Dohle-Nonstop
virtuaalihevonen - a sim-game horse
Photos © Michigan Sport Horse


Nimi Dohle-Nonstop, Nukke Rotu Holstein
Sukupuoli Tamma Säkäkorkeus 170cm
Syntynyt 06.03.2006, 28-vuotias Koulutustaso Ko: He B, Re: 150cm, Me: 140cm
Painotus Esteratsastus Rekisterinumero VH-17173
Tuontimaa ja -päivä Tuntematon Kasvattaja Tuntematon
Saavutukset Ch, ERJ II, KTK II Omistaja Yave, vuokralla Skurvashissa


Kuollut 01.12.2009


Menestyneet jälkeläiset

VIR MVA Ch Darkness Incarnate PB KTK II, ERJ I, YLA 2
Morrigan PB KTK III
Bloodcraft PB ERJ I, YLA 2Neidin lempinimeksi muodostui pikku hiljaa Nukke, vaikka se ei oikeastaan yhtään tamman luonnetta kuvaakaan. Nukethan mielletään yleensä tahdottomiksi ja helposti särkyviksi, mutta tämä Nukke ei kyllä ole kumpaakaan - tahtoa siitä löytyy vaikka muille jakaa, eli vähän liikaa, ja rikki neiti ei mene millään. Nukke on vähän "poikamainen" tamma. Jos muut tammat joskus ovat vähän hienostelevia eivätkä suostu piehtaroimaan kuralätäköissä tai säikähtävät kovista äänistä, valitsee tämä tamma aina piehtarointipaikakseen tarhan mutaisimman kolkan eikä sitä saa säikähtämään millään. Nukella on myös vahva oma tahto ja se tekisi mielellään kaiken oman päänsä mukaan. Tamma tarvitsee siis päättäväisen hoitajan, joka selvästi näyttää Nukelle mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Myös oreille tyttö on kova keikistelemään, joten taluttaessakin kannattaa olla tarkkaavaisena.

Ratsastaessa Nukke on herkkä ja reipas. Se toimii kaikilla hyvin, kunhan ratsastetaan ystävällisesti eikä potkita tai sahata tai muuta epämiellyttävää. Nukke ei voi sietää ratsastajia jotka vähääkään potkivat sitä tai repivät suusta, ja sellaiset saavat hyvin nopeasti kyytiä. Muuten se toimii kuin ajatus ja reagoi pienimpäänkin apuun. Myöskään aloittelijoista Nukke ei hermostu, vaan kestää vähän epätäydellisemmät ja ristiriitaisemmatkin ratsastajat. Kouluratsastus sujuu Nuken kanssa hienosti, mutta kaikkein upeimmillaan se on esteillä. Nukke ei pelkää minkäännäköisiä esteitä ja ylittää kaikki tyylikkäästi. Lisäksi vaikka tamman koulutustaso onkin vain Helppo B, se osaa vaihtaa laukat mallikkaasti, josta on huomattavasti apua nopealla esteradalla. Kilpailuissa Nukke on ihailtavan tasainen, eikä tamma turhista hermoile. Esteet ylitetään reippaassa tahdissa, eikä ratsastajan tarvitse ratsastaa kannukset kiinni kyljissä. Yleensä Nuken määrätietoinen ja tarkka suorittaminen tuokin ruusukkeita palkintokaappiin ja tammalle ylimääräisiä haleja ja herkkupaloja.
© cirith


i. Crivitz evm ii. Chemnitz
iii. Chemor
iie. Vasiz
ie. Elster
iei. Elladan
iee. Mariorida
e. Aichtal evm
ei. Burg
eii. Bergen
eie. Wanessa
ee. Ballenstedt
eei. Stefan IV
eee. BelladonnaSyntynyt Nimi Isä Sukupuoli
16.12.2006 Illinois 54 Kiefer GER tamma
08.01.2007 Playmouth Gin 54 SeaSoul's Narvan tamma
03.02.2007 Dear Prudence 54 Fearghas Faust GER tamma
24.02.2007 Abbey Road 54 Sentence of Death ori
22.8.2007 Fall of Man PB Gawain GER Ori
21.3.2008 Bloodcraft PB Gawain GER Ori
31.10.2008 Shocktoberfest PB Tristan GER Tamma
07.01.2009 Darkness Incarnate PB Cúthalion Ori
10.8.2009 Morrigan PB Rocc Arrem Tamma
02.11.2009 Hand of Chaos PB Hugh The Hand TammaNuken sukutaulu on melko tyypillinen - isä on menestynyt ja suosittu jalostusori, mutta emä on tavallinen harrasteratsu. Tämä johtuu siitä, ettei Nukke varsinaisesti tule miltään kasvattajalta, vaan emä Aichtalin omistaja oli ihan tavallinen hevosharrastaja, joka sitten päätti teettää tammallaan varsan. Isäksi valittiin sen hetken menestynein ja kuuluisin ori, eli Crivitz, ja siitä sitten syntyi Nukke.

Crivitz on Saksassa hyvinkin suosittu siitosori ja sen luona on käynyt ja käy jatkuvasti useita tammoja. Saksassa orin jälkeläisiä onkin jo useita, mutta ainakaan Suomessa en ole juurikaan kyseisen hevosen jälkikasvuun törmännyt. Crivitz on pitkälle juuri sitä, mitä hyvässä estehevosessa pitääkin olla - hyvä ja energinen luonne, ihanteellinen ratsastettavuus, loistava hyppykapasiteetti ja -tekniikka ja kaiken lisäksi ori vielä tuntuu periyttävän lähes kaikkea tätä jälkeläisilleen. Ei siis ole ihme, että siitä on tullut niin suosittu. Crivitz on kilpaillut useissa suurissakin estekilpailuissa niin kotimaassaan kuin sen ulkopuolellakin ja se on myös voittanut monia isoja luokkia.

Nuken isänisä Chemnitz oli poikaansa Crivitziä huomattavasti hankalampi luonteeltaan, jonka takia se hyvin pian ruunattiin, vaikka olikin päässyt kantakirjaan hyville pisteille. Chemnitzistä ei ole kovin monia varsoja, mutta niistä useimmat ovat kilpailleet ainakin aluetasolla hyvällä menestyksellä. Isänemä Elster oli erään saksalaisen puoliverikasvattajan siitostamma. Se ei kilpaillut paljoakaan, mutta hyvän luonteensa ja erinomaisen rakenteensa vuoksi sillä teetettiin varsoja sitäkin enemmän. Varsoista ei ole tullut isojen kilpailujen voittajia, mutta niillä on sitäkin parempi rakenne ja luonne ja melkein kaikki ovat kantakirjattuja.

Chemnitzin vaikea luonne puolestaan periytyy sen isätä Chemorilta ja vaikka ori on ulkonäöltään todellinen helmi ja vaikka mitä muuta, luonne on sitä luokkaa, että jalospuolella on ollut hiljaista. Kunnioitettavaan 24 ikävuoteen asti elänyt ori lopetettiin lopelta omalle laitumelleen, kun vanhuuden vaivat aloivat tosissaan vaivata tätä komeaa yksilöä. Vasitz on ollut yksi niistä harvoista tammoista, joita Chemor koskaan astui ja tuloksena oli tuittupäinen Chemnitz. Chemor oli aikoinaan mukavasti vaativissa kouluratsastusluokissa tanssahdellut tummanruunikko tamma, joka taipui aina Va A tasolle saakka. Vasitzin liikkeet ovat säännöllisiä, pehmeitä ja ennen kaikkea näyttäviä. Monet tamman varsoista ovatkin seuranneet emänsä esimerkkiä ja menestyneet mukavasti kouluradoilla.

Saksalaisesta huippunimestä Elladanista alkunsa saanut Elster ei koskaan menestynyt isänsä tavoin estekentillä. Elladan kilpaili erittäin menestyksekkäästi 160cm esteratoja ja menestystä sateli myös muualta Euroopasta, ei pelkästään orin kotimaasta Saksasta. Myös rakenteellisesti Elladan on ollut ihanteellinen, luonne orilla on avoin ja uskalias: Juuri sellainen kuin todella hyvällä esteratsulla kuuluukin olla. Mariorida, Elsterin emä, ei ole koskaan startannut yhdessäkään kilpailuissa. Tamman taipumuksista esteille, kouluun tai vaikkapa valjakkoon ei ole minkäänlaista tietoa ja Marion, kuten tamman omistajat sitä kutsuvat, onkin vain erään pienen yksityistallin asukki, joka satuttiin astuttamaan huippuori Elladanilla.

Nuken emä Aichtal oli siis hieman tavallista parempi harrasteratsu, joka oli erään saksalaisen naisen omistuksessa. Aichtalilla kilpailtiin silloin tällöin aluetason kilpailuissa, mutta se ei menestynyt mitenkään huomiota herättävän hyvin. Nukke on tietääkseni Aichtalin ainoa varsa ainakin toistaiseksi. Emänisä Burg oli kantakirjattu estehevonen, joka menestyi hyvin kansallisissa kilpailuissa. Sillä oli kuitenkin hyvin raskas rakenne, ja vaikka itse ori siitä huolimatta pärjäsi, ei sen jälkeläisistä koskaan tullut erityisen hyviä hyppääjiä, mutta sitäkin raskasrakenteisempia. Emänemä Ballenstedt oli Aichtalin tapaan vähän tavallista parempi harrasteratsu, joka toimi myös jonkin aikaa juoniorien kilpahevosena aluekisoissa. Vanhempana Ballenstedt myytiin eräälle holsteinkasvattajalle, jonka luona se onkin saanut useita varsoja.

Burgin vanhemmat Bergen ja Wanessa ovat itävaltalaisia esteratsuja, joiden saavutuksista estekentillä ei kuitenkaan ole tietoa. Bergen kuitenkin myytiin vuosituhannen vaihteessa Saksaan, mitäpäs muutakaan tekemään kuin tammoja astumaan. Kookas ja vankkarakenteinen ori ei kuitenkaan ole ollut pahemmin saksalaisten hevosenomistajien suosiossa, joten astutustouhut ovat jääneet vähälle.

Ballenstedtin isä Stefan IV on ranskalainen kenttäratsu, joka on ollut jo useamman vuotta saksalaisen Frank Hessenin kilparatsuna. Kaksikko on kilpaillut pääasiassa vain Hessenin kotimaassa ja näyttää vahvasti siltä, että myös Stefan tulee jäämään pysyvästi Saksaan. Belladonnan ainoaksi varsaksi jäi Ballenstedt, sillä Bella mursi etusäärensä liukkaalla talvikelillä tarhassa ja eläinlääkärin tullessa paikalle mitään ei ollut enää tehtävissä. Bella ei ollut harrasteratsua kummempi, mutta talliväki jäi silti kaipaamaan iloluontoista tammaa.

© cirith (kolmannen polven sukuselvitys Sacrificial)KUULUMISIA
08.01.2006 - Olemme kilpailleet Nuken kanssa estekisoissa loppusyksystä ja alkutalvesta, ja tamma on pärjännyt kaikin puolin kiitettävästi. Tarkoituksenamme onkin siirtyä kilpailemaan helpommista luokista korkeampiin. ERJ:n laatuarvosteluun on kuitenkin vielä monen sijoituksen verran matkaa. Nukke on myös saanut kaksi varsaa, jotka ovat molemmat erittäin lupaavia, estepainotteisia tammoja. Vanhempi varsa, Illinois 54, elää Delin luona Bellicosessa kun taas nuorempi Playmouth Gin 54 on Chloen huomassa Kingstonissa.

28.09.2006 - Nukke saapui meille tänään. Homma sujui varsin helposti ja mukavasti, vaikka tammaa tietysti uusi koti vähän jännittikin. Kuitenkin uuden karsinan pohjalta löytynyt heinäkasa teki kauppansa oitis. Tarkoitus olisi aloittaa ratsastus hetimiten ja kilpaileminenkin siinä ohessa. Näyttelyitä pyrimme myös kiertämään ja esikantakirjassakin käyttämään.

28.03.2007 - Dohle muutti tänään Skurvashiin Cirithin pistettyä kaikki estepainotteiset puoliverisensä myyntiin / pysyvästi vuokralle. Nukkeen olin ihastunut sen verran tammaa aikaisemmin katsellessani, että tytöstä oli pakko heittää tarjousta - ja Skurvashiin tamma sitten muuttikin.

18.04.2007 - Nuken ensimmäinen sijoitus uuden omistajansa hoivissa tuli tänään, kun tamma starttasi 130cm luokassa ja sijoittui toiseksi. Kisaaminen on aloitettu varovasti, sillä tamma ei ole turhan kauan ehtinyt tallissa majailla ja pienen kisatauon jälkeen ei ole hyvä rasittaa tammaa suuremmin.

25.07.2007 - Neitokaista on koitettu huvin vuoksi ja urheilun kannalta kiikuttaa NJ-näyttelyissä, ja kuin ollakkaan, sertihän sieltä tuli, kun Nukke ilmoitettiin Willoughbyn puoliverisille avoimiin näyttelyihin. Tammalla tulee tuskin koskaan olemaan mahdollisuuksia VIR MVA Ch -arvonimeen, mutta Champion voisi hyvinkin tipahtaa.

22.08.2007 - Tamma astutettiin viime kuussa Skurvashin omalla orilla Gawain GER:llä ja Fall of Man PB:ksi nimetty ori muutti Royal Estateen pian vieroituksen jälkeen. Nyt Nukella on kaikkiaan viisi upeaa jälkeläistä!
NJ näyttelyt (vain sertit)
Pvm. Paikka Laji / Jaos Tuomari Sijoitus
25.07.2007 Willoughby NJ Maria A. LKV 2, irtoSERT, JS
30.09.2007 Khedain NJ Kata P. BIS5, MVA-sert, JS
01.07.2008 Weybridge NJ Peppi S. LKV3 irtoSERT, JS


ERJ Kisat (65 starttia)

Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
21.10.2006 Maywill ERJ 80-90cm 7/50
26.10.2006 BR Team ERJ 120cm 1/24
29.10.2006 KK Icaros ERJ 100-110cm 6/45
30.10.2006 KK No Life ERJ 90cm 7/60
12.11.2006 Kostenlooss ERJ 100cm 3/50
13.11.2006 Poisonblack ERJ 110cm 5/30
13.11.2006 Poisonblack ERJ 120cm 5/30
16.11.2006 PK Sporthorses ERJ 90-100cm 4/21
19.11.2006 Nyifra ERJ 100cm 1/60
21.11.2006 Verilänsi ERJ 70-80cm 2/30
21.11.2006 Verilänsi ERJ 90-100cm 3/30
29.11.2006 Kaunisrannan Ratsastajat ERJ 120cm 5/56
3.12.2006 Ponitalli Heijastus ERJ 80-100cm 1/50
4.12.2006 KK No Life ERJ 100cm 1/58
9.12.2006 ST Gamette ERJ 120cm 2/72
12.12.2006 Eripari ERJ 60-70cm 8/64
13.12.2006 Poisonblack ERJ 120cm 1/30
18.12.2006 Bretagne ERJ 80cm 5/35
19.12.2006 Karinin Puoliveriset ERJ 90-100cm 6/50
20.12.2006 Quinta ERJ 80cm 4/30
23.12.2006 Alvás ERJ 120cm 4/40
25.12.2006 Tuulentupa ERJ 60cm 2/40
28.12.2006 Amaya ERJ 80-90cm 4/40
31.12.2006 Horsecenter Overtale ERJ 110-120cm 5/102
2.1.2007 NK-Riders ERJ 130cm 6/50
15.1.2007 Lahoava ERJ 90-100cm 2/60
16.1.2007 Pientalli Wren ERJ 60-70cm 1/60
18.1.2007 Minettu ERJ 100cm 4/106
21.1.2007 Valottunut ERJ 100cm 7/50
21.1.2007 Trabarian Stud ERJ 110-120cm 5/35
27.1.2007 Dew ERJ 120-130cm 5/73
27.1.2007 Dew ERJ 140-150cm 4/41
27.1.2007 Valle de Sueñosin ratsastajat ERJ 80-90cm 4/30
29.1.2007 Ecurie Eperon ERJ 100cm 2/50
30.1.2007 POisonblack ERJ 140cm 2/30
1.2.2007 Heardland ERJ 140-150cm 7/53
2.2.2007 Spring Blossoms ERJ 80-90cm 3/50
3.2.2007 Wonderland's Arabians ERJ 90-100cm 1/40
5.2.2007 Kingsvalley ERJ 140cm 5/30
5.2.2007 Kingsvalley ERJ 150cm 2/30
5.2.2007 ROWDY ERJ 90-100cm 5/35
20.2.2007 Nerian Helmikuun ERJ-Cup 150cm 5/127
18.4.2007 FSRa ERJ 130cm 2/15
19.4.2007 Poisonblack ERJ 110cm 3/30
19.4.2007 Poisonblack ERJ 120cm 1/30
19.4.2007 FSRa ERJ 130cm 2/7
19.4.2007 FSRa ERJ 140cm 2/8
26.4.2007 Maple Hill's Warmbloods ERJ 120cm 4/40
27.4.2007 Stoneroad Estate ERJ 120cm 2/30
1.5.2007 Poisonblack ERJ 110cm 5/30
6.5.2007 Gestüt Winzig ERJ 110cm 2/35
6.5.2007 Acantha Farm ERJ 130cm 6/50
8.5.2007 Maple Hill's Warmbloods ERJ 140cm 5/30
25.5.2007 Fiktio ERJ 80-90cm 5/46
30.5.2007 Viola ERJ 80cm 1/15
30.5.2007 Poisonblack ERJ 110cm 4/30
30.5.2007 FSRa ERJ 90-100cm 5/36
31.5.2007 Poisonblack ERJ 100cm 2/22
4.6.2007 FSRa ERJ 60-70cm 2/24
8.6.2007 Poisonblack ERJ 110cm 1/30
18.6.2007 Virtuaalitalli Anio ERJ 140cm 3/40
19.6.2007 Naquila ERJ 90cm 1/50
20.2.2007 Cranberry Ponies Kesäkuun ERJ-Cup 100cm 27/518
1.7.2007 Kingsvalley ERJ 120cm 5/30
6.7.2007 Hampús ERJ 90cm 8/138