Skurvash
virtuaalihevonen - a sim-game horse
CŕTHALIONNimi Cúthalion, Beleg Rotu Holstein
Sukupuoli Ori Säkäkorkeus 169cm
Syntynyt 18.01.2008, 5,5-vuotias (VHKR) Koulutustaso Ko: Va A, Re: 160cm
Painotus Esteratsastus Rekisterinumero VH-50830
Tuontimaa Hollanti Kasvattaja Gerco Hansel
Saavutukset ERJ I, YLA 2 Omistaja Skurvash

Kuollut 20.09.2012


Menestyneet jälkeläiset

Strongbow PB ERJ I, YLA 2
VIR MVA Ch Darkness Incarnate PB KTK II, ERJ I, YLA2
Photo © Gál Ildikó


Cúthalion eroaa Skurvashin muista tuontihevosista siinä mielessä, että oria ei tuotu meille suoraan sen kotimaasta, vaan Beleg oli itseasiassa jo rantautunut Suomeen jokin aika sitten. Scavengerin tarjotessa herraa meidän omistukseemme, kun hänen omat kiireensä eivät enää antaneet sijaa tälle komealle miehelle, päätettiin Beleg ottaa mukaan messiin. Orin hollantilaisperäinen suku on varsin mielenkiintoinen, sillä joukosta löytyy yllättävänkin eksoottisia nimiä, joita ei varmasti näillä nurkilla ole ennestään pyörinyt. Entisen omistajansa hoivissa Cúthalion ennätti aloittaa kilpauraansa Suomessa varsin lupaavasti, sillä miekkosella oli takanaan muutama sijoitus vaativissa esteluokissa. Ori on sopeutunut kaikenkaikkiaan mutkattomasti Skurvashin kirjavaan kaartiin ja uskokaa tai älkää, tässä tulee olemaan taas yksi tulevaisuuden huippunimi estepainotteisten holsteinien joukossa.

Tallin naisaskukkaat täysin tolaltaan saanut Beleg on hiljaisen itsevarmalla olemuksellaan saanut tyttöjen päät kääntymään päivästä yksi alkaen. Cúthalionia voisi kuvailla tuhdiksi pakkaukseksi testosteronia, sillä ori osaa totisesti ottaa tilan haltuunsa. Kaksijalkaisia kohtaan Beleg, yllättävää kyllä, käyttäytyy kuin mikäkin nallekarhu, joka kaipaa osakseen hellyyttä kaikissa sen olemassaolon muodoissa. Orin joskus liiankin tuttavallinen asenne tulee hyvin esille, kun herran käytöstavoita täysin tietämätön heppu päättää pujahtaa sen yksitysalueelle, karsinaan. Beleg on kirjaimellisesti tulijan sylissä heti, kun tämä on saanut jalkansa hivutettua kynnyksen yli ja ori tarkastaa nopeasti, mutta kouliintuneesti tulijan taskut läpi. Belegiltä ei yksinkertaisesti voi piilottaa mitään syötäväksi kelpaavaa, sillä ori on kuin paras vainukoira työssään ja onnistuu keinoja kaihtamatta hotkaisemaan herkut parempiin suihin.

Hoitaessa mallikkaasti käyttäytyvän orin hoitotoimenpiteet voi helposti suorittaa orin karsinassa tai tallikäytävällä tai ulkona tai tarhassa... Mitä vain hoitajan mielikuvitus on rajana. Yhden eston asettaa kuitenkin Belegin suuri kiinnostus vastakkaista sukupuolta kohtaan, sillä orin on hankala saada pidettyä näppejään erossa Skurvashin timmeistä typyköistä, eivätkä tyttösetkään ole liiemmin nyrpistelleet nokkaansa tämän Gigolon ehdotuksille. Palataksemme kuitenkin varsinaiseen aiheeseen, eli itse orin käyttäytymiseen talliolosuhteissa, ei Beleg liiemmin kerää miinuspisteitä. Ori seisoo harjauksen aikana paikallaan kuin muuri, eikä kavahda hieman raisumpaakaan käsittelyä. Oletteko muuten törmänneet miessukupuolen edustajaan, joka ei olisi pitänyt hieman kovemmista ottesta? Beleg on myös tunnettu talliväen keskuudessa suurena vesipetona, sillä ori nauttii silminnähden kun se saa täysimittaisen pesun päästä varpaisiin. Pesupaikalla silmät kiinni ja pää rennosti nuokkuen ori ei ole mikään uusi näky.

Ihmisystävällinen ori tulee hyvin juttuun niin eläinlääkärin kuin kengittäjänkin kanssa. Paksunahkainen ori ei välitä tuon taivaallista, vaikka lekuri saisikin joku päivä päähänsä niitata orin täyteen ruiskeita. Matolääke uppoaa Belegiin yhtä helposti kuin kuuma veitsi voihin ja kaiken kukkuraksi ori tulee erinomaisesti juttuun eläinlääkärin kanssa. Hyvistä tallitavoistaan tunnettu Cúthalion osaa myös antaa arvoa kengittäjän työlle ja toisin kuin monet muut, Beleg ei souda ja huopaa kesken kengittämisen vaan antaa ammattilaisen hoitaa työnsä.

Taluttaessa Beleg on yhtä vakaa kuin täyden annoksen rauhoittavia saanut mielisairaspotilas. Orin kanssa ei tarvitse hätäillä sitä, että se päättäisi yhtäkkiä vaihtaa kurssia ja suunnata lähimmälle ruohotuppaalle. Ihmisiä kunnioittava ori leikkii mielellään seuraa johtajaa ja arimmatkin hoitajat uskaltavat saattaa tämän miekkosen retostelemaan tarhaansa. Mutta kuten jo muutamaan kertaan on mainittu, orin heikko kohta löytyy erityisen kauniista naisista, joiden perään ukko jaksaa huudella päivä toisensa jälkeen. Jos välimatkaa on riittävästi ja Beleg ei ole täysin huumaantunut naikkosten viehätysvoimasta, terävä kiskaisu riimunarusta palauttaa orin pikaisesti ruotuun.

Ratsastaessa Beleg on oikea unelma. Oriksi Cúthalion on todella helppo tapaus, joka tottelee ratsastajaa kuin ratsastajaa, kun on kyse normaalista kenttätyöskentelystä. Beleg kuuntelee hyvin ratsastajan apuja ja haluaa aina tehdä parhaansa kumppaninsa eteen. Suurikokoinen ori pysyy todella helposti ratsastajansa otteessa jo huomaamattomilla avuilla, minkä vuoksi Belegistä olisikin voinut tulla hyvä kouluratsu, ellei orin sydän sykkisi esteille. Beleg on tosin innokas kaveri, joten orin seisoskeltua muutaman päivän tyhjän panttina joutuu sille toisinaan muistuttamaan, kuka käskee. Orin kanssa voi myös tehdä rauhassa töitä kentällä muiden nelijalkaisten ollessa läsnä, sillä Beleg keskittyy treeneihin aina täysillä, eikä anna muiden häiritä työtään. Kentällä olevien tammojen keskittymiskyvystä sen sijaan ei voi mennä sanomaan mitään, sillä Cúthalionilla on taito hurmata neito kuin neito tilanteessa kuin tilanteessa.

Esteitä nähdessään Cúthalionin käytös muuttuu siinä määrin, että orin satulaan tarvitaan jo astetta kovempi kaveri. Innokas hyppääjä painaa joskus todella kovaan ohjille, jos sille päälle sattuu, joten anorektikon ruumiinrakenteen omaavat ratsastajat harvemmin pärjäävät tälle miehelle. Belegiä saa muistuttaa jatkuvalla syötöllä esteiden välissä puolipidätteiden avulla, ettei kaasua tarvitse lisätä joka sekunti. Muutoin Cúthalion pysyy hyvin ratsastajansa hallussa, eikä lähde sooloilemaan. Oikein rehvakkaalle päälle sattuessaan Beleg saattaa kesken radan heittää muutaman pukkisarjan kokeiluksi, jonka moni Skurvashin ratsuttajista on saanut oppia huomatessaan, ettei esteen yli enää mentykään hevosen kanssa, vaan yksin.

Rauhallisista tai villeistä maastoretkistä nauttivan kannattaa valita Beleg ratsukseen, sillä orilta löytyy aina tarvittava asenne joka tilanteeseen. Cúthalionin rauhallisuus takaa myös sen, ettei ori saa paniikkikohtausta, kun muurahaisten joukko-osasto ylittää maastopolkua tai kun mennään valtatien lähelle suurten rekkojen sekaan seikkailemaan. Vaikka Beleg nauttii aurinkoisista kesäsäistä ja kirpeistä pakkaspäivistä, ei se silti jää jarrut pohjassa junnaamaan talliovelle, jos taivaalta putoilee lumihiutaleita tai rakeet hakkaavat sen lautasille joten tämän herran kanssa voi huoletta lähteä minne haluaa ja milloin haluaa.

Cúthalionin kaikesta rauhallisuudesta huolimatta ori on aina paskat housuissa kisa-aamuina. Oria joudutaan joskus lähes pakkosyöttämään, kun muutoin ruoka ei tahdo tälle jännityksestä pinkeänä olevalle karvaturrille maistua. Belegiä pyritäänkin pitämään mahdollisimman pitkään tiedottomana siitä mikä aamu on kyseessä, vaikka poppakonstit alkavatkin olla jo vähissä, kun ori on ollut jo niin pitkään Skurvashissa. Matkalla kisapaikalle Belegin jännitys alkaa usein jo laantumaan ja trailerista ulos päästyään herra alkaa näyttää jo normaalin hevosen merkkejä. Kuljetuksen aikana ori käyttäytyy aina mallikkaasti eikä sitä tarvitse houkutella koppiin tai sieltä pois.

Kisa-alueella Cúthalion tietää, että sen kuuluu käyttäytyä kunnolla tai muuten ei kotona ei tule kiitosta. Turhat palloilut ja panikoinnit ori jättää mielihyvin huonompihermoisille kavereille ja keskittyy itse omaan valmistautumiseensa. Lämmittelyalueella ori käyttäytyy samaan tapaan kuin kotonakin joten punaista rusettia ei tarvitse laittaa Belegin hännänjuureen sen miehekkyyttä vähentämään. Kilparadalla Cúthalion pärjää mainiosti, eikä tarvitse ratsastajaa oikeastaan muuhun, kuin näyttämään mistä hypätään ja vauhtia vähentämään. Tarkasti jokaisen esteen ilman turhia ilmavaroja hyppäävä Beleg on nopea suorittamaan ratoja, vaikka ori ei taipuvuudeltaan ehkä muistutakaan balleriinaa.


i. Cuthamian evm
musta, 173 cm
holst
ii. Cúthalloran
mustanruunikko, 174 cm
holst
iii. Cútmania
iie. Sondra
ie. Sorovanja
punaruunikko, 167 cm
holst
iei. Radulf IV
iee. Gemeschna
e. Latima evm
ruunikko, 169 cm
holst
ei. Latushia
tummanruunikko, 163 cm
holst
eii. Kelos
eie. Leviath
ee. Yavann
musta, 166 cm
holst
eei. Argonian
eee. Yawana


i. Cuthamian on hollantilainen jalostusori, joka on kilpaillut ahkeraan koulu- ja esteradoilla. Esteillä Cuthamianin menestys on tosin ollut vakuuttavampaa ja orilta luonnistuvat hyvin 150cm esteradat. Cuthamiania on kuvailtu ratsastaessa kuuliaiseksi ja tunnolliseksi kaveriksi. Kilparadoilla hyvähermoinen ori ottaa jokaisen esteen tarkasti ja sen pitkä ja matkaavoittava laukka on ollut valttikortti uusintaradoilla. Cuthamian on melko tuore kaveri jalostuspuolella, joten jälkeläisnäyttöjä ei orilla vielä pahemmin ole.

ii. Cúthalloran on yksi tunnetuimmista hollantilaisista puoliverisistä. Ori on tehnyt pitkän ja vaikuttavan uran esteradoilla aina kansainvälisillä radoilla saakka ja kuten poikansa, myös Cúthalloranin luonne on kuin räätälöity kilpahevoselle. Kotioloissa orin on tosin kerrottu olevan melko dominoiva, vaikkakaan tämä piirre ei tule kilpakentillä esiin, on muutamien Cúthalloranin jälkeläisen huomattu perineen isältään tietty määrä tuittupäisyyttä. Vaikka Hollannissa Cúthalloran on suuri nimi, ei oria tavata muualla, kuin hollannista lähtöisin olevista linjoista, sillä ori on astunut tammoja ainoastaan kotimaassaan.

iii. Cútmania ei saavutuksillaan hetkauta, sillä kyseinen ori on toiminut vain harrastepohjalta. Cútmania asui pitkään nuoren hollantilaismiehen omistuksessa astuen muutaman hassun tamman, kunnes ori myytiin puskaratsua ja satunnaista kilpahevosta etsivälle naikkoselle. Myynnin yhteydessä Cútmania ruunattiin, joten orille jäi kaiken kaikkiaan neljä; jälkeläistä, joista Cúthalloran on ainut kisakentillä menestynyt tapaus.

iie. Sondra kuuluu pitkälti samaan kastiin kuin Belegin iii. Cútmania. Tummanruunikko tamma varsoi vain kaksi kertaa, joten syystäkin Belegin isälinja on poikkeuksellisen harvinainen. Urheiluhevostyyppinen Sondra on holsteiniksi kevytrakenteinen ja pienikokoinen. Luusto ei kuitenkaan ole heikko ja tamma omaa lennokkaat ja irtonaiset liikkeet. Sondran esteratsun kykyjä ei koskaan testattu, joten tiedossa ei ole, millaiset hyppylahjat kyseisellä tammalla ovat olleet.

ie. Sorovanja on Belegin muun suvun tavoin lähtöisin Hollannista, mutta muutaman kisakauden jälkeen tamma myytiin yllättäen Saksaan. Sorovanja siirtyi siellä siitostammaksi, joten näytöt kisakentillä jäivät melko vähiin. Sorovanjan kasvattaja halusi tamman kuitenkin takaisin Hollantiin siksi aikaa, että tamma saisi yhden varsan synnyinmaassaan. Cúthalloranista Sorovanja varsoi lopulta Belegin, joka oli tarkoitus jättää siitolaan, mutta lopulta ori myytiinkin Suomeen. Sorovanja puolestaan asuu edelleen Saksassa ja viettää nyt täysiä eläkeläistamman päiviä.

iei. Radulf IV on ori, jonka suonissa virtaa hitunen xx verta. Tästä johtuen Radulfilla on jo verenperintönä saatu kuumahko ja hiukan arvaamaton luonne, mutta toisaalta taas se on saanut myös loistavan urheiluhevosen rakenteen. Valitettavasti Radulfin luonne on aiheuttanut orin epätasaisen menestymisen kilparadoilla, vaikkakin ori hyppää tyylikkäästi 160cm esteluokkia. Sekalaisista tuloksista johtuen Radulf ei ole ollut siitosori suosituimmasta päästä, mutta orin useat orin jälkeläisistä ovat menestyneet kiitettävästi juuri esteiden parissa.

iee. Gemeschna menehtyi useampi vuosi takaperin, kun vanhan tamman sydän lopulta petti. Vaikkakin Gemeschna ennätti asua Hollannissa lähes kaksi vuosikymmentä, ovat tamman sukujuuret peräisin sen kotimaasta Belgiasta. Gemeschna toimi satunnaisena jalostushevosena, jolla ei ole sen kummempaa painoarvoa kilpahevosten sukupuissa. Tamman ei tiedetä koskaan startanneen minkään valtakunnan kilpailuissa.

e. Latima on täysin hollantilainen tamma, jonka sukujuuret yltävät useita polvia taaksepäin, eikä sukulaisissa esiinny, kuin täysin hollantilaislähtäisiä nimiä. Latima itse on kunnostautunut esteratsastuksen puolella ja tammalta ovat tähän asti luonnistuneet hyvin 140cm esteradat. Latimaa on kuvailtu rohkeaksi ja määrätietoiseksi kilpakumppaniksi, joka tekee mielellään ratasastajansa tahdon mukaan. Tamman hyppytyyliä on myös kehuttu, huolimatta sen omintakeisuudesta.

ei. Latushia on komea tummanruunikko ori, joka on Quantum Warmbloodsin omistuksessa. Latushia on kilpaillut esteillä kansallisella tasolla ja orilla on ktk kelpoinen rakenne. Orista ollaan oltu erittäin kiinnostuneita muuallakin, kuin sen kotimaassa, mutta Latushiaa ei olla haluttu syystä tai toisesta käyttää muille, kuin kotimaan tammoille. Orilla on jo useita satoja jälkeläisiä, joista osa näyttänee perineen isänsä hienon rakenteen, mutta hyppääjän lahjoja vain harva orin jälkikasvusta on saanut verenperinnöksi.

eii. Kelos on yksi hollantilaisen puoliverijalostuksen kulmakivistä. Ori polveutuu huippuhienosta suvusta, mutta Kelos itse ei ole saavuttanut elämänsä aikana mitään mainittavaa. Orin jalostusarvo on kuitenkin tästä huolimatta miljoonaluokkaa, jonka vuoksi Kelosin omistaja, tunnettu puoliverikasvattaja Mariele Watson, ei ole halunnut kultakimpaleensa riskeeraavan terveyttään kilpa-areenoilla.

eie. Leviath on upean Kelosin vastapainoksi tavallinen tallaaja, joka on kilpaillut harrastetasolla omistajansa kanssa niin koulu- kuin esteraoilla. Leviathia on kuvailtu luonteeltaan rauhalliseksi tammaksi, jolta löytyy myös ripaus tulisuutta, mikä tuo tiettyä sähäkkyyttä tamman liikkumiseen. Leviath ei ole vakuuttanut kilpa- tai jalostuspuolella kotimaansa kasvattajia, joten tamma on harvinainen ilmestys puoliverisukupuissa.

ee. Yavann tulee huomattavasti vaatimattomammasta suvusta kuin edellä mainittu Latushia. Yavann on kiertolainen, joka parhassaa iässä ollessaan kiersi lähes kymmenkunta omistajaa. Tamman tempperamenttinen luonne on syy siihen, miksi sukset menivät ristiin niin monen omistajan kanssa, eikä Yavann ole ratsastaessakaan hevonen helpoimmasta päästä.

eei. Argonian on Yavannin tapaan tuliluonteinen kaveri. Hyväliikkeinen mustanruunikko ori on tutmpi kouluhevossukupuissa, sillä Argonian tallaa vakuuttavasti Vaativa B kouluratoja. Esteillä ori on auttamattoman kömpelö, jonka vuoksi olin hieman ihmeissäni, kun huomasin kyseisen orin löytyvän Belegin sukupuusta. Toisaalta taas ei yksi kouluratsu sukua pahenna ja tuohan Argonian omalta osaltaan ainakin näyttävät liikkeet sen esteitä pomppiville jälkipolville.

eee. Yawana on yksi Hollannin arvostetuimman puoliveritallin jalostushevonen. Yawana itse ei ole kovinkaan kummoinen ilmestys, mutta tamman jälkikasvua on myyty hyvään hintaan juuri sen asuintallin menestyksen avittamana. Yawana on startannut muutamissa koulu- ja estekilpailuissa, mutta tämäkin oikeastaan vain siksi, että sillä olisi jotain näyttöjä jalostusta ajatellen. Ei tarvitse tuskin sanoa, että Yawanan kisamenestys on ollut laihaa.

Jšlkelšiset
22.09.'08 t. Frozen Lips PB
22.09.'08 t. Witchtricks PB
25.09.'08 o. Celeborn PB
02.12.'08 t. Strongbow PB
07.01.'09 o. Darkness Incarnate PB
18.01.'09 t. Caja Barrier
18.12.'09 t. Melancholia PB
15.07.'10 o. Deeble Dum WAS
03.09.'12 t. Dollar Desire Solo


ERJ Kisat (60 sijoitusta)

Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
12.6.2008 Skurvash ERJ 150cm 2/25
12.6.2008 Skurvash ERJ 160cm 3/20
16.6.2008 Marceille ERJ 100cm 6/50
19.6.2008 Skurvash ERJ 140cm 2/23
23.6.2008 Naranja Sporthorses ERJ 100-110cm 2/30
23.7.2008 Kingsvalley ERJ 150cm 1/61
25.7.2008 Unafraid ERJ 110cm 5/25
3.8.2008 Cheval Delamer ERJ 80cm 2/49
13.8.2008 Siittola Queiro ERJ 160cm 3/34
16.8.2008 Barrier Showjumpers ERJ 130cm 8/87
20.8.2008 Royalty Arabians ERJ 110cm 4/121
25.8.2008 Siittola Quiero ERJ 160cm 3/29
30.8.2008 Divine Angel ERJ 120cm 5/50
13.9.2008 Unafraid ERJ 160cm 6/40
14.9.2008 Unafraid ERJ 160cm 2/40
19.9.2008 Zur�ck ERJ 150cm 4/25
21.9.2008 Barrier Showjumpers ERJ 120-130cm 3/30
4.10.2008 Jenzan Kisatykit ERJ 120cm 6/50
12.10.2008 Belvine ERJ 160cm 3/20
18.10.2008 Cheval Delamer ERJ 100cm 5/57
19.10.2008 Kincaid Farm ERJ 120cm 4/43
20.10.2008 Bolivi�t Showjumpers ERJ 140cm 1/30
20.10.2008 Skurvash ERJ 130cm 2/31
23.10.2008 Skurvash ERJ 160cm 2/28
24.10.2008 Rowea ERJ 120cm 4/50
6.11.2008 Notevole ERJ 150cm 3/40
9.11.2008 Beliewe ERJ 110cm 1/50
17.11.2008 Skurvash ERJ 160cm 3/15
28.11.2008 Unafraid ERJ 150cm 5/36
1.12.2008 Unafraid ERJ 150cm 3/36
4.12.2008 Rowea ERJ 100cm 5/40
5.12.2008 Rowea ERJ 100cm 5/50
7.12.2008 Nappulaliiga ERJ 150cm 2/28
7.12.2008 Rowea ERJ 100cm 5/50
9.12.2008 Visualizm ERJ 140cm 1/16
17.12.2008 Alwyn Ponies ERJ 160cm 4/16
19.12.2008 Belvine ERJ 160cm 7/50
20.12.2008 Belvine ERJ 140cm 3/66
21.12.2008 RK Solina ERJ 120cm 7/90
23.12.2008 Arwyn ERJ 110cm 5/99
23.12.2008 Belvine ERJ 130cm 2/83
23.12.2008 Kesington ERJ 160cm 5/50
24.12.2008 Harbowton ERJ 130cm 4/32
24.12.2008 Kensington ERJ 160cm 1/50
25.12.2008 LAC ERJ 140cm 2/17
25.12.2008 Estabulo ERJ 100cm 3/50
29.12.2008 Skurvash ERJ 160cm 2/15
30.12.2008 Skurvash ERJ 160cm 1/15
30.12.2008 Evita ERJ 120cm 1/11
1.1.2009 Daftomor ERJ 130cm 2/71
2.1.2009 Daftomor ERJ 130cm 1/74
10.1.2009 H�mypuro ERJ 130cm 5/50
23.1.2009 Skurvash ERJ 160cm 2/31
25.1.2009 Gaseta ERJ 150cm 3/17
25.1.2009 Tropica ERJ 160cm 1/40
29.1.2009 Kivinummen Hevostila ERJ 120cm 5/40
30.1.2009 Kivinummen Hevostila ERJ 120cm 4/40
1.2.2009 Wittstock ERJ 160cm 5/30
4.2.2009 Unafraid ERJ 150cm 6/40
26.2.2009 Daftomor ERJ 150cm 3/40


27.07.2008 - Aamun mukavan viilein� hetkin� tallin pihaan kaarsi t�ysin tuntematon maasturi, per�ss��n yht� tuntematon traileri. Olin ensin hieman h�mill�ni, sill� en muistanut lainkaan, ett� t�n��n piti uuden hevosen muuttaa talliin. Kun solakka vaaleatukkainen nainen avasi luukun ja talutti komean kimon alas ramppia. Belegille oli onneksi laitettu jo aikaisemmin karsina valmiiksi, mutten muistanut ollenkaan, ett� juuri t�n��n orista tulisi meid�n oma uusi kisatykki. Beleg tuntui ottavan muuton rauhallisesti, vaikka se olikin tuotu Suomeen vasta kes�n alussa ja nyt se joutui taas muuttamaan.

29.07.2008 - Orin k�ytt�ytymist� ollaan seurattu suurennuslasin kera ja Beleg-herra on n�ytt�nyt sopeutuvan hyvin taloksi. Scavenger varoitteli jo aikaisemmin, ett� Belegill� on tapana tulla karsinaansa tulevan iholle heti kun mahdollista, mink� jokainen hoitaja on jo saanut yll�tyksekseen kokea. Beleg k�ytt�ytyy kuitenkin yst�v�llisesti, eik� yksik��n karsinaan uskaltautunut sielu ole tullut takaisin pelmuutettuna. Beleg vaikuttaa jo tottuneen niin hyvin tallin ilmapiiriin, ett� orilla aletaan ilman muuta jo tehd� t�it� kent�ll� ihan l�hip�ivin�.

31.07.2008 - Ensimm�inen ratsastuskerta Belegill� sujui juuri niin kuin sen entinen omistaja oli kertonut. Ori on yksi historian helpoimmistatapauksista ja se seikka teki ratsastamisesta oikein mieluisan kokemuksen. Olin valmistautunut taisteemaan kovap�isen kaakin kanssa johtajuudesta, mutta Beleg tekikin juuri niin kuin silt� pyydettiin. Toivoa vain sopii, ett� ori on samanlainen esteit� n�hdess��n.

01.08.2008 - En tied� olenko tyhm� vai kunnianhimoinen, mutta menin jo ilmoittamaan Belegin ensimm�isiin estekilpailuihinsa Skurvashin hevosena, vaikka kukaan ei ole viel� edes hyp�nnyt orilla. Tosiasia on kuitenkin se, ett� Beleg on jo verrattain kokenut kilpahevonen, joten ensikertalaisen kanssa ei tarvitse l�hte� onneaan koittamaan ja itse��n nolaamaan. Oriin toki pit�� nyt tutstua esteiden osalta, jotta kilpailuissa tiet�� mit� niksej� kannattaa Belegiin k�ytt��.

02.08.2008 - Leppoisa sunnuntai ratsuni ei en�� ollutkaan niin leppoinen, kun se huomasi esteet. T�n��n oli siis se p�iv�, kun Beleg testattiin ensimm�ist� kertaa puomien osalta ja orin k�yt�s muuttui kielt��tt� hiukan. Vauhtia tuli triplasti lis�� orin kinttuihin, ja ohjista sai todellakin pit�� kiinni puolipid�tteit� tehden kun rataa alettiin hypp��m��n. Beleg on onneksi fiksu ratsu, eik� se puske pid�tteiden l�pi, vaan hidastaa kiltisti vauhtia kun silt� pyydet��n, joten orin kanssa takuulla p�rj�� my�s yleis�n edess�.

20.08.2008 - Orin kilpaura on p��ssyt mukavasti alkuun, sill� Beleg on ker�nnyt hienon m��r�n sijoituksia alleen ja n�in lyhyess� ajassa. Nyt on my�s tullut selv�ksi se, ett� Belegist� on todellakin hypp��m��n 160cm esteratoja, kun ori ei suurissa luokissa ole pahemmin tehnyt pohjanoteerauksia. Parantamisen varaa tietysti on mutta jo nyt huomaa sen, kuinka paljon ori on kehittynyt hypp��j�n�.

04.09.2008 - Syksy saapuu ja uusi kisakausi on aluillaan. Loppukes�st� kisaamisensa Skurvashin leiviss� aloittanut Beleg on kehittynyt hypp��j�n� siin� m��rin, ett� t�ss� kuussa aloitettavalla kisakaudella ori siirtyy hypp��m��n p��s��nt�isesti vain vaikeita esteluokkia. Ori on toki startannut ja sijoittunut t�h�n menness� jo muutamaan otteeseen 160cm tasolla, mutta ori tarvitsee ehdottomasti viel� lis�� n�yt�j�, ett� sit� kehtaa ulkopuolisille tammoille tarjota.

25.09.2008 - Skurvashissa pidettiin mittavat tilausvarsapippalot, jonka seurauksena orille syntyi vastik��n kaksi hienoa j�lkel�ist�. Frozen Lips PB sek� Celeborn PB ovat n�ytt�neet perineen is�ns� ulkon��n ja toivoa vain sopii, ett� n�ist� kahdesta tulee is�ns� veroisia kisahevosia. Belegist� puolestaan aletaan pikkuhiljaa leipomaan valmista pakkausta tulevaisuuden aatuarvosteluja ajatellen, mutta ensin n�ille muksuille on saatava n�ytt�j� alleen. Ehk�p� Skurvashiinkin tupsahtaa viel� t�m�n vuoden puolella yksi mukula.

14.10.2008 - Koska s��t eiv�t ole suosineet n�in syksyn mittaan ulkona liikkumista, ollaan siirrytty maneesikauteen. Beleg on ollut hieman harmissaan t�st�, sill� esteet ovat j��neet kotioloissa melko v�h�lle huomiolle ja ori on joutunut v��nt�m��n koulukuvioita hampaat irvess�. Parin viikon mittainen putki tasaisella harjoitellen on ollut orille vaikeaa ja nyt mitta alkaa tulla lopullisesti t�yteen. Viimeksi eilen ori l�i jarrut pohjaan jo heti maneesin ovella, kun puomit olivat edelleen kasattuna nurkkaukseen. Ei siin� auttanut muu kuin hetken kinaamisen j�lkeen vied� kiukutteleva ori takaisin talliin.

26.10.2008 - Pitk� maneesikausi ja siit� johtuneet koulutreenit eiv�t ole olleet Belegin mieleen. Vaikkakin ori on kouluratsunakin taitava, ei jatkuva treenaaminen t�ss� lajissa ole ollut herran mieleen ja se n�kyy jo valitettavasti orin tallik�ytt�ytymisess�. Aina vain pahemmaksi mennyt temppuilu saa omasta puolestani nyt loppua ja ainut keino on antaa orin taas hyp�t�. Ratsaille en kuitenkaan aio uskaltautua, vaan Beleg saa luvan tyyty� t�ll� kertaa irtohypitykseen. Uskoisin, ett� t�m� k�y herralle vallan mainiosti, kun se ei ole muutamaaan viikkoon p��ssyt esteit� n�kem��n kuin ep�m��r�isen� kasana maneesin seinustalla.

30.12.2008 - Belegin ensimm�inen voitto 160cm esteradalta tuli t�n��n kotikent�lt�. Skurvash j�rjesti ratsastuskilpailut jotka tosin olivat avoinna vain oman seuran j�senille, mutta t�st� huolimatta taso luokassa oli kova. Beleg hoiti radan itsevarmasti ja puhtaalla tyylill�, jolloin se selvisi uusintaan nelj�n muun ratsun kanssa. Uusinnassa oltiin tottakai hakemassa voittoa, eik� vauhtia ja vaaratilanteita puuttunut, kun ratsukot pistiv�t parastaan. Hyv�ss� liikkeess� loppuvuoden ollut Beleg jopa ylitti itsens� tekem�ll� niin lyhyit� teit� esteille kuin oli mahdollista. Orin vauhti ei ollut nopeimmasta p��st�, mutta t�ll� kertaa voitto lohkesi viisaat tiet valitsemalla.

07.02.2009 - Belegill� on nyt kaikkiaan viisi j�lkel�ist� ja jopa nelj� niist� on perinyt is�lt��n komean v�rityksen! Orin vanhin muksu Frozen Lips on tosin harmittavasti t�ysin pullahevosena, joten orin periytt�miskyvyst� ei voi olla yht��n varma. Skurvashissa asuva Strongbow (joka on Belegin mukaan nimetty) on tosin melkoinen pistemeklari ja tamma on viihtynyt loistavasti kisakentill�. Celebornkin n�ytt�nee aloittaneen kilpauransa mukavasti muut kaksi kersaa ovat tosin viel� niin nuoria, ettei niist� voida paljon viel� sanoa.

02.03.2009 - Jalostushevosen ty�t Beleg aloittaa nyt aktiivisesti. Kilpaura on takanap�in ja nyt vain on saatava orille kauniita tytt�j�, jotta ori p��see yhdeksi vaikuttajahevosista estehevosten sukupuihin. Teht�v�� on tietysti paljon, kun jo yksist��n Skurvashissa on toinen toistaan hienmpia oreja, mist� valita. Belegin kohdalla harmittavaa on my�s se, ett� se on joutunut koko t��ll� olonsa aikana taistelemaan kansan suosiosta Skalrlathia vastaan. Skarlath on vienyt kisaa l�hes sata nolla ja toisaalta se ei ole ihme, kun katsoo mink� n�k�inen kaveri on kyseess�. Laatuarvostelujen my�t� Belegille toivotaan viimeist��n samankaltaista hehkutusta mutta n�ht�v�ksi j�� tuleeko ori nousemaan koskaan muiden varjosta.

15.05.2009 - Orilla on hieman huonoa tuuria viimeaikoina ERJ Cupeissa. Toisaalta Beleg on kyll� jo lopettanut aktiiviuransa esteratsuna mutta silti omistajia on hieman j��nyt kaivertamaan orin huono menestys arvostetuimmissa kilpaiuissa. Sijoituksille saakka Beleg ei n�iss� karkeloissa ole p��ssyt, mutta orilla on kuitenkin pitk� ja hieno kilpaura takanaan, johon pit�isi olla tyytyv�inen.

25.06.2009 - Beleg ilmoitettiin kertaheitolla kahteen laatuarvosteluun: Esteratsastuspiirien tavoitelluimpaan eli ERJ:n laatuarvosteluun sek� yleislaatuarvosteluun, joka tulee oikeastaan vain koristeeksi Belegin meriittilistaan. N�yttelyihin kun t�ll� ukolla ei ole asiaa, niin t�ss�p� ovatkin orin suurimmat tavoitteet. ERJ:st� toivotaan tottakai ykk�st�, YLA:sta riitt�ne hyvin heikompkin palkinto.