Skurvash
virtuaalihevonen - a sim-game horse
GRENIER GERNimi Grenier GER, Greny Rotu Hannover
Sukupuoli Ori Säkäkorkeus 166cm
Syntynyt 20.10.2007, 18-vuotias (VHKR) Koulutustaso Ko: He A, Re: 160cm
Painotus Esteratsastus Rekisterinumero VH-43365
Tuontimaa ja -päivä Saksa 24.03.2008 Kasvattaja Duthillaire Warmbloods
Saavutukset - Omistaja Skurvash

Jalostuskäytössä vain omille ja yhteistyötallien tammoille!Photos © Landgestuet Zweibruecken

Frankfurtin jokakeväisessä hevoshuutokaupassa oli väkeä yhtä paljon kuin yleensäkin. Tapahtumassa oli tarjolla puoliverisiä yksivuotiaista maitopartavarsoista aina kisaeläkeikään ehtineitä konkareita. Tällä kertaa en kuitenkaan ollut etsimässä honteloa varsanketaletta, vaan nuorta, juuri parhaasen kisaikään päässyttä lupausta. Olin kierrellyt aluetta jo aamusta saakka ja vaikka muutama lupaavalta näyttänyt ehdokas olikin osunut vastaan, ei sitä täydellistä elikkoa vain ollut silmilleni hypähtänyt. Sukupuolella ei tässä tapauksesa ollut niinkään väliä, mutta halusin ehdottomasti uuden värikkään persoonan Skurvashin puoliverikaartiin.

Kun huutokauppa varsinaisesti pääsi kunnolla vauhtiin, seurasin silmä kovana lehtistäni, johon olin merkannut lupaavimpien hevosten esittelynumerot, joista mahdollisesti tekisin tarjousta. Grenier ei kuitenkaan vielä kuulunut kuumaan listaani, sillä olin jotenkin onnistunut sivuuttaamaan tämän hieman sähäkältä vaikuttavan nuorukaisen. Orin tullessa kehään se esiintyi hyvin omaksi edukseen, ainakin liikkeidensä pohjalta, mutta pälyilevä katse yleisöön ja pieni hermostuneisuus suurta väkijoukkoa kohtaan sai monet pudistelemaan päätään. Selasin pikaisesti orista tarkempia tietoja lehtisestäni. Iältään Grenier vaikutti juuri sopivalta ja en ollut uskoa silmiäni kun tajusin mistä hevosesta Grenyn isä Antoine de Pizonin polveutui. Tietysti kolmannesta polvesta pitikin löytyä sellainen helmi kuin Lycantropia, joten en voinut olla tekemättä tarjousta. Koska sain orin vielä melko kohtuulliseen hintaan, olin kauppoihin tyytyväinen. Jos ori ei osoittaisi riittävää taitoa esteille, voisin aina käyttää sitä jalostuksessa omille tammoilleni siinä toivossa, että Lycantropian legendaariset hyppylahjat onnistuisivat periytymään varsoille.

Saksalainen hannoverherra Greny ei ole tallin kalustosta siitä rauhalisimmasta ja varmimmasta päästä. Vieraisiin ääniin herkästi reagoiva ori vierastaa tuntemattomia ihmisiä, eikä päästä näitä mielellään lähelleen. Orin kotiutumisessa kesti normaalia kauemmin, yleensä uudet asukkaat tottuvat uuteen kotiinsa muutamassa päivässä, mutta Grenierin tapauksessa mentiin reippaasti toista viikkoa ennen kuin ori alkoi asettua. Epäluuloisesta asenteestaan johtuen Greny ei liiemmin lämpene kengittäjälle saatikka sitten eläinlääkärille. Näiden tehdessä töitään Grenyn parissa, apuna pitää olla vähintään yksi tallityöntekijä ja mielellään juuri sellainen joka on ollut paljon tekemisissä tämän hermokimpun kanssa. Greny steppaa tallikäytävän puolelta toiselle silmänvalkuaiset päässä muljahdelleen, kun eläinlääkäri tulee lähemmäs tekemään rutiinitarkastustaan. Ori saattaa näyttää tai kuulostaa huvittavalta kyseisessä tilanteessa, mutta todellisuudessa hommasta on leikki kaukana. Grenier on pelosta suunniltaan kun lekuri vetää vitamiiniruiskun esiin, eikä hevosen ahdituneisuutta voi olla huomaamatta tai säälimättä. Jokaisen tällaisen käsittelyn jälkeen Greny tarvitsisi kunnon annoksen nitroja tai vähintään rauhoittavia.

Ori on karsinassaan jokseenkin rauhallinen, mutta en silti suosittelisi ottamaan nokosia Grenyn seurassa. Orilla on oma vakituinen hoitajansa, mikä ei ole sinänsä ihme, kun seuraa miten ori käyttäytyy vieraan tullessa piipahtamaan sen reviirillä. Grenier peruuttaa välittömästi kiinni karsinan takaseinään, pää kohotettuna ja nuuskii sieraimet laajenneina outoa hajua. Korvat pyörivät päässä kuin ropellit, kun ori kuulostelee mahdollista hätätilannetta. Äkkinäinen liike saattaa laukaista orissa itsesuojeluvaiston, jolloin Greny puolustaa aggressiivisesti karsinaansa. Jos henkilö omaa yhtään itsesuojeluvaistoa, poistuu hän karsinasta mitä pikimmiten ja mieluiten niin, että karsinan ovi lukitaan tiukasti perässä.

Ratsastaessa Grenier toimii loistavasti kevyillä pohjeavuilla, mutta suustaan ori olekaan niin herkkä. Harvemmin muiden hevosten kanssa viihtyvä ori ei halua muita liian lähelle kun suoritus on kesken. Yönmustaa häntää koristaa julkisissa tilaisuuksissa kirkuvan punainen rusetti muistutuksena siitä, ettei Grenyn mielenterveys välttämättä kestä liian likelle tunkevaa nelijalkaista. Kuten tallissakin, Greny on melko varpaillaan ja on räjähdysherkässä tilassa alituiseen. Niin sanottuja normaaliin elämään kuuluvia ääniä ori ei rekisteröi terveydelleen haitallisiksi, mutta erityisen tuulisella ilmalla kiinni pamahtava tallin ovi saa melkoisen hässäkän aikaan. Pukittelu ja poukkoilu minne sattuu ovat Grenierin tavaramerkkejä, kun hermot pettävät. Kuuntelijasta ori saattaa vaikuttaa mielentilatutkimusta vaativalta potilaalta, mutta todellisuudessa ori ei kuitenkaan ole niin järkyttävä sätkynukke, kuin se aluksi saattaa kuulostaa.

Esteille paremmin kuin kouluun soveltuva Grenier hyppää hyvällä tekniikalla ja orilla on huomattavaa silmää esteille. Normaalisti kokemattomat esteratsut arvioivat alkuunsa väärin esteiden korkeuksia, jolloin pudotuksa tulee helposti, mutta Grenyllä on loistava silmä esteille. Akilleen kantapäänä Grenyn tapauksessa on sen epäluuloinen suhtautuminen erikoisen muotoisiin ja värisiin esteisiin. Alkuunsa ori suostunut hyppäämään kotona auringonkeltaiseksi maalattua estettä, vaan kielsi sen joka ainoalla kerralla. Nyttemmin ori suostuu hyppäämään kyseisen hirvityksen, mutta mulkoilee aina pahasti sen nähdessään ja kieltää vieläkin, jos ratsastajan osalta esteeseen kohdistuu pieniäkin epäluuloja. Aina kun kyseessä on hieman vieraamman oloinen este, orin on ensin annettava tutustua siihen kiertämällä sitä muutaman kerran ympäri, ennen kuin hyppääminen tulee kyseeseen. Silloin tällöin Greny saa hylkäyksen kilpatilanteessa, kun se ei halua hypätä epäilyttävältä näyttävää estettä.

Kuljetuksen aikana Grenier on usein levoton, kolisuttelee tuon tuosta trailerin seiniä ja huutelee korviavihlovan kimeällä äänellä. Kun ollaan lähdössä kilpailuihin, on Grenierin kanssa todettu parhaaksi toimintamalliksi suorittaa matkanteko niihin kellonaikoihin, kun likennettä ei vielä pahemmin tien päällä ole. Toisinaan tästä syystä kisamatkat orin kanssa venyvät ja matkasta stressaavan orin annetaankin jokaisen kisamatkan jälkeen pitää pari päivää ansaittua hermolomaa. Heikosta matkustustoleranssista kärsivä Greny kisaakin paljon omalla kotikentällä ja tutussa ympäristössä Grenier on huomattavasti varmempi radan suorittaja, eikä se keskity niinkään ympäristöönsä, kuin yleisöön.


i. Antoine de Pizonin evm
mustanruunikko, 169 cm
hann
ii. Grilland
tummanruunikko, 164 cm
hann
iii. Poirier
iie. Bordeaux
ie. Marguerite II
punarunikko, 166 cm
hann
iei. Hallucination
iee. Lycantropia
e. Wendigo
ruunikko, 165 cm
hann
ei. Windigo Psychosis
tummanruunikko, 167 cm
hann
eii. Mohawk
eie. Black Mass
ee. Witches' Sing
tummanruunikko, 164 cm
hann
eei. Sleepskin
eee. Witchery Way


i. Antoine de Pizonin on ranskalainen kenttäratsastukseen painottunut mustanruunikko hannover ori, jolla säkäkorkeutta on siunaantunut 169cm. Antoine on ollut kotimaassaan aktiivisessa jalostuskäytössä lähes joka lajin tammalle, sillä orin monipuolisuus on antanut hyvät lähtökohdat monille sen varsoille. Orin kasvattaja on kuvannut Antoinea innokkaaksi ja kuuliaiseksi oriksi, joka oppii mielellään uusia asioita. Negatiivista sanottavaa orista ei ollut, joten epäilenkin hieman kasvattajan siloitelleen orin huonoja puolia.

ii. Grilland, kuten Antoinekin, on ranskalaista alkuperää. Ori kilpaili 90-luvun puolivälissä aktiivisesti kouluratsastuksessa vaativalla tasolla ja useimmat Grillandin jälkeläisistä ovat suunnanneet tälle polulle. Grilland ei kuitenkaan yllä lähellekään ranskalaisten huippuhevosten tasoa, joten ori on jäänyt pimentoon ja on siksi melko harvinainen ilmestys sukupuussa kuin sukupuussa. Tummanruunikolta orilta säkäkorkeutta löytyy 164cm.

iii. Poirier oli aikanaan maailmallakin hyvin tunnetun ranskalaisratsastajan ykköshevonen. Rakenteeltaan hämähäkkimäinen Poirier menestyi hyvin jopa 160cm esteradoilla ja ori muistetaan etenkin vauhdikkaista uusintaradoistaan. Säkäkorkeutta orilla on huimat 174cm, mustanruunikko väritys puolestaan on periytynyt hyvin Poirierin orijälkeläisille, joita tavataan runsaasti etenkin Ranskassa.

iie. Bordeaux on useiden jälkeläistensä tapaan ollut tuttu näky kouluratsastuskentillä. Tummanrautias, 163cm korkea, tamma kisasi vaativissa koululuokissa, mutta erittäin upeita liikkeistään huolimatta sitä ei koskaan kisattu korkeammalla tasolla.

ie. Marguerite II edelllä esiteltyjen tapaan tulee Saksan eteläisestä naapurista Ranskasta. Rakenteeltaan sopusuhtainen, 166cm korkea, tamma on arvostettu jalostushevonen kotimaassaan ja tamma on saanut erinäisiä myönnytyksiä myös ympäri Länsi-Eurooppaa. Marguerite on luonteeltaan rauhallinen, mutta tammalla ei ole minkään sortin kilpailumenestystä. Jälkikasvua tällä punaruunikolla eläkeläistammalla on kuitenkin hyvän verran, eikä tamman löytyminen ranskalaisen puoliverisen sukupuusta ole yllätys.

e. Wendigo on terhakka ja suhteellisen pienikokoinen esteillä kisaava tamma. Wendigo on kisannut parhaillaan 140cm esteratoja Saksassa. Tamman kilpailuhermot eivät valitettavasti ole kestäneet suuria yleisöjä, joten vaikka tamman mahdollisuudet päästä kansainvälisiin kilpailuihin ovat olleet hyvät, kilpailuhermot eivät ole antaneet ruunikolle tammalle mahdollisuuden sijaa.

ei. Windigo Psychosis kasvoi täyteen mittaansa Wifordin puoliverisiittolassa Dresdenissä. Tummanruunikko 167cm korkea ori kilpaili mukavalla menestyksellä esikoiskautensa Saksassa ja myöhemmin ori kieränyt naapurivaltioissa kartuttamassa palkintokaappinsa anteja, lähinnä 140cm esteradoilla. Windigo on nyttemmin siirtynyt jo jalostushevoseksi ja vaikka orin suosio kotimaassa ei ole ollut huumaavaa, pohjoismaiset hevoskasvattajat ovat olleet hyvinkin kiinnostuneita Windigosta. ee. Witches' Sing on suvun lähestulkoon totaalinen häpeäpilkku. Huonohermoinen, säikky ja arvaamaton tamma oli elinaikanaan kaikkea muuta kuin unelmaratsu ja tamman kilpaura kariutuikin jo ennen kuin se pääsi kunnolla alkaamaan. Lopulta Sing kävi jopa hoitajiensa päälle, joten kahden varsan jälkeen tummanruunikko tamma päätettiin viedä lopettavaksi.

Jälkeläiset
15.04.'08 o. Street Guy PB
20.07.'08 t. White Line Fantasy PB
17.03.'09 o. Cockatrice PB
28.05.'09 t. Nachtvogel von Nebelhaft
01.11.'09 t. Crocotta PB


ERJ Kisat (71 sijoitusta)

Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
2.4.2008 Anyki Warmbloods ERJ 120cm 2/40
5.4.2008 Whitebrook ERJ 120-130cm 3/40
5.4.2008 Wik Ponies ERJ 60cm 1/29
5.4.2008 Wik Ponies ERJ 80cm 6/44
6.4.2008 Wik Ponies ERJ 60cm 2/29
12.4.2008 Nonehood ERJ 100-110cm 4/40
12.4.2008 Evensans Ponies ERJ 130cm 3/36
19.4.2008 Ciabacka ERJ 140cm 5/32
20.4.2008 KK Perlpilz ERJ 150cm 6/40
20.4.2008 Ciabacka ERJ 160cm 5/34
23.4.2008 Vista Ridge ERJ 90-100cm 4/30
25.4.2008 Haipakka ERJ 100cm 4/41
25.4.2008 FSRa ERJ 120cm 1/30
25.4.2008 FSRa ERJ 120cm 3/30
25.4.2008 FSRa ERJ 150cm 3/24
25.4.2008 FSRa ERJ 120cm 1/30
29.4.2008 Bretagne ERJ 120cm 4/40
30.4.2008 Ratsutalli Tuuliharja ERJ 150cm 3/44
1.5.2008 KK Perlpilz ERJ 110-120cm 2/24
1.5.2008 Siittola Quiero ERJ 140cm 5/48
2.5.2008 Siittola Zeni ERJ 140cm 4/37
2.5.2008 Siittola Zeni ERJ 160cm 4/23
3.5.2008 Krofnock Ranch ERJ 120cm 6/43
3.5.2008 Svarthet ERJ 120cm 4/46
3.5.2008 Bleyena ERJ 150cm 7/53
5.5.2008 Conqu�rant ERJ 140cm 1/36
5.5.2008 Conqu�rant ERJ 140cm 1/36
5.5.2008 Greenfield ERJ 140cm 2/30
8.5.2008 Bretagne ERJ 150cm 2/21
10.5.2008 Abbey Road ERJ 120cm 7/124
10.5.2008 Ciabacka ERJ 90cm 3/29
10.5.2008 Kartano Blijvend ERJ 130-140cm 4/44
11.5.2008 KK Perlpilz ERJ 110-120cm 4/16
11.5.2008 Ciabacka ERJ 140cm 3/25
12.5.2008 Ciabacka ERJ 140cm 3/28
17.5.2008 Keskiviikon ERJ 130cm 3/16
18.5.2008 Keskiviikon ERJ 130cm 1/21
27.5.2008 Piipari ERJ 100cm 4/50
28.5.2008 Piipari ERJ 100cm 1/50
30.5.2008 Piipari ERJ 100cm 1/50
1.6.2008 Bless ERJ 120-130cm 4/72
1.6.2008 Talli Seabiscuit ERJ 140cm 2/34
5.6.2008 Skurvash ERJ 160cm 5/25
5.6.2008 Skurvash ERJ 160cm 4/25
6.6.2008 LAC ERJ 130cm 1/30
7.6.2008 Team Wick ERJ 120cm 2/29
10.6.2008 Cosmo ERJ 140cm 2/89
12.6.2008 Skurvash ERJ 130cm 5/27
14.6.2008 Shettismaa ERJ 140cm 4/94
14.6.2008 Shettismaa ERJ 140cm 1/92
16.6.2008 Marceille ERJ 100cm 7/50
18.6.2008 Bleyena ERJ 130-140cm 1/40
19.6.2008 Skurvash ERJ 160cm 4/36
19.6.2008 Skurvash ERJ 160cm 3/22
19.6.2008 Skurvash ERJ 160cm 1/22
20.6.2008 Injun ERJ 160cm 2/26
21.6.2008 Cheval Delamer ERJ 160cm 4/38
23.6.2008 Ronjan Tuonnit ERJ 90-100cm 3/30
30.6.2008 Horwyn ERJ 110cm 6/60
3.7.2008 Marceille ERJ 110cm 3/50
7.7.2008 Freundlich ERJ 100cm 2/60
8.7.2008 Skurvash ERJ 140cm 3/30
14.7.2008 MC-Suomenhevoset ERJ 120cm 3/50
16.7.2008 Satulinna ERJ 130cm 4/50
16.7.2008 Elegant Warmbloods ERJ 160cm 3/25
17.7.2008 Unafraid ERJ 120cm 4/25
17.7.2008 Unafraid ERJ 110cm 3/25
26.7.2008 Delma Connemaras ERJ 110cm 3/30
30.7.2008 Fellmoore ERJ 100cm 2/83
12.10.2008 Krofnock Ranch ERJ 140cm 6/45
15.12.2009 Barrier Showjumpers Joulukuun ERJ Cup 140cm 15/150


Evan estevalmennus (100-120 cm) N�kym�tt�m�ss� 30.6.2008
Alussa ratsastuksesta ja pid�tteist� ei meinannut tulla yht��n mit��n, mutta jatksoit yll�tt�v�n k�rsiv�llisesti oriin s�ikkyily� ja ymp�riins� pomppimista ja saitkin sen rauhottumaan melko hyvin. Esteet sujuivat ihan hyvin, vaikkakin ori kytt�ili alussa hieman muutamaa estett�. P��tt�v�isen� kuitenkin sait Grenyn hypp��m��n ne henosti mukavan ilmavaran kera. Lopputunnista esteet alkoivat sujua hienosti ja Grenykin rauhottui hieman.

Evan estevalmennus (140 cm) N�kym�tt�m�ss� 30.6.2008
Pari kertaa Grenier alkuverkassa hieman temppuili muiden hevosten johdosta ja pari pukkiakin sielt� taisi l�yty�. Kuitenkin esteille p��sty�, oman vuoron tullessa Grenier meni hienosti ja unohtikin kaiken muun hetkeksi. Hypp�si oikein kivasti ja olit joka hypyss� hienosti mukana my�t�ysten kera. Vauhtia ei ollut ollenkaan liian v�h�n, eik� turhasti liikaakaan. Ori kuunteli oikein hienosti koko valmennuksen ajan ja teki parhaansa. Kokonaisuuten oikein tahdikas ja onnistunut valmennus.