin ja huikkasi meidät kesken kierroksen takaisin pihamaalle. Ihmetystä täynnä kävelimme Renén perässä tallin takana olevalle tarhalle. Portille juoksi musta, elastinen hannovertamma, jonka René kertoi olevan Withering Dawnin jälkeläinen. Katsoimme Abyssin kanssa toisiamme: hakemamme hevonen oli juuri löytynyt.

10.01.2012 - Tutkailin Adrian puuhia karsinan puolioven yli. Musta tamma mutusteli rauhallisesti heiniään tasaisesti hännällään huiskien. Huokaisin syvään, kun muistelin vajaa viikko sitten käytyä kilpaa hevosen hinnasta. René oli tajunnut välittömästi, että halusimme Anor London itselemme hinnalla millä hyvänsä. Ja hinta oli ollut kova. Normaalisti en olisi missään nimessä maksanut kokemattomasta, vaikkakin koulutetusta, tammasta sellaista hintaa. Viisinumeroinen luku oli ollut saada minut melkein pyörtymään, mutta Abyss oli päättänyt saada tamman. En ennättänyt inttää vastaan, kun toinen oli jo rustannut nimensä kauppakirjaan. Parin päivän matkustamisen jälkeen saavuimme vihdoin takaisin Skurvashiin, mutta tulomme aiheutti melkoisen kaaoksen tallihenkilökunnassa. Kaikki olivat innoissaan uudesta tulokkaasta ja jo nyt valtaosa hoitajista tappeli saadakseen puuhata tamman kanssa aamun. Pian tammalla ratsastettaisiin ensimmäisen kerran ja mietein kauhulla jo nyt, millainen tappelu siitäkin saataisiin aikaiseksi. Kaikki tallin ratsuttajat halusivat epäilemättä kokeilla Anoria ensimmäisenä.

30.01.2012 - Viikko sitten olin ilmoittanut itseni ja Anorin mukaan Saksassa järjestettävälle valmennusleirille. Leiri kestäisi kolme päivää ja ohjelma oli suunnattu nimenomaan kisauraansa aloitteville ratsukoille. Olin innoissani parin päivän reissusta, sillä se katkaisi ikävän kierteen tallirutiineissa ja aloin jo tottavie olla kyllästynyt hoitajien ainaiseen kahnaamiseen. Saavuttuamme paikan päälle Berliiniin, olin entistä tyytyväisempi siihen, että olin ilmoittanut meidät mukaan. Eräs hollantilainen nainen selosti vieressäni, kuinka kymmenen hengen leirille oli ilmoittanut kaikkiaan yli kaksisataa osallistujaa ja kymmenen mukaan valittua saisivat siis olla kiitollisia päästessään osallistumaan. Syy suuren hakijamäärään oli mitä ilmeisimmin leirin valmentajassa Hans Rocherissa, joka oli maailman kuulu esteratsastaja ja valmentaja.

Adria näytti sopeutuvan nopeasti leirin tunnelmaan, joten minun tarvitsi vain huolehtia omasta mukavuudestani. Ensimmäinen valmennus pidettäisiin jo illalla, joten aikaa valmisteluihin ei ollut kuin pari tuntia. Harjatessani Adriaa, en voinut olla kiinnittämättä huomiota muihin leiriläisiin. Jokainen näytti aivan ammattiratsastajalta, hevosista puhumattakaan, jotka näyttivät siltä kuin olisivat maksaneet miljoonia. Käännyin taas tammani puoleen, tarkoituksenani setviä vielä matkalla suttaantuneen harjan, kun huomasin valmentajamme taputtelevan Adriaa turvalle. Olin kyllä tiedostanut Hansin kiertelemässä hevosten joukossa, mutten uskonut hänen tulevan tarkastelemaan Adriaa. Hetken tammaa hellittyään mies kääntyi puoleeni ja kehui Anorin olemusta. Lehahdin siinä samassa punaiseksi kuin tomaatti. Kävellessään ohitseni Hans vielä kuiskasi korvaani, että hän olisi Anorin itse, mikäli me Abyssin kanssa emme olisi vieneet tammaa hänen nenänsä alta. Ja puna kasvoillani vain syveni.

10.10.2012 - Adrian kisaura päättyi jo viime toukokuussa, mutta en voinut vastustaa kiusausta ilmoittaa tamma mukaan lokakuun ERJ Cupiin. Ilmoittautuminen taas tarkoitti sitä, että Adrian kanssa olisi alettava uudelleen hakea huippukuntoa ja vanhaa tuntumaa rataesteille. Vaikka tavoitteeni Adrian kanssa olivatkin kunnianhimoiset, en kuitenkaan ollut niin hullu, että olisin ilmoittanut tamman mukaan superluokkiin täydellisessä kisakunnossa olevien puoliveristen joukkoon. Adria saisi vielä kerran kokea Cupin huumaa, mutta tällä kertaa vaatimattomassa 120cm luokassa.

Adrian kunnonkohotustreeni sujui hyvin ja tammalle suunniteltu kuuri puri viikko viikolta paremmin. Adriassa saattoi havaita tapahtuneen muutoksen, sillä kuukausien aikana kertyneet lisäkilot alkoivat sulaa pois ja tilalle tuli tutun näköinen lihaksikas kisakone. Anorin työskentelymoraaliakaan ei voinut moittia, sillä tamma jaksoi hyvin rankatkin treenit vastaan hangoittelematta. Viikkoa ennen kilpailuja sain kokea erittäin positiivisen yllätyksen. Abyss oli soittanut luottovalmentajallemme Frankille, joka oli lupautunut hiomaan minun ja Anorin yhteistyötä vielä viimeisellä viikolla ennen kisoja. Kokeneena kisaratsuna Anor ei välttämättä olisi tarvinut niin perusteellista valmentautumista, mutta Frankin valmennuksessa löysin tammasta täysin uusia puolia. Olisimme varmasti parhaiten Cupiin valmistautunut ratsukko kautta historian.

02.01.2013 - Yritin kiristä satulavyötä Anorin pullottavan vatsan ympärille. Tamma ei onneksi ollut päässyt lihomaan ylimaallisiin mittoihin, vaan Anor oli jälleen kantavana, tällä kertaa Salvatore-oristamme. Kovasta ponnistelusta huolimatta en saanut satulavyötä kiinni, enkä liioin jaksanut lähteä etsimään satulahuoneesta pidempää. Nakkasin satulan seinän viereen, mistä joku ahkera tallityttö saisi kiikuttaa sen takaisin paikoilleen. Irrotin Adrian köysistä ja talutin tamman pihalle.

Kampesin itseni mustan tamman leveään selkään ja käänsin Adrian kohti metsään johtavaa polkua. Tammalla ei voisi enää revitellä, koska varsomisaika lähestyi uhkaavasti, mutta Adria oli selvästi ollut liikunnan tarpeessa. Ainakin Anor vaikutti kyllästyneen tallissa ja tarhassa seisoskeluun ja viime aikoina tamma oli ollut luonteelleen poikkeuksellisen ärhäkkä. Toisaalta mielialan muutokseen saattoi vaikuttaa myös mammahormonit. Adria askelsi tasaisesti ja minä keinuin mukavasti tamman paljaalla selällä. Metsän rajaan päästyämme kaivoin puhelimen esiin ja näppäilin sen äänettömälle. Halusin kerrankin viettää rentouttavan maastolenkin Adrian kanssa.virtuaalihevonen - a sim-game horse
Kuvat © Katrine Sandholt