Cosmopolitan
virtuaalihevonen - a sim-game horse
Photos © HW Farm


Nimi Cosmopolitan, Sara Rotu Holstein
Sukupuoli Tamma Säkäkorkeus 173cm
Syntynyt 15.02.2007, 17-vuotias (VARL) Koulutustaso Ko: GP, Re: 70cm
Painotus Kouluratsastus Rekisterinumero VH-35124
Ex-Omistaja marya Kasvattaja Donna Fühleer, Saksa
Saavutukset KRJ II Omistaja Skurvash


Kuollut 01.12.2009Cosmopolitan saapui meille Skurvashiin maaliskuun ensimmäisenä päivänä puolenyön aikaan. Tamma oli hieman matkasta uupunut, sillä matka trailerissa seisten oli varmasti ollut pitkä, olihan Sara haettu meille Liaisonista saakka. Kisakokemusta tällä uudella tulokkaalla totisesti oli jo valmiiksi, 34 sijoitusta tamma oli ennättänyt maryan kanssa kisatessaan itselleen haalimaan. Varsominenkaan ei tälle neitoselle ole enää mikään uusi asia, sillä Cosmopolitan on pyöräyttänyt neljä kaunista ja tervettä tammavarsaa Liaisonissa asuessaan. Nyt kun Sara on muuttanut Skurvashiin, on tammalla edessään vielä kisaura koulukentillä, sekä varma paikka tallimme eliitti tammojen joukossa jalostuksen saralla. Liaisonin suljettua tallinsa ovet lopullisesti, päätimme yksissä tuumin tarjota Cosmopolitanille kotia omasta tallistamme, olimmehan aina ihailleet tätä yksilöä kun se vielä maryan omistuksessa oli! Ennestään Sara on tuttu meille myös sitä kautta, että tallissa asustaa jo valmiiksi yksi tämän hienon tamman jälkeläinen, josta odotetaan vielä suuria...


Tammaksi kiitettävän rauhallinen ja asiallinen Cosmopolitan on oppinut hyvät tallitavat jo entisessä kodissaan Liaisonissa. Vaikka tamma ennättikin asua entisen omistajansa huomassa melko pitkään ja varsoa Liaisonissa kolme kertaa, ei tamman sopeutumisessa Skurvashiin ole ilmennyt suurempia ongelmia. Laumasieluksi lukeutuva Sara tulee loistavasti toimeen tallin muiden tyttöjen kanssa, mutta erityisen läheinen suhde Saralla on muodostunut tallin toisen rautiaan holsteintamman Lucieten kanssa. Tämän parivaljakon voi aina nähdä laiduntamassa vieretysten sulassa sovussa. Muutamaan kertaan talliväki on erehtynyt erottamaan tämän parivaljakon eri tarhoihin, jolloin molemmat tammat ovat juosseet ympäri aitausta toisiaan huutaen: Tästä viisastuneina tammat tarhataan aina yhdessä, sillä on rasittavaa kuunnella tammojen kiljumista toisilleen pihan yli.

Cosmopolitan on yksi tallin helpoimpiin hoidokkeihin lukeutuva elukka, sillä Sara antaa anteeksi pienet kömmähdykset hoitotoimenpiteissä, eikä ole liiemmin seikkailunhaluistaan tunnettu. Vaikka karsinan ovi unohtuisikin joskus apposen auki hoitajan hakiessa varustehuoneesta tarpeita, Sara odottelee kuliaisesti paikallaan, eikä lähde hortoilemaan käytäville. Makealle person tamman hajuaisti toimii loistavasti, ja jos taskunpohjalle on unohtunut herkkupala, tamma on kyllä kärkkäästi tönimässä turvallaan ja nykimässä takinliepeestä.

Kuuliainen, osaava ja kohtuullisen herkkä. Saran ainut miinuspuoli kentällä on se, ettei tamma luonnostaan astele kovinkaan dramaattisesti, vaan päinvastoin askeleet ovat kouluratsulle ehkä liiankin vaatimattomat. Ratsastajan ehdoton koetinkivi onkin saada Sarasta irtoamaan GP-tason kouluratsulle tyypilliset lennokkaat liikkeet, sillä ilman patistusta Sara menee mieluiten siitä, missä aita on matalin. Laiskuudesta tammaa ei voi syyttää, mutta Saran vauhti on hieman tavallista hitaampi, mutta eihän kouluratsun kuulukaan rikkoa rataennätyksiä?


i. Cassidy Cato evm
ruunikko, 175 cm
holst
ii. Cassius
kimo, 174 cm
holst
iii. Mortalized
iie. Fanatioma
ie. Abella Z
ruunikko, 166 cm
holst
iei. Allores
iee. New Jersey
e. Jazzful Joyanna evm
rautias, 160 cm
holst
ei. Jaromero I
rautias, 173 cm
holst
eii. Espionage
eie. Vesper X
ee. Zoyanna
kimo, 171 cm
holst
eei. Don Venice
eee. DecimationSyntynyt Nimi Emä Sukupuoli
15.10.2007 La Casina v. Rouce Casino Royal Tamma
12.11.2007 Sinderella v. Rouce Dark Arts Tamma
15.12.2007 Carmilla Romanov GER Tamma
01.01.2008 Liaison Prada-Love Johnny D Tamma
25.03.2008 Serpent's Embrace PB Slytherin GER Ori
22.12.2008 Garden of Grief PB Dunpeal GER TammaCosmopolitan eksyi Skurvashiin Maryan kautta, kun tämä lopetti Liaison nimisen puoliverisiittolansa ylläpitämisen. Sara on kotoisin Saksasta, mistä myös sen isä Cassidy Cato asuu tällä hetkellä. Tämä järkälemäinen ruunikko ori on pitkälle koulutettu kouluratsu, jolla on kuitenkin ollut vaikeuksia menestyä kansainvälisissä luokissa juuri kokonsa vuoksi. Oria on pidetty hieman kömpelönä, eikvätkä orin liikkeet valitettavasti riitä kuin Va A tasolle, vaikka käytännössä kaverilla on kansainvälisen tason kilparatsun koulutus ja taidot. Cato on ollut juuri tästä syystä enimmäkseen jalostusorin toimissa, mutta kasvattajat ovat pelänneet varsoilleen periytyvän juuri orin riittämättömät liikkeet, joten menestys jalostuspuolella ei ole ollut toivotun kaltainen.

Cassidy Caton isä Cassius on puolestaan Grand Prix tason kouluhevonen. Tämä kauniisti tanssahteleva kimo toimii Heidi Blummin kilparatsuna ja kaksikko on menestynyt niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Orin liikkuvuutta on kehuttu maasta taivaisiin, eikä ihme, sillä ori tuntuu tanssahtelevan kuin perhonen. Ainut miinuspuoli Cassiuksessa on ollut se, että useista jälkeläisistään huolimatta vain kourallinen on menestynyt isänsä tavoin kouluradoilla. Orin periyttämiskyky ei ole ollut toivottua luokkaa ja siksipä Cassiuksen jalostusoikeus päättyi Saksassa jo 2000-luvun alussa.

Mortalized on nuoruusvuosinaan Saksasta Hollantiin myyty ori, joka valitettavasti päätyi pahaan omistajakierteeseen. Kun ori viimein päätyi sille oikealle omistajalle, oli Mortyllä ikää jo 14 vuotta eli toisin sanoen ori oli elänyt jo huippuhetkensä kilpauraa ajatellen. Morty oimikin eräässä Etelä-Hollannin pikkusiittolassa jalostuspuuhissa ja astui parisenkymmentä keskivertotammaa. Useasta omistajanvaihdoksesta huolimatta orin luonne säilyi ihmisystävällisenä, eikä orista tullut hullua seinäänlyttääjää tai ihmisvihaajaa.

Fanatioma on tamma, joka asui Gremseyn holsteinsiittolassa jo ennen Mortalizedin tuloa talliin. Tamma on tyypillinen jalostushevonen, joka kohtalaisen hyvän sukupuunsa ansiosta on ollut yksinomaan varsakoneena. Tuhdissa kunnossa ollut vaaleanrautias tamma astutettiin viimeisen juuri Mortalizedilla. Fana lopetettiin pian sen jälkeen, kun Cassius oli vieroitettu, sillä tamman jalat olivat jo pahasti kuluneet ja ikää mittarissa oli parisenkymmentä vuotta.

Abella Ziä ovat sen maamiehet kuvailleet kipakaksi, mutta sitkeäksi tammaksi. Aluetasolla Saksassa kisakenttiä kiertänyt Abella kisasi koulua Va B tasolla, esteillä menestystä tuli aina 120cm luokista saakka. Abella astutettiin kaikkiaan viisi kertaa, mutta valitettavasti tamma loi varsansa peräti kolmesti.

Nürnbergiläinen Allores on rakenteeltaan todellinen helmi, sillä ori on kantakirjattu I-palkinnolle. Tämä tummanruunikko ori on luonteeltaan tulinen, mutta iän karttuessa on meno tasaantunut. Allores ei ole varsinaisesti koskaan ollut kilpahevosena, mutta kantakirjausta varten ori on suorittanut 140cm esteradan ja Va B tason kouluradan. Taitoa on siis ollut, mutta ymmärretävästi Allores on ollut ahkerassa jalostuskäytössä. Orin jälkeläisiä on tosin ollut erittäin hankala saada Saksan ulkopuolelta, joten siksi Cosmopolitan on ollut erinomainen sijoitus.

New Jersey viihtyi kilpaurallaan selvästi paremmin esteiden parissa. Vaikka tamma on syntynyt Saksassa, ja myös kuollut siellä, varsinaisen aktiiviuransa aikana tamma asui Belgiassa. Kyseisessä maassa tamma varsoi kaksi kertaa ja viimeisen varsansa Abella Z:n Jersey synnytti synnyinmaassaan. Tamman jälkikasvu on menestynyt tasaisen vahvasti niin esteillä kuin koulussa, mutta todellisia huippunimiä näistä ei kuitenkaan ole syntynyt.

Saksalaistamma Jazzful Joyanna on todellakin sitä, mitä sen nimi antaa ymmärtää. Iloluontoinen tamma, joka on piristänyt omistajansa päiviä jo vuosien ajan. Tamma ei ole pahemmin kilpakentillä menestynyt, vaikkakin sen suku on melko menestyksekästä koulusukua. "Joy" on kuitenkin ollut omistajansa suosikki, joten tammaa on astutettu kyvykkäillä kouluoreilla. Joyn positiivinen luonne näkyy selvästi useimmissa tamman jälkeläisissäm joita on runsaasti etenkin Länsi-Saksan alueella.

Jaromero I on kookkaanpuoleinen rautias Grand Prix tason koulukilpuri, joka on periyttänyt karvapeitteensä väritystä huomattavalle osalle jälkeläisistään. Jaromero on menestynyt GP-tasolla erinomaisesti ja taskussaan orilla on peräti kolme Saksan mestaruutta. Nyt ori on kuitenkin pikkuhiljaa siirtymässä vain jalostushevoseksi ja jo nyt orilla on useita satoja jälkeläisiä. Suurin osa näistä on Saksassa, mutta huomattava osa näistä asuu mm. Ranskassa ja Sveitsissä, joissa Jaromero on ollut erittäin suosittu jalostushevonen ja orin pakasteet haluttua tavaraa.

Espionagen tarina on yksi surullisimmista koskaan kuulemistani. Ori syntyi ranskalaisessa Marcellon puoliverisiittolassa, joka kuitenkin joutui rahaongelmiin, kun Espionage oli kolmen vuoden ikäinen. Hevoset jäivät hoitamatta vaikeuksien kasvaessa, ja kun viimein eläinsuojeluviranomaiset puuttuivat siittolan toimiin, lähes puolet arvokkaista jalostushevosista oli hätälopettettava. Espen oli monien muiden tapaan pahasti nälkiintynyt ja kun ori saatiin lopulta kuntoutettua, myytiin se lopulta Saksaan. Orin tulevaisuus olisi voinut olla kouluradoilla, mutta toisin kävi, sillä kaverin jalat eivät tulleet yksinkertaisesti koskaan kestämään liikaa rasitusta.

Saksalaiskaunotar Vesper X on kouluratsastukseen painottunut tamma, joka kilpaili uransa aikana Intermediate luokkia hyvinkin vaihtelevalla menestyksellä. Tamman suurimpia ongelmia olivat erimielisyydet ratsastajan kanssa, sillä hienoliikkeinen ja osaava tamma on ollut kaikkea muuta kuin helppo ratsastaa. Etenkin kiima-aikoina todelliseksi hirviöksi muuttunut Vesper loppetikin kisaaminen kun ikää oli kymmenisen vuotta ja siirtyi jalostuspuolelle. Tammalle valittiin hyvin tarkasti luonteeltaan tasaisia oreja tasapainottamaan Vesperin kiivasta luonnetta. Tuloksena syntyikin liuta kansallisen tason kiipijöitä, sillä orit todellakin valittiin Vesperille huolella.

Kovasta voitontahdostaan tunnettu Zoyanna on kilpaillut Belgiassa Va A tason koululuokissa mukiinmenevillä tuloksilla. Päättäväinen tamma on ollut aiva huono häviäjä, mikä on näkynyt mm. tamman huonossa ruokahalussa muutamana seuraavana päivänä, kun kisa on mennyt mönkään. Muilta osin tamma muistuttaa hyvinkin silmiinpistävästi Cosmopolitanin emää ja omaa varsaansa Jazzful Joyannaa. Joy olikin Zoyannan ainoa tammavarsa, eikä siis ihme, jos nämä kaksi ovat kuin kaksi marjaa, paitsi tietysti karvapeitteenväriltään.

Don Venice on Ranskasta tuleva huippuori, joka on kilpaillut kouluratsastuksen saralla kansainvälisiä koululuokkia. Oria on usein kuvailtu tempperamenttiseksi taistelijaksi, josta kotioloissa löytyy todellinen nallekarhu. Orin luonne ei siis ole ollenkaan huono, sillä menestyäkseen urallaan kansainvälisen tason kilpahevosilta vaaditaan tietty määrä tuittupäisyyttä, ainakin ranskalaisten mielestä. Ratsastaessa Veniceä on kuvailtu puolestaan yritteliääksi ja yhteistyöhaluiseksi kaveriksi, jonka satulassa istuminen on kuin toteen käynyt unelma. Tottakai ori on myös kotimaassaan ollut jo useita vuosia suosituimpien jalostusorien top-listan kärkipäässä.

Decimation on mustanruunikko jalostustamma, joka on kerännyt mainetta näyttelykehissä. Tammaa ei kuitenkaan koskaan kantakirjattu, syytä ei tosin tiedetä. Decimationin siro rakenne sopikin paremmin kouluratsulle ja vaikka tamma ei itse, ainakaan tiettävästi, koskaan kilpaillutkaan, ovat sen jälkeläiset olleet keskinkertaisista tallaajista aina huipulle asti kurottelevia nousevia tähtiä. Decimationin koti on Venicen tapaan Ranskassa ja nyt jo viimeisiä vuosiaan elävä tamma on saanut viettää aikaansa laadukkaassa huolenpidossa, mikä on melko harvinaista suuressa siittolassa. Asiaan tosin vaikuttaa vahvasti se, että paikan omistajalle Decimationilla on erityinen paikka miehen sydämessä, sillä tamma oli aikoinaan hänen ensimmäisiä jalostushevosiaan.


KRJ Kisat (61 sijoitusta)

Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
10.10.2007 Conguérant KRJ Va A 3/36
14.10.2007 Conguérant KRJ Va A 6/36
17.10.2007 Evergrey KRJ GP 3/84
19.10.2007 Myllertäjä KRJ Int II 5/37
20.10.2007 Rusina KRJ Va A 6/60
20.10.2007 Mörkövaara KRJ GP 2/60
29.10.2007 Evergrey KRJ Int II 7/94
30.10.2007 Thesrouce KRJ Int II 5/36
31.10.2007 Interludium KRJ GP 3/50
3.11.2007 Heijastus KRJ Kür GP 4/23
7.11.2007 Vaapukka KRJ GP 8/70
12.11.2007 Royal Estate KRJ GP 2/40
15.11.2007 Oikutteleva KRJ GP 8/96
21.11.2007 Vaapukka KRJ Int II 1/103
26.11.2007 Southern E Arabs KRJ GP 5/36
27.11.2007 Southern E Arabs KRJ GP 3/33
28.11.2007 Neverdale KRJ GP 1/33
2.12.2007 Fecundo KRJ GP 6/40
9.12.2007 Fiktio KRJ GP 4/61
19.12.2007 O'Polo Warmbloods KRJ GP 4/45
21.12.2007 Ciar Dressage KRJ GP 6/50
9.1.2008 Lumihiutale KRJ GP 3/35
9.1.2008 KaRa KRJ GP 1/14
13.1.2008 VERA KRJ PSG 3/20
14.1.2008 O'Polo Warmbloods KRJ GP 2/40
15.1.2008 Joycartel KRJ Int II 2/66
15.1.2008 Joycartel KRJ GP 5/32
17.1.2008 Csicsás KRJ GP 3/57
18.1.2008 Keskiviikko KRJ PSG 5/62
19.1.2008 Virtuaalitalli Lakea KRJ He B 3/40
20.1.2008 Keskiviikko KRJ In I 2/65
22.1.2008 O'Polo Warmbloods KRJ Int II 1/40
22.1.2008 Liaison KRJ GP 2/50
23.1.2008 Liaison KRJ Int II 3/68
25.1.2008 Liaison KRJ Int II 7/68
17.3.2008 Cecilie Riders KRJ Kür He A 2/100
17.3.2008 Rowea KRJ He A 3/40
18.3.2008 Rowea KRJ Va A 8/70
19.3.2008 Virtuaalitalli Lakea KRJ He B 3/40
20.3.2008 Skurvash KRJ Int II 1/30
21.3.2008 Dakota KRJ Va B 2/120
23.3.2008 Jerry KRJ GP 4/60
23.3.2008 Wik Ponies KRJ He A 2/30
24.3.2008 Legend Laguun KRJ GP 2/178
26.3.2008 Alwyn Ponies KRJ Va A 3/100
26.3.2008 Keskiviikon KRJ GP 3/104
26.3.2008 Unafraid KRJ GP 6/50
27.3.2008 Exprelo KRJ He B 6/60
29.3.2008 Solero KRJ Va B 1/309
1.4.2008 Mawar Stud KRJ Va B 6/36
1.4.2008 Mawar Stud KRJ Va B 2/36
1.4.2008 Mawar Stud KRJ Va B 1/36
2.4.2008 Kuunlumon Tila KRJ Va A 1/65
5.4.2008 Cecilie Riders KRJ Va B 5/81
7.4.2008 Skurvash KRJ Int I 1/30
7.4.2008 Skurvash KRJ Va A 1/30
7.4.2008 Skurvash KRJ Va A 1/30
8.4.2008 Huvitus KRJ Int I 2/25
9.4.2008 Charmeur Dressage KRJ Int I 5/30
10.4.2008 Sarkasmi KRJ He B 7/85
15.4.2008 Sarkasmi KRJ Va A 2/64