Megaera

Nimi: Megaera, Megan
Sukupuoli: Tamma
Syntynyt: 14.08.2012, 12-vuotias (VARL)
Painotus: Esteratsastus
Koulutustaso: Ko: He A, Re: 160cm
Säkäkorkeus: 164cm
Rotu: Holstein
Rekisterinumero: VH13-044-0075
Kasvattaja: Ted Schillinger, Saksa
Omistaja: Skurvash, VRL-01372


ERJ I (09/14)
KTK II

Täyttänyt 4 vuotta 22.02.2013!

Tarjolla jalostukseen rajoitetusti
Lue lisää kasvatus -sivulta!

Sijoitukset ERJ: 96 kpl
ERJ Cup sijoitukset: 1 kplMegaera on tempperamenttinen tamma, joka tulistuu pienistäkin asioista nopeaan, mutta yks kaks yllättäen saatu raivokohtaus menee ohitse lähes yhtä nopeaan kuin se on alkanutkin. Megan onkin hevonen, jonka seurassa ei ole koskaan tylsää. Tamman ollessa normaalissa mielentilassa, se on hellyyttävä ja mukava kumppani, joka tönii hoitajaansa hellästi turvallaan saadessaan aamukauroja. Jos ruokaa on täytynyt odottaa liian kauan, saa ruokkija palkakseen mustelman käsivarteensa, kun ärtynyt Meagn napsauttaa hampaansa ihmislihaan.

Jos tamman mielentilat vaihtelevat nopeaan tallissa, tekevät ne sitä myös pihamaalla. Taluttaessa tamma saattaa ykskaks kiinnostua jostain tuntemattomasta asiasta, jonka johdosta hoitajaa viedään kuin pässiä narussa. Megan ei liiemmin välitä vaikka sitä talutettaisiin suitset päässä, sillä kun tamma päättää lähteä, se myös lähtee. Tarhassa Megaera viihtyy milloin minkäkin hevosen seuralaisena, mutta tamma ei liiemmin ole osoittanut erityisiä kiintymisen merkkejä yhteenkään toiseen luontokappaleeseen, ellei tallimme toista holsteintammaa Magiaa oteta lukuun. Megan on hoitajien onneksi helppo nakki pyydystää tarhasta, sillä hienohipiäinen tamma ei määräänsä enempää tarhassa viihdy.

Esteratsuksi koulutettu Megaera on kentällä energinen ja tamman tavaramerkkinä on reipas, melko omalaatuinen kävelytyyli. Alkutunnista Megan nimittäin paahtaa käyntiä sellaisella nopeudella, että se vastaa keskikokoisen ponin ravitempoa. Tamma tosin pysyttelee annetussa askellajissa, mutta vauhtia piisaa aina tunnin alkumetreiltä saakka. Megaeraa katsomalla saattaisi kuvitella sen olevan herkistä herkin avuille, mutta totuus on toista luokkaa. Meganiin saa surutta käyttää melko raisujakin otteita, sillä toisinaan, kun tamma saa jonkin kummallisen päähänpiston, on se sahattava pois sen pääkopasta, vaikka ohjia kiskomalla jos ei muu auta.

Traileria erityisellä kiihkeydellä inhoava Megan osoittaa joka kerta mieltään, kun se huomaa joutuvansa hämärään kuljetuskoppiin. Yleensä tamma pistää kampoihin vain hetken, ennen kuin se alistuu kohtaloonsa ja kävelee jalkojaan mielenosoituksellisesti nostellen autoon. Kuljetuksen aikana Megan muistuttaa olemassaolostaan tasaisin väliajoin, milloin hirnumalla ja milloin potkaisemalla terävästi takaluukkua. Kaikeksi onneksi äänekäs matkustaja osaa kuitenkin pitää liikkuvassa vehkeessä sen verran hyvin varansa, ettei se ole koskaan onnistunut telomaan itseään.

Päästessään esteradalle Meganin käytös ei muutu piiruakaan vaan ratsastajan alla on sama dynamiittipötkö, kuin kotonakin. Kilpailuissa Megan pureskelee yleensä muutamaa astetta terävämpää kuolainta kuin kotona, sillä ensimmäisistä kisoista ollaan jo opittu, ettei tammaa saa helpolla pysähtymään, jos se päättää lähteä rynnimään radan läpi. Vaaranpaikkoja tällaiselle mielenhäiriöiselle käyttäytymiselle ovat uusintaradoilla usein esiintyvät pitkät suorat, joilla olisi tarkoitus revitellä hevosen kanssa oikein tosissaan hukkasekuntien säästämiseksi. Megan tosin vitosen silmään iskettyään harvemmin enää vauhtiaan hidastaa, joten tamma harvemmin pääsee kirimään suorilla, vaikka se painaisikin ohjille kuin satapäinen muulilauma.

Sukutaulu ja -selvitys

i. Mercurio evm
tummanruunikko, 171 cm
ii. Mercure Noir
kimo, 172 cm
iii. Midnight Spirit
iie. Apraquel Christine
ie. Cometes
ruunikko, 165 cm
iei. Conrad X
iee. Tigerlike
e. Soleila evm
rautias, 164 cm
ei. Sorentos Aqua
punarautias, 165 cm
eii. Sorontil
eie. Viva Las Vegas
ee. Jaqui's Last to Stand
musta, 166 cm
eei. Rantaros
eee. Rosenrot


i. Mercurio on jo kisaeläkkeelle siirtynyt ori, jonka omistaa H&L Sporthorses niminen kisa- ja siitostalli. Ori menestyi keskinkertaisesti 140cm esterasoilla, paremmin ulkokentillä, kuin ahtaissa hallikisoissa. Mercurion tavaramerkkinä oli sen erityisen matkaavoittava laukka-askel, jonka turvin se yleensä pesi vastustajansa uusintaradoilla. Suuresta askeleestaan johtuen Mercurio viihtyi paremmin ulkokentillä, josta se napsikin kiitettävästi hyviä kilpatuloksia, toisin kuin hallikisoista. Tummanruunikko ori ei siitosorina herättänyt kovinkaan suurta liikehdintää, mutta siitä huolimatta Mercurio astui viitisenkymmentä tammaa.

ii. Mercure Noir on kimo saksalaisori, jolta säkäkorkeutta löytyy peräti 172cm. Esteitä ja kenttää kotimaasaan kilpaillut ori ruunattiin sen ollessa kuusi vuotias, joten sen jälkeläismäärä ei ole kovin suuri. Ruunaamisen syynä oli mikäpäs muukaan, kuin hankala luonne ja ruunaaminen totisesti tasoitti Mercuren temperamenttia. Juuri hankalan luonteensa vuoksi Mercure sai lisänimen musta, vaikka nimi todellisuudessa ei kuvannut milläänlailla oria ulkoisesti. Mercure kilpaili esteillä 120-130cm ratoja saavuttaen kohtalaista menestystä.

iii. Midnight Spirit on komealla nimellä varustettu upea mustanruunikko ori, jonka säkäkorkeudeksi on mitattu 170cm. Prameasta nimestään huolimatta Spirit ei todellakaan ole ollut eläessään ihanneratsu tai hoidokki, sillä orilla kerrotaan olleen melkoisen tulinen ja päällekäyvä luonne. Spirit kilpaili parhaimillaan kansallisella tasolla, mutta sen luonteen muuttuessa yhä nurjemmaksi, se siirretitiin vähin äänin jalostuspuolelle.

iie. Apraquel Christine oli kimo 163cm korkea tamma, joka vietti koko ikänsä Wieltmannin siittolan omistuksessa, jossa se on toimittanut jalostushevosen virkaa. Nuoruusvuosinaan Christinellä kisattiin helppoja kouluratsatusluokkia aina silloin, kun varsottaminen antoi myöten. Christine on varsonut kaikkiaan kolmetoista kertaa ja suurin osa sen jälkeläisistä on perinyt emänsä kimon värityksen sekä sävyisän luonteen.

ie. Cometes muistetaan erittäin hyvin pohjoismaissa, sillä ruunikko tamma teki Ruotsissa ja Tanskassa vaikuttavan kilpauran rataesteillä 150cm luokissa. Erityisen Cometesista teki nimenomaan sen ratsastaja, englantilainen Emily Swan, joka nousi yllättäen hevostyttöjen ikoniksi. Ratsastajansa nauttiman suuren suosion ansiosta myös Cometes sai uralleen näkyvyyttä ja vaikka sillä onkin vain muutama merkittävä arvokisa takanaan, on se luultavimmin tulevaisuudessa suosittu jalostushevonen.

iei. Conrad X on nimekäs jenkkiori, joka teki rapakon takana aikanaan erityisen hienon uran rataesteillä. Tummanruunnikko, 173cm korkea, ori kilpaili erinomaisella menestyksellä 160cm esteluokissa, voittaen peräti kolme kertaa peräkkäin osavaltionsa mestaruuskisat. Lisäksi Conrad edusti Yhdysvaltoja useina vuonna maajoukkuessa ja sen parhaana saavutuksena on kolmas sija esteratsastuksen olympialaisista.

iee. Tigerlike puolestaan on pienikokoinen punaruunikko tanskalaistamma, joka tuli tunnetuksi Comtesin emänä. Tigerlikella itsellään ei ole mainittavia saavutuksia kilpakentiltä, sillä tamma on tavallinen maatiaishevonen. Tamma sai nimeä jalostuspuolella juuri siitä syystä, että se sai pakastespermaa yhdysvaltalaisori Conradilta ja tuloksena syntyi rataesteillä hyvin menestynyt tammavarsa Comtes.

e. Soleila on rautias 164cm korkea holsteinilainen. Tamma asuu tällä hetkellä Michael Wolf hoivissa ja nuorehko tamma on aloitellut myöhäiselle iälle jäänyttä kilpauraan lupaavasti. Seitsemän vuotias Soleila on startaillut pääasiassa 120-130cm luokkia kotitallinsa lähialuella, noin 100km säteellä. Säpäkkäluonteisesta Soleilasta Michael on kaavaillut itselleen jalostushevosta, joita miehellä ei tällä hetkellä pahemmin ole. Tällä hetkellä Soleilan ainoaksi jälkeläiseksi on jäänyt Skurvashissa asuva Megaera, mutta tulevaisuudessa Meganilla tulee varmasti olemaan enemmän sisaruksia.

ei. Sorentos Aqua on punarautias piirtopää ori, jonka korkeudeksi on mitattu 165cm. Aqua on kilpaillut Etelä-Saksassa kansallisella tasolla esteitä ja menestynyt 150cm luokissa kohtuullisen hyvin. Aquaa on tituleerattu esteradalla ketteräksi oriksi, jonka bravuureita ovat nopeat ja henkeäsalpaavan jännittävät uusintaradat. Kotimaansa Saksan lisäksi ori on käynyt kokeilemassa siipiään Ranskanmaalla, mutta hyvistä kilpatuloksistaan huolimatta ori ei onnistunut vakuuttamaan ranskalaisyleisöä, vaan Aqua on luonut uransa jalostuspuolellakin Saksassa.

eii. Sorontilin kerrotaan olleen punarautias sukkajalka, jonka luonteen huonoinpia piirteitä olivat sen lyhytpinnaisuus ja ajoittainen aggressiivinen käyttäytyminen. Sorontil kilpaili muutaman kesäkauden ulkoradoilla, niittäen 140cm esteluokissa kohtuullisen hyvää menestystä. Orin melko lupaava ura esteillä katkesi kuitenkin ratsasatajan vaihdokseen, jonka jälkeen Sorontilin huonot piirteet alkoivat saada näyttävää roolia myös kilparadoilla. Jalostuspuolella arvaamaton ori on ollut melkoisessa epäsuosiossa, vaikka sen luonteenlaatu onkin tasaantunut iän myötä selvästi.

eie. Viva Las Vegas on punaruunikko 165cm korkea holsteintamma. Rakenteeltaan siro ja sopusuhtainen Vegas niitti aikanaan mainetta niin näyttelykehissä kuin kilparadoillakin. Rehtiluonteinen tamma kilpaili kahdeksan vuotiaaksi asti nousujohteisesti, kunnes se loukkasi vasemman etusensa, jossa myöhemmin eläinlääkäri totesi jännerepeämän. Vegasin ura kilparatsuna tyssäsi siihen, sillä jalka ei koskaan toipunut entiselleen, vaan tamma nilkutti koko loppu ikänsä. Vegasista tuli kuitenkin mainio jalostushevonen ja se varsoi kaikkiaan kymmenen kertaa.

ee. Jaqui's Last to Stand on yksityisomistuksessa ollut tamma, jolla ei ole meriittejä tai mainitsemisen arvoisia suorituksia kilpakentiltä. Mustaaa tammaa on kuvailtu luonteeltaan pehmeäksi ja helposti johdateltavaksi. Stellaksi kutsutun tamman omistajalla ei olisi ikipäivänä ollut varaa astuttaa tammaansa naapuritallin huippuoriilla, Sorentos Aqualla, mutta kiimassa olleen tamman karattua kesäyönä orin tarhaan, se tuli kuin tuli tiineeksi. Melkein vuotta myöhemmin syntyi Soleila, jonka isäksi toddettiin myöhemmässä vaiheessa Sorentos Aqua.

eei. Rantaros on valitettavan tuntematon ori, josta en ole onnistunut löytämään tietoja kovinkaan kehuttavaksi. Frankfurtin huutokaupassa seitsemänkymmentäluvun aikana ori on myyty kaksivuotiaiden joukossa eräälle saksalaissiittolalle, mutta tumman orin myöhemmistä vaiheista ei ole tietoa. Oletettavasti Rantaros on myyty eteenpäin jossain vaiheessa, sillä jälkeläisiäkään sillä ei ole kuin kolme kappaletta kyseisen siittolan nimissä tehtynä.

eee. Rosenrot on tavallinen maatiaistamma, väritykseltään musta, säkäkorkeutta 164cm. Tamma on ollut yksityisomistuksessa, mutta se on starttaillut teini-ikäisen ratsastajansa kanssa helpoissa koulu- ja esteluokissa. Rosenrotilla on kaunis tasapainoinen askel ja sen hyppytekniikka hyvin kehittynyt, vaikka tamma itse ei olekaan pahemmin päässyt väläyttelemään kykyjään kilparadoilla. Jälkeläisiä Rosenrotilla on kaikkiaan kuusi kappaletta.

Jälkeläiset

Syntynyt Nimi Emä
ori 01.01.2013 Rothchild PB Romanesque
ori 18.04.2013 Iroquois PB Imhotep GER
ori 29.07.2013 Remarque PB Romanesque

NJ näyttelyt (vain sertit)


Pvm. Paikka Laji / Jaos Tuomari Sijoitus
15.05.2013 Simplicity NJ Terhi N. BIS3, MVA-sert


ERJ Kisat (96 sijoitusta)Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
24.02.2013 Bairdon ERJ 120cm 1/30
25.02.2013 London Trakehners ERJ 160cm 5/50
26.02.2013 London Trakehners ERJ 150cm 6/50
27.02.2013 Taavilan Suomenhevoset ERJ 110cm 2/50
27.02.2013 London Trakehners ERJ 150cm 3/50
28.02.2013 London Trakehners ERJ 150cm 2/50
28.02.2013 Bairdon ERJ 120cm 4/30
28.02.2013 Taavilan Suomenhevoset ERJ 110cm 4/50
01.03.2013 Kaylee Stables ERJ 160cm 2/30
01.03.2013 Bairdon ERJ 150cm 1/30
02.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 2/50
02.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 5/50
02.03.2013 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 4/30
03.03.2013 Bairdon ERJ 150cm 4/30
03.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 1/50
03.03.2013 Bogart&Britanov ERJ 160cm 2/30
03.03.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 3/30
03.03.2013 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 3/30
04.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 3/50
04.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 2/50
04.03.2013 Bairdon ERJ 150cm 1/30
04.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 7/50
05.03.2013 Bogart&Britanov ERJ 140cm 6/50
05.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 3/50
05.03.2013 Team Obnoxius ERJ 140cm 5/30
05.03.2013 Skurvash ERJ 160cm 2/12
06.03.2013 Kaylee Stables ERJ 160cm 4/30
06.03.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 3/30
06.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 5/50
07.03.2013 London Trakehners ERJ 150cm 1/50
07.03.2013 Bogart&Britanov ERJ 140cm 1/50
07.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 2/50
07.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 7/50
07.03.2013 Nonshein ERJ 160cm 5/40
08.03.2013 Bogart&Britanov ERJ 140cm 6/50
08.03.2013 London Trakehners ERJ 150cm 4/50
08.03.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
08.03.2013 Taavilan Suomenhevoset ERJ 150cm 2/30
08.03.2013 Linya Stud ERJ 150cm 1/40
09.03.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 3/30
09.03.2013 Team Obnoxius ERJ 140cm 3/30
09.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 3/50
10.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 1/50
10.03.2013 Bogart&Britanov ERJ 150cm 4/30
11.03.2013 London Trakehners ERJ 150cm 5/50
11.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 5/50
12.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 3/50
12.03.2013 Bogart&Britanov ERJ 160cm 5/40
13.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 4/50
13.03.2013 Bogart&Britanov ERJ 150cm 2/30
14.03.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 2/30
14.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 2/50
14.03.2013 Kilpailukeskus Stewart ERJ 160cm 4/40
14.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 6/50
14.03.2013 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 1/30
14.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 7/50
15.03.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 2/30
15.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 7/50
15.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 7/50
15.03.2013 Linya Stud ERJ 150cm 1/40
15.03.2013 Nonshein ERJ 160cm 6/40
15.03.2013 Nonshein ERJ 160cm 6/40
16.03.2013 Bogart&Britanov ERJ 150cm 5/30
16.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 7/50
16.03.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 2/30
17.03.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
17.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 5/50
17.03.2013 Nonshein ERJ 160cm 4/40
18.03.2013 London Trakehners ERJ 150cm 2/50
18.03.2013 Bogart&Britanov ERJ 150cm 5/30
18.03.2013 Bogart&Britanov ERJ 160cm 3/30
18.03.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 3/30
19.03.2013 Bogart&Britanov ERJ 150cm 1/30
19.03.2013 London Trakehners ERJ 150cm 5/50
19.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 6/50
20.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 6/50
20.03.2013 London Trakehners ERJ 150cm 2/50
21.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 4/50
21.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 5/50
22.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 2/50
22.03.2013 Bogart&Britanov ERJ 150cm 1/30
24.03.2013 London Trakehners ERJ 150cm 7/50
24.03.2013 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 4/30
25.03.2013 Mulberry Ponies ERJ 160cm 1/40
25.03.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
25.03.2013 Bogart&Britanov ERJ 160cm 5/30
26.03.2013 London Trakehners ERJ 150cm 3/50
26.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 3/50
26.03.2013 Bogart&Britanov ERJ 160cm 4/30
27.03.2013 Bogart&Britanov ERJ 160cm 3/30
28.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 4/50
28.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 3/50
29.03.2013 Bogart&Britanov ERJ 160cm 5/30
31.03.2013 Lime ERJ 160cm 4/40
01.04.2013 London Trakehners ERJ 160cm 4/50
31.01.2014 Kilpailukeskus Ginger Tammikuun ERJ Cup 130cm 5/185

Lisätty viimeksi Skurvash 8.3 (hyväksytty kalenteriin 15.2)

Päiväkirja

19.12.2012 Megaera, tai myöhemmin Skurvashissa helpompi nimiseksi ristitty Megan, tuli meille "erikoislähetyksenä", eli tamman mukana ei tullut muita Keski-Euroopasta ostettuja hevosia samaan aikaan. Megan on saksantuonti, joka onTed Schillingerin kasvattama helmi. Ted on hieno hevosmies, jonka kasvatteja olemme havitelleet aikaisemminkin oman tallimme suojiin - valitettavasti tuloksetta. Megaeran kohdalla olimme kuitenkin nopeita ja heti tamman ensimmäistä kertaa nähtyämme teimme siitä tarjouksen. Aikaisemmin olimme menettäneet Tedin kasvattamia hevosia juuri siitä syystä, että olimme tarjouksen suhteen toimineet hitaasti. Meganin kohdalla on kuitenkin todettava, ettei tamma luonteensa puolesta ollut aivan sellainen valioyksilö, kuin Tedin hevoset yleensä. Tai sitten mies ratsastaa nykyään aikapäiviä sitten hankitulla maineella ja myy luonteeltaan ei-niin-toivottuja tapauksia. Joka tapauksessa kauppa käy ja mekin haksahdimme tarkistamaan vain Meganin sukupuolen, vanhemmat ja ulkonäön ennen ostopäätöstä. Jouluun sateisimpana päivänä, kun hevoskuljetusauto viimein kaartoi pihaan, saimme selville, millainen nelijalkainen talliimme oli saapunut. Megaeran kanssa tuskin tulee olemaan tylsää, mutta temperamenttisia tammoja ennenkin omistaneena tiedän, että ilman kunnollista tapaturmavakuutusta, Meganista saattaa muodostua hyvinkin hintava hankinta.

20.12.2012 - Megaera asusteli meillä ensimmäistä päivää. Hoitajavuoroissa oli ollut kova työstäminen, kun tallitytöt olivat kilvan käyneet varaamassa Meganin hoitovuoroa itselleen. En tosin ollut tästä yhtään yllättynyt, sillä sama kuvio tuntui toistuvan aina, kun talliin tuli uusi, silmiähivelevä hevonen. Kaikille tuli kuitenkin yllätyksenä se, että kun tamma oli otettu hoidettavaksi käytävälle, se veti yks kaks yllättäen pultit jostain aivan käsittämättömästä asiasta. Meganin hoitaminen oli vielä kesken, mutta tuumasimme isolla porukalla yhteistuumin, että ketjuissa riuhtova tamma olisi fiksuinta laittaa takaisin karsinaansa niin nopeasti kuin suinkin. Meitä oli kaikkiaan kolme henkeä laittamassa neitokaista takaisin boksiinsa, sillä pelkäsimme uuden ratsun telovan itsensä tai vievän palan meistä mennessään. Olimmekin kaikki äimän käkenä, kun työnsimme kekkuloivan tamman karsinaansa ja se rauhoittui saman tien, kun karsinan ovi pamahti kiinni. Vaikka syy tamman tempaukseen on meille edelleenkin epäselvä, olemme yhtä mieltä siitä, että se oli uuden neitokaisen tapa testata meitä. Onneksi juuri sillä hetkellä kun Meganin päässä pimeni hetkeksi, tallissa oli hyvin työntekijöitä apuna. Lähtiessäni tallista päätin, että huomenna yrittäisimme Meganin kanssa uudemman kerran ja tällä kertaa kepposiin varauduttaisiin kunnolla.

01.01.2013 - Megan on viettänyt pari päivää yksin pikkutarhassa, mutta tänään koittaa tamman suuri päivä ja se pääsee isolle laitumelle yhdessä muiden tammojen kanssa. Koko talliväki alkoikin olla jo väsynyt Meganin elämöintiin pikkutarhassaa, sillä se selvästi kaipasi laumatovereita. Ympäri tarhaa hurjana laukkaava ja jatkuvasti hirnuva tamma herätti jo liiaksikin huomiota esimerkiksi muutamassa potentiaalisessa kasvatin ostajassa. Kun Meganista viimein kysyttiin, onko sillä kaikki pääkopassa kunnossa, alettiin tamman siirtoa isommalle laitumelle laittaa toteen.

Olimme valineet Meganin tammalaitumeksi näin alkuun sen laitumen, jossa omilla tammoillamme ei ole keväisiä varsoja kupeillaan, vaan kaikki tammat ovat joko kantavana tai ne ovat kilpailevia, eli niillä ei ole jälkikasvua tiedossa. Irti päästyään Megan paineli suorinta kyytiä keskelle laidunta, eikä se näyttänyt herättävän kanssasisarissaan vihamielisiä ajatuksia. Ihmettelimme ääneen, miten tarhassa hullun lailla porhaltanut Megan ei haastanut yhdenkään nelijalkaisen kanssa riitaa, päässtyään lauman joukkoon. Megankaan ei näyttänyt pahemmin olevan riidanhaluista sorttia, vaan se parkkeerasi itsensä holsteintamma Magian viereen. Tummat tammat ovatkin siitä päivästä lähtien laiduntaneet rinta rinnan. Toisinaan kaksikkoa tuntuu olevan jopa mahdoton erottaa toisistaan, sillä niin hyvin ne ovat alkaneet tulla juttuun.

31.01.2014 - Kilpailukeskus Gingerissa järjestettiin tänään ERJ Cup, johon myös vanha Meganimme otti osaa. Tamma suoriutui odotukset ylittävästi ensimmäisestä radasta päästen muutamien muiden ratsukoiden joukossa uusintaradalle. Olinkin positiivisesti yllättynyt Meganin hyvästä suorituksesta, sillä olin ilmoittanut tamman mukaan kisaan lähinnä viihdemielessä. Viihdeosuudella tarkoitan Meganin ratsastajavalintaa, sillä tamma tulee huonosti toimeen miesten kanssa. Tarkoitukseni ei ollut kiusata tammaa, mutta mieltäni oli kutittanut ajatus testata, oliko Megan iän myötä muuttunut säyseämmäksi kisaratsuksi.

Kaikki tuntui sujuvan kuin tanssi kun ratsukko lähti uusintaradalle, kunnes Megan päätti kesken radan lisätä vauhtia omin ehdoin. Ulkopuolisen silmissä raju kiihdytys esteiden välillä vaikutti varmasti kunnianhimoiselta ja uhkarohkealta strategialta tavoitella luokkavoittoa, mutta tallin väki aidan toisella puolella tiesi paremmin. Tamman selvitessä ulos radalta kalpea miesratsastaja selässään ryntäsimme oitis ottamaan ratsukkoa vastaan. Onneksemme kylmäpäinen miekkonen oli päättänyt pitää hatustaan kiinni ja ainostaan ohjata tammaa hypyissä, sillä vauhdin hidastaminen tämän neidon kanssa tuskin olisikaan onnistunut. Ratsukko selvisi onnellisesti yhdellä pudotuksella ja kuten arvata saattaa, ylivoimaisesti parhaalla ajalla sijoittuen luokassaan viidenneksi. Kilpailun päätteeksi sain myös varmuuden siitä, ettei Meganin temperamenttinen luonne ollut tasaantunut sitten nuoruusvuosien.

15.04.2014 - Rauhallisia eläkepäiviään viettävä Megan on saanut nauttia jouten olosta jo pidemmän aikaa. Kolme kertaa varsonut tamma on kuitenkin päätetty ilmoittaa mukaan tämän kuun ERJ laatuarvosteluun, jonka jälkeen Meganille aletaankin suunnitella ensimmäistä varsaa tälle vuodelle. Megaeran oli alunperin tarkoitus osallistua laatuarvosteluun jo viime kuussa, mutta valitettava jalkavamma esti silloin kuljetuksen Saksaan. Maaliskuun alussa Megan otti yhteen erään uuden tamman kanssa laitumella. Tilanteesta seurasi muutamien ruhjeiden lisäksi Meganin oikeaan etuseen lievä jännevamma, joka vaati parin viikon täyslevon parantuakseen. Nyt, kun tamma voi taas astella huoletta neljällä kaviollaan, voidaan se lastata muiden laatuarvosteluun lähtevien hevosten kanssa traileriin kuun lopussa.

Ruunikko tamma on jo kyllä osoittanut arvonsa niin kisakentillä kuin siitoksessakin, joten ERJ:n laatuarvostelu on sille vain kosmeettinen titteli. Megaera menestyi kisaradoilla kiitettävästi ja tamma onnistui voittamaan kaikkiaan kolmetoista kertaa kisaamissaan kisoissa. Jalostuspuolella Megaeran ehdottomasti onnistunein jälkeläinen on sen esikoinen, Skurvashissa asuva Rothchild PB, joka kävi pokaamassa viime vuoden elokuussa itselleen ERJ I palkinnon. Tamman kahdelta muulta jälkeläiseltä odotetaan vielä meriittejä hyvien kisatulosten lisäksi.virtuaalihevonen - a sim-game horse
Kuvat © Kempke-Hof