Melanchoholic
virtuaalihevonen - a sim-game horse
Photos © Jordan Stables


Nimi Melanchoholic, Holly Rotu Holstein
Sukupuoli Tamma Säkäkorkeus 169cm
Syntynyt 25.04.2007, 16-vuotias (VARL) Koulutustaso Ko: Int II, Re: 100cm
Painotus Kouluratsastus Rekisterinumero VH-43998
Tuontimaa ja -päivä Saksa, 29.12.'07 Kasvattaja Kromec Warmbloods
Saavutukset KRJ II Omistaja Skurvash


Kuollut 01.12.2009


Menestyneet jälkeläiset

Dhampir PB KRJ I, KTK III, YLA 3
Russian Roulette PB KRJ II
Marauder PB KRJ I
Tuontiholsteinien suosion nostaessa taas päätään tuli tarve matkustaa Saksaan hakemaan uusia holsteineja tallin täytteeksi. Kromec warmbloodsia minulle oli suositellut eräs tuttuni saksanmaalla, jolla itsellään ei tähän hätään ollut tarkoitusperiini sopivaa hevosta annettavana. Siispä heti joulun pyhien jälkeen nousin Helsingissä lentokoneeseen ja matkustin Saksaan. Tilalle päästyäni minua vastaan tuli rempseä ja puhelias Anna Kromec, joka riittämättömästä saksankielen taidoistani johtuen vaihtoi jouhevasti englantiin, jotta ymmärtäisimme toisiamme paremmin.

Olin ilmoittanut haluavani mukaani tamman, jonka suku antaisi uudelle tulokkaalle mahdollisimman hyvät lähtökohdat kouluratsulle, ja jolla olisi myös jalostuspuolella arvoa. Nämä asiat selväksi tehtyäni Anna ohjasi minut talliin ja esitteli Melanchoholicin. Kimo tamma oli oikein suloisen näköinen ja papereita selatessani tajusin tekeväni hyvät kaupat jos ostaisin tamman. Tahdoin kuitenkin ennen lopullista päätöstäni käydä Hollyn kanssa kentällä kokeilemassa mitä tamma tuumaisi työskentelystä. Kotona viimeiset kolme viikkoa pelkästään kovapäisen Dravenin kanssa työskenneltyäni Holly tuntui oikein säyseältä kaverilta, vaikka tammana sillä olikin juuri hieman huono päivä omistajan mukaan. Paperisodan kahvikupin ääressä hoidettuani lupauduin pulittamaan Hollysta sovitun hinnan, vaikka vieläkin hieman kauhistelen summaa minkä Annalle lupauduin maksamaan. Täytyy vain toivoa, että myöhemmin tamma maksaa itseään takaisin toimimalla hyvin kisahevosena ja osoittautumalla hyväksi siitostammaksi.


Melanchoholicin luonnetta voidaan kuvata varsin osuvasti pelkästään yhdellä sanalla: Tamma! Huonoina hetkinään pikkupäivänsäteemme muuttuu varsinaiseksi röllipeikoksi, eikä tammalta tuolloin kukaan osaakaan edellyttää hyvää käytöstä niin tallissa kuin kentälläkään. Suurimman osan vuoden sisältämistä päivistä Holly on kuitenkin säyseä ja kiltti hoidettava sekä mukavaa ratsastusseuraa. Melanchoholicin lisäksi tallissamme on kaksi muutakin holstein tammaa, Carniwhore ja Nightmare on Elm Street. Kahden vanhemman tamman jo jätettyä kisakentät taakseen, on Holly saanut osakseen erityistä huomiota ratsastuksen saralla. Kisoissa tamman odotetaan pärjäävän hyvin, sillä Saksassa ollessaan Holly ennätti olla puolen vuoden ajan Kromecien kisattavana, ja muutamia mukavia voittoja tamma tuolloin keräsikin.

Perusilmeeltään Holly on ratsastaessa hitaanpuoleinen, vaikkei mikään laiska olekaan. Vauhtia tammalla ei liiaksi ole ja siksi Holly onkin ehkä hieman tylsä maastoilukaveri enemmän toimintaa kaipaavalle ratsastajalle. Kokemattomampien kanssa Holly toimii metsässä kuitenkin moitteetta. Hollyn hoippuilematon liikehdintä on kouluohjemlaa suorittaessa vain hyvä juttu ettei ratsastajan tarvitse olla jatkuvasti hidastamassa ratsun tempoa, vaan muihin asioihin on helppo keskittyä. Erityisen herkkä Holly ei pohje- eikä ohjasavuille ole ja joskus tammaa saa sanan varsinaisessa merkityksessä potkia liikkeelle.


i. Autumn Shade evm
vaaleanrautias, 173 cm
holst
ii. Tragedy Eternal
punaruunikko, 167 cm
holst
iii. Coveting Elysium
iie. Reverie In Tears
ie. Pulchritude
rautias, 170 cm
holst
iei. Drown Symphony
iee. Waterhells
e. Blue Thrones evm
kimo, 169 cm
holst
ei. Animatronic
harmaankimo, 171 cm
holst
eii. Cybertrash
eie. Via Negativa
ee. Industrial Twilight
tummanruunikko, 167 cm
holst
eei. Memory Remains
eee. PsychodelicSyntynyt Nimi Emä Sukupuoli
07.01.2008 Dhampir PB Dunpeal GER Ori
02.02.2008 Enchantress PB Dunpeal GER Tamma
20.02.2008 Russian Roulette PB KRJ II Romanov GER Tamma
21.06.2008 Avaritia PB Arizona Tamma
01.09.2008 Avari PB Jak GER Tamma
05.02.2009 Marauder PB Slytherin GER Tammai. Autumn Shade tunnetaan Saksassa vaativien luokkien koulukonkarina, jonka menestys kouluradoilla on ollut kiitettävää. Orista ei kuitenkaan ole kehittynyt kansainvälisen tason kisatykkiä, sillä Shaden kapasiteetti ei aivan riitä Grand Prix tasolle, ainakaan siinä määrin, että ori pystyisi kamppailemaan kärkisijoituksista. Shade omaa kuitenkin kauniit ja harmoniset liikkeet ja oria on kehuttu nopeaksi oppimaan ja erittäin yhteistyöhaluiseksi kaveriksi. Rakenteellisesti sopuisa ori on ollut melko ahkerassa jalostuskäytössä etenkin viimeisimpinä vuosina, vaikkakaan Shaden kilpailumenestys ei ole ollut huippuluokkaa. Shaden periyttäjän kyvyistä ei olla vielä varmoja, mutta toivoa sopii, että orin kouluratsun lahjat ovat periytyneet Melanchoholicille saakka.

ii. Tragedy Eternal on kansainvälisesti tunnettu jalostusori, jonka jälkikasvua tavataan runsaslukuisena kotimaan Saksan lisäksi myös Ruotsissa, Tanskassa ja Hollannissa. "Tragi" on kantakirjattu II palkinnolle, mutta orin jalostusoikeus on pian loppumassa, eivätkä orin omistajat ole olleet aikeissa uusia lupaa. Jälkeläisiä Tragilla on jo kuitenkin ihailtava määrä ja useat näistä ovat perineet isänsä hyvän rakenteen. Vaikka Tragilla onkin mukiinmenevät liikkeet, ei orista ole ollut kilpakenttiä valloittamaan. Toisaalta esteenä on ollut myös Tragin kiivaanpuoleinen luonne, sillä ori tulee erittäin huonosti juttuun muiden nelijalkaisten kanssa.

ie. Pulchritude myytiin yksivuotiaiden huutokaupassa synnyinmaastaan Ranskasta Saksaan Henrich Dracken nimiselle hevosvälittäjälle. Tamma ei kuitenkaan päätynyt enää kiertoon, sillä Dracken ihastui suurikokoiseen raudikkoon siinä määrin, että päätti jättää tämän omistukseensa. Ratkaisu oli sinänsä odottamaton, sillä Pulchritudella ei ole juurikaan jalostuksellista arvoa, eikä tamma ole menestynyt kilpa-areenoilla. Toisaalta tammaa on kuvailtu erittäin sosiaaliseksi ja jopa läheisriippuvaiseksi, joten nämä saattavat olla syitä Drackenin päätökselle pitää tamma omanaan. Mies on kuitenkin pitänyt huolen siitä, että astuttaessaan nimikkotammaansa se on saanut Saksan orikaartin valioyksilöt varsojensa isiksi.

e. Blue Thrones majailee parhaillaan Kromec Warmbloodsin tiloissa. Tamma ostettiin siittolaan jo ennen kuin se ratsukoulutus oli päässyt alkuun ja Tronista oli tarkoitus tulla Grand Prix tason koulutaituri. Tamma ennätti kilpailla erinomaisella menestysellä kuusivuotiaaksi saakka, kunnes valitettava tapaturma pilasi Tronin kilpauran. Tamma lenkuttaa tapauksen jäljiltä yhä, eikä loukkaantunut jalka kestä ratsastuksen tuomaa rasitusta. Troni on kuitenkin saanut jäädä Kromeciin siitostammaksi, sillä tamma on säyseä ja tulee hyvin toimeen muiden tammojen kanssa. Troni on myös siittolan omistajan Annan suosikki, mikä näkyy tamman hyvin hoidetussa ulkomuodossa.

ei. Animatronic on vähintään yhtä outo ilmestys Holicin sukutaulussa, kuin orin itsensä nimi. Valjakkoon painottunut harmaankimo jättiläinen on rakenteeltaan jopa holsteinksi hyvin raskas. Anin ruhon jokainen kynnellekykenevä lihas on huippuunsa treenattu ja tämä jos mikä on ollut etenkin ranskalaisten kasvattajien mieleen. Anin nimi tulee useimmiten vastaan juuri ranskalaisilla valjakkohevosilla, Holicin kaltaisten kouluratsujen sukupuussa se on harvinaisuus. Anin liikehdinnässä ei kuitenkaan ole moittimista ja ori onkin saanut kiitosta puhtaista askellajeistaan useaan otteeseen.

ee. Industrial Twilight tai tutummin Twali seikkailee tällä hetkellä laajoilla mammalaitumilla. Pullukkaan kuntoon repsahtamaan päästetty Twali on oletettavasti ollut joskus kauniskin näky, nykyään tammaa ei viitsi edes katsoa. Kilpailumenestystä tammalla ei ole, sillä se on toiminut eteläsaksalaisella piensiittolalla jalostushevosena useita vuosia. Twalin jälkikasvua on pääosin vain Saksassa, mutta jälkeläiset ovat painottuneet useisiin eri lajeihin.

PÄIVÄKIRJA
01.01.2008 - Melanchoholic kärrättiin Saksasta Suomen maaperälle juurikin siitä syystä, että tallin tuontitamma kanta kärsi melkoisessa valikoiman puutteessa. Holiciksi tai Hollyksi Skurvashissa ristitty tamma saanee pukata maailmaan varsoja hyvän määrän, ennen kuin hauta kutsuu. Ihastuin jo Saksassa tamman holsteineille harvinaiseen väritykseen, sekä tietenkin tamman omintakeiseen nimeen. Melancoholic on tosin liian vaikea nimi käytettäväksi arkitilanteissa, mutta nimihän komeilee oikein maireasti tamman karsinan ovessa, papereissa, kisatuksissa ja muissa mukavissa yhteyksissä. Kisarääkkiin tämä neitokainen pääsee aivan tuota pikaa ja odotankin innolla, kun Holicilta aletaan vaatia treeneissä enemmän. Entinen omistaja kuvaili Hollya hieman kinkkiseksi, mutta uskon asian vasta kun näen sen omin silmin.

10.01.2008 - Ehkä tosiaan olisikin voinut ottaa vaarin sen saksattaren sanoista. Holicia voi kuvailla vain tasan yhdellä sanalla: tamma! Vaikka aamusta kimo kaunokainen olisi ollut mitä aurinkoisimmalla tuulella, saattaa käytös muuttua jo heti seuraavan minuutin sisään. Niin hyvin alkanut aamu meni aikalailla piloille, kun ratsastuskentälle päästyäni Holly päätti alkaa kiukuttelemaan. Tamma harasi vastaan kuin mikäkin pikkulikka ja arvatkaa, saiko tamma kepistä. Oli jo lähellä, että en pistänyt muijaa postipaketissa Timbuktuun. Onneksi paikalle sattunut energiaa täynnä oleva (ja tyhmä) ratsuttaja lupasi hoitaa Holicin treenin loppuun.

14.02.2008 - Jokin aika sitten Holly astutettiin Skurvashin omalla orilla Dunpealilla, josta tamma oli varsonut jo yhden kerran aikaisemmin. Dhampiriksi nimetty orivarsa matkasi Vipeltäjän hoiviin. Uudempi pienokainen, josta tuli Enchantress tyttö, myytiin Maryalle Liaisoniin. Omaan talliin Holicin varsoja ei ole ainakaan vielä ajateltu jättää ja nyt olisi keskittyä ensimmäisten varsojen jälkeen jälleen kilpailemiseen. Holic tulee jäämään Intermediate tason koulutaituriksi, kun liikkeet eivät GP tasolle tule riittämään. Tavoitteena tamman kanssa on kuitenkin menestyä kilparadoilla siihen malliin, että laatuarvosteluun on vielä joskus asiaa.

10.04.2008 - Vaikka Melanchoholic osaakin olla erittäin raivostuttava ollessaan huonolla tuulella, on tammalla kuitenkin hyviäkin päiviä. Eilen päätin pitkästä aikaa käydä Hollylla köpöttelemässä ja sain yllättyä iloisesti. Tamma ei harannut vastaan kertaakaan, eikä ohjistakaan tarvinut kiskoa. Pohkeellekin tamma tuntui olevan mukavan herkkä, vaikka toisinaan Hollya saa rummuttaa kylkiin minkä ennättää. Olin niin tyytyväinen tamman hyvään käytökseen, että lopetin tunnin etuajassa ja lähdin jäähdyttelemään tyttöä maastoon. Nämä kerrat ovat valitettavan harvassa, mutta toisaalta Holicia treenaavatkin enimmäkseen tallityöntekijät vuoronperään.

15.05.2008 - Holicin kanssa ei kauaa kestänyt saada kilpaura päätökseen. Nyt tamma on saanut viettää ensimmäisiä viikkoja täysin vapaalla. Uudesta käytännöstä hieman hämillään oleva tamma on pariin kertaan huudellut perään, kun muut ovat lähteneet kisaamaan ja se on saanut jäädä kotiin. Tarhassa tamma juoksentelee kuin tuli hännän alla, eikä se osaa rauhoittua. Holly on ollut aina herkkä lihomaan, mutta hätäännys aikaisin tulleesta eläkkeestä on saanut tamman karistamaan muutamia kiloja. Kun laidunkausi pääsee tästä kunnolla vauhtiin epäilen kuitenkin, että loppusyksystä tallissa seisoo melko rehevämuotoinen leidi.

18.10.2008 - Enchantress parka. Holicin esikoistyttö on saanut vaeltaa omistajalta toiselle jo niin moneen kertaan, että tämä alkaa jo pikkuhiljaa riittämään. Ensin Liaisonissa, sieltä eräälle inahille hetkeksi, sitten Highflyeriin ja lopulta Tropicaan. Luulen kyllä, että tämä koti tulee jäämään sen siimeiseksi. Holic itse on jo siirtynyt kilpakentiltä sivuun antaen tilaa uusille tulokkaille. Nyt vain odotellaan sopivaa tilaisuutta viedä tamma arvosteltavaksi. Tunkua on tosin sen verran, että ihan piakkoin mitään maata mullistavaa ei ole luvassa, mutta kokenut kilpatamma jaksaa varmasti otella vähän pidempäänkin.

10.02.2009 - Marauder PB on Hollyn viimeisin varsa tähän asti. Taas Holic onnistui pyöräyttämään tytön, joita tähän mennessä on viisi kappaletta, kun oreja on ainoastaan yksi. Kyseinen varsa oli vähällä jäädä omaan talliin, mutta varsan isän ollessa Slytherin päätettiin muksu pistää myyntiin. Ei siinä, ettei muksu olisi ollut mukava, mutta Slytherinin nimi on jo pidempään maistunut paskalta muutamien huulilla, ei viitsinyt jättää jo toista orin varsaa talliin. Marauder matkasi lopulta Hamiltoniin Juelin hoiviin. Holly on eläkkeellä ollessaan päässyt repsahtamaan pahemman kerran ja epäilenkin kehtaako tuollaista pullaa viedä minnekkään enää näytille!

13.03.2009 - Holicci pääsi viimein mukaan KRJ:n laatuarvosteluun. Nyt ei auta kuin odottaa ja toivoa hyvää palkintoa. Olen alkanut haaveilla Hollysta kasvattia omaan talliin ja miettinyt minkä orin varsalle mahdollisesti laittaisi isäksi. Ehkäpä pitäisi katsella jokin oikein luonnevikainen yksilö (joita Skurvashista kyllä löytyy!), että saataisiin oikein räväkkä yksilö talliin. Hollyn käyttäytyminen on tosin iän myötä alkanut jo tasaantua ja huonoja päiviä on huomattavasti vähemmän kuin aikaisemmin. Valitettavasti vanhat huonot tavat pyrkivät vielä joinakin hetkinä pulpahtamaan pintaan kun tammaa oikein alkaa härnäilemään.


KRJ Kisat (61 sijoitusta)

Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
8.1.2008 Miroco KRJ He A 3/35
9.1.2008 Skurvash KRJ Va A 4/30
10.1.2008 Skurvash KRJ Int I 5/30
11.1.2008 Skurvash KRJ Va A 2/24
11.1.2008 Skurvash KRJ Int I 1/28
11.1.2008 Skurvash KRJ Va A 3/30
12.1.2008 Skurvash KRJ Va A 2/30
12.1.2008 Mitjan Virtuaalihevoset KRJ He B 1/135
13.1.2008 Cosgrove KRJ Va A 4/60
15.1.2008 Csepp KRJ Va A 1/85
17.1.2008 Csicsás KRJ He A 6/70
20.1.2008 Carmen Hanoverians KRJ Int I 6/40
22.1.2008 Skurvash KRJ Int I 3/30
22.1.2008 Skurvash KRJ Va A 3/30
22.1.2008 Skurvash KRJ Int I 5/30
23.1.2008 Skurvash KRJ Va A 3/30
23.1.2008 Skurvash KRJ Int I 2/30
23.1.2008 Susilaakso KRJ Va B 5/40
23.1.2008 Ciar Dressage KRJ Int I 1/45
24.1.2008 Senjas Stable KRJ He A 5/50
24.1.2008 Riimulan Ratsutalli KRJ Int I 5/40
25.1.2008 De Duivel KRJ Va B 2/45
27.1.2008 Charmeur Dressage KRJ Va A 10/124
27.1.2008 Championtalli KRJ He A 2/50
3.2.2008 Piipari KRJ Va B 3/40
6.2.2008 ROWDY KRJ He A 4/40
6.2.2008 Evergrey KRJ Int I 9/129
23.2.2008 Mt Golden Rose KRJ PSG 2/12
17.3.2008 Skurvash KRJ He B 3/30
17.3.2008 Skurvash KRJ He B 5/30
19.3.2008 Skurvash KRJ He B 4/30
20.3.2008 Amoun Arabians KRJ He C 5/30
20.3.2008 Whitebrook KRJ He A 3/26
24.3.2008 Unafraid KRJ Int I 3/30
24.3.2008 KK Kimakka KRJ He C 6/279
25.3.2008 Bleyena KRJ GP 7/234
27.3.2008 Castle KRJ Va A 2/60
28.3.2008 Bratislava KRJ Va B 2/30
29.3.2008 Ciar Dressage KRJ Va A 2/45
31.3.2008 Skurvash KRJ He A 2/30
31.3.2008 Skurvash KRJ Va B 3/30
31.3.2008 Skurvash KRJ He A 3/30
2.4.2008 Kensington KRJ Kür Va B 5/56
2.4.2008 Kensington KRJ Kür Va A 4/52
4.4.2008 Bretagne KRJ He A 3/40
4.4.2008 Tropica KRJ Int I 2/30
4.4.2008 Västerby KRJ Int I 5/26
10.4.2008 Charmeur Dressage KRJ Va A 2/30
10.4.2008 Sarkasmi KRJ He A 8/84
10.4.2008 Sarkasmi KRJ Va B 8/79
10.4.2008 Conquérant KRJ Va B 5/36
11.4.2008 Charmeur Dressage KRJ Va A 4/30
11.4.2008 Vilppi KRJ Va A 3/58
11.4.2008 Chillin Monitoimitalli KRJ GP 5/47
13.4.2008 Willoughby KRJ Va A 4/35
14.4.2008 Rowea KRJ Va B 7/60
16.4.2008 Jefton Ponies KRJ He A 4/30
20.4.2008 Nappulaliiga KRJ Int II 4/60
20.4.2008 Sarkasmi KRJ Va A 7/64
24.4.2008 Flash Stables KRJ Va A 6/80
27.4.2008 Ciabacka KRJ Kür PSG 3/41