Skurvash
virtuaalihevonen - a sim-game horse
STRONGBOW PBNimi Strongbow PB, Bonny Rotu Holstein
Sukupuoli Tamma Säkäkorkeus 167cm
Syntynyt 02.12.2008 Ikä 5-vuotias (VHKR)
Koulutustaso Ko: He A, Re: 150cm Rekisterinumero VH-60403
Painotus Esteratsastus Saavutukset ERJ I, YLA 2
Kasvattaja Skurvash Omistaja Skurvash

Kuollut 20.09.2012Photos © Gál Ildikó

Bonny on hevonen, joka elää ilman huolta seuraavasta päivästä. Tamma on ehkä yksinkertaisin olento, mitä maan päällään kantaa ja valitettavasti se näkyy myös tammasta ulospäin. Strongbow osaa ottaa ilon irti jopa arkisimmista asioista ja suhtautuu jo vanhoihin tuttuihinkin asioihin, kuin ne olisivat jotain täysin uutta ja ihmeellistä. Ihmisystävällinen tamma on helppo käsitellä, eikä Strongbow tosissaan tunnu käsittävän, että sillä olisi myös oikeus joskus suuttua, kun hoitaja käsittelee sitä toisinaan hieman kovakouraisesti. Rajumpien hoitotoimenpiteiden aikana tamma saattaa katsoa hoitajaansa hieman kummaksuen, mistä hyvästä kuritus oikein tulee, mutta asia on unohtunut jo lähes samalla, kun se on tamman mieleen putkahtanut. Tallihenkilökunnan sanojen mukaan Bonnyn aivoissa olevat kaksi pientä hernettä eivät vain koskaan onnistu kohtaamaan ja tamma on todellakin yksinkertaisuuden huippu kaikessa helyyttävyydessään.

Juuri Bonnyn radikaalisti muista hevosista poikkeava luonne on saanut aikaan sen, että Bonnysta on tullut koko tallin suosikki. Hoitajilla tuntuu olevan melko vahva suojeluvaisto tammaa kohtaan, kun tämä raukka ei oikein osaa pitää itse puoliaan. Jos tarhassa toinen tamma sattuu höykkyyttämään Bonnya ja joku talliporukasta näkee tämän, on sataprosenttisen varmaa, että apuun mennään juoksujalkaa. Bonny tietysti on vain onnesta soikeana, kun joku haluaa tulla sitä katsomaan ja tamma tapittaakin tulijaa korvat hörössä iloisesti hirnuen.

Vaikka Strongbown perään joutuukin katsomaan huomattavasti useammin kuin muiden ratsujen, on tamman lauhkeudessa hyvätkin puolensa. Bonny on kuin hevonen suoraan ratsastuskoulun tunnilta, kiltti, tottelevainen ja rauhallinen. Tamma tuntuu vain pitävän siitä, kun selässä on joku sitä neuvomassa ja tamma tottelee apuja aivan käsittämättömän hyvin, oli satulassa kuka hyvänsä. Bonny voisi toimia aivan hyvin opetushevosena kilpailemista aloittevalle ratsastajalle, sillä tamma on vakaa kuin muuri, eikä se vedä pultteja pienimmistäkin asioista. Talliporukka on tottunut ratsastamaan Bonnya kevyillä avuilla, koska tamma on niin kiltti, että se joka tapauksessa tekee mitä pyydetään, voi avut aivan hyvin antaa nätisti, kuin että tammasta rummutettaisiin tunnoton luuska. Näteillä avuilla ratsastaminen on ollut hyödyksi myös tamman kilpauralla. Bonny vastaa herkästi pienimpiinkin apuihin ja tamman ja ratsastajan yhteispeliä on monesti kehuttu, kun avut tuntuvat olleen täysin huomaamattomia. Todellisuudessa kuka vain voisi pystyä Bonnyn kanssa samanlaiseen harmoniseen suoritukseen, kun tamma tuntuu lähes lukevan ratsastajansa ajatukset. Jota se ei tietenkään osaa tehdä kun ottaa huomioon neidin aivokapasiteetin.

Tamman saaminen houkutelluksi kuljetuskoppiin matkustusta varten on helppoa kuin tanssi, sillä Bonnya ei totta puhuttaen tarvitse traileriin edes houkutella. Oltiin sitten menossa eläinlääkärin klinikalle (mistä Bonny poiketen useimmista muista hevosista oikeasti pitää) tai kilpailemaan on Bonny aina yhtä innokkaasti lähdössä matkaan. Kuljetuksen aikana Strongbow ei hermoile, mutta matkan ollessa erityisen pitkä on tammaa pakostakin otettava ulos jaloittelemaan useammin kuin muita hevosia. Bonnylla on matkojen aikana ikävä tapa kutoa tai kolkutella traileria ja liikkuvassa ajoneuvossa kekkulointi ei sovi arvokkaalle kilpahevoselle loukkaantumisien pelon vuoksi. Bonnylle riitää pysähdyksen aikana yksi lenkki kuljetusauton ympäri, jonka aikana tamma saattaa ihastella rentunruusussa pörräävää mehiläistä tai napata tien vierustan kasvillisuutta turpavärkkiinsä. Pikku jaloittelukierroksen jälkeen tamma jaksaa jälleen kummastella trailerin seiniä muutaman tunnin ajan täysin rauhassa.

Kilpailuissa Strongbow on poikkeuksetta rauhallinen. Ympärillään hyörivästä vilskeestä nauttiva Bonny seuraa suurella mielenkiinnolla, mitä sen lähiympäristössä tapahtuu ja tamma on kuin oppimisiässä oleva lapsi, joka yrittää imeä kaiken uuden tiedon itseensä. Tammaa saa toisinaan herätellä, jotta se muistaa, miksi kisapaikalle ollaan ylipäätään tultu. Kun ratsastaja istuu satulaan, Strongbow osaa kuitenkin sulkea nopeasti mielestään kaiken muun ja keskittyä vain ratsastajaansa. Bonnyn saatua niin monesti kovaa kyytiä kotitallin tammoilta on suorastaan ihme, ettei tamma pelkää lainkaan lajitovereitaan. Ruuhkaisilla alueilla tamman kanssa voi puikkelehtia huoletta kohti määränpäätä, eikä vaihtoehtoisia reittejä tarvitse turhaan hakea. Strongbow ei pahemmin ole jännittäjätyyppiä ja miksi olisikaan, kun neiti osaa ottaa muutoinkin niin lunkisti. Ratsastajan hermoilu puolestaan ei häiritse Bonnya, kunhan vain selässä istuva tajuaa pitää huolen siitä, että tamma ohjautuu oikean esteen eteen vuorollaan. Hypätä Bonny osaa, mutta lahja on tullut onneksi verenperintönä, eikä ponnistukseen tarvita huimia älykkyysosamääriä, joita tällä tytöllä ei ole. Strongbown tavamerkki kilpailuissa onkin yleensä rauhallinen ja hallittu suoritus, josta näkee selvästi ratsastajan ja ratsun saumatonta yhteispeliä parhaimmillaan.

i. Cúthalion
ERJ I, YLA 2
holst
ii. Cuthamian evm
musta, 173 cm
holst
iii. Cúthalloran
iie. Sorovanja
ie. Latima evm
ruunikko, 169 cm
holst
iei. Latushia
iee. Yavann
e. Crebain GER
ERJ I
holst
ei. Cremaskyevm
tummanruunikko, 167 cm
holst
eii. Crematorian
eie. Palm Beach
ee. Bainewise evm
tummanrautias, 164 cm
holst
eei. Grotesco
eee. Brandyvanian


i. Cúthalion on Skurvashiin kesällä 2008 muuttanut estepainotteinen tuonti. Beleg on kilpaillut hyvällä menestyksellä 160cm esteluokissa, kahmien hyvän määrän sijoituksia. Luonteeltaan Beleg on oikea unelma, sillä ori on rauhallinen ja fiksu, eikä sillä liiemmin ole pahoja tapoja. Jalostuspuolella Beleg on saavuttanut vasta hiljattain suosiota, sillä aikaisemmin ori oli jäädä Skurvashin toisen, samaan aikaan talliin saapuneen tuontiorin, Skarlathin, varjoon. Beleg on periyttänyt kimoa väritystään kolmelle viidestä sen jälkeläisistä, mik� on melko harvinaista, sillä kimo harvoin periytyy näin voimakkaasti. Hyppääjän kykyjään Belegin jälkeläisistä ovat perineet ainakin Bonny itse, sekä Krugissa asuva Darkness Incarnate PB, jotka molemmat kisaavat isänsä tavoin vaativissa esteluokissa.

ii. Cuthamian on hollantilainen jalostusori, joka on kilpaillut ahkeraan koulu- ja esteradoilla. Esteillä Cuthamianin menestys on tosin ollut vakuuttavampaa ja orilta luonnistuvat hyvin 150cm esteradat. Cuthamiania on kuvailtu ratsastaessa kuuliaiseksi ja tunnolliseksi kaveriksi. Kilparadoilla hyvähermoinen ori ottaa jokaisen esteen tarkasti ja sen pitkä ja matkaavoittava laukka on ollut valttikortti uusintaradoilla. Cuthamian on melko tuore kaveri jalostuspuolella, joten jälkeläisnäyttöjä ei orilla vielä pahemmin ole.

iii. Cúthalloran on yksi tunnetuimmista hollantilaisista puoliverisistä. Ori on tehnyt pitkän ja vaikuttavan uran esteradoilla aina kansainvälisillä radoilla saakka ja kuten poikansa, myös Cúthalloranin luonne on kuin räätälöity kilpahevoselle. Kotioloissa orin on tosin kerrottu olevan melko dominoiva, vaikkakaan tämä piirre ei tule kilpakentillä esiin, on muutamien Cúthalloranin jälkeläisen huomattu perineen isältään tietty määrä tuittupäisyyttä. Vaikka Hollannissa Cúthalloran on suuri nimi, ei oria tavata muualla, kuin hollannista lähtöisin olevista linjoista, sillä ori on astunut tammoja ainoastaan kotimaassaan.

iie. Sorovanja on Belegin muun suvun tavoin lähtöisin Hollannista, mutta muutaman kisakauden jälkeen tamma myytiin yllättäen Saksaan. Sorovanja siirtyi siellä siitostammaksi, joten näytöt kisakentillä jäivät melko vähiin. Sorovanjan kasvattaja halusi tamman kuitenkin takaisin Hollantiin siksi aikaa, että tamma saisi yhden varsan synnyinmaassaan. Cúthalloranista Sorovanja varsoi lopulta Belegin, joka oli tarkoitus jättää siitolaan, mutta lopulta ori myytiinkin Suomeen. Sorovanja puolestaan asuu edelleen Saksassa ja viettää nyt täysiä eläkeläistamman päiviä.

ie. Latima on täysin hollantilainen tamma, jonka sukujuuret yltävät useita polvia taaksepäin, eikä sukulaisissa esiinny, kuin täysin hollantilaislähtäisiä nimiä. Latima itse on kunnostautunut esteratsastuksen puolella ja tammalta ovat tähän asti luonnistuneet hyvin 140cm esteradat. Latimaa on kuvailtu rohkeaksi ja määrätietoiseksi kilpakumppaniksi, joka tekee mielellään ratasastajansa tahdon mukaan. Tamman hyppytyyliä on myös kehuttu, huolimatta sen omintakeisuudesta.

iei. Latushia on komea tummanruunikko ori, joka on Quantum Warmbloodsin omistuksessa. Latushia on kilpaillut esteillä kansallisella tasolla ja orilla on ktk kelpoinen rakenne. Orista ollaan oltu erittäin kiinnostuneita muuallakin, kuin sen kotimaassa, mutta Latushiaa ei olla haluttu syystä tai toisesta käyttää muille, kuin kotimaan tammoille. Orilla on jo useita satoja jälkeläisiä, joista osa näyttänee perineen isänsä hienon rakenteen, mutta hyppääjän lahjoja vain harva orin jälkikasvusta on saanut verenperinnöksi.

iee. Yavann tulee huomattavasti vaatimattomammasta suvusta kuin edellä mainittu Latushia. Yavann on kiertolainen, joka parhassaa iässä ollessaan kiersi lähes kymmenkunta omistajaa. Tamman tempperamenttinen luonne on syy siihen, miksi sukset menivät ristiin niin monen omistajan kanssa, eikä Yavann ole ratsastaessakaan hevonen helpoimmasta päästä.

Crebain GER kuuluu Skurvashin tämän hetken uusimpiin tuontitammoihin. Crebain on kilpaillut menestyksekkäästi vaativissa esteluokissa ja on hiljattain siirtynyt kisaeläkkeelle. Tammaa on käytetty vasta hyvin vähän jalostukseen ja siksi Strongbown emälinja ainakin on vielä varsin harvinainen. Hyvätapainen Crebain on yksi tallin siivoimmista tamma-asukkaista ja neitokainen on lähdössä aina mielellään työskentelemään kentälle. Crebainin esteratsun kyvyistä kertoo puolestaan ensimmäinen sija kesäkuun 2009 ERJ Cupin 130cm esteluokassa.

ei. Cremasky vaikuttaa Saksassa puoliverijalostuksessa lähinnä kenttäratsastuspiireissä. Orilla on hyvä hyppytekniikka, vahva ja kovia kilpailuja kestävä runko. Cremasky on hiljattain siirtynyt kouluratsastuspuolelle, kun orilla alkaa olla ikää jo sen verran, ettei orin omistaja enää raaski rasittaa oriaan kenttäkilpailujen osalta. Vaativa B:t� kohtuullisella menestyksellä tanssahdellut Cremansky tullaan varmasti näkemään muutamien vuosien kuluttua myös kouluhevospiireissä vaikuttamassa.

eii. Crematorian oli aikaisemmin Crebainin kasvattajan Karin Graftin omistuksessa. Juuri tästä syystä Karin halusikin aikoinaan Crematorianista jälkeläisen itselleen, vaikka nainen myikin Crebainin myöhemmässä vaiheessa pois. Crematorian kilpaili Karinin kanssa 140cm esteluokkia menestyen hyvin ja kun Karinin aika ei ja osaaminen ei enää riittänyt viemään Crematoriania pidem�lle urallaan, hän myi orin tuttavalleen, joka teki tummanruunikosta orista valitettavasti jalostusorin saman tien. Crematorian on toki ollut suosittu jalostuspuolella, mutta kyvykkäällä orilla olisi ilman muuta ollut loistavat mahdollisuudet kehittyä Grand Prix tason esteratsuksi, mitä ei enää tule tapahtumaan.

eie. Palm Beach tuotiin Hollannista Saksaan, kun tamman omistajat joutuivat pakkohuutokauppaamaan hevosensa. Tullessan Nyhound Sporthorsesiin Palm oli langanlaiha, takkukarvainenkauhistus, josta kuitenkin saatiin asiantuntevalla hoidolla vielä entisensä näköinen. Palm oli jo synnyinmaassaan menestynyt tamma ja varsanäyttelyissä hyvin tuloksin ja Saksassa Palm lopulta kantakirjattiin toiselle palkinnolle. Palm on varsonut vain kaksi kertaa, sillä sen terveyden heikkeminen entisessä kodissa saattoi aiheuttaa tammalle sisäisiä vauroita, jotka nykyiset omistajat ovat ottaneet huomioon Palmin kohdalla.

ee. Bainewisessa on hyvin paljon samoja piirteitä, kuin useimmissa tamman jälkeläisissä. Luonteeltaan rauhallinen, ystävällinen ja fiksu Bainewise on satunnaisessa jalostuskäytössä, mutta suurimmaksi osaksi tamma saa vain olla laitumella yhdessä lajitovereidensa kanssa. Bainewisea on viime aikoina vaivannut vanha jännevamma ja tamman tulevaisuus onkin vaakalaudalla, kun omistajat eivät ole varmoja, tuleeko tammasta enää tervettä hevosta. Bainewise ei ole kilparatsu, mutta sillä on tehty muutamia kokeiluja helpoissa este ja koululuokissa mukiinmenevin tuloksin.

eei. Grotesco on Crebainin lähisukulaisista ainut 160cm esteratoja hypännyt hevonen. Grotesco menestyi loistavasti etenkin kotimaassaan ja vaikka orin kansainvälinen ura esteradoilla ei aivan yhtä loistava ollutkaan, ori on kuitenkin tehnyt nimensä tunnetuksi myös Saksan rajojen ulkopuolella. Grotescoa on kuvailtu rohkeaksi hyppääjäksi, joka ei pahemmin jää miettimään turhia, kun ollaan kisatilanteessa. Parhaiten orin huomattiin toimivan kisa-areenoilla sen vanhan treeniratsastajan Hans Weberin kanssa ja siitä syystä kaksikkoa ei erotettu, vaan nämä niittivät hyviä tuloksia esteiltä.

eee. Brandyvanian muistuttaa yllättävän paljon Crebainin jälkeläistä Strongbowta. Tamman on kerrottu olevan hieman yksinkertaista tyyppiä ja tästä syystä Brandyvanian onkin ollut tyytyväinen tamma, jolle on kelvannut vähäisempikin huomio. Kaunis tummanrautias tamma omaa hyvän rakenteen ja kauniit irtonaiset liikkeet. Brandyvaniania ei ole kisakentillä testailtu, mutta epäilemättä tammalla olisi jonkin tason kouluratsun lahjoja, ainakin siitä päätelleen, mitä tamman askellus antaa ymmärtää. Ratsastaessa Brandyvaniania on kuvailtu hyvin tehtäväänsä keskittyväksi ja tarkaksi tammaksi, joka pyrkii toteuttamaan ratsastajansa mieltymyksiä parhaansa mukaan.

Jälkeläiset
28.02.'09 o. Riddick PB
21.03.'09 o. Dolohov PB
31.10.'09 o. Darkwave PB


ERJ Kisat (68 sijoitusta)

Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
21.1.2009 Skurvash ERJ 130cm 2/50
21.1.2009 Skurvash ERJ 150cm 1/42
24.1.2009 Skurvash ERJ 140cm 7/50
28.1.2009 Virtuaalitalli Silence ERJ 80cm 1/60
15.2.2009 Yanblad ERJ 90cm 1/23
1.3.2009 Harhavaara ERJ 90-100cm 5/39
3.3.2009 Harrastetalli Nevada ERJ 90cm 5/30
5.3.2009 Daftomor ERJ 130cm 1/52
7.3.2009 Brotherhood of the Hand ERJ 150cm 5/27
11.3.2009 Kisakeskus Zaa ERJ 100cm 4/40
12.3.2009 Headway ERJ 120cm 5/40
14.3.2009 Headway ERJ 120cm 3/40
15.3.2009 Cosgrove ERJ 130cm 1/33
16.3.2009 Brotherhood of the Hand ERJ 150cm 6/40
16.3.2009 M�l Seren ERJ 140cm 4/40
17.3.2009 Brotherhood of the Hand ERJ 160cm 2/40
17.3.2009 Virtuaalitalli Silence ERJ 100cm 2/40
17.3.2009 Kisakeskus Kimakka ERJ 100cm 1/90
17.3.2009 Proud Showjumpers ERJ 120cm 5/40
17.3.2009 Proud Showjumpers ERJ 130cm 1/40
19.3.2009 Brotherhood of the Hand ERJ 150cm 2/40
19.3.2009 Proud Showjumpers ERJ 120cm 5/40
20.3.2009 M�l Seren ERJ 140cm 5/40
20.3.2009 Santo ERJ 130cm 1/50
21.3.2009 Zavier ERJ 140cm 4/30
23.3.2009 Virtuaalitalli Viiala ERJ 110cm 3/40
27.3.2009 Daftomor ERJ 130cm 1/32
29.3.2009 Krofnock Ranch ERJ 130cm 1/50
29.3.2009 Daftomor ERJ 130cm 2/32
30.3.2009 Luned Sporthorses ERJ 160cm 3/17
30.3.2009 Daftomor ERJ 150cm 2/24
31.3.2009 G�slund ERJ 140cm 2/38
31.3.2009 Vihkala ERJ 110cm 4/30
31.3.2009 Daftomor ERJ 150cm 2/24
1.4.2009 Hafrena ERJ 100cm 2/100
2.4.2009 Brotherhood of the Hand ERJ 150cm 1/35
3.4.2009 Virtuaalitalli Silence ERJ 120cm 5/30
3.4.2009 Brotherhood of the Hand ERJ 150cm 4/35
3.4.2009 Vihkala ERJ 110cm 5/30
4.4.2009 Tuttanin Talli ERJ 100cm 4/25
5.4.2009 Vihkala ERJ 110cm 1/30
8.4.2009 Gräslund ERJ 140cm 5/45
9.4.2009 Brotherhood of the Hand ERJ 150cm 6/39
10.4.2009 Brotherhood of the Hand ERJ 150cm 2/39
10.4.2009 Juksula ERJ 150cm 3/24
11.4.2009 Dutch Warmbloods ERJ 150cm 1/34
13.4.2009 Gräslund ERJ 140cm 2/45
13.4.2009 Airlea Sporthorses ERJ 140cm 2/30
14.4.2009 Aworei ERJ 120cm 4/30
14.4.2009 Headway ERJ 140cm 6/41
15.4.2009 Louves ERJ 100cm 3/100
16.4.2009 Louves ERJ 150cm 7/61
18.4.2009 Brotherhood of the Hand ERJ 150cm 6/40
19.4.2009 Aworei ERJ 120cm 4/30
20.4.2009 Brotherhood of the Hand ERJ 140cm 4/40
20.4.2009 Brotherhood of the Hand ERJ 150cm 1/40
20.4.2009 Haukkamäen Tila ERJ 150cm 3/40
21.4.2009 Brotherhood of the Hand ERJ 130cm 6/40
25.4.2009 Wincare ERJ 140cm 2/40
26.4.2009 Wincare ERJ 140cm 5/40
30.7.2009 Wincare ERJ 130cm 1/30
30.7.2009 Wincare ERJ 140cm 4/30
1.8.2009 Wincare ERJ 140cm 3/30
2.8.2009 Wincare ERJ 140cm 2/30
4.8.2009 Wincare ERJ 140cm 4/30
30.8.2009 Barrier Showjumpers Elokuun ERJ Cup 140cm 8/191
30.8.2009 Barrier Showjumpers Elokuun ERJ Cup 150cm 5/140
28.11.2009 Barrier Showjumpers Marraskuun ERJ Cup 120cm 18/189


03.12.2008 - Edellisenä aamuna talliin oli saapunut aivan upouusi tulokas, tosin tämän tiedettiin olevan jo tulossa pidemmän aikaa. Crebain oli varsonut kauniin tamman varsan, joka oli ilman muuta tullut isäänsä. Kimo hontelo tammavarsa tutkailikin jo innoissaan karsinaansa äitinsä turvallisessa läheisyydessä, kun tulin aamutallia tehdessäni vilkaisemaan kaksikkoa. Tammalle ei vielä ollut nimeä, mutta se tultaisiin ilman muuta nimeämään isänsä mukaan.

05.12.2008 - Muutaman päivän mietinnän jälkeen uudelle pikkuiselle oltiin keksitty juuri sille sopiva nimi. Isänsä Belegin mukaan tästä kaunottaresta tuli Strongbow PB. Lyhyemmin neitokasita kutsutaan nyt vain Bonnyksi. Tamma näyttää kaikeksi onneksi terveeltä ja elämäniloiselta ja piakkoin onkin aika laskea parivaljakko ensimmäistä kertaa yhdessä ulos. On vain toivottava, että pakkasta ei ole kovasti mittarissa, jotta pienokainen ei palelluta itseään.

07.12.2008 - Bonny ja Crebain laskettiin tallin vieressä olevaan tarhaan haukkaamaan pikkuhetkeksi happea. Bonny oli kauhusta kankeana ja varsa kyhnytti koko puolituntisen ajan emänsä kupeessa kiinni. Ulkoilun jälkeen kävin ottamassa Crebainin kiinni, Bonny tulisi kyllä emänsä perässä kun liikkeelle lähdettäisiin. Odotukset osuivat oikeaan, ja taluttaessa saikin olla varuillaan, ettei Bonny juossut alle, kun se kirmaili ympäriinsä, odottaen malttamattomana takaisin talliin pääsyä.

20.12.2008 - Huimasti kasvanut Strongbow on opetettu nyt perusteellisesti tallitavoille ja t�ytyy my�nt�� ett� tamma on ottanut hyvin opikseen. Oppimista on jouduttanut my�s tamman vieroittaminen em�st��n, joka aluksi tuntui olevan tosi kova paikka Bonnylle. Talliv�ki on kuitenkin ottanut Bonnyn selv�sti ykk�ssuojatikseen, kun hieman hitaan oloinen tamma tuntuu tarvitsevan jatkuvaa suojelua ja seurantaa. Varsalaitumellakaan ei ole p��ssyt haavereita tapahtumaan, kun aina Bonnyn joutuessa pieneen k�hminkiin apuun on rynn�nnyt v�hint��n yksi hoitajista pit�m��n Bonnyn puolia.

26.12.2008 - Bonnyn ratsukoulutus on viimein alkamassa, vaikkakin tamma on jo hyviss� ajoin opetettu ratsastustamineisiin. Nyt vain puuttuu en�� ratsastaja satulasta ja homma on sill� simppeli. Aluksi tamma tuntui hieman h�t��ntyv�n, kun selk��n k�nysi ylim��r�ist� painoa ja tamman rauhoitteluun kuluikin reippaasti aikaa. Tunnin ahkeran harjoittelun j�lkeen Bonny olikin loppujen lopuksi sujut asian kanssa, ainakin silt� er��.

31.12.2008 - Strongbown koulutus on edennyt hyvin ja tamman kanssa voidaan piakkoin aloittaa harjoittelu esteill�. Tammalla on jo kokeiltu kavaletteja sek� maapuomeja, joita Bonny ylitt�� hyv�ss� tasapainossa ja rytmiss�. Yksinkertaisuudestaan huolimatta Bonnylla n�ytt�� olevan silm�� esteille.

03.01.2009 - Heti aamutuimaan saatuani aamuaskareeni tehty� k�vin kyh�ilem�ss� maneesiin muutamia yksitt�isi�, noin puolenmetrin korkuisia esteit�. Saatuani homman valmiiksi hain Bonnyn, jonka er�s hoitajista oli laittanut minulle valmiiksi. Maneesiin tuli joukko hoitajia seuraamaan tamman virallisia esteharjoituksia, jotka sujuivatkin loppupeleiss� ihan hyvin. Pari kielt�ytymist� tuli alkuun, mutta kun tamma sai juonesta kiinni, alkoi homma luistaa. Ennen treenien lopettamista innostuimme joukolla kyh��m��n kuusi estett� sis�lt�v�n radan, jonka esteiden korkeus vaihteli 40-60cm v�lilt�. Bonny suoritti radan ongelmitta, tosin tiet esteille olivat helppoja ja v�limatkat riitt�v�n pitki�.

10.01.2009 - Tamman ensimm�iset kisat l�henev�t ja nuorukainen alkaa olla valmiina valloittamaan kisakentti�. Bonny on edistynyt esteill� huimasti, sill� alkuun tulleista kielt�ytymisist� ei en�� ole tietoakaan ja Bonny hypp�� suurella itsevarmuudella. Nuoren hevosen per��n on viel� katsottava radalla, kun se ei viel� osaa itse arvioida, mist� olisi viisainta hyppy aloittaa.

15.01.2009 - Ensimm�iseksi kisapaikaksi Bonnylle valitiin kotikentt�, kun Skurvashissa j�rjestet��n loppukuusta esteratsastuskilpailut. N�in tamman kisaj�nnityst� (mik�li sit� ilmenee) yritet��n helpottaa, kun tamma p��see kisaamaan tutussa ymp�rist�ss�. Bonny suorittaa jo vaivatta yli metrin ratoja, joten se p��see aloittamaan kilpauransa suoraan vaativammissa luokissa.

04.04.2009 - Bonny on varsonut kaksi kertaa. Ensimm�inen varsa, Riddick PB, j�i kotiin, ja viime kuun lopulla syntynyt orivarsa Dolohov l�hti myyntiin. Ori sai hyv�n kodin Wincaresta, jossa se p��see varmasti kisaamaan piakkoin, jolloin my�s Bonny valmistuu nopeammin laatuarvostelua varten. Tamman oma kilpaura on l�htenyt loistavasti liikkeelle ja Bonnylla on jo huima m��r� sijoituksia kasassa.

20.04.2009 - Bonnyn kilpaura alkaa kohtapuolin olla takana p�in, sill� tamma on haalinut jo hyv�n m��r�n sijotuksia alleen. Strongbow pyrit��nkin siirt�m��n pian jalostuspuolelle, jotta tamma saa jatkettua kohtuu hienoa sukuaan eteenp�in. Kilpatulosten lis�ksi tamma tullaan ensi kes�n aikana kierr�tt�m��n niiss� laatuarvosteluissa, johon sen katsotaan olevan valmis.

07.06.2009 - Kes�varsoja kun ei n�ill� n�kymin olla Skurvashista myym�ss�, siirtyv�t tulevat muksun syksyn myyntilistoille. Strongbownkin olisi hyv� saada pari muksua lis��, mutta rankka kisaputki on kuitenkin saanut miettim��n uudelleen tamman asuttamista. Bonny on tuntunut viime aikoina olleen melko v�synyt, joten pitempi lepo tekisi t�lle neidille varmasti ter��. Muutama p�iv� sitten laskettiinkin kaikki Skurvashin tammat kes�laitumille, n�iden mukana my�s Strongbow.

16.07.2009 - Useiden muiden hevosten tapaan my�s Bonny on j��nyt hieman unohduksiin muiden kiireiden ohella. Tamma on p��ssyt veltostumaan laitumella, mutta ihme kyll� sen linjoissa ei ole moitittavaa. P�invastoin tamma tuntuu nyt olevan hyvin tarkka siit� mit� se suuhunsa pist�� ja kaukaa katsottuna Bonny n�ytt��kin yht� hyv�lt� kuin aktiivisimmassa kisailuvaiheessaan.

28.07.2009 - Olin pit�nyt ratsastamisesta muutaman p�iv�n taukoa ja ilmankos mieleni tekikin l�hte� hieman maastoilemaan. Ratsukseni otin Bonnyn, kun tamma on ollut koko kes�n tyhj�n panttina, ja on jo korkea aika alkaa kohotamaan neitokaisen kuntoa syksy� ajatellen. Mieliss��n liikuttamisesta ollut tamma k�ytt�ytyi kiitett�v�sti mets�ss�, vaikka olin aluksi ep�illyt Bonnyn varmuutta, kun viime maastoretkest� oli jo hyv� tovi aikaa.

10.08.2009 - Kun Fall of Icarus syyst� jos toisestakin ei ollutkaan yht�kki� valmis ERJ laatuarvosteluun, mukaan l�hetettiin orin tilalle onneaan koittamaan kukas muukaan kuin Strongbow. Tamma on ollut laatuarvosteluvalmiina jo hyv�n aikaa, mutta en ole raaskinut heitt�� viel� kohtuu nuorta neitokaista tuomareiden tiirailtavasi. Kun vaihtoehdot alkoivat k�yd� v�hiin, ei j��nyt muuta vaihtoehtoa, kuin laittaa Bonny hakemaan ykk�nen kotiin.