Skurvash
virtuaalihevonen - a sim-game horse
GAWAIN GERNimi Gawain GER, Gawain Rotu Holstein
Sukupuoli Ori Säkäkorkeus 170cm
Syntynyt 06.07.2006, 21-vuotias (VARL) Koulutustaso Ko: He A, Re: 160cm
Painotus Esteratsastus Rekisterinumero VH-25541
Tuontimaa ja -päivä Saksa, 06.04.'07 Kasvattaja Kevin Firley
Saavutukset ERJ I, YLA 2 Omistaja Skurvash

Kuollut 20.09.2012


Menestyneet jälkeläiset

Realistica SWA YLA 3
Sinistrari PB ERJ I, YLA 1
Bloodcraft PB ERJ I, ERL I, YLA 2

Photos © Van Uytert

Gawain GER on tyyni oripoika, vaikka saattaakin joskus innostua esittelemään miehistä puoltaan. Hoitaessa ori käyttäytyy moitteettomasti, varusteiden laitto ei tuota orin kanssa minkään näköisiä ongelmia. Säikky Gawain ei missään nimessä ole, päinvastoin. Oudot asiat ori ottaa vastaan uteliaana, eikä ole kiipeämässä seinille hämmentävissäkään tilanteissa. Kovista äänistä ori ei kuitenkaan perusta, vaan vaatii talliin hiljaisuutta ja omaa rauhaa. Taluttaessa Gawainia ulkosalla on taluttajan muistettava, että narun päässä seisoo ori. Vaikka Gawain onkin herrasmies, ei orin järkevään käytökseen ole joka tilanteessa luottaminen.

Tarhaillessa ori viihtyy hyvin omissa oloissaan, eikä siis jatkusvasti kaipaa toista hevosta seuraa pitämään. Ori suhtautuu aina uusiin hevosiin varauksella, vaikka tuleekin useimmiten hyvin toimeen tarhakavereidensa kanssa. Luonteeltaan rohkea ori ei anna muiden pompotella itseään, vaan asettaa riitapukarit nopeasti järjestykseen.

Gawainilla ratsastaessa ei tarvitse olla jatkuvasti huolissaan siitä, paukuttaako oria kylkiin liian voimakkaasti tai ovatko pidätykset liian rajuja. Turhan herkkä ori ei avuille ole, ja Gawain tunnetaankin tallin jäärääpäänä. Kouluratsastusta ori ei kovinkaan pitkälle väännä, He A tasolle ori vielä yltää, mutta kouluradoille tätä oria ei tosiaan ole luotu. Ulkomuodoltaan komea ori ei aina tunnu ymmärtävän mitä ratsastaja siltä tahtoo ja siksi hieman hitaalle orille on tehtävä kerralla selväksi mitä siltä vaaditaan. Ensimmäistä kertaa satulaan noustessa ratsastaja pääsee orin testattavaksi. Luvassa ei kuitenkaan ole hillitän sarja pukkeja ja hurjaa laukkaa ympäri kenttää. Ori tuntuu koettelevan ratsastajaansa juuri päinvastoin ja liikkuukin siksi kuin täi tervassa.

Entäpä esteet sitten? Vaikka ori onkin tunnettu uneliaisuudestaan kouluratsuna saavat esteet kyllä tämän orin syttymään. Kenttätyöskentelyssä Gawainin kanssa on tärkeää muistuttaa oria tekemään kunnolla töitä jo aivan harjoitusten alussa, muuten ori ei ota harjoituksia onkeensa ja ratsastajalla onkin kova työ saada ori jälleen ryhdistäytymään. Laukatessa ori on hyvin eteenpäin pyrkivä ja siksi pidätykset on muistettava. Omaa tilaa Gawain kuitenkin tarvitsee, eikä ratsastajan siis ole tarve jatkuvalla syötöllä olla oria kontrolloimassa. Esteet ori ylittää vauhdilla, notkea Gawain tekee yllättävän ketteriä käännöksiä esteradalla aikaa voittaakseen. Pelkäksi matkustajaksi ratsastajaa ei kuitenkaan ole tarkoitettu, vaikka Gawain melko lahjakkaasti valitseekin ponnistuspaikkansa. Joskus oripoika tarvitsee muistutuksen että tehtävään on keskityttävä eikä herpaantumiseen ole varaa. Maastossa Gawain on rehti poika, eikä keksi ratsastajansa päänmenoksi mitään konnankoukkuja.

Kisoissa ori käyttäytyy jokseenkin samaan tapaan kuin tutulla kotikentälläkin. Hieman jännittyneempi Gawain tosin saattaa olla, onhan kisapaikalla huomattavasti kiihkeämpi meno kuin kotona, missä ori yleensä ratsastetaan yksin tai korkeintaan parin muun hevosen kanssa kentällä. Lämmittelyssä ei orin kanssa tule ongelmia, jos ratsastaja on hyvähermoinen ja pitää Gawainin riittävän etäällä muista hevosista. Lämmittely on hoidettava kunnolla, sillä ori on hitaasti lämpenevää sorttia, eikä radalla tule hyvää suoritusta puoliksi lämmitellyllä hevosella. Gawain rakastaa esteiden ylitystä, ja voisin jopa sanoa että ori on hieman pettynyt jos sitä ei kisa-aamuna lastata traileriin. Ori selvästi nauttii kisatunnelmasta, eikä suuri ihmispaljous tai salamavalojen räiske saa sitä pois tolaltaan, onhan ori kuitenkin Saksasta kotoisin, missä kilpailut ovat huomattavasti suurempia tapahtumia kuin täällä Suomessa. Radalla ori on tarkka ja nopeakin suoriutuja, eikä ratsastajan tarvitse huolehtia muusta, kuin mahdollisimman lyhyen reitin valitsemisesta uusintaradalla, sekä oikean ponnistuskohdan etsimisestä. Uusinnassa Gawain on vaarallinen vastustaja ollessaan parhaimmillaan, sillä ori kykenee hoitamaan takajalkansakin riittävän korkealle kovassakin vauhdissa selvittääkseen uusintaradan puhtaasti puomeja kolauttelematta.

i. Mournful Ode evm
mustanruunikko, 171 cm
holst
ii. Allegiance
ounaruunikko, 167 cm
holst
iii. Electric Crown
iie. Nostrovia
ie. Helliotica
punarautias, 166 cm
holst
iei. Seraphic Deviltry
iee. Carpathian Spells
e. Gomorrah Morphism evm
musta, 168 cm
holst
ei. Thirdmoon
mustanruunikko, 169 cm
holst
eii. Lepaca Kliffoth
eie. Autumnal Weeping
ee. Grimnor Vanora
tummanruunikko, 164 cm
holst
eei. Significant Others
eee. Wolf-Hymn


Gawainin isä Mournful Ode on kookas ja lähes musta jalostusori, joka kuuluu saksan tunnetuimpiin ja eniten käytettyihin jalostusoreihin. Kilpailuvuosinaan ori menestyi ilmiömäisen hyvin, voittaen peräjälkeen 11 kertaa kansallisen tason esteratsatuskilpailut. Tie menestykseen ei orilla kuitenkaan ollut helppo, sillä vaikean luonteensa vuoksi ori vaihtoi omistajaa useammin kuin mustalainen hevosta. Lopullisen päätepysäkin Mournful Odelle tarjosi saksalainen esteratsujen valmentaja Sebastian Aldendoch. Ori vietti reilun vuoden kisaloman, jonka aikana Sebastian koulasi ja opasti oria unohtamaan pahat käytöstapansa ja oppimaan luottamusta ratsastajaansa. Tämän jälkeen ori palasi kisakenteille ja aloitti voitokkaan uransa.

Helliotica, Mournfulin emä, ei loista yhtä kirkkaana tähtenä Gawainin sukupuussa kuin sen jälkeläinen, vaikkakin tamma menestyi keskivertoratsuna estekentillä. Helliotican vaikeasta luonteesta johtuen tammaa oli vaikea saada lähestymään estettä suorassa, vaikkakin tamman ponnistus oli hyvä ja hyppytyyli muuten moitteeton. Noin yksi kolmasosa tamman starteista esteradoilla päätyi hylkäykseen kieltäytymisten takia, ja Helliotican omistaja käyttikin tammaa enemmän jalostukseen kuin kisakentillä ravaamiseen. Seraphic Deviltry, Helliotican isä, menehtyi tallipalossa vuonna 1984. Ori oli vielä kohtalaisen nuori, ja vasta uransa alkupuolella menehtyessään. Jälkeläisiä orille ennätti kertyä kolme kappaletta, yksi varsoista on Helliotican täysveli. Carpathian Spells oli yksi niistä hyvin harvoista tammoista jotka Deviltryn luona ennättivät vierailla. Punarautias tamma oli oikea tulisielu ja hyvin vaativa luonteeltaan, mutta yhtäkaikki kunnioitettavan hyvä kilparatsu. Menestystä tamma keräsi kenttäratsastuksen parissa, sillä luonteeltaan tamma oli rohkea, eikä pelännyt räpistellä vesiesteiden ylitse niin pyydettäessä. Gawainia ostaessani kiinnitin erityistä huomiota tämän tamman nimen löytymiseen sukupuussa, vaikka se hieman kaukana onkin.

Gawainin isänpuolen sukua tutkaillessa vastaan tulee nimi Allegiance. Tämä ori toimi Donner Warmbloodsin omistajan tyttären Carenin kilparatsuna usean vuoden ajan. Ori kisasi metrisiä luokkiä aina 16-ikävuoteensa saakka. Monet orin uraa seuranneet sanoivat Alleigiancen lahjojen menevän hukkaan nuoren tytön ratsuna, sillä orilla olisi selvästi ollut kapasiteettia isommillekin esteradoille, mutta vanhempiensa kannustamana Caren sai aloittaa oman kisauransa Alleigiance ykkösratsunaan. Electric Crown löytyy Gawainin suvussa kolmannesta polvesta. Orin varhaisista vaiheista oli vaikea päästä selville, ja ensimmäisen kerran ori putkahtaakin kunnolla esille Johan Kellerin omistukseen siirryttyään. Amatööriratsastajana tunnettu Keller omisti muutaman kilpahevosen, näiden joukossa oli myös Gawainin isänisänemä Nostrovia. Keller kaavaili varsasta itselleen jatkajaa Nostrovian tilalle, mutta Alleigiancena tunnettu orivarsa sai aivan toisenlaisen kohtalon.

Gawainin kasvattaja Kevin Firley valitsi Mournful Oden eräälle parhaista tammoistaan, Gawainin emälle Gomorrah Morphismille. Tamma vietti nuoruusvuotensa Kevinin kilparatsuna ja suuren suosion omistajansa silmissä tamma ansaitsi rohkealla ja tyynellä luonteellaan. Rataesteillä tamma on päihittänyt monia maineikkaita oreja, joista nyt mainittakoon vuoden -96 Saksan mestaruuskisoissa kohdattu ori Crimour Donway Z. Hyppykapasitteettia tammalta löytyy 150cm tasolle saakka. Liikkeissään notkea tamma, joka kääntyy sulavasti ja helposti vaativissakin kulmissa, osoittautui uusintaradalla vaaralliseksi vastustajaksi kenelle tahansa ratsukolle.

Mustanruunikko ori Thirdmoon oli Gomorrah Morphisin emän Grimnor Vanoran tavoin kouluratsu. Täysin estepainotteisesta suvusta tuleva Thirdmoon oli suoranaien pettymys esteradoilla, mutta ori tuntui kuitenkin viihtyvän kohtuullisen mukavasti kouluradoilla. Grimnor Vanora valittiin Thirdmoonille tammaksi siinä toivossa, että varsasta saataisiin kilparatsu koulukehiin, mutta suunnitelmat jouduttiin uusimaan Gawainin emän myöhemmin paljastuessa pesunkestäväksi estehevoseksi. Grimnor on suurella tilalla varttunut tamma, joka tusinatuotannossa jäi hieman varjoon edetäkseen mitenkään kilpailu-urallaan, siitoksessa tamma kuitenkin näytti kyntensä monipuolisena tapauksena. Tamman varsat ovat menestyneet hyvin niin este- kuin koulukentilläkin. Thirdmoonin suvussa tiedetään olevan saksalaisia estehevosia, mutta silti Lepaca Kliffoth ja Autumnal Weeping jättävät suoranaisen mustan aukon mitäänsanomattomuudellaan. Ehkä nämä kaksi eivät koskaan ole saavuttaneet huomattavaa menestystä, eikä niille siksi muuten hyvässä suvussa ole annettu paljonkaan arvoa.

Jälkeläiset
24.7.2007 t. Realistica SWA
22.8.'07 o. Fall of Man PB
14.1.'08 t. Pendragon Celt
14.2.'08 t. Arwen de Royaton
21.3.'08 o. Bloodcraft PB
24.6.'08 o. Touched By Sloth PB
26.09.'08 o. Sinistrari PB
15.11.'09 o. Rience 16


ERJ Kisat (134 sijoitusta)

Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
19.4.2007 Scorpia ERJ 140cm 4/30
20.4.2007 FSRa ERJ 160cm 3/15
21.4.2007 FSRa ERJ 160cm 2/13
25.4.2007 Whisper Stud ERJ 140-150cm 2/40
27.4.2007 Stoneroad Estate ERJ 160cm 3/30
28.4.2007 Stoneroad Estate ERJ 160cm 3/22
29.4.2007 dew ERJ 120-130cm 4/93
5.5.2007 Kisakeskus Arcana ERJ 70cm 3/18
8.5.2007 Maple Hill's Warmbloods ERJ 160cm 4/30
14.5.2007 Poisonblack ERJ 150cm 3/30
15.5.2007 Carma ERJ 100-120cm 1/30
20.5.2007 Karinin Puoliveriset ERJ 120-130cm 5/35
21.5.2007 Aatteen Kartano ERJ 130cm 5/50
25.5.2007 TJ-Talli ERJ 120cm 4/63
27.5.2007 Kiaisas ERJ 150cm 6/49
31.5.2007 FSRa ERJ 150-160cm 3/11
2.6.2007 Peculi�r ERJ 140cm 3/42
2.6.2007 Keisarij�rvi ERJ 110cm 6/37
2.6.2007 Haflinger Farm ERJ 120-130cm 2/48
5.6.2007 Callisto ERJ 140cm 4/45
7.6.2007 Arctifical ERJ 130-140cm 4/41
9.6.2007 Poisonblack ERJ 150cm 3/27
10.6.2007 Seura AAR ERJ 130-140cm 2/57
15.6.2007 Alvorada ERJ 160cm 5/39
17.6.2007 Islanninhevostalli Gleisir ERJ 145-150cm 2/16
17.6.2007 Trance Walkers ERJ 120cm 5/53
18.6.2007 Virtuaalitalli Anio ERJ 160cm 3/37
18.6.2007 Ratsutila Destiny ERJ 140-150cm 4/41
18.6.2007 It�-Laakso ERJ 140-150cm 6/40
20.6.2007 Trance Walkers ERJ 120cm 3/53
30.6.2007 Harhalaakson Suomenhevoset ERJ 110cm 5/50
1.7.2007 Kingsvalley ERJ 160cm 3/19
6.7.2007 Islanninhevostalli Dagdraumur ERJ 150cm 4/30
8.7.2007 Verivala ERJ 140-150cm 1/47
9.7.2007 Virtuaalitalli Anio ERJ 160cm 3/19
13.7.2007 Kisakeskus Overtale ERJ 160cm 2/24
15.7.2007 Kisakeskus Overtale ERJ 160cm 1/25
23.7.2007 Poems Warmbloods ERJ 150cm 6/38
24.7.2007 FSRa ERJ 160cm 4/22
27.7.2007 FSRa ERJ 160cm 1/16
4.8.2007 Ristiriita ERJ 120cm 6/83
6.8.2007 Riimulan Ratsutalli ERJ 140cm 2/30
10.8.2007 Svantavanti ERJ 100cm 1/25
11.8.2007 Kisatalli WhiteHorse ERJ 160cm 2/25
13.8.2007 Stall Adam ERJ 120cm 3/83
15.8.2007 Baubaen ERJ 140cm 4/50
15.8.2007 Syrra F�gel ERJ 120cm 2/40
23.8.2007 Ristiriita ERJ 120cm 3/64
24.8.2007 Peculi�r ERJ 160cm 4/56
25.8.2007 WWR ERJ 90-100cm 3/31
25.8.2007 Lupaus ERJ 110-120cm 2/40
27.8.2007 FSRa ERJ 160cm 1/4
29.8.2007 FSRa ERJ 150cm 5/25
29.8.2007 FSRa ERJ 160cm 2/14
2.9.2007 M�rk�vaara ERJ 140cm 1/108
4.9.2007 Huvitus ERJ 150-160cm 2/20
4.9.2007 Katvusto ERJ 120cm 6/92
8.9.2007 Trance Walkers ERJ 140cm 2/29
20.9.2007 Royalemente ERJ 140cm 6/40
20.9.2007 Dakota ERJ 130-140cm 1/16
20.9.2007 LAC ERJ 150cm 6/63
1.10.2007 Unafraid ERJ 130cm 5/40
7.10.2007 Gr�stensholm ERJ 150cm 3/60
9.10.2007 Royalemente ERJ 130-140cm 5/50
19.10.2007 Impresso Equipe ERJ 160cm 1/26
20.10.2007 Divine Angel ERJ 120cm 1/44
21.10.2007 Nerian ERJ 130-140cm 4/40
21.10.2007 Bratislava ERJ 140cm 7/60
28.10.2007 Serpentines ERJ 120cm 7/50
31.10.2007 Fiktio ERJ 130cm 1/30
2.11.2007 FSRa ERJ 160cm 2/16
3.11.2007 Bellicose ERJ 130cm 3/35
3.11.2007 FSRa ERJ 160cm 3/16
4.11.2007 Nonshein ERJ 150cm 6/50
4.11.2007 Dalay� ERJ 120cm 6/82
4.11.2007 FSRa ERJ 150cm 3/30
4.11.2007 FSRa ERJ 160cm 1/16
5.11.2007 Nonshein ERJ 160cm 1/45
5.11.2007 FSRa ERJ 150cm 2/30
5.11.2007 FSRa ERJ 160cm 2/16
6.11.2007 FSRa ERJ 160cm 1/16
11.11.2007 WWR ERJ 100-110cm 4/25
12.11.2007 WWR ERJ 100-110cm 3/25
12.11.2007 WWR ERJ 120-130cm 2/20
20.11.2007 Kiaisas ERJ 130-140cm 3/49
26.11.2007 WWR ERJ 120-130cm 4/26
27.11.2007 Yeneva ERJ 120cm 6/40
27.11.2007 Talli Viis ERJ 120-130cm 4/91
28.11.2007 SuurHeppatalli Tuuliharja ERJ 150cm 2/50
6.12.2007 Gondour Hanoverians ERJ 150cm 1/25
7.12.2007 M�rk�vaara ERJ 120cm 2/21
8.12.2007 M�rk�vaara ERJ 120cm 3/40
10.12.2007 Shine Warmbloods ERJ 100cm 3/58
10.12.2007 Shine Warmbloods ERJ 110cm 1/85
11.12.2007 Pravier ERJ 130cm 7/95
11.12.2007 FSRa ERJ 160cm 1/16
11.12.2007 FSRa ERJ 150cm 3/21
12.12.2007 FSRa ERJ 160cm 1/16
13.12.2007 FSRa ERJ 150cm 3/24
13.12.2007 Silke ERJ 140cm 4/31
14.12.2007 Kaurisrannan Ratsastajat ERJ 150cm 1/33
16.12.2007 Silke ERJ 140cm 4/31
16.12.2007 WWR ERJ 120-130cm 2/11
20.12.2007 Dr�mmare ERJ 90-100cm 3/60
20.12.2007 Dr�mmare ERJ 110-120cm 4/56
2.1.2008 GoHo ERJ 80-90cm 4/30
5.1.2008 Jeyek Welsh ERJ 150cm 2/25
6.1.2008 FSRa ERJ 150cm 4/23
7.1.2008 FSRa ERJ 160cm 1/17
7.1.2008 FSRa ERJ 160cm 3/17
14.1.2008 Carmen Hanoverians ERJ 110cm 6/40
14.1.2008 Jasmine Lane ERJ 140cm 4/40
15.1.2008 Teatro ERJ 120cm 5/106
19.1.2008 Cosgrove ERJ 130cm 6/47
19.1.2008 Kadotettu ERJ 100cm 8/139
20.1.2008 Ciawor Stables ERJ 120-130cm 7/94
28.1.2008 Blackstock ERJ 160cm 2/61
30.1.2008 Wik Ponies ERJ 140cm 3/44
31.1.2008 Wik Ponies ERJ 100cm 1/108
27.3.2008 Evensans Ponies ERJ 130cm 4/36
27.3.2008 Evensans Ponies ERJ 120cm 2/36
27.3.2008 Evensans Ponies ERJ 130cm 2/36
29.3.2008 Rowea ERJ 140cm 2/32
2.4.2008 Anyki Warmbloods ERJ 140cm 2/29
4.4.2008 Keltavaara ERJ 100cm 2/108
5.4.2008 Wik Ponies ERJ 110cm 6/58
6.4.2008 Lawine ERJ 130cm 2/35
8.4.2008 Wik Ponies ERJ 120cm 2/50
10.4.2008 Insecte ERJ 160cm 5/54
14.4.2008 Mold�ttur ERJ 120cm 4/36
16.4.2008 Kuunlumon-Tila ERJ 110-120cm 4/70
16.4.2008 KK Perpilz ERJ 120-130cm 3/40
18.4.2008 Ciabacka ERJ 160cm 4/33
25.4.2008 Kuuponin ERJ 80-100cm 3/201


PÄIVÄKIRJA

Huhtikuu 2007

06.04.2007
Kuudes päivä huhtikuuta Gawain saapui Skurvashin siitostilalle Saksasta suoraan kasvattajaltaan Kevin Firleyltä. Trailerista ori tuli ulos vauhdilla, sillä takanapäin oli monen tunnin matka. Sieraimet väristen ori sitten päästi ilmoille raikuvan hirnahduksen, aivan kuin tervehdykseksi. Gawainia vastassa olivat monet tallin henkilökunnan jäsenistä ja karsina oria varten oli hoidettu kuntoon jo edellisenä iltana ennen orin tuloa. Orille oli varattu rauhaisa nurkkaus tallin perukoilta, eikä viereisissäkään karsinoissa majaillut ketään. Lähimpänä naapurina orilla on suuri tummanruunikko holstein orimme Hugh The Hand, joka Gawainin tavoin ei aina muiden hevosten seurasta niin perusta. Yhdeksän jälkeen illalla tarkastettuani uuden tulokkaan hyvinvoinnin sammutin tallista valot ja lukitsin ovet hevosten rauhallisen rouskotuksen soidessa korvissani.

10.04.2007
Muutama päviä Gawainin saapumisen jälkeen oli aika kokeilla oria ratsastuksessa. Tarhassa ulkoileva ori ravasi innokkaan näköisenä vastaan kun tulin sitä tervehtimään porkkanan ja riimunarun kera. Rapsuteltuani ja juteltuani orille hetken otin sen ulos tarhasta ja vein talliin varustettavaksi. Kuten olin ajatellutkin, ori seisoi kun vuori varustuksen ajan, täysin rauhallisena. Kokemuksesta tiesin orin olevan sellainen, Firleyn luona olin itse orin satuloinut ja ratsastanut kokeeksi ennen ostoa. Ulkona painoin kypärän päähäni ja nousin orin selkään. 170cm korkea ori tuntui melkoiselta jättläiseltä ratsastettuani viimeksi tallin pienikokoisilla tammoilla. Kentälle menemisen sijaan ohjasin orin metsään vievälle polulle ja rennoin askelin ori käveli kaulaansa rennosti alhaalla lepuuttaen. Noin puolen tunnin kävelyn ja kevyen ravailemisen jälkeen palasin orin kanssa takaisin tallipihaan. Tarkoituksena ei ollut niin kauan metsässä olla, mutta kaunis kevätaamu houkutteli ratsatamaan metsässä tavallista kauemmin. Kentällä tein orin kanssa perusharjoituksia ja ori tuntui liikkuvan innokkaasti. Lopuksi hyppäsin kentään laitaan pystytetyn 80cm korkean pystyesteen, vaikkei ohjelmaan oikeasti olisikaan kuulunut esteiden hyppelyä. Linnun tavoin keveästi ori ponnisti esteen yli ja selästä käsin nautin tilanteesta aivan yhtä paljon kuin Gawainkin. Loppukäyntien jälkeen palasin orin kanssa takaisin talliin, loimitin sen kevyesti ja vein tarhaan jatkamaan ulkoilemista.

19.04.2007
Melkein kaksi viikkoa orin Suomeen tulon jälkeen oli aika kokeilla oria kisatilanteessa ensimmäisen kerran. Ori lastattiin aamukahdeksalta traileriin ja matka kohti Scorpiaa alkoi. Muutamaa tuntia myöhemmin saavuimme kisapaikalle kaikenkaikkiaan hyvissä ajoin. Ori satuloitiin valmiiksi ja vietiin verrytelyalueelle saman tien. Luokassa oli osanottajia yhteensä kolmkymmentä ja korkeudeltaan esteet olivat 130cm luokkaa. Ori tuntui hyvältä verryttelyssä, liikkui hyvin ja innokkaasti ja teki puhtaita suorituksia harjoitusesteillä. Itse kisassa Gawain pärjäsi mielestäni mainiosti ottaen huomioon että kysessä olivat orin ensimmäiset kisat Suomessa uuden ratsastajan kanssa. Sijoituimme neljänsiksi luokassamme, johon olin enemmän kuin tyytyväinen.

Toukokuu 2007

07.05.2007
Gawain on kotiutunut täysin ja tuntuu kuin ori olisi ollut tilalla paljon kauemmin kuin kuukauden. Kisauransa ori on aloittanut lupaavasti kisaten pääasiassa yli metrisiä luokkia. Pääasiassa orin liikuttamisesta olen itse huolehtinut, mutta silloin tällöin Sacrificial on pistäytynyt orin selässä kun en omilta kiireeiltäni ole ennättänyt. Hain Gawainin sisälle talliin, sillä kengittäjä oli tulossa laittamaan orille uudet varusteet jalkoihin edellisten jo uhkaavaa vauhtia ollessa kulumaan päin. Gawainin lisäksi uudet raudat jalkoihin saavat Tristan, Sincere Mourn, Self-Killer ja Sentence of Death. Pyysin Markoa, kengittäjäämme hoitamaan Gawainin heti pois alta, sillä halusin liikuttaa orin itse ennenkuin lähtisin kaupunkiin. Reilun puolentunnin session jälkeen seisoin orin kanssa jo pihamaalla täydessä varustuksessa. Koksa oli lauantai, en halunnut viettää työntäyteistä ja hikistä tuntia kentällä treenaten, vaan ohjasin orin metsään jossa voisimme molemmat vain nauttia olostamme. Jottei liikuttaminen olisi pelkäksi sunnuntaikävelyksi jäänyt, annoin orille löysää ohjaa pitkällä suoralla joka johtaisi vanhalle pellolle ja ori sai pinkoa melkoista vahtia sydämensä kyllyydestä. Loppujenlopuksi palasimme tallille molemmat yltäpäältä rapaisina, sillä kevään mutakelit olivat parasta aikaa meneillään. 20.05.2007
Takanapäin on kiireinen viikko ja viimein minulla on taas aikaa viettää aikaa Gawainin kanssa. Saksaan tehdyt matkat ovat verottaneet aikaa rutkasti, eikä aikaa ole pahemmin jäänyt vietettäväksi hevosten kanssa. Tänään olisi tarkoitus valmentautua Gawainin kanssa oikein kunnolla, sillä olen pitkien puhelinkeskustelujen päätteeksi saanut Kaisa Mäkisen suostuteltua tulemaan valmentamaan hevosiamme. Tunnille mukaan tulevat tallin hevosista Gawainin lisäksi myös Tristan ja Rum Ramsay. Tarkoituksena on hioa hevosten hyppytyyliä ja valmentaa oreja tulevia kilpailuita varten. Iltapäivällä koko sakki on kokoontunut kentällemme, maneesiin emme vaivaudu menemään kun ilmakin on mitä parhain. Kaisan valmennuksessa saimme paljon hyviä vinkkejä, vaikka kaikki tunnilla mukana olleet ovatkin kisanneet hevosia useamman vuoden ajan. Gawainin kanssa on myös tullut aiheelliseksi alkaa miettiä jalostuspuolta ja muutama päivä myöhemmin sainkin Kingsvalleysta astutuspyynnön Gawainille. Tamma on ennestään tuttu tapaus, sillä se on aikaisemmin varsonut omasta oristamme Hugh The Handista. Erittäin ansioikkaan kisauran tehneenä en osannut kuvitellakaan parempaa morsianta Gawainille, joten suostuminen astutukseen oli ilmeistä.

Kesäkuu 2007

09.06.2007
Gawain on ollut poissa kisakentiltä nyt viikon ajan, sillä tarhassa temmeltäessään ori oli venäyttänyt jalkansa, vaikkei kuitenkaan pahasti eläinlääkärin mukaan. Tallityttö oli huomannut orin seisovan tarhassa vasenta takastaan lepuuttaen, ja oli heti päätellyt ettei kaikki ollut kohdallaan. Vietyään orin takaisin talliin oli eläinlääkäri soitettu paikalle. Määräyksenä oli kahden viikon loma, jonka jälkeen ori saisi aloittaa kevyellä liikunnalla. Kisauraa pieni vamma ei tulisi haittaamaan mitenkään kunhan se vain hoidettaisiin hyvin. Pienestä vastoinkäymisestä huolimatta ori näytti pirteältä eläinlääkärin lähdettyä. Muutaman päivän ajan ori saisi viettää kokonaan karsinassaan leväten, mutta sen jälkeen se pääsisi ulkoilemaan pieneen tarhaan, jossa sillä kuitenkaan ei olisi mahdollisuutta mieletöntä vauhtia kurvailla.

20.06.2007
Vaikka saavuinkin tallille hyvin aikaisin aamulla, oli siellä jo täysi hälinä päällä. Gawainkin oli jo hoidettu täysin valmiiksi tämänpäivästä kisaa varten, eikä minulla siis ollut talilla enää muuta hommaa tehtävänä, kuin lastata ori traileriin. Kisapaikkanamma on Cranberry Ponies ja edessä on tämän kuukauden tärkein kilpailu, sillä kyseessä on Kesäkuun ERJ Cup-kilpailu. Gawainin olin ilmoittanut kisaamaan 150cm ja 140cm luokissa ja uskoin orin olevan valmis kisaan, vaikka taso tulisikin olemaan kova. Ikäväkseni kuitenkin sijoituksemme kisoissa oli vasta 128 150cm radalla, sillä ori ei ollut juonessa mukana ollenkaan ja heitti koko kisa pelleilyksi. Ori oli koko lämmittelyn ajan ollut huolimaton ja levoton ja jatkoi samaa rataa siinäkin vaiheessa kun oli meidän vuoromme ratsastaa rata. Pudotuksia tuli parisen kappaletta, emmekä päässeet edes uusintaradalle asti, mikä harmitti minua kovasti. Muut hevosemme pärjäsivät vaihtelevalla menestyksellä samaisessa luokassa, ilokseni voin mainita, että Gawainin tallikaveri Tristan sijoittui luokassa viidenneksi.

140cm luokassa onnemme oli parempi, ja ori nappasi 31 sijan, mihin voin jo olla kohtuu tyytyväinen. Hieman jäi harmittamaan, ettei ori parempaan kyennyt tällä erää, sillä tiedän että Gawainin kapasiteetti ja lahjakkuus esteillä olisi voittoonkin riittänyt. Parempi onni ensi kerralla, Gawain oli kuitenkin luokassaan paras hevonen omista kisoihin osallistuneista hevosistamme. Kotimatkalle pääsimme vasta aivan päivän lopulla, niinkuin yleensäkin Cup kilpailupäivinä, sillä hevosiamme oli kisoihin osallistumassa melkoinen määrä.

Heinäkuu 2007

15.07.2007
Koko heinäkuu on ollut Skurvashin hevosille oikeaa kisojen kulta-aikaa, ja hevosemme ovatkin olleet lähes joka viikonloppu kisaamassa. Gawainin osalta kisaaminen on lupaavan kevään jälkeen jatkunut hyvin nyt kesälläkin ja heinäkuun alkupuolella ori nappasi ensimmäisen sijan Verivalan järjestämissä kisoissa 140-150cm luokassa! Tänä päivänä suunnitelmissa on Kisakeskus Overtalen kisat, joihin olen Gawainin ilmoittanut jo aivan kuun alussa. Reissusta tulee varmasti rankka orille, sillä otti pari päivää sitten osaa saman paikan kisoihin 160cm luokassa (sijoittuen kakkosesksi) ja nyt edessä olisi sama urakka samantasoisessa luokassa. Kisapaikalla ori oli tuttuun tapaan innostunut tunnelmasta ja jo lämmittelyalueella minulla oli hyvä tuntuma Gawainiin, ja kun lämmittely sujui onnistuneesti, aloin toivoa kilpailun menevän hyvin. Pääsimme ensimmäisen puhtaan radan jälkeen uusintaan ja mahassani alkoi iloisesti kipristellä jännityksestä, sillä olimme jo voiton syrjässä kiinni. Gawain ylitti kaikki odotukset ja suoriutui radasta loistavasti ja voin iloisin mielin sanoa, että ori oli ylivoimaisesti luokkansa paras, voittaen kirkkaasti muut ratsukot. Nyt orilla on edessään hieman rennompi loppukuu, muutamiin kisoihin on vielä taroitus osallistua, mutta muuten ori saa hieman huilia aivan ansaitusti.

24.07.2007
Kingsvalleysta saatiin tänään kuulla iloisia uutisia. Gawainin ensikoinen oli syntynyt! Kaunis ruunikko tammavarsa sai emänsä mukaan nimen Realistica SWA. Tammalle oli kotikin jo tiedossa ja varsa pääsisi majoittumaan Poem's Warmbloodsiin. Gawain on viettänyt eläinlääkärin määrämän loman ja oria on alettu liikuttamaan, jotta se voisi mahdollisimman pian palata takaisin kisakentille. Aluksi olemme vain maastoilleet ja olen orin antanut kulkea hieman tavallista vapaammin. Satuloidessani oria päätin kuitenkin mennä kentälle ensimmäistä kertaa kahden viikon loman jälkeen. Ori suorastaan puhkui energiaa, mikä on melko harvinaista Gawainille joka yleensä on viilipytty ja hyvin hillitty luonteenlaadultaan. Toisin kuin olin kuvitellut, sainkin kentällä tehdä melkoisesti töitä saadakseni innokkaan orin kuuntelemaan käskyjäni. Onneksi olin kentällä yksin eikä tallipihallakaan ketään pyörinyt, sillä ratsastukseni näytti varmasti melkoiselta sähläykseltä. Tämä olisi viimeinen kerta muutamaan päivään kun olisin orin kanssa tekemisissä, sillä edessä olisi jälleen kerran matka Saksaan ja minun olisi jätettävä ori tallityöntekijöiden huolehdittavaksi.

Elokuu 2007

09.08.2007
Gawainin kisauran edetessä lupaavasti on tullut entistä ajankohtaisemmaksi miettiä orille lisää jälkikasvua. Toistaiseksi Gawain ei ole omia tammojamme astunut, mutta Yavesta cirithiltä ostettu Dohle-Nonstop on ollut kovan harkinnan alla Gawainin varsan emäksi. Nukke on Gawainin tavoin kisannut lupaavasti esteillä ja varsoja tammalla on ennestään neljä kappaletta, kaikki Yavessa varsottuja. Luultavasti tämä suunnitteilla oleva varsa tullaan myöhemmässä vaiheessa myymään uuteen kotiin, saa nyt kuitenkin nähdä mitä varsan kanssa tullaan tekemään.

22.08.2007
Tänään Skurvashissa oli iloinen päivä siinä mielessä, että odotettu Gawainin ja Dohle-Nonstopin varsa syntyi tänään. Veikeä oripoika nimettiin Fall of Man PB'ksi ja pienokaiselle on uusi kotikin jo tiedossa inahin luota. Koska molemmat vanhemmat ovat hyvin menestyneet suurissa esteluokissa, odotetaan varsan joskus tulevaisuudessa yltävän samalle tasolle vanhempiensa kanssa. Kisoisa Gawain on viihtynyt tavalliseen tapaan ja napsii sijoituksia minkä ennättää. Arkielämä tallilla sujuu myös moitteetta, ja kiireisestä päiväjärjestyksestäni johtuen olen ikävä kyllä joutunut sälyttämään vastuun orin treenaamisesta tallityöntekijöillemme. Muutama päivä sitten sain kuitenkin sen verran aikaa pihistettyä kiireiltäni, että ennätin viettämään muutaman tunnin iltapäivästä Gawainin kanssa. Esteitä hypimme vain verryttelyksi, enkä mitenkään erityisesti oria treenannut ja rasittanut. Sen sijaan että olisimme rehkineet hikisen tunnin kuumalla kentällä, suuntasin orin kanssa metsään ja vietimmekin oikein mukavan maastoiluhetken.