Skurvash
virtuaalihevonen - a sim-game horse
NECKTIE PARTY PBNimi Necktie Party PB, Nekku Rotu Holstein
Sukupuoli Tamma Säkäkorkeus 162cm
Syntynyt 16.09.2008 Rekisterinumero VH05-044-7195
Koulutustaso Ko: He A, Re: 150cm Ikä 11-vuotias
Painotus Esteratsastus Saavutukset ERJ I
Kasvattaja Skurvash Omistaja Skurvash

Kuollut 20.09.2012Photos © Gál Ildikó

Tallin ehdottomasti suurimpana häseltäjänä tunnettu Necktie Party PB, tutummin Nekku, on tamma, joka saa harva se päivä hoitajakaartiin hiusrajan harmaantumaan. Vaikka Nekku ei tahallaan hajota romua ympärillään, neitokainen on tästä huolimatta todellinen täystuho. Mikään tamman jalkoihin jäänyt ei säily muutamaa minuuttia kauempaa yhtenä kappaleena. Tamman ylettömän utelias luonne on osasyynä siihen, että Nekku-tamma saattaa käytävällä harjauksessa ollessaan pyöriskellä kuin väkkärä paikallaan, tai ainakin liikuskella niin pitkälle kuin vain ketjut antavat myöten. Hoitajat puolestaan tuskailevat tyttösen kanssa sitä, että tämä on jatkuvassa liikkeessä, eikä harjaamisesta, kavioiden putsaamisesta puhumattakaan, meinaa tulla koskaan valmista. Alkuun tammalle oli tapana laittaa pintelit jalkaan kun sen kanssa lähdettiin esteitä katsomaan, mutta tallityöntekijöiden kyllästyessä siihen, että yhden pintelin laitossa kului aikaa hyvällä tuurilla vartti, siirryttiin nopeammin jalkaan kinnattaviin vetimiin.

Veden kanssa tämä hosuli on erittäin sujut ja tuli tavara sitten missä muodossa ja lämmössä hyvänsä, Nekku ei ole moksiskaan. Tamma on helppo pestä, jos laskee luvuista pois sen, että pesupaikallakin tamma heiluu kuin heinämies ja hoitaja saattaa pesun jälkeen olla itse tammaa huomattavasti märempi. Loskakeleillä Nekku ei nyrpistele nokkaansa, vaan painaa kuralätäköiden läpi muina miehinä. Toisinaan tamman menoa seuranneena voisi päätellä, että satulassa istuva ratsastaja voisi hyvinkin olla allerginen vedelle, kun kuraa roiskuu yltympäriinsä Nekun liihottaessa pitkin kenttää.

Ulos juoksemaan päästessään Nekku on jutussa mukana aina positiivisella asenteella, sillä mikäpäs olisikaan mukavampaa kuin päästä hieman irroittelemaan ratsastuskentälle. Tamma on erittäin energinen ja eteenpäinpyrkivä, ja ratsastajalla saakin olla hieman normaalia enemmän ruista ranteessa, jos meinaa tämän tytön kanssa treenata pidempäänkin. Nekku on energisyytensä lisäksi luonteeltaan myös harvinaisen rohkeaa laatua, sillä tamma ei pelkää raskasta liikennettä, metsän eläimiä, ihmisiä ja mikä tärkeintä oudon värisiä tai muotoisia esteitä.

Nekku on esteillä reipas, eikä ratsastajan tarvitse rummuttaa pohkeitaan tamman kylkiin, sillä vauhtia kyllä riittää. Tamman hyppykaari on kaunis ja ilmava ja Nekku osaa arvioida itsekseenkin melko tarkasti hyvän ponnistuskohdan. Hypyssä esteen ja tamman väliin jää mukavasti ilmavaraa, joten puomit harvemmin tulevat rytinällä alas. Ratsastajan yksi suurimmista haasteita on kuitenkin saada nuori ja intoa täynnä oleva tyttö pysymään aisoissa, sillä tammalla on toisinaan ollut tapana ruveta kekkuloimaan kesken suorituksen. Napakka ja määrätietoinen ratsastaja osaa kyllä asettaa Nekulle rajat jo heti alkukäynneistä alkaen, jolloin tammalta otetaan turhat luulot pois. On kuitenkin tapauksia, joissa tamma on kesken radan päättänyt valita omat tiensä ja oman temponsa, joka on ollut todellakin hirveää katsottavaa. Näinä kertoina ei ole kuin voinut sääliä ratsastajaa, jota on riepoteltu kuin märkää rättiä ympäri kenttää. Nekku onkin kaikessa hurmaavaisuudessaan kuitenkin ratsastajaltaan paljon vaativa tamma, joka ei keskinkertaisia ratsastajia satulaansa kelpuuta.i. VIR MVA Ch Headhunter SWA
ERJ I, KTK III
holst
ii. VIR MVA Ch Hugh The Hand
ERJ II, KTK III, YLA 2
iii. Soul Keeper
iie. Rasluka
ie. Renesaince R

iei. Rettry R
iee. St. Laurine
e. Hatelove PB
ERJ I
holst
ei. Skarlath GER
ERJ I, YLA 2
eii. Dark Romanticism
eie. Nostradamus
ee. In My Time of Dying
ERJ I, YLA 2
eei. Tormentor
eee. Ravager


iii. Soul Keeper on ollut jalostuksessa jokseenkin harvakseltaan, eikä tällä kansallisen tason esteratsulla ole kuin tusinan verran jälkeläisiä. Musta, 172cm korkea, ori teki aikoinaan huomattavan pitkän uran esteradoilla, sillä se kilpaili aktiivisesti aina 17-vuotiaaksi saakka. Myös koulupuolella kunnostautunut Keeper kilpaili jokseenkin mukiinmenevällä menestyksellä Va B tasolla saakka. Ori on etenkin kotimaansa Saksan ulkopuolella varsin harvinainen näky holsteinien sukupuissa, juurikin sen vähäisen jälkeläismääränsä vuoksi.

iie. Rasluka on Arianus Warmbloodsissa syntynyt ja koko ikänsä elänyt pikkutamma. Raslukalla on säkäkorkeutta vain vaivaiset 156cm, mutta tästä huolimatta tämä sisukas tamma on kilpaillut hyvällä menestyksellä esteiden parissa 140cm luokissa saakka. Uusintaradoilla Rasluka on ollut vertaansa vailla, sillä pienikokoisena ja erittäin nopeana tapauksena tummanruunikko tamma on jättänyt suurikokoisemmat kilpakumppaninsa useaan otteeseen nuolemaan näppejään.

iei. Rettry R on esteillä kunnostautunut musta ori, joka kilpaili aktiiviuransa aikana 150-160cm esteluokkia. Ori omaa hienot ja näyttävät liikkeet, joten Rettryä käytettiin monenlaisile tammoille huolimatta siitä, että ori itse on estepainotteisesta suvusta. Retryllä on suuri määrä jälkikasvua ja osa orijälkeläisistä on toiminut jalostushevosina ja osa on suunnannut isänsä tavoin esteradoille hyvällä menestyksellä.

iee. St. Laurine on vaaleanrautias tamma, joka kilpaili uransa aikana 130-140cm esteluokkia, tämä oli kutakuinkin ennen tamman täytettyä kahdeksan vuotta. Lyhyen kilpauransa jälkeen Laurine siirtyi jalostuspuolelle ja tamma varsoi peräti kolmetoista kertaa. Voitte siis vain kuvitella, miten vanha ja väsynyt Laurine oli, kun viimeisin muksu tupsahti maailmaan. Epäilenkin, että varsomisen ja kilpailemisen kuluttama tamma kuolikin pelkästään vanhuudenvaivoihinsa kotitilallaan. Pääasiassa Laurine on jättänyt keskinkertaisia varsoja, mutta muutama tamman muksuista on yltänyt kamppailemaan palkintopaikoista aina Grand Prix radoilla saakka.

eii. i. Dark Romanticism on erittäin vaikuttava näky niin kokonsa kuin ulkomuotonsakin puolesta. Tämä väritykseltään musta ori on Ulrich Müllerin viimeisin kiinnitys talliinsa. Ori on kilpaillut 140cm esteratoja, mutta kuten myös Skarlathilla, on Darkyllä ollut poikansa tapaan taipumusta laiskanpuoleiseen liikehdintään. Darky hyppää hyvällä tekniikalla, joka ei jätä paljoakaan arvailujen varaan tämän orin kyvykkyydestä, mutta valitettavasti Darkyn ratsastajat eivät ole saaneet oriin yhteyttä, jonka siivittämänä ori olisi yltänyt menestykseen. Darkyn tultua Müllerin omistukseen orin kisauttaminen esteillä on vähentynyt merkittävästi ja hyvin todennäköistä on se, että Dark Romanticism siirtyy hiljalleen jalostuspuolelle. Säkäkorkeutta orilla on 173cm.

eie. Nostradamus majaili lyhyen aikaa Müllerin tiluksilla, enne kuin tamma myytiin eteenpäin. Tämä aikana tamma kuitenkin ennätti varsoa Darkyn varsan Skarlathin. Nostradamus tuotiin monien mutkien kautta Saksaan aikoinaan Belgiasta, mutta osa tamman sukulaisista on kuitenkin saksalaista alkuperää. Nostradamuksella kokeiltiin aikoinaan esteillä kisaamista, mutta tamma ei ottanut menestyäkseen. Kotona hyvin ratsastajansa alla pysynyt tamma ei kuitenkaan kestänyt yleisön tuomaa painetta, joka kostautui useimmiten kieltäytyimisinä ja epämääräisenä poukkoiluna. Vaikka Nostradamus muutoin onkin luonteeltaan rauhallinen ja varma ratsu, ei kilpakenttien jännite sopinut ruunikolle tammalle.

eei. Tormentor on saksalainen holstein ori, jonka ura esteradoilla ei ottanut aikanaan onnistuakseen. Tormentorin kilpahermot olivat varsin huonot, eikä ori suuren yleisön edessä kyennyt keskittymään suoritukseensa, vaan ori kielsi ja pudotteli esteitä, sekä kapinoi ratsastajansa ohjeita vastaan. Pikkukisoissa Tormentor puolestaan pärjäsi hyvin, mutta orin parhaaksi saavutukseksi on jäänyt aluetasolla metristen luokkien koluaminen. Kookas, 173cm korkea, musta ori on ollut harvakseltaan jalostuskäytössä ja suurin osa Tormentorin jälkeläisistä asuu Länsi-Saksassa, missä ori itsekin asustelee Rafael Derwynin yksityistallissa. Orin suku puolestaan on varsin lupaava, mutta näistä ilmeisistä avuista huolimatta ei Tormentorista koskaan tullut sellaista huippunimeä, jota sen omistaja toivoi.

eee. Ravagerilla on hyvin paljon yhtäläisyyksiä useiden varsojensa kanssa. Ne ovat ratsastaessa yhteistyöhaluisia ja herkkiä ratsastettavia, eikä niillä ole ongelmahevosten piirteitä. Ravager syntyi aikoinaan Saksassa, josta tamma myytiin Ruotsiin sen ollessa kuuden ikäinen. Tällöin Ravager oli jo saanut kattavan ratsukoulutuksen ja tamma oli päässyt kilpailemisen makuun synnyinmaassaan. Uudessa kotimaassaan tamma kehittyi niinkin pitkälle, että se kilpaili kahdeksanvuotiskaudellaan 140cm esteluokissa. Uuden omistajan onni katkesi kuitenkin siihen, sillä eräissä kisoissa vakavan jalkavamman saanut Raveger joutui tapahtuman jälkeen hylkäämään kilparadat. Jo tapahtuman aikoihin omistaja tekikin päätöksen tamman myymisestä takaisin Saksaan, jonne Ravager päätyikin siitostammaksi.

Jälkeläiset
28.02.'09 o. Levicorpus PB
04.03.'09 o. Folsom Prison Blues PB
07.09.'09 o. Caele PB
30.04.'10 t. Mircalla PB


ERJ Kisat (69 sijoitusta, startit näet täältä!)

Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
19.10.2008 Skurvash ERJ 130cm 1/25
23.10.2008 Skurvash ERJ 130cm 4/25
25.10.2008 Parade Showjumpers ERJ 100-110cm 6/53
26.10.2008 Tarumaa ERJ 80cm 2/77
26.10.2008 Kensington ERJ 90-110cm 2/43
13.11.2008 Flash Stables ERJ 80cm 7/84
15.11.2008 Skurvash ERJ 130cm 1/19
16.11.2008 Skurvash ERJ 140cm 2/18
18.11.2008 Huvitus ERJ 50-60cm 1/25
18.11.2008 Mirrors ERJ 120cm 4/35
22.11.2008 Huvitus ERJ 20-40cm 1/25
22.11.2008 Huvitus ERJ 50-60cm 1/25
23.11.2008 Huvitus ERJ 50-60cm 5/25
30.11.2008 H�mypuro ERJ 80cm 3/50
2.12.2008 Unafraid ERJ 130cm 1/36
4.12.2008 Unafraid ERJ 130cm 1/36
9.12.2008 Visualizm ERJ 120cm 1/11
11.12.2008 Kilpailukeskus Door Away ERJ 120cm 6/40
17.12.2008 Barrier Showjumpers ERJ 100cm 2/30
17.12.2008 GreenHorse Ranch ERJ 90cm 5/26
18.12.2008 Barrier Showjumpers ERJ 100cm 2/30
19.12.2008 Barrier Showjumpers ERJ 100cm 3/30
20.12.2008 RK Solina ERJ 110cm 6/102
21.12.2008 RK Solina ERJ 110cm 10/102
21.12.2008 Belvine ERJ 100cm 8/97
21.12.2008 Belvine ERJ 120cm 5/86
21.12.2008 Belvine ERJ 140cm 6/66
26.12.2008 Sunsetin Ratsastajat ERJ 40cm 3/14
29.12.2008 Skurvash ERJ 130cm 4/20
29.12.2008 Elegant Red ERJ 120cm 1/30
30.12.2008 Skurvash ERJ 130cm 2/20
31.12.2008 B&W Showjumpers Joulukuun ERJ Cup 130cm 4/124
31.12.2008 Skurvash ERJ 150cm 1/16
22.12.2008 Belvine ERJ 120cm 9/86
2.1.2009 B&W Showjumpers ERJ 110cm 5/30
4.1.2009 Daftomor ERJ 110cm 5/93
12.1.2009 H�mypuro ERJ 100cm 3/50
19.1.2009 M�rk�vaara ERJ 110cm 1/50
19.1.2009 Fe Yance ERJ 60cm 1/37
20.1.2009 Fe Yance ERJ 80cm 5/38
21.1.2009 Vieh�tt�v� ERJ 90cm 3/60
21.1.2009 M�rk�vaara ERJ 120cm 4/50
22.1.2009 Skurvash ERJ 130cm 3/50
23.1.2009 Vieh�tt�v� ERJ 90cm 2/60
24.1.2009 M�rk�vaara ERJ 120cm 5/50
24.1.2009 Skurvash ERJ 130cm 5/50
24.1.2009 Skurvash ERJ 150cm 6/44
25.1.2009 M�rk�vaara ERJ 110cm 1/50
25.1.2009 Tropica ERJ 80cm 3/40
4.2.2009 Unafraid ERJ 130cm 5/40
13.2.2009 Zur�ck ERJ 90cm 6/60
20.2.2009 Raudikon Talli ERJ 100-110cm 3/49
25.2.2009 Daftomor ERJ 120cm 2/50
4.3.2009 Daftomor ERJ 130cm 3/52
5.3.2009 Brotherhood of the Hand ERJ 150cm 3/27
7.3.2009 Brotherhood of the Hand ERJ 150cm 3/27
7.3.2009 Daftomor ERJ 100cm 4/50
12.3.2009 Joushou Gaidou ERJ 140cm 5/30
12.3.2009 Joushou Gaidou ERJ 150cm 2/20
15.3.2009 Robillard Warmbloods ERJ 150cm 4/19
15.3.2009 Brotherhood of the Hand ERJ 150cm 6/40
18.3.2009 Luned Sporthorses ERJ 150cm 2/40
18.3.2009 Brotherhood of the Hand ERJ 150cm 1/40
18.3.2009 Brotherhood of the Hand ERJ 150cm 3/40
19.3.2009 M�l Seren ERJ 140cm 1/28
19.3.2009 Proud Showjumpers ERJ 140cm 5/40
20.3.2009 M�l Seren ERJ 140cm 3/36
25.3.2009 Daftomor ERJ 130cm 2/32
25.3.2009 Zuruck ERJ 130cm 3/57


Päiväkirja
20.09.2008 - Talliin oli syntynyt muutama päivä sitten neljä suloista varsaa, joista yksi oli Hatelove PB:n esikoinen. Ruunikko tammavarsa päätettiin poikkeuksellisesti jättää omaan talliin kasvamaan kaikkien muiden juuri syntyneiden varsojen kanssa. Yleensä meillä ei ollut varaa pitää, kasvattaa ja kouluttaa niin montaa varsaa kerralla, mutta nyt teimme poikkeuksen ja päätimme pitää kaikki itsellämme. Miettiessämme Nekun nimeä, kävimme läpi useita eri vaihtoehtoja ja pähkäilimme, mikä nimi sointuisi edes jollain tavalla yhteen vanhempien nimien kanssa. Yksi päivä kulkiessani Nekun isän, Headhunterin, tarhan ohi välähti mieleeni nimi pikkuiselle tammavarsalle. Necktie Party PB eli hirttäjäiset.

10.10.2008 - 3-vuotiaan Nekun ratsukoulutus on juuri aloitettu. Tammaa on koulittu varsasta asti käyttäytymään siivosti hoitaessa, mutta siitä huolimatta neitokainen on melkoinen hävityksen kauhistus päästessään vauhtiin. Suitsiin Nekku on opetettu jo pari vuotta sitten, kun ahkerat hoitajat taluttelivat tammaa emänsä kanssa maastossa muutaman kerran viikossa. Nyt Nekku hyväksyy jo satulan selkäänsä ja tamman selässä ollaan käväisty muutaman kerran hyvällä menestyksellä. Tavoitteena on, että muutaman viikon kuluttua Nekulle opetetaan jo ratsun apujen alkeita, kuten esimerkiksi ohjien merkityksen ja pohkeet.

31.12.2008 - Joulukuun ERJ Cupiin oli ilmoitettu mukaan joukko Skurvashin ratakettuja, joiden mukana oli tietenkin Necktie Party PB. 6-vuotias tamma oli antanut kilpailuissa sen verran vakuuttavia näyttöjä, että ilmoitimme sen kunnianhimoisina 130cm luokkaan. B&W Showjumpersin tiluksille saavuttuamme, oli touhotus melkoista, sillä mukana kasa innostuneita ja levottomia puoliverihevosiamme. Nekku oli tapansa mukaan energiaa puhkuva, levoton nuorikko, mutta lämmittelyalueella tamman käytös alkoi jo antaa lupauksia hyvin menevästä kisapäivästä. Arvaukseni osuikin oikeaan, sillä Nekku suoritti puhtaan radan niin perusradalla, kuin uusinnassakin. Kovasssa kilpailuissa tuloksemmeksi tuli neljäs sija, joka jäi hieman kaivelemaan, koska olin valinnut tammalle helpot lähestymisreitit, eikä yhtään riskejä otettu. Hävisimmekin voittajaratsukolle muutamalla kymmenyksellä, mutta toisaalta, hieno puhdas suoritus oli tärkein vasta uraansa aloittelevalle Nekulle.

12.02.2009 - Helmikuu oli Nekun kilpailemisen osalta hiljaisempaa aikaa, sillä olimme astuttaneet tamman omalla oriillamme Fall of Icarus PB:llä. Varsa tulisi olemaan Nekun esikoinen ja siksi olimme erittäin tarkkoja jokaisessa Nekkua koskevassa asiassa. Ruokinta, liikutus, ulkoiluttaminen, vähäinen kisaaminen.. kaiken piti mennä nappiin. Nekku tosiaan tuntui nauttivan rennommasta kaudesta, kun joka aamu kello seitsemän sen ei tarvinutkaan olla varusteet niskassa valmiina puolentoista tunnin rankkoihin treeneihin. Vaikka tamma nauttikin täysin siemauksin vapaa-ajastaan, sen omistajat puolestaan olivat lähes hermoromahduksen partaalla kaikesta huolesta.

30.09.2011 - ERJ laatuarvostelu oli tauolla todella pitkään, mistä johtuen Nekkua (kuten ei useaa muutakaan Skurvashin hevosta) olla saatu tämän aikaisemmin laatuarvosteluun. Tammalla on kaikki näytöt kunnossa, mitä kyseiseen laatuarvosteluun tarvitaan, sillä sen jälkeläisetkin ovat menestyneet hyvin kilparadoilla. Tilaisuudesta tekee mielenkiintoiseksi sen, että sinne on ilmoitettu puolen tusinaa Skurvashin kasvatteja Nekku mukaan lukien. Tilaisuudessa oleva Narchost PB on lisäksi Nekun velipuoli, molemmat samasta emästä. Odotammekin jännityksellä, miten erityisesti nämä kaksi Hateloven jälkeläistä tulevat pärjäämään, kun emällä itsellään on jo aikaisemmin hankittu ERJ I palkinto.

Ikääntyminen
16.09.2008 »   00 vuotta
23.09.2008 »   01 vuotta
30.09.2008 »   02 vuotta
07.10.2008 »   03 vuotta
14.10.2008 »   04 vuotta
14.11.2008 »   05 vuotta
14.12.2008 »   06 vuotta
14.01.2009 »   07 vuotta
14.02.2009 »   08 vuotta
14.03.2009 »   09 vuotta
14.04.2009 »   10 vuotta
14.05.2009 »   11 vuotta
14.06.2009 »   12 vuotta
14.07.2009 »   13 vuotta
14.08.2009 »   14 vuotta
14.09.2009 »   15 vuotta
14.10.2009 »   16 vuotta
14.11.2009 »   17 vuotta