Square Nothing

Nimi: Square Nothing, Rausku
Sukupuoli: Tamma
Syntynyt: 17.02.2010, 18-vuotias (VHKR)
Painotus: Esteratsastus
Koulutustaso: Ko: Va B, Re: 160cm
Säkäkorkeus: 164cm
Rotu: Hannover
Rekisterinumero: VH11-011-0278
Kasvattaja: Michael Wolf, Saksa
Omistaja: Skurvash, VRL-01272

VIR MVA Ch
ERJ I
KTK III

Täyttänyt 4 vuotta 17.06.2010!

Tarjolla jalostukseen rajoitetusti
Lue lisää kasvatus -sivulta!

Sijoitukset ERJ: 54 kpl
Sijoitukset MEJ: 9 kpl
ERJ Cup sijoitukset: 1 kplSquare Nothing, tai myöhemmin Skurvashissa nimekseen saanut Rausku, tuli meille samaan aikaan, kuin hannover ori Caparzo. Rausku on saksantuonti, joka on jälleen yksi Michael Wolfin kasvattama helmi. Michael on hieno hevosmies, jonka kasvatteja olemme tuoneet aikaisemminkin oman tallimme suojiin - hyvänä esimerkkinä jo eläkepäiviään viettävä Tristan GER. Juuri kyseisen orin saavuttamasta menestyksestä johtuen Michael on suorastaan työntänyt nuoria hevosiaan meiän syliimme, viimeisimpänä esimerkkinä tämä musta hannover tamma.

Rausku on tempperamenttinen tamma, joka tulistuu pienistäkin asioista nopeaan, mutta yks kaks yllättäen saatu raivokohtaus menee ohitse lähes yhtä nopeaan kuin se on alkanutkin. Rausku onkin hevonen, jonka seurassa ei ole koskaan tylsää. Tamman ollessa normaalissa mielentilassa, se on hellyyttävä ja mukava kumppani, joka tönii hoitajaansa hellästi turvallaan saadessaan aamukauroja. Jos ruokaa on täytynyt odottaa liian kauan, saa ruokkija palkakseen mustelman käsivarteensa, kun ärtynyt Rausku napsauttaa hampaansa ihmislihaan.

Jos tamman mielentilat vaihtelevat nopeaan tallissa, tekevät ne sitä myös pihamaalla. Taluttaessa tamma saattaa ykskaks kiinnostua jostain tuntemattomasta asiasta, jonka johdosta hoitajaa viedään kuin pässiä narussa. Rausku ei liiemmin välitä vaikka sitä talutettaisiin suitset päässä, sillä kun tamma päättää lähteä, se myös lähtee. Tarhassa Rausku viihtyy milloin minkäkin hevosen seuralaisena, mutta tamma ei liiemmin ole osoittanut erityisiä kiintymisen merkkejä yhteenkään toiseen luontokappaleeseen, ellei tallimme toista mustaa hannover tammaa Snaky Snapea oteta lukuun. Rausku on hoitajien onneksi helppo nakki pyydystää tarhasta, sillä hienohipiäinen tamma ei määräänsä enempää tarhassa viihdy.

Esteratsuksi koulutettu Square Nothing on kentällä energinen ja tamman tavaramerkkinä on reipas, melko omalaatuinen kävelytyyli. Alkutunnista Rausku nimittäin paahtaa käyntiä sellaisella nopeudella, että se vastaa keskikokoisen ponin ravitempoa. Rausku tosin pysyttelee annetussa askellajissa, mutta vauhtia piisaa aina tunnin alkumetreiltä saakka. Tammaa katsomalla saattaisi kuvitella sen olevan herkistä herkin avuille, mutta totuus on toista luokkaa. Rauskuun saa surutta käyttää melko raisujakin otteita, sillä toisinaan, kun tamma saa jonkin kummallisen päähänpiston, on se sahattava pois sen pääkopasta, vaikka ohjia kiskomalla jos ei muu auta.

Päästessään esteradalle, Rauskun käytös ei muutu piiruakaan, vaan ratsastajan alla on sama dynamiittipötkö, kuin kotonakin. Kilpailuissa Rausku pureskelee yleensä muutamaa astetta terävämpää kuolainta kuin kotona, sillä ensimmäisistä kisoista ollaan jo opittu, ettei Rauskua saa helpolla pysähtymään, jos se päättää lähteä rynnimään radan läpi. Vaaranpaikkoja tällaiselle mielenhäiriöiselle käyttäytymiselle ovat uusintaradoilla usein esiintyvät pitkät suorat, joilla olisi tarkoitus revitellä hevosen kanssa oikein tosissaan hukkasekuntien säästämiseksi. Rausku tosin vitosen silmään iskettyään harvemmin enää vauhtiaan hidastaa, joten tamma harvemmin pääsee kirimään suorilla, vaikka se painaisikin ohjille kuin satapäinen muulilauma.

Sukutaulu ja -selvitys

i. Starquake evm
ruunikko, 166 cm
ii. Cryin' Clouds
ruunikko, 172 cm
iii. Velvet Eyes
iie. Mandragora
ie. Dark Lantern
mustanruunikko, 160 cm
iei. Volturna
iee. Swanhaze
e. Bloody Ballade evm
musta, 164 cm
ei. Silent Lullabies
tummanrautias, 169 cm
eii. Lactate Veins
eie. Isserggia
ee. Haunted Hearts
mustanruunikko, 163 cm
eei. Killin' Game
eee. Heartbound

i. Starquake on jo kisaeläkkeelle siirtynyt ori, jonka omistaa H&L Sporthorses niminen kisa- ja siitostalli. Ori menestyi keskinkertaisesti 140cm esterasoilla, paremmin ulkokentillä, kuin ahtaissa hallikisoissa. Vaikka ori ei mikään suurikokoinen elikko olekaan, oli Starquaken tavaramerkkinä sen erityisen matkaavoittava laukka-askel. Suuresta askeleestaan johtuen Starquake viihtyi paremmin ulkokentillä, josta se napsikin kiitettävästi hyviä kilpatuloksia, toisin kuin hallikisoista.

ii. Cryin' Clouds on ruunikko saksalaisori, jolta säkäkorkeutta löytyy peräti 172cm. Esteitä ja kenttää kotimaasaan kilpaillut ori ruunattiin sen ollessa kuusi vuotias, joten sen jälkeläismäärä ei ole kovin suuri. Ruunaamisen syynä oli mikäpäs muukaan, kuin hankala luonne ja ruunaaminen totisesti tasoitti Cloudsin temperamenttia. Ori kilpaili esteillä 120-130cm ratoja saavuttaen kohtalaista menestystä.

iii. Velvet Eyes on komealla nimellä varustettu upea, pikimusta, ori, jonka säkäkorkeudeksi on mitattu 170cm. Nimestään huolimatta Velvet ei todellakaan ole ollut eläessään ihanneratsu tai hoidokki, sillä orilla kerrotaan olleen melkoisen tulinen ja päällekäyvä luonne. Velvet kilpaili parhaimillaan kansallisella tasolla, mutta sen luonteen muuttuessa yhä nurjemmaksi, se siirretitiin vähin äänin jalostuspuolelle.

iie. Mandragora on punarautias läsipäinen tamma, jonka jokaista jalkaa koristaa korkea tasareunainen sukka. Jo eläkepäiviään viettävä 159cm korkea tamma on ollut koko ikänsä Wieltmannin siittolan omistuksessa, jossa se on toimittanut jalostushevosen virkaa. Rautias tamma on varsonut kaikkiaan kolmetoista kertaa ja suurin osa sen jälkeläisistä on perinyt emänsä rautiaan värityksen sekä sävyisän luonteen.

ie. Dark Lantern muistetaan erittäin hyvin pohjoismaissa, sillä mustanruunikko tamma teki Ruotsissa ja Tanskassa vaikuttavan kilpauran rataesteillä 150cm luokissa. Erityisen Lanternista teki nimenomaan sen ratsastaja, englantilainen Emily Swan, joka nousi yllättäen hevostyttöjen ikoniksi. Ratsastajansa nauttiman suuren suosion ansiosta, myös Lantern sai uralleen näkyvyyttä ja vaikka sillä onkin vain muutama merkittävä arvokisa takanaan, on se luultavimmin tulevaisuudessa suosittu jalostushevonen.

iei. Volturna on nimekäs jenkkiori, joka teki rapakon takana aikanaan erityisen hienon uran rataesteillä. Mustanruunnikko, 174cm korkea, ori kilpaili erinomaisella menestyksellä 160cm esteluokissa, voittaen peräti kolme kertaa peräkkäin osavaltionsa mestaruuskisat, edusti Yhdysvaltoja useina vuonna maajoukkuessa ja parhaana saavutuksena kolmas sija esteratsastuksen olympialaisista yhdeksänkymmentä luvun puolivälissä.

iee. Swanhaze puolestaan on pienikokoinen ruunikko tanskalaistamma, joka tuli tunnetuksi Dark Lanternin emänä. Swanhazella itsellään ei ole mainittavia saavutuksia kilpakentiltä, sillä tamma on tavallinen maatiaishevonen. Tamma sai nimeä juuri siitä syystä, että se sai pakastespermaa yhdysvaltalaisori Volturnalta, josta syntyi lopulta terve tammavarsa Dark Lantern.

e. Bloody Ballade on musta 164cm korkea hannoverilainen. Tamma asuu tällä hetkellä Michael Wolf hoivissa ja nuorehko tamma on aloitellut myöhäiselle iälle jäänyttä kilpauraan lupaavasti. Seitsemän vuotias Ballade on startaillut pääasiassa 120-130cm luokkia kotitallinsa lähialuella, noin 100km säteellä. Säpäkkäluonteisesta Balladesta Michael on kaavaillut itselleen jalostushevosta, joita miehellä ei tällä hetkellä pahemmin ole. Tällä hetkellä Balladen ainoaksi jälkeläiseksi on jäänyt Skurvashissa asuva Square Nothing, mutta tulevaisuudessa Rauskulla tulee varmasti olemaan enemmän sisatuksia.

ei. Silent Lullabies, tummanrautias piirtopää ori, jolla on 169cm korkeutta, on kilpaillut Etelä-Saksassa kansallisella tasolla esteitä ja menestynyt 150cm luokissa kohtuullisen hyvin. Suuresta koostaan huolimatta Lullabies on esteradalla ketterä ori, jonka bravuureita ovat nopeat ja henkeäsalpaavan jännittävät uusintaradat. Kotimaansa Saksan lisäksi ori on käynyt kokeilemassa siipiään Ranskanmaalla, mutta hyvistä kilpatuloksistaan huolimatta ori ei onnistunut vakuuttamaan ranskalaisyleisöä, vaan Lullabies on luonut uransa jalostuspuolellakin Saksassa.

eii. Lactate Veins kerrotaan olleen punarautias sukkajalka, jonka luonteen huonoinpia piirteitä olivat sen lyhytpinnaisuus ja ajoittainen aggrressiivinen käyttäytyminen. Lactate Veins kilpaili muutaman kesäkauden ulkoradoilla, niittäen 140cm esteluokissa kohtuullisen hyvää menestystä. Orin melko lupaava ura esteillä katkesi kuitenkin ratsasatajan vaihdokseen, jonka jälkeen Lactate Veinsin huonot piirteet alkoivat saada näyttävää roolia myös kilparadoilla. Jalostuspuolella arvaamaton ori on ollut melkoisessa epäsuosiossa, vaikka sen luonteenlaatu onkin tasaantunut iän myötä selvästi.

eie. Isserggia on ruunikko 165cm korkea hannovelaistamma. Rakenteeltaan siro ja sopusuhtainen Isserggia niitti aikanaan mainetta niin näyttelykehissä kuin kilparadoillakin. Rehtiluonteinen tamma kilpaili kahdeksan vuotiaaksi asti nousujohteisesti, kunnes se loukkasi vasemman etusensa, jossa myöhemmin eläinlääkäri totesi jännerepeämän. Isserggian ura kilparatsuna tyssäsi siihen, sillä jalka ei koskaan toipunut entiselleen, vaan tamma nilkutti koko loppu ikänsä. Isserggiasta tuli kuitenkin mainio jalostushevonen ja se varsoi kaikkiaan kymmenen kertaa.

ee. Haunted Hearts on yksityisomistuksessa ollut tamma, jolla ei ole meriittejä tai mainitsemisen arvoisia suorituksia kilpakentiltä. Mustanruunikkoa tammaa on kuvailtu luonteeltaan pehmeäksi ja helposti johdateltavaksi. Haunted Heartsin omistajalla ei olisi ikipäivänä ollut varaa astuttaa tammaansa naapuritallin huippuoriilla, Silent Lullabiesilla, mutta kiimassa olleen tamman karattua kesäyönä orin tarhaan, se tuli kuin tuli tiineeksi. Melkein vuotta myöhemmin syntyi Bloody Ballade, jonka isäksi toddettiin myöhemmässä vaiheessa Silent Lullabies.

eei. Killin' Game on valitettavan tuntematon ori, josta en ole onnistunut löytämään tietoja kovinkaan kehuttavaksi. Frankfurtin huutokaupassa -90 ori on myyty kaksivuotiaiden joukossa eräälle saksalaissiittolalle, mutta mustanruunikon orin myöhemmistä vaiheista ei ole tietoa. Oletettavasti Killin' Game on myyty eteenpäin jossain vaiheessa, sillä jälkeläisiäkään sillä ei ole kuin kolme kappaletta.

eee. Heartbound on tavallinen maatiaistamma, väritykseltään mustanruunikko, korkeutta 163cm. Tamma on ollut yksityisomistuksessa, mutta se on starttaillut teini-ikäisen ratsastajansa kanssa helpoissa koulu- ja esteluokissa. Heartboundilla on kaunis tasapainoinen askel ja sen hyppytekniikka hyvin kehittynyt, vaikka tamma itse ei olekaan pahemmin päässyt väläyttelemään kykyjään kilparadoilla. Jälkeläisiä Heartboundilla on kaikkiaan kuusi kappaletta.

Jälkeläiset

Syntynyt Nimi Isä
ori 05.06.2010 Spithre PB Caparzo
tamma 05.06.2010 Spithrella PB Caparzo
tamma 28.10.2010 Mournan PB Grove GER
ori 20.02.2011 Sin Alert PB Salvatore

NJ näyttelyt (vain sertit)


Pvm. Paikka Laji / Jaos Tuomari Sijoitus
07.07.2010 Hengenvaara NJ Siiri K. BIS1, MVA-sert
28.10.2010 Kisakeskus CK NJ Anette N. LKV2, irtoSERT
30.11.2010 Dark Side Trakehners NJ Melanie S. BIS4, MVA-sert


MEJ Kisat (36 starttia)Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
3.5.2010 Anwarfol Acres MEJ 80cm 9/22
5.5.2010 Bairdon MEJ 70cm 14/42
5.5.2010 Bairdon MEJ 110cm 2/26
7.5.2010 Bairdon MEJ 110cm 21/22
7.5.2010 Bairdon MEJ 120cm 12/12
13.5.2010 Ferraro MEJ 100cm 10/36
13.5.2010 Ferraro MEJ 120cm 23/23
14.5.2010 Ferraro MEJ 100cm 20/36
14.5.2010 Ferraro MEJ 120cm 11/23
15.5.2010 Ferraro MEJ 100cm 5/36
15.5.2010 Ferraro MEJ 120cm 19/23
16.5.2010 Ferraro MEJ 100cm 3/36
16.5.2010 Ferraro MEJ 120cm 13/23
17.5.2010 Fenton MEJ 50cm 7/16
18.5.2010 Fenton MEJ 50cm 14/16
19.5.2010 Fenton MEJ 50cm 4/16
20.5.2010 Fenton MEJ 50cm 6/16
21.5.2010 Fenton MEJ 50cm 2/16
22.5.2010 Fenton MEJ 50cm 3/16
22.5.2010 Bairdon MEJ 100cm 5/35
22.5.2010 Bairdon MEJ 100cm 27/32
22.5.2010 Bairdon MEJ 110cm 32/33
22.5.2010 Bairdon MEJ 110cm 18/34
23.5.2010 Bairdon MEJ 100cm 23/34
23.5.2010 Bairdon MEJ 100cm 8/32
23.5.2010 Bairdon MEJ 110cm 19/33
23.5.2010 Bairdon MEJ 110cm 22/34
24.5.2010 Bairdon MEJ 100cm 22/35
24.5.2010 Bairdon MEJ 100cm 18/33
24.5.2010 Bairdon MEJ 110cm 29/34
24.5.2010 Bairdon MEJ 110cm 5/35
25.5.2010 Bairdon MEJ 100cm 1/35
25.5.2010 Bairdon MEJ 100cm 19/33
25.5.2010 Bairdon MEJ 110cm 29/34
25.5.2010 Bairdon MEJ 110cm 18/35
31.5.2010 Galant MEJ 110cm 11/21

ERJ Kisat (54 sijoitusta)Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
13.12.2009 Bailee Showjumpers ERJ 160cm 5/30
13.12.2009 Etulinjan Suomenratsut ERJ 90cm 3/40
12.9.2010 Mörkövaara ERJ 110cm 4/40
13.9.2010 Mörkövaara ERJ 110cm 3/40
13.9.2010 Fiktio ERJ 120cm 1/50
14.9.2010 Ikirouta ERJ 90cm 5/30
15.9.2010 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 5/40
16.9.2010 Wincare ERJ 150cm 3/40
17.9.2010 Ikirouta ERJ 90cm 5/30
17.9.2010 Rownshock ERJ 160cm 2/72
18.9.2010 Wincare ERJ 150cm 2/40
19.9.2010 Fiktio ERJ 140cm 3/80
19.9.2010 Rownshock ERJ 160cm 6/71
20.9.2010 KG Showjumpers ERJ 150cm 4/40
20.9.2010 KG Showjumpers ERJ 160cm 4/40
20.9.2010 Paraatiponit ERJ 120cm 1/30
21.9.2010 Fiktio ERJ 140cm 3/80
21.9.2010 Acapella ERJ 140cm 5/40
22.9.2010 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 5/30
25.9.2010 Murder Inc. ERJ 150cm 10/100
30.9.2010 Juolukka ERJ 130cm 7/100
13.10.2010 Hiprakka ERJ 140-160cm 1/44
16.10.2010 Miitsu ERJ 160cm 3/60
30.10.2010 Stecker ERJ 120cm 4/30
30.10.2010 Ponnu ERJ 140cm 5/50
2.11.2010 Wincare ERJ 160cm 4/30
5.11.2010 Wincare ERJ 160cm 1/30
6.11.2010 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 5/30
7.11.2010 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
13.11.2010 Skurvash ERJ 160cm 5/40
21.11.2010 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 3/30
14.12.2010 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
19.12.2010 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 10/100
20.12.2010 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 1/100
21.12.2010 Elgwir Arabians ERJ 155cm 4/43
22.12.2010 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 3/30
27.12.2010 Viehättävä ERJ 120cm 7/50
27.12.2010 Team Quess ERJ 160cm 2/40
4.1.2011 Drómundur ERJ 160cm 2/30
5.1.2011 Drómundur ERJ 160cm 4/30
6.1.2011 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 5/30
12.1.2011 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
15.1.2011 Rough Stallions ERJ 160cm 1/50
15.1.2011 Kõrge Hobused ERJ 110cm 3/30
16.1.2011 Team Quess ERJ 160cm 1/40
17.1.2011 Charmyard Stud ERJ 140cm 5/60
17.1.2011 Eillyn ERJ 120cm 3/40
18.1.2011 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 1/30
18.1.2011 Crowahills Castle ERJ 150cm 2/17
19.1.2011 Crowahills Castle ERJ 150cm 3/18
20.1.2011 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
21.1.2011 YT Nokkelan ERJ 160cm 6/72
21.1.2011 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 3/30
27.1.2011 Whitehall ERJ 130cm 2/50
31.10.2011 Dark Side Trakehners Lokakuun ERJ CUP 110cm 5/143


Päiväkirja

17.06.2009 - Square Nothing asusteli meillä ensimmäistä päivää. Kaikille tuli yllätyksenä se, että kun tamma oli otettu hoidettavaksi käytävälle, se veti yks kaks yllättäen pultit jostain aivan käsittämättömästä asiasta. Rauskun hoitaminen oli vielä kesken, mutta tuumasin isolla porukalla yhteistuumin, että ketjuissa riuhtova tamma olisi fiksuinta laittaa takaisin karsinaansa niin nopeasti kuin suinkin. Meitä oli kaikkiaan kolme henkeä laittamassa neitokaista takaisin boksiinsa, sillä pelkäsimme uuden ratsun telovan itsensä tai vievän palan meistä mennessään. Olimmekin kaikki äimän käkenä, kun työnsimme kekkuloivan tamman karsinaansa ja se rauhoittui saman tien, kun karsinan ovi pamahti kiinni. Vaikka syy tamman tempaukseen on meille edelleenkin epäselvä, olemme yhtä mieltä siitä, että se oli uuden neitokaisen tapa testata meitä.

25.06.2009 - Rausku on viettänyt pari päivää yksin pikkutarhassa, mutta tänään koittaa tamman suuri päivä ja se pääsee isolle laitumelle yhdessä muiden tammojen kanssa. Olemme valineet Rauskun tamman laitumeksi näin alkuun sen laitumen, jossa tammoillamme ei ole keväisiä varsoja kupeillaan, vaan kaikki tammat ovat joko kantavana tai ne ovat kilpailevia, eli niillä ei ole jälkikasvua tiedossa. Irti päästyään Rausku paineli suorinta kyytiä keskelle laidunta, eikä se näyttänyt herättävän kanssasisarissaan vihamielisiä ajatuksia. Rauskukaan ei näyttänyt pahemmin olevan riidanhaluista sorttia, vaan se parkkeerasi itsensä Snaky Snapen viereen. Mustat tammat ovatkin siitä päivästä lähtien laiduntaneet rinta rinnan.

31.10.2011 - Dark Side Trakehnerissa järjestettiin tänään ERJ Cup, johon myös oma Rauskumme otti osaa. Tamma suoriutui odotukset ylittävästi ensimmäisestä radasta päästen muutamien muiden ratsukoiden joukossa uusintaradalle. Kaikki tuntui sujuvan kuin tanssi, kunnes Rausku päätti kesken radan lisätä vauhtia omin ehdoin. Ulkopuolisen silmissä raju kiihdytys esteiden välillä vaikutti varmasti kunnianhimoiselta ja uhkarohkealta strategialta tavoitella luokkavoittoa, mutta tallin väki aidan toisella puolella tiesi paremmin. Tamman selvitessä ulos radalta kalpea miesratsastaja selässään ryntäsimme oitis ottamaan ratsukkoa vastaan. Onneksemme kylmäpäinen miekkonen oli päättänyt pitää hatustaan kiinni ja ainostaan ohjata tammaa hypyissä, sillä vauhdin hidastaminen tämän neidon kanssa tuskin olisikaan onnistunut. Ratsukko selvisi onnellisesti yhdellä pudotuksella ja kuten arvata saattaa, ylivoimaisesti parhaalla ajalla sijoituuen luokassaan viidenneksi.virtuaalihevonen - a sim-game horse
Kuvat © http://www.german-horses.eu/