Grimaldi

Nimi: Grimaldi
Sukupuoli: Ori
Syntynyt: 18.12.2012, 16-vuotias (VARL)
Painotus: Esteratsastus
Koulutustaso: Ko: He A, Re: 160cm
Säkäkorkeus: 170cm
Rotu: Holstein
Rekisterinumero: VH14-044-0133
Kasvattaja:
Omistaja: Skurvash, VRL-01372


KTK II
ERJ I


Täyttänyt 3 vuotta 11.05.2013!

Tarjolla jalostukseen rajoitetusti
Lue lisää kasvatus -sivulta!

Sijoitukset ERJ: 71 kpl
ERJ Cup sijoitukset: 0 kplHistoriaa

Eliittivarsahuutokaupasta Saksasta tarttui aikanaan mukaani holsteinori Grimaldi. Huutokaupassa nuori ori herätti monen ostajan huomion tunnetulla saksalaisella suvullaan sekä omalla, silmiinpistävällä olemuksellaan. Alunperin tarkoituksenani oli ostaa huutokaupasta kolme nuorta hevosta, mutta Grimaldin huutaminen johti siihen, että kolmeen hevoseen varatut rahat upposivat yhteen nelijalkaiseen.

Kyseistä huutokauppaa minulle oli suositellut eräs vanha tuttavani, joka omien sanojensa mukaan oli löytänyt sieltä useammankin hienon hevosen. Seurattuani tapahtuman etenemistä en voinut olla eri mieltä ystäväni kanssa asiasta, sillä tähän kyseiseen huutokauppaan kasvattajat ja hevoskauppiaat tuntuivat satsaavan erityisesti ja vain kaikkein lupaavimmat yksilöt oli tuotu huutajien kiusaksi paikalle. Grimaldi kuului ehdottomasti tapahtuman helmiin, sillä kuten jo edellä mainitsin, ori herätti kiinnosta monessa muussakin osatajaehdokkaassa ja ori lähti mukaani lopulta kiivaan ja rahapussia reilusti rokottavan huutamisen jälkeen.Luonnekuvaus

Tummanruunikon orin luonnetta kuvaillessa tulee ensimmäisenä mieleen sana itsenäinen. Sitä Grimaldi todellakin on, sillä ori ei kaipaa seuraa laiduntaessaan ja ratsunakin se tekee omat ratkaisunsa, eikä kuulostele ratsastajansa mielenlaatua tai haluja. Vaikka Grimaldi viihtyykin hyvin omissa oloissaan, antaa ori kuitenkin hoitajan helposti lähestyä itseään ja touhuaminen suuren orin kanssa on helppoa.

Massiivisen orin käsittely on yllättäen helpompaa maasta käsin, kuin satulasta. Grimaldilla on piirun verran herrasmiehen elkeitä, joka tarkoittaa sitä, että ori on erityisen varovainen hoitajiensa käsittelyssä, eikä näin ollen tarvitse pelätä sitä, että Grimaldi päättäisi yhtäkkiä kokeilla, miltä hoitaja näyttää huolellisen tallaamisen jälkeen tai että miltä viisitoistavuotias teinityttö maistuu. Ori tulee mainiosti toimeen myös kengittäjän ja eläinlääkärin kanssa, eikä Grimaldia näin ollen tarvitse pumpata täyteen rauhoittavia, kun siltä esimerkiksi raspataan hampaita. Kuljetushommat sujuvat myös moitteetta, mutta pidemmillä matkoilla on hyvä päästää Grimaldi välillä jalotteleemaan, sillä kyllästyessään pitkäpiimäiseen seisoskeluun pimeässä trailerissa ori keksii kyllä ei-niin-mairitelevaa tekemistä (=kuljetuskopin tuhoamista sisältä käsin).

Huolimatta siitä, että Grimaldi on osaava ratsu, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ori olisi automaattiratsu, jonka satulassa voi vain nauttia kyydistä. Grimaldin perusluonteesta puuttuu tyystin miellyttämisenhalu, joten ori ei pahemmin kuulostele ratsastajaansa ja pyri tanssimaan tämän pillin mukaan. Toisin sanoen, Grimaldi on pakotettava huomioimaan avut järjestämällä orille jatkuvasti pientä tekemistä kentällä. Pohkeenväistöt, voltit sun muut helpohkot, mutta aktivoivat liikkeet auttavat luomaan Grimaldiin yhteyden kentällä, jolloin työskentely orin kanssa muuttuu helpommaksi.

Esteradalla Grimaldi on selvä luonnonlahjakkuus. Orin hyppytyyli on teknisesti kiitettävä, eikä jaloistaan tarkka ori hevillä päästä puomia putomaan alas. Grimaldi on kuitenkin itsenäinen suorittaja, joka ei pahemmin tarjoa tiukassa paikassa tukea ratsastajalleen, vaan tekee mieluummin omat ratkaisunsa. Kisatilanteessa Grimaldin satulaan on hyvä istuttaa ratsastaja, jolla on paitsi kokemusta myös määrätietoisuutta, ja joka saa Grimaldista parhaat puolet esiin ja orin pelaamaan samaan pussiin ratsastajansa kanssa. Niksinä hyvään suoritukseen esteradalla onkin saada Grimaldi kuuntelemaan apuja, jolloin orin sooloilu puomimeressä vähenee huomattavasti.

Sukutaulu ja -selvitys

i. Griollo evm
mustanruunikko, 171 cm
ii. Grimarche
tummanruunikko, 170 cm
iii. Gregorio
iie. Walter's Dutchess
ie. Bronze Maiden
ruunikko, 166 cm
iei. Bronze Valor
iee. Umaya
e. Commerce Beth evm
punaruunikko, 165 cm
ei. Ravenfeather
musta, 168 cm
eii. Ravenclaw
eie. Kalandra I
ee. Commerce Bellamy
musta, 166 cm
eei. Fan Club
eee. Lothringen


i. Griollo on yksi tunnetuimmista saksalaisista jalostusoreista ja jonka suosio kasvaa koko ajan. Mustanruunikko ori aloitti kisauransa rataesteillä kuusivuotiaana silloisen omistajansa Verner Brockin kanssa ja kaksikko eteni nopeaan tahtiin kansalliselle tasolle. Parivaljakon tiet erosivat kuitenkin, kun Verver päätti lopettaa kilparatsastajan uransa ja tuolloin yhdeksänvuotias Griollo myytiin hyvään hintaan ammattiratsastaja Hans Glückille. Uuden omistajansa kanssa Griollo nähtiin seuraavan kerran kenttäradoilla, sillä Glück oli huomannut orin potentiaalin kouluratsastuksessa ja päätti kokeilla Griollon kanssa uutta lajia. Kuusi vuotta kestäneen kenttäratsun uransa aikana Griollo eteni Glückin ratsastamana aina maajoukkuetasolle saakka. Kilpauransa jälkeen Griollo siirtyi jalostuskäyttöön ja orin jälkeläisiä tavataan useista eri saksalaisista kantakirjoista. Osa Griollon jälkikasvusta on tehnyt mainittavaa uraa rataesteillä, mutta muutama on löytänyt tiensä koulu- ja kenttäradoillekin.

ii. Grimarche on rotevarakenteinen holsteininhevonen, joka ostettiin yhdeksänkymmentäluvun puolivälissä Blummenhofin puoliverisiittolaan jalostusoriksi. Tummanruunikon orin juuret ovat peräisin Yhdysvalloista, joten erikoinen sukulinja sekä hyvät tulokset meren takana rataesteillä ovat olleet Grimarchen valttikortteja jalostuspuolella. Luonteeltaan temperamenttinen ja herkkä Grimarche kisasi parhaillaan 140cm tason rataesteillä ja orin parhaana tuloksena voidaan pitää kolmatta sijaa oman osavaltionsa mestaruuskisoissa. Grimarche on astunut yli viisikymmentä tammaa ja orin jälkeläiset ovat olleet pääosin keskinkertaisia kilparatsuja. Grimarchen tunnetuimpia jälkeläisiä ovat mustanruunikko ori Griollo sekä tämän täysveli Grimburg, joka saavuttanut kansainvälistä menestystä esteradoilla.

ie. Bronze Maiden ostettiin 2-vuotiaana Blummenhofin siittolaan jalostuskäyttöön. Tuntemattomasta suvusta tuleva ruunikko sukkajalkainen Bronze Maiden oli halpa ostos, mutta tamma on osoittautunut arvookkaaksi siitoseläimeksi. Hyvärakenteinen Madden, kuten tammaa tutummin kutsutaan, hyväksyttiin viisivuotiaana holsteinien kantakirjaan ja erityiskehuja tamma sai rauhallisesta luonteestaan sekä hyvistä, puhtaista kolmesta askellajista. Yhdeksän kertaa varsonut Bronze Maiden on tuottanut hyviä jälkeläisiä, joista peräti seitsemän on hyväksytty rotunsa kantakirjaan.

e. Commerce Beth on Commerce Studin toisen sukupolven kasvatti. Punaruunikko tamma on nuoruusvuosinaan kilpaillut rataesteillä 120cm luokissa saakka, kunnes Beth siirtyi seitsemänvuotiaana jalostuskäyttöön. Valitettavasti Beth on ollut hankala saada tiineksi, sillä keskenmenoja on tullut useita ja kaksi kertaa tamma on luonut varsansa. Tästä johtuen Beth myytiinkin kohtuu hintaan viimeisen varsansa, Grimaldin, jälkeen Roddamin perheen teini-ikäiselle tytölle harrasteratsuksi. Bethin varma luonne ja helppo käsiteltävyys ovat olleet eduksi ja uuden omistajansa kanssa Beth on päässyt vielä kokeilemaan siipiään helpoissa koulu- ja esteluokissa.

ei. Ravenfeather oli aikanaan ikäluokkansa yksi lupaavimmista yksilöistä, josta povattiin hevospiireissä suuria. Ungardenin hevostilalta lähtöisin olevan Ravenfeather myytiin nuorella iällä Jens Kravenin kilpahevostalliin, jossa mustasta orista alettiin kouluttaa kilparatsua. Viisivuotiaana kisaradoilla debytoinut Ravenfeather teki vakuuttavaa jälkeä rataesteillä, voittaen viisivuotiskaudellaan kaikki kilpailunsa. Kahdeksan vuoden ikään päästyään Ravenfeather taisteli voitoista jo kansallisella tasolla. Käännekohta orin uralla tapahtui kuitenkin laidunonnettomuuden seurauksena, jonka johdosta Raven määrättiin kisakieltoon jalkavamman parantumiseksi. Ori ei koskaan toipunut täysin vammastaan, mutta Ravenfeather nähtiin siitä huolimatta vielä useita kertoja kisa-areenoilla. Suoritukset huononivat kuitenkin kerta kerralta ja viimeisissä kilpailuissaan ori ei suostunut hyppäämään ensimmäistäkään estettä. Eläinlääkärin todettua etusten polvirustojen olevan lähes täydellisesti kuluneet ja kroonisten kipujen olevan niin kovat, että Raven olisi armeliiampi lopettaa. Ravenfeather ennätti astua ainoastaan viisi tammaa, sillä päätös orin lopettamisesta tuli niin nopeasti.

ee. Commerce Bellamy polveutuu Commerce Studin kantatammasta Lothringenista ja ehkä juuri siitä syystä musta, 166cm korkea, Bellamy on saanut siittolassa niin paljon erityiskohtelua. Bellaksi kutsuttu tamma on osaava ratsu, mutta se ei ole koskaan kaviollaan astunut kisakentille. Bellan arvo siittolan omistajalle piilee siinä, että se oli ainoa Lothringenin varsoma tammavarsa. Pienestä pitäen lellitty Bellamy onkin luonteeltaan kehittynyt kipakaksi ja turhamaiseiseksi, eikä tamman tallitavoissa ole kehumista. Ratsuna tamma on kuitenkin miellyttävä ja erityiskohtelustaan johtuen se saakin paljon liikuntaa ottaen huomioon, että Bella ei ole kisaratsu. Jälkeläisiä tammalla on peräti yksitoista.

Jälkeläiset

Syntynyt Nimi Emä
tamma 10.07.2013 Scaon Damietta Diamante Grande
tamma 26.10.2013 Champ Luno Chamiona GER
tamma 09.11.2013 Hallucinate SWA Hallucination
tamma 08.01.2014 Nombre Noir PB Rhea Silvia
tamma 04.08.2014 V for Vendetta PB Verveine

NJ näyttelyt (vain sertit)


Pvm. Paikka Laji / Jaos Tuomari Sijoitus
00.00.0000 paikka NJ päätuomari serti


ERJ Kisat (71 sijoitusta)Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
10.06.2013 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 4/30
11.06.2013 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 1/30
13.06.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 5/30
14.06.2013 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 5/30
14.06.2013 Takkura ERJ 160cm 2/30
15.06.2013 Takkura ERJ 160cm 2/30
16.06.2013 Cirion Stud ERJ 160cm 1/30
16.06.2013 Cirion Stud ERJ 160cm 1/30
16.06.2013 Takkura ERJ 160cm 4/30
17.06.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 3/30
18.06.2013 Takkura ERJ 160cm 4/30
18.06.2013 Kadotetut Suomenhevoset ERJ 120cm 2/30
19.06.2013 Zurück ERJ 160cm 6/50
20.06.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 1/30
20.06.2013 Kadotetut Suomenhevoset ERJ 120cm 1/30
21.06.2013 Cirion Stud ERJ 160cm 3/30
21.06.2013 Cirion Stud ERJ 160cm 5/30
23.06.2013 Zurück ERJ 160cm 5/50
24.06.2013 Solo ERJ 160cm 2/30
26.06.2013 Solo ERJ 160cm 4/30
01.07.2013 Demo Yozora ERJ 160cm 6/50
03.07.2013 Demo Yozora ERJ 160cm 7/50
11.07.2013 Takkura ERJ 160cm 5/30
12.07.2013 Lumivuo ERJ 120cm 3/50
14.07.2013 Takkura ERJ 160cm 4/30
15.07.2013 Takkura ERJ 160cm 2/30
16.07.2013 Kingsvalley ERJ 160cm 5/30
16.07.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 5/30
16.07.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 5/30
17.07.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 2/30
18.07.2013 West Coast Warmbloods ERJ 160cm 1/30
20.07.2013 Kingsvalley ERJ 160cm 4/30
21.07.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 1/30
21.07.2013 Solo ERJ 160cm 5/30
21.07.2013 West Coast Warmbloods ERJ 160cm 1/30
22.07.2013 Escorant Trakehners ERJ 160cm 5/30
22.07.2013 Solo ERJ 160cm 5/30
22.07.2013 West Coast Warmbloods ERJ 160cm 4/30
23.07.2013 Escorant Trakehners ERJ 160cm 4/30
23.07.2013 Kilpatalli Odysseia ERJ 160cm 2/30
24.07.2013 Cirion Stud ERJ 160cm 5/30
24.07.2013 Cirion Stud ERJ 160cm 5/30
24.07.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 1/30
24.07.2013 Solo ERJ 160cm 1/30
25.07.2013 Escorant Trakehners ERJ 160cm 4/30
25.07.2013 Kilpatalli Odysseia ERJ 160cm 3/30
25.07.2013 Kilpatalli Odysseia ERJ 160cm 3/30
25.07.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 1/30
25.07.2013 Solo ERJ 160cm 1/30
26.07.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 3/30
26.07.2013 Cirion Stud ERJ 160cm 3/30
26.07.2013 Kilpatalli Odysseia ERJ 160cm 5/30
28.07.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 1/30
28.07.2013 Underground ERJ 160cm 1/30
29.07.2013 Solo ERJ 160cm 5/30
29.07.2013 Mewian Welsh ERJ 130cm 1/30
31.07.2013 Underground ERJ 160cm 1/30
01.08.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 1/30
03.08.2013 Underground ERJ 160cm 3/30
04.08.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 3/30
05.08.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 2/30
06.08.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 5/30
07.08.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 4/30
08.08.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 3/30
09.08.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 3/30
10.08.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 3/30
10.08.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 1/30
11.08.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 4/30
11.08.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 3/30
11.08.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 3/30
18.08.2013 Underground ERJ 160cm 3/30

Päiväkirja

05.01.2013 - Holsteinori Grimaldi oli uusin hevoshankintani Saksasta. Olin huutanut orin järkyttävän kovaan hintaan huutokaupasta ja saattoi vain toivoa, että hevonen olisi hintansa väärti. En ollut saanut Grimaldia suoralta kädeltä mukaani, vaan orin oli täytynyt suorittaa eläinlääkärin tarkastus puhtain paperein Saksassa, ennen kuin sen siirto Skyen saarelle olisi mahdollista. Viikon kuluttua huudostani Grimaldin ilmoitettiin saapuvaksi Skurvashiin noin puolen päivän aikoihin.

Suuria lumihiutaleita sateli hiljalleen taivaalta, kun suuri hevoskuljetusauto viimein kaarsi tallin pihaan. Auton renkaat jättivät vasta sataneeseen lumeen painaumat, kun auto lipui hitaasti peremmälle pihaan. Auton sisältä kuului levotonta hirnuntaa, epäilemättä Grimaldin. Auton pysähdyttyä ohjaamosta loikkasi happaman näköinen mies, joka ojensi papereita kuitattavaksi ja totesi samalla huonoa englantia murtaen, että kyytiläinen ei ollut ollut tapaus rauhallisimmasta päästä. Grimaldin matka oli kuitenkin ollut pitkä, sillä hevonen oli kuljetettu Saksasta ilman sen kummempia taukoja ensin laivalla Britteihin, sieltä autolla Skotlannin pohjoisosaan ja taas laivalla ja autolla viimein Skurvashiin. Kuka tahansa repisi pelihousunsa sellaisesta retuuttamisesta.

Levottomasta hirnunnasta huolimatta ramppia alas asteleva Grimaldi näytti yhtä hyväkuntoiselta, kuin reilu viikko sitten huutokaupassakin. Orin tummanruskea karva kiilteli puhtauttaan ja karvapeitteen alla pullistelivat hyväkuntoiset lihakset. Grimaldi nosti päätään saatuaan kaikki neljä jalkaansa tukevasti maan pinnalle ja nuuhki ilmaa. Se selvästi vaistosi, että nyt oltiin tultu matkan päätepisteelle, sillä vieraiden hevosten tuoksu otti epäilemättä voimakkaasti sen sieraimiin. Nappasin kuljettalta riimunnarun ja lähdin viemään Grimaldia kohti uutta kotikarsinaansa. Normaalisti olisin tarjonnut kuljettalle kahvit, mutta happamannäköiselle ja huonolla englanninkielen taidolla varustetulle keski-ikäiselle miehelle ei pahemmin tehnyt mieli pitää seuraa.

10.11.2013 - Skurvashin joka syksyisillä oripäivillä ulkopuolisilla hevosenomistajilla on mahdollisuus astuttaa kriteerit täyttäviä tammojaan oreillamme. Grimaldi, joka oli nyt ensimmäistä kertaa tarjolla ulkopuoliseen jalostuskäyttöön, herätti monien kasvattajien huomion, mihin olimme tottakai tyytyväisiä. Olimme rajanneet Grimaldin jalostuskäyttöä kahteen tammaan ja sopiviksi tammoiksi valikoituvat lopulta S.S. Sporthorsesin saksantuonti Championa GER sekä yhteistyötallimme Kingsvalleyn menestynyt estekonkari Hallucination. Astutuksien jälkeen jäimmekin mielenkiinnolla odottamaan, millaisia varsauutisia Kida ja Vibaja lähettäisivät, kun aika koittaisi.

Ensimmäisenä astutettu Championa varsoi viime kuun lopulla ruunikon tammavarsan Champ Lunon. Tammavarsa oli jo varattu ja uudeksi kodiksi tulisi vieroitusen jälkeen tunnettu holsteinsiittola Scaon Sporthorses. Kingsvalleyn suunnalta saimme tiedotetta eilen, kun edellisenä aamuna Hallucination oli varsonut terveen tammavarsan Hallucinate SWA:n. Tummanruunikko varsa oli sekin jo alustavasti varattu ja mitä todennäköisimmin se saisi kodin aikanaan vanhan tuttumme Assin luota.

15.01.2014 - Grimaldia oli valmisteltu pitkään kantakirjatilaisuutta varten ja kun ori viimein nappasi tarvittavan sertin Minnantilan VSN-näyttelyistä hienolla SW2-sijalla, en aikaillut, vaan ilmoitin orin saman tien mukaan uusimpaan kantakirjatilaisuuteen. Tuttuun tapaan tapahtumapaikkana oli yhteistyötallimme Suprant, jonka tiloissa tapahtumaa oli järjestetty jo jonkin aikaa. Olin hieman jännittynyt tilanteesta, sillä paikalla olisi paljon oreja ja tammoja, eikä väenpaljoudesta johtuen tilaa olisi kovinkaan paljon. Pelasin siis varman päälle ja järjestin pari ylimääräistä talliapulaista matkaan mukaan ja Grimaldin esittelysuitset varustin normaalia terävämmällä kuolaimella.

Grimaldi ja hannovertamma Mortifera olivat tällä kertaa Skurvashin ainoat edustajat Suprantin kantakirjatilaisuudessa. Tapahtuma aloitettiin tammoista, joten jätin Grimaldin viimeistelyn ja kaitsemisen mukaan lähteneille talliapulaisille ja suuntasin Mortiferan kanssa maneesiin. Tamman kanssa kaikki sujui moitteitta, joten toivon mukaan Grimaldi käyttäytyisi samaan tapaan. Toisinaan ori oli arvaamaton, vaikka kotona se osasikin käyttäytyä pomminvarmasti. Itseäni mietittyttivät lähinnä vieraat oriit ja mahdollisesti kiimassa olevat tammat. Tosin toivoin, ettei kukaan olisi niin typerä, että olisi tuonut sellaisen mukanaan tapahtumaan, joka kuhisi viriilejä oreja.

Tummanruunikko orini käyttäytyi kuitenkin yhtä mallikelpoisesti kuin kotonakin. Grimaldin esittely sujui mutkitta ja ori selvästi antoi parastaan yleisön edessä. Myös tuomarit näyttivät hyväksyviä ilmeitä, kun asettelin Grimaldin heidän eteensä viimeistä silmäilyä varten. Tuloksien tultua en ollutkaan pahasti yllättynyt KTK II palkinnosta, jota höystivät kehut muun muassa Grimaldin hyvästä lihaskunnosta ja erinomaisista tyypeistä.virtuaalihevonen - a sim-game horse
Kuvat © Eloma Hoeve