Skurvash
virtuaalihevonen - a sim-game horse
SKARLATH GERNimi Skarlath GER Rotu Holstein
Sukupuoli Ori Säkäkorkeus 171cm
Syntynyt 01.01.2008, 16-vuotias (VHKR) Koulutustaso Ko: Va B, Re: 160cm
Painotus Esteratsastus Rekisterinumero VH-53092
Tuontimaa ja -päivä Saksa 11.07.2008 Kasvattaja Ulrich Muller
Saavutukset ERJ I Omistaja Skurvash

Kuollut 20.09.2012


Menestyneet jälkeläiset

Hatelove PB ERJ I
Champion Lycanthrope PB KTK II, ERJ I, YLA2
Champion Sagitar PB KTK III, YLA 1
Photo © Gal Ildiko
Kouluratsujen jyrätessä niin Skurvashin kuin muidenkin tunnettujen puoliverisiittoloiden hevoskannassa minulle tuli yhtäkkiä suuri tarve ehostaa estepainotteisten ratsujen osastoa. Viimeaikaisia hankintojani ovat olleet mm. hannoverkaksikko Carnival of Lust ja Grenier GER sekä tuoreimmat tapaukset Chevy Impala '67 & In My Time of Dying, jotka edustavat puolestaan holsteintammojen aatelia. Skarlath tuli siis todella tarpeeseen, sillä estepainotteisista holstein oreista viimeisimmät hankinnat ovat maaliskuulta -07.

Skarlath olisi varmasti jäänyt ostamatta, mutta katsokaahan orin ulkonäköä! En ole eläessäni ollut niin myyty ulkoisten seikkojen suhteen kuin nyt. Orin kasvattaja ja omistaja, saksalainen Ulrich Muller, kertoi orin jääneen talliin, koska suku on verrattain vaatimaton, vaikkakin kolmannessa polvessa komeilee huippunimi Liquor&Cigarettes. Lisäksi Skarlathin näytöt kilpakentillä eivät ole olleet vakuuttavia. Sain tietysti tehdä lähempää tuttavuutta orin kanssa ja siit� paljastui oikein ihmisystävällinen ja miellyttävä persoona. Muller lupasi orin minulle suoraan sanottuna pilkkahintaan, sillä ostajaehdokkaat olivat vetäytyneet kaupanteosta yksi kerrallaan ja mies tarvitsi talliinsa lisää tilaa uusia lupauksiaan varten.

En voinut kuitenkaan ostaa Skarlathia kuin sikaa säkissä, joten tottavie sitä oli kokeiltava ennen kuin kauppoja alettiin tosissaan hieromaan. Hieman laiskasta liikehdinnästään huolimatta ori tuntui oikein soppelilta kapistukselta, sillä hyppytekniikka, omintakeisuudestaan huolimatta, oli hyvä eikä Skarlath kieltäytynyt hyppäämästä vaan teki kaiken juuri ratsastajan mieltymysten mukaisesti. Kaupat syntyivät, vaikka itsekseni tuumailin, että orista ei välttämättä olisi loppupeleissä mihinkään, mutta ainakin tulevaisuuden jälkeläisistä tulisi komean näköisiä. Tallin herrasmiesliigaan lukeutuva Skarlath GER on hyväkäytöksinen ori, jolla on suuri sydän ja aina aikaa muillekin kuin itselleen. Orin karsinaan voi helposti tallustella ilman, että tarvitsee pelätä joutuvansa herran ruokalistalle tai saavansa kipeän potkun takalistoonsa. Skarlath pitää ihmisseurasta ja tulipa karsinaan kuka tahansa, mihin vuorokaudenaikaan hyvänsä, ori ottaa vierailijat aina samalla tavalla vastaan: Lämmin puhallus kasvoille ja ystävällinen hörähdys kaupanpäälle. Skarlathtissa ei liiemmin ole Kolumbuksen vikoja, sillä raolleen jääneestä karsinanovesta ori harvemmin haluaa pujahtaa tutkimusreissulle. Sen sijaan hoitajansa taskut ori käy joka kerta sentti sentiltä läpi, etsien mitäpä muutakaan kuin herkkupaloja.

Skarlathin hoitaminen käy kuin tanssi (mikäli osaa tanssia), sillä ori malttaa seisoskella aloillaan pidempiäkin aikoja, eikä herra ole luonteeltaan turhan hätäinen. Hyville tallitavoille opetettu Skarlath nostaa kavion pyynnöstä ja ottaa kuolaimet suuhunsa kun niitä tarjotaan. Satulavyötä kiristäessä ei tarvitse orin kanssa tuskailla siinä suhteessa, että mies pullikoisi vastaan. Rauhallisuudestaan huolimatta Skarlathille ehdoton kauhun paikka on kuitenkin se kun eläinlääkäri saapuu kierrokselleen. Vantteraa ja väkivahvaa oria on toisinaan erittäin hankala saada ruotuun ja muutamasta katastrofaalisesta välikohtauksesta viisastuneena ori otetaan aina tallikäytävälle kaksin puolin kiinnitettynä kun lekuri ilmoittaa tulostaan. Jos Skarlath on unohdettu karsinaansa, voitte olla varmoja, ettei ori kuuna päivänä suostu ottamaan askeltakaan kohti ovea niin kauan, kun eläinlääkäri on maisemissa. Rokotteita kammoksuva Skarlath antaa kuitenkin piikittää itseään, jos henkisenä tukena pääpuolessa kiikkuu orin vakiohoitaja. Silti orin ilmeistä on helposti luettavissa sen tuntema vastenmielisyys toimenpidettä kohtaan.

Oli Komea Punainen sitten miten hankala tahansa kun eläinlääkäri tulee käynnille, ori on suorastaan kengittäjän paras ystävä. Tätä kaveria Skarlath tervehtii aina iloisesti hirnahtamalla, tosin en ole varma johtuuko se kengittäjän valovoimasta vaiko housuntaskussa odottavasta sokerinpalasta. Kengittäjä saa joka tapauksessa tehdä työnsä rauhassa, sillä Skarlath jaksaa tottavie odottaa palkintoaan. Taluttaessa puolestaan ori pysyy hyvin hallinnassa niin kauan kuin muita nelijalkaisia ei ole lähettyvillä, sillä oman sukupuolensa edustajista Skarlath harvemmin etsii sydänystäviä. Tammat taas kiinnostavat luonnollisesti tätä kaveria jokseenkin samassa määrin kuin kaikki muukin makea, eikä voi mennä sanomaan, ettei tammoja kiinnostaisi Skarlathin kaltainen komistus. Jos taluttaja onnistuu kuitenkin välttämään nämä uhkatekijät reitillään, ei tarvitse pelätä raahautuvansa Skarlathin perässä kuralammikoiden läpi orin ottaessa hatkat, vaan oria voi talutella samaan tyyliin kuin pitkän päivän tehnyttä ratsastuskoulun shetukkaa. Orilla ei ole aikomustakaan lähteä litomaan.

Liikehdinnältään hieman laiskanpulskeaksi kuvailtu Skarlath on todellakin sitä, miltä se maasta katsottuna näyttää. Ori on kone, joka tarvitsee käynnistyäkseen virtaa täynnä olevan henkilön, joka jaksaa pumpata oriin vauhtia kierros kierroksen jälkeen. Vireillä ja eteenpäinpyrkivillä ratsuilla ratsasatamaan tottunut henkilö tuskin saa Skarlathista mitään irti, sillä omaa kiroilua ei tässä kohtaa lasketa mukaan. Ratsastajan on oltava henkilö, joka jaksaa naputtaa sopivin väliajoin oria hereille, muutoin vauhti hiipuu hiipumistaan, kunnes kuljetaan lähes paikallaan. Ori ei kuitenkaan ole kyljistään kova, vaikka moni saattaisikin niin tässä kohtaa luulla: Totuus on kuitenkin se, että Skarlath reagoi helposti napakoihin pohkeisiin ja askeleeseen tulee heti lisää uutta puhtia. Maastossa tosin orin asenne korjaantuu kuin itsestään, sillä metsässä hieman varpaisillaan oleva ori kulkee varsin reippaassa vauhdissa hyvässä ryhdissä. Toisinaan ori saatta hätkähtää puskasta lentoon pyrähtävää lintua, mutta Skarlathilla ei vielä tähän mennessä ole ollut tapana lähteä ryöstämään.

Hyppäämisestä erityisen paljon nauttiva ori on huomattavasti virkumpi kaveri kun kentälle on kyhätty muutama hassu esteen tapainen kyhäelmä, kuin että luvassa oli huipputylsää kouluvääntöä. Skarlath ei kuitenkaan edes esteillä ole mikään lännen pikajuna ja ratsastaja saakin olla satulassa erittäin aktiivisesti potkimassa oriin lisää liikettä. Kun tarpeeksi kärsivällisesti jaksaa Skarlathia patistaa, löytyy orista yllättävän nopea vaihde, jolloin itse radan suoristuskin sujuu enimmäisajan sallimissa rajoissa. Orin kanssa onkin viisainta keskittyä huippunopean esteiden ylityksen sijaan valitsemaan lyhyimmät reitit esteille, sillä suuresta koostaan huolimatta Skarlath mahtuu ja taipuu yllättävän hyvin esteillä.

Kuljetuskoppiin helposti nöyrtyvä Skarlath on jo pienestä pitäen opetettu olemaan nirsoilematta trailerin tai muunkaan kulkuneuvon suhteen. Koppiin rohkeasti askeltava ori kykenee matkustamaan niin yksin kuin kimpassakin, sillä vaikka ori saattaisikin haastaa riitaa muiden nelijalkaisten kanssa pihamaalla, osaa se kuljetuksen aikana käyttäytyä järkevästi. Kisa-alueella orissa on havaittavissa pientä jännittyneisyyttä, sillä Skarlath saattaa hätkähdellä kovaäänistä tai säikkyä salamavaloja, mutta ratsastajan istahtaessa satulaan ori kuitenkin osaa kylmentää nuppinsa ja käyttäytyä kuin oikea kilpahevonen.

Kilpailuissa yleisön joukosta saa kuunnella moneen otteeseen ihastuneita huokauksia, kun Skarlath aloittaa suorituksensa. Ilmavasti laukkaava ori näyttää kiitävän radan uskomattoman nopeasti tehden huimia käännöksiä ja rohkeita valintoja. Totuus on kuintenkin tarua ihmeellisempää, sillä todellisuudessa orilla on vain iso laukka ja etupää nousee suhteellisen korkealle laukan aikana, joten ori näyttää etenevän huimassa vauhdissa, vaikka todellisuudessa se saattaa olla jopa yksi luokkansa hitaimmista suorittajista. Ratsastajan ei tarvitse turhaan huolehtia orin pärjäämisestä esteillä, sillä rohkeasti esteet ottava Skarlath hyppää pyydettäessä kulmasta kuin kulmasta, mikä on esteratsulle kullanarvoinen piirre.


i. Dark Romanticism evm
musta, 173 cm
holst
ii. Sorrows Bitter Harvest
mustanruunikko, 174 cm
holst
iii. Lazarai
iie. Imrama
ie. Rome Burns
punaruunikko, 167 cm
holst
iei. Sleeps Within
iee. Swine
e. Nostradamus evm
ruunikko, 169 cm
holst
ei. Needlescrape
tummanruunikko, 163 cm
holst
eii. Keep Crawling
eie. Liquor&Cigarettes
ee. Endgame
musta, 166 cm
holst
eei. Laemnil
eee. Anmorkenta


Rungoltaan massiivinen i. Dark Romanticism on erittäin vaikuttava näky niin kokonsa kuin ulkomuotonsakin puolesta. Tämä väritykseltään musta ori on Ulrich Müllerin viimeisin kiinnitys talliinsa. Ori on kilpaillut 140cm esteratoja, mutta kuten myös Skarlathilla, on Darkyllä ollut poikansa tapaan taipumusta laiskanpuoleiseen liikehdintään. Darky hyppää hyvällä tekniikalla, joka ei jätä paljoakaan arvailujen varaan tämän orin kyvykkyydestä, mutta valitettavasti Darkyn ratsastajat eivät ole saaneet oriin yhteyttä, jonka siivittämänä ori olisi yltänyt menestykseen. Darkyn tultua Müllerin omistukseen orin kisauttaminen esteillä on vähentynyt merkittävästi ja hyvin todennäköistä on se, että Dark Romanticism siirtyy hiljalleen jalostuspuolelle.

Jos Skarlathin isä olikin kookas kaveri, niin on myös ii. Sorrows Bitter Harvest. 174cm korkea järkäle vie voiton kotiin Skarlathin lähisukulaisista, jos koosta kilpaillaan. Bitter on alkujaan hollantilainen ori, joka myytiin Saksaan mihinkäs muuhunkaan kuin kilpailukäyttöön. Alunperin Bitteristä piti tulla valjakkohevonen, sillä orin sukulaiset ovat tunnettuja valjakkohevosia, mutta toisin kävi. Tarhasta karkailemaan tottunut Bitter loikki niin tyylikkäästi korotettujen aitojen yli, jotka lähentelivät loppuvaiheessa puolentoista metrin luokkaa, että paikalle osunut estehevosia tallissaan pitävä Alex Hammer halusi ostaa orin siltä seisomalta. Bitterillä oli tosin ikää jo tässä vaiheessa kolmetoista vuotta, mutta ori ennätti tästä huolimatta tehdä mukiinmenevän, joskin lyhyen, esteuran.

Kuten edellisessä tuli jo mainittua, Skarlathin sukulaiset kolmannessa polvessa ovat valjakkoon erikoistuneita tapauksia. iii. Lazarai tunnetaan lähes koko Länsi-Euroopassa kovan luokan valjakkohevosena, eikä syyttä. Ori on menestynyt vakuttaavasti kilpailuissa, eikä orin jalostusarvoa voi kieltää. 80-luvulla uraa valjakossa tehnyt Lazarai esiintyy nykyään lähes jokaisen potentiaalisen valjakkohevosen sukupuussa.

iie. Imrama kilpaili valjakossa samoihin aikoihin kuin Lazarai. Pienikokoinen, 162cm korkea, tamma ei kuitenkaan menestynyt painotuslajissaan samalla tavalla kuin Lazarai, vaan kuului pikemminkin keskiluokkaan valjakkohevosten piireissä. Imrama on kuitenkin kunnostautunut näyttelykehissä, sillä tummanruunikolla tammalla on kaunis rakenne, josta kielii ktk-III palkinto. Koska tamman menestys valjakossa ei ollut päätä huimaavaa, se siirtyi jalostuspuolelle ennen kymmentä ikävuotta. Jälkeläisiä Imramalle syntyi kaikkiaan seitsemän kappaletta.

Punaruunikko holsteintamma ja Skarlathin ie. Rome Burns on esteillä aikoinaan kisannut tamma, joka siirtyi muutama vuosi takaperin kaikessa hiljaisuudessa kisaeläkkeelle. Romea on kuvailtu luonteeltaan yhteistyöhaluiseksi, kuuliaiseksi ja ihmisystävälliseksi. Tamman menestys kisakentillä ei kuitenkaan ole ollut huippuluokkaa ja parhaiten Rome menestyi 130cm luokissa, napsien silloin tällöin sijoituksen pari. Tammasta oltiin erityisen kiinnostuneita Tanskassa, mutta Romen omistaja kieltäytyi myymästä tammaa pois Saksasta, vaikka Romen jalostusarvo ei ole varsin korkealla.

Skarlathin sukulaiset eivät kuitenkaan valitettavasti ole kaikki puhtaita pulmusia ja sädekehä pään päällä laukkaavia enkeleitä. iei. Sleeps Within on lievästi sanottuna haastava hevonen, jonka kanssa vain harva on tullut toimeen. Ärhäkkäluonteinen ori ei ole vuosien saatossa rauhoittunut ja juuri tulisen luonteensa vuoksi ori on kiertänyt usean vuoden ajan omistajalta toiselle. Sleepyn uran huippuvaihe sijoittui aikaan, jolloin ori oli Kevin Wallbergin omistuksessa. Wallberg onnistui luomaan Sleepyyn yhteyden, jonka siivittämänä kaksikko menestyi jopa kansallisella tasolla hyvällä menestykellä. Kun Wallberg kuitenkin loukkaantui auto-onnettomuudessa niin vakavasti, ettei ratsastaminen enää onnistunut, lähti Sleepy kiertoon. Ori oli aina ollut haastava, mutta kierolaiseksi joutuminen teki oristä lähes kaistapäisen. Jälkeläisiä Sleepyllä on vain kourallinen, sillä hyvistä hyppääjän lahjoista huolimatta useimmat ovat perääntyneet juurikin aggressiivisen luonteen takia.

iee. Swine voidaan luokitella sarjaan tuikitavalliset harrasteratsut. Saksassa asunut ja elänyt tamma toimi nuoren uraansa aloittavan saksattaren kilparatsuna ensi alkuun, mutta kun tyttö halusi edetä vaikeampiin luokkiin, jäi Swine valitettavasti taka-alalle. Tyttöä ei kiinostanut kehittää ratsuaan itsensä mukana, vaan pyysi rikasta isäänsä ostamaan hänelle valmiin menestyjän. Swine päätyi uuden kisatykin seuralaiseksi, saaden satunnaisesti liikuntaa. Kun tytön vanhemmat kyllästyivät katselemaan laitumella seisoskelevaan tammaan, tämä myytiin pois. Kilttiluonteinen Swine ennätti varsoa kaksi kertaa ennen kuolemaansa.

e. Nostradamus majaili lyhyen aikaa Müllerin tiluksilla, enne kuin tamma myytiin eteenpäin. Tämä aikana tamma kuitenkin ennätti varsoa Darkyn varsan Skarlathin. Nostradamus tuotiin monien mutkien kautta Saksaan aikoinaan Belgiasta. Osa tamman sukulaisista on kuitenkin saksalaista alkuperää. Nostradamuksella kokeiltiin aikoinaan esteillä kisaamista, mutta tamma ei ottanut menestyäkseen. Kotona hyvin ratsastajansa alla pysynyt tamma ei kuitenkaan kestänyt yleisön tuomaa painetta, joka kostautui useimmiten kieltäytyimisinä ja epämääräisenä poukkoiluna. Vaikka Nostradamus muutoin onkin luonteeltaan rauhallinen ja varma ratsu, ei kilpakenttien jännite sopinut tammalle.

ei. Needlescrape polveutuu hienosta hyppääjäsuvusta, mutta orin oma menestys kilparadoilla on ollut lievästi sanottuna laimeaa. Needlen innottomuus esteillä on heijastunut pitkälle myös orin tuloksiin kilparadoilla ja tästä syystä orin omistaja päättikin lopettaa Needlen kisauran ennenaikaisesti. Viimeisissä kisoissaan ori oli jo niin korviaan myöten täynä hyppäämistä, että lähes kaikki startit päättyivät hylkäämiseen, kun ori yksinkertaisesti kieltäytyi hyppäämästä. Tällä tummanruunikolla, varsin pienikokoisella orilla, on kuitenkin kauniit ja tasapainoiset liikkeet. Tallitavoissa orin kohdalla ei ole moittimista ja Needle onkin herättänyt mielenkiintoa kouluratsastusta harrastavien keskuudessa. Useimmat orin jälkeläisistä ovatkin suunnanneet koulukentille, sillä estehevosten kasvattajat eivät pahemmin ole oriin ihastuneet huonoista kisatavoista johtuen, vaikkakin orin suku on kuin kraalin malja.

eii. Keep Crawling on leikkisäluonteinen ori, jonka kanssa tapeltiin pitkään, että ori alkoi kahmia menestystä kilparadoilta. Crawly veti jo koulutusvaiheessa homman useaan otteeseen leikiksi, eikä vilkas ori olisi millään tahtonut keskittyä opetukseen. Kilpailuissa Crawlyn suurin kompastuskivi on ollut orin yltiöpäinen kiinnostuminen ympäristöstään, jolloin itse suoritus on jäänyt varjoon. Ongelmaan ratkaisuksi keksittiin lopulta silmälaput, jotka estivät oria katselemasta liiaksi ympärilleen. Haittapuolena tässä on ollut se, että orin näkökenttää rajoittaessa kyseinen seikka on ollut pakko ottaa huomioon myös radalla. Crawly vaatiikiin uusintaradoilla pidemmät tiet, jotta se ehtii hahmottaa hypättävän esteen, mutta nopeaksi suoriutujaksi osoittautuneelle Crawlylle tämä ei ole tuottanut ratkaisevia haittoja. Nykyään jo hiljaiseloa viettävä ori majailee tällä hetkellä Baijerin lähellä sijaitsevassa yksityistallissa.

eie. Liquor&Cigarettesia voidaan yksistään kutsua Skarlathin lähisukulaisista ainoaksi todelliseksi huippuhevoseksi. Tämä punaruunikko tamma kilpaili kotimaassaan Saksassa menestyksekkäästi 160cm esteratoja ja ennen uransa lopettamista tamma oli kiertänyt lähes kaikki Euroopan maat. Kansainvälisesti tunnettu Liqu on arvostettu jalostushevonen ja kuten saksalaiset ovat asian hyvin todenneet, kukaan ei voi kutsua itseään puoliverijalostuksen asiantuntijaksi, ellei ole kuullut Liquor&Cigarettesista. Liqu on toisaalta melko harvinainen näky sukupuissa, sillä pitkän kilpauran tehnyt tamma eennätti varsoa vain kolme kertaa, joista Needlescrape niminen varsa on ainut ori.

Skarlathin ee. Endgame on musta belgialaistamma, joka on periyttänyt valitettavan paljon heikkohermoisuuttaan jälkipolville. Endgamen ura esteillä alkoi toki lupaavasti, mutta kun esteiden koot alkoivat lähennellä metrin luokkaa, alkoi ongelmia ilmetä. Tamma ei kerta kaikkiaan kestänyt kovaa painetta ja arkana tammana tunnettu Endgame kammoksui yleisöä toisinaan niin paljon, että tamma yksinkeraisesti kiletäyti hievahtamasta rataa kohti. Pienen yleisön edessä kivasti toiminut Endgame siirrettiin lopulta kaikessa hiljaisuudessa jalostukseen, tamman ollessa tuolloin vasta kuusi vuotias.

eii. Laemnil on muutamia vuosia sitten lopetettu ruuna. Belgiassa asunut Laemnil ruunattiin orin ollessa 4-vuotias, kun sen tulevalle omistajalle ei ori kelvannut. Laemnil toimi elinaikanaan harrasteratsuna, eikä se koskaan saavuttanut mitään mainittavaa menestystä. Ennen ruunaamista Laemnilille ennätti kuitenkin siunaantua kaksi jälkeläistä, joista Endgame on toinen.

eee. Anmorkentaa ei voi kehua Laemnilia hienommaksi. Anmo oli Laemnilin tapaan myös harrastekäyttöinen puoliverinen. Anmo kisasi mukavalla menestyksellä helppoja koulu- ja esteluokkia. Luonteeltaan tasainen tamma myytiikin "kilpauransa" jälkeen ratsastuskoululle tuntiratsuksi. Anmosta tosin tehtiin kokeneempien ratsastajien ratsu, joille tammalla oli selvästi enemmän tarjottavaa kuin aloittelijoille.

Jälkeläiset
27.06.'08 t. Hatelove PB
21.07.'08 o. Lycanthrope PB
11.09.'08 t. Epilogue PB
01.02.'09 t. Der Rabe Barrier
26.05.'09 o. General of Masterpiece NB
03.07.'08 t. Sagitar PB


ERJ Kisat (77 sijoitusta)

Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
23.7.2008 Kingsvalley ERJ 160cm 5/36
24.7.2008 Fellmoore ERJ 100cm 4/60
26.7.2008 Satulinna ERJ 130cm 3/86
31.7.2008 Piipari ERJ 160cm 1/25
31.7.2008 Piipari ERJ 160cm 2/25
2.8.2008 Unafraid ERJ 130cm 2/25
2.8.2008 Susilaakso ERJ 110cm 1/40
3.8.2008 Cheval Delamer ERJ 80cm 1/51
3.8.2008 YEW Dressage ERJ 100cm 3/16
5.8.2008 Elegant Warmbloods ERJ 160cm 2/29
5.8.2008 Zur�ck ERJ 100cm 1/65
6.8.2008 Soojendav ERJ 50-60cm 4/34
10.8.2008 Jerry ERJ 110cm 2/41
10.8.2008 Jerry ERJ 110cm 3/41
10.8.2008 Jerry ERJ 110cm 6/41
10.8.2008 Susilaakso ERJ 110cm 4/40
12.8.2008 Okeanos ERJ 150cm 2/52
12.8.2008 Elegant Warmbloods ERJ 160cm 5/29
12.8.2008 Susilaakso ERJ 110cm 6/40
13.8.2008 Skurvash ERJ 120cm 3/25
13.8.2008 Skurvash ERJ 120cm 5/25
13.8.2008 Skurvash ERJ 120cm 4/25
13.8.2008 Lime ERJ 140cm 4/53
14.8.2008 Zur�ck ERJ 100cm 5/30
14.8.2008 Fawel ERJ 140cm 2/65
16.8.2008 Siittola Quiero ERJ 160cm 5/31
17.8.2008 Kincaid Farm ERJ 110cm 7/83
17.8.2008 Kincaid Farm ERJ 120cm 6/82
17.8.2008 Kincaid Farm ERJ 120cm 3/82
18.8.2008 Bless ERJ 120-130cm 5/28
22.8.2008 Siittola Quiero ERJ 160cm 3/30
16.9.2008 Unafraid ERJ 160cm 4/40
9.10.2008 Craced Stallions ERJ 120cm 5/30
23.10.2008 Kumpuram�ki ERJ 90-100cm 7/103
23.10.2008 Skurvash ERJ 130cm 2/31
25.10.2008 Kensington ERJ 150cm 6/40
25.10.2008 Hankivaara ERJ 120cm 1/116
30.10.2008 Weybridge ERJ 140-150cm 6/45
2.11.2008 Notevole ERJ 150cm 1/40
3.11.2008 Kilpakeskus Stewart ERJ 120cm 7/50
7.11.2008 Katvusto ERJ 80cm 2/40
7.11.2008 Beliewe ERJ 100cm 7/50
7.11.2008 Notevole ERJ 150cm 6/40
10.11.2008 Leighton ERJ 140cm 3/40
12.11.2008 Naranja Sporthorses ERJ 110cm 2/15
14.11.2008 Skurvash ERJ 160cm 2/15
16.11.2008 Skurvash ERJ 160cm 3/15
20.11.2008 Flash Stables ERJ 120cm 8/106
21.11.2008 Huvitus ERJ 90-110cm 4/25
28.11.2008 Unafraid ERJ 150cm 6/36
29.11.2008 Zur�ck ERJ 140cm 1/25
30.11.2008 Harbowton ERJ 120cm 5/35
2.12.2008 Unafraid ERJ 150cm 2/36
17.12.2008 Alwyn Ponies ERJ 160cm 2/16
18.12.2008 Barrier Showjumpers ERJ 160cm 3/24
19.12.2008 Barrier Showjumpers ERJ 160cm 4/24
20.12.2008 RK Solina ERJ 110cm 8/102
20.12.2008 RK Solina ERJ 130cm 8/78
22.12.2008 Belvine ERJ 140cm 5/66
22.12.2008 Belvine ERJ 160cm 1/50
23.12.2008 Arwyn ERJ 120cm 8/99
24.12.2008 Kensington ERJ 160cm 4/50
28.12.2008 FH Team ERJ 140cm 2/45
31.12.2008 Daftomor ERJ 130cm 1/71
1.1.2009 Kielletty ERJ 130cm 6/50
2.1.2009 B&W Showjumpers ERJ 140cm 4/30
2.1.2009 Daftomor ERJ 130cm 5/74
3.1.2009 Daftomor ERJ 130cm 8/74
5.1.2009 Leighton ERJ 150cm 3/36
18.1.2009 M�rk�vaara ERJ 140cm 3/50
21.1.2009 M�rk�vaara ERJ 140cm 6/50
21.1.2009 Skurvash ERJ 160cm 4/31
21.1.2009 Skurvash ERJ 160cm 5/31
24.1.2009 B&W Showjumpers ERJ 150cm 1/31
25.1.2009 B&W Showjumpers ERJ 150cm 4/22
27.1.2009 Aderla ERJ 110cm 3/40
13.2.2009 Headaway ERJ 160cm 4/37
30.5.2009 KK Bailador Toukokuun ERJ Cup 100cm 7/82


PÄIVÄKIRJA

11.07.2008 - Uusin hankintani Skarlath tuotiin tänään Skurvashiin. Saksasta asti matkaa tehnyt ori näytti hieman väsyneeltä, kun se otettiin pois trailerista, mutta ori piristyi kummasti, kun se kuuli muiden hevosten ääniä. Uudeksi estetykiksi ostettu Skarlath tulee varmasti olemaan uusi silmäteräni, sillä tämä on ensimmäinen hevonen, jonka olen ostanut ulkoisten avujen johdosta. Skarlath on komea kuin mikä ja entinen omistaja kehui myös orin tallitapoja, mutta saa nähdä, onko Skarlath todellisuudessa niinkin hieno herrasmies, kuin mitä minulle kerrottiin.

12.07.2008 - Vaikka olenkin erittäin aamu-uninen ja vihaan aamutalleja, tämä aamu oli ehdoton poieus, sillä marssein pirtsakkana talliin ruokkimaan nelijalkaisia. Pirteyteni syynä oli tottakai uusi hevonen Skarlath, jonka kanssa halusin tehdä tuttavuutta. Kun sain muut hevoset pois alta, siirryin Skarlathin luo. Ainakin karsinaan astuessani panin merkille, ettei ori yrittänyt runnoa minua seinää vasten tai potkia minua muusiksi ympäri seiniä. Kun ori tuli ystävällisesti kerjäämään herkkuja kädestäni aloin tuumia, että ehkä orin minulle myynyt mies puhui sittenkin ihan asiaa.

14.07.2008 - Tutustuminen Skarlathiin jatkuu ja olen päivä päivältä tyytyväisempi orin ostamiseen. En tosin tiedä tarkalleen, mitä ori tuumaa esteistä, mutta jos Skarlathista ei ole kilpahevoseksi, tulee siitä kuitenkin hieno jalostushevonen. Olen nimittäin aivan onnessani, kun tallissa on kerankin sellainen ori, minkä kanssa ei tarvitse tapella jatkuvalla syötöllä. Eilenin hakiessani Skarlathia tarhasta ori oli jo kiltisti odottamassa portilla. Huomenna on tarkoitus kokeilla orin ratsastettavuutta ensimmäistä kertaa ja toivoa vain sopii, että kaikki menee nappiin.

15.07.2008 - Skarlathin omistaja oli kertonut minulle jo oria ostaessani, että Skarlath on hieman tahmeanpuoleinen liikkumaan kentällä. Sain huomata tämän seikan heti töikseni, kun kapusin orin satulaan auringon vasta pilkistäessä varovasti puiden lomasta. Terävillä avuilla sain kyllä orin kulkemaan, mutta vaatii totisesti raatamista, jotta Skarlath näyttää hyvältä yleisön edessä. Useampaan kertaan sain toistaa orille antamiani apuja ja tunnin lähestyessä loppuaan olin jo aivan puhki. Huomenna olisi yritettävä uudestaan ja ehkä jo muutaman päivän kuluttua uskaltaisin koittaa orilla pieniä esteitä.

17.07.2008 - Tarkoitukseni oli ottaa Skarlath käsittelyyni heti aamutuimaan, mutta aamutallista vapautettuna päätin orilla ratsastamisen sijaan nukkua myöhään. Skarlath pääsikin käsittelyyni vasta iltapäivällä, juuri sopivasti siihen aikaan, kun aurinko porotti koko voimallaan. Kuuma kun oli, en jaksanut itse kyhätä esteitä, vaan pistin erään onnettoman talliapulaisen suorittamaan tehtävää sillä välin kun kiiruhdin tallin viileyteen laittamaan Skarlathille asiankuuluvaa varustetta päälle. Olin jo varautunut siihen, ettei ori haluaisi tehdä esteillä yhteistyötä kanssani, mutta sain yllättyä, kun yleensä kentällä laiskasti liikkuva ori sai niveliinsä rutkasti lisää liikettä esteet nähdessään. Tunti kului loppujen lopuksi mukavan leppoisasti ja Skarlath hyppäsi jokaisen pyydetyn esteen kiltisti yli. Vauhtia hommaan on toki saatava lisää, mutta ainakin ori tuntuu nauttivan hommasta.

21.07.2008 - Orin kanssa on tapahtunut koulutuksen suhteen mukavaa kehitystä vaikkakaan Skarlath ei vauhdikkuudessaan ihan yllä toivomalleni tasolle. Ori on kuitenkin nopea kääntymään ja pystyy hyppäämään vaikeistakin kulmista, joten Skarlathin osaksi tulevat varmasti lyhyet ja haastavat tiet esteille uusintaradoilla. Parin päivän kuluttua ori pääsee kisaamaan ensimmäistä kertaa Skurvashin nmissä ja toivoa sopii, ettei ori nolaa koko poppoota aivan totaalisesti.

23.07.2008 - Skarlathin suuri päivä on nyt käsillä, kun ori parin muun nelijalkaisen kanssa lastattiin aamun aikaisina tunteina traileriin kisoihin lähtöä varten. Skarlathin oli määrä startata vaatimattomasti 160cm luokassa, sillä kaveri oli kuitenkin jo entisessä kotimaassaan Saksassa kilpaillut sen verran, ettei kaverin kanssa tarvitsisi aloittaa täysin pohjalta. Innoissaan oleva ori meinannut malttaa pysyä housuissaan, mutta ratsastajan noustess satulaan Skarlath tajusi onneksi viimein rauhoittua ja keskittyä olennaiseen. Fiksut tiet valitsemalla uusintaradalla Skarlath onnistuikin tuomaan kotiin viidennen sijan ensimmäisistä kisoistaan.

14.08.2008 - Tallille palkattiin muutama päivä sitten uusi työntekijä helpottamaan muiden työtaakkaa. Pyysin tyttöä viemään aamulla muutaman tamman laitumelle ja tämän tehtyään käskin häntä heittämään myös Skarlathin tarhaan. Ajattelin, etten antaisi tytön toheltaa ensimmäisinä päivinään hankalimpien meikkosten kanssa ja siksi Skarlath olisikin helppo nakki tarhata, ori kun on kiltti kuin enkeli. Tiedä mikä tytön pasmat oli sekoittanut, mutta saatuani hommani tehtyä olin jo aikeissa mennä ottamaan pienet nokoset. Skarlath ei kuitenkaan ollut tarhassa, mihin se oli viety ja olin saada sydänhalvauksen, kun näin, minne ori oli viipottanut. Siellä herra flirttaili estoitta laitumella oleville tammoille ja koitti kovasti katsella, mistä pääsisi livahtamaan neitojen kanssa samojen aitojen sisään. Skarlath antoi onneksi heti kiinni ja kävin telkeämään orin karsinaansa. Tarha piti tottakai tarkistaa, ettei missään ollut lankoja poikki, mutta ori näytti kulkeneen portista, jonka uusi työntekijä oli unohtanut lukita. Tyttö sai tietenkin kenkää jo samana päivänä, mutta uutta talliapulaista ei varmasti tulla heti hakemaan.

11.09.2008 - Crystal oli aikaisemmin kysellyt tilausvarsaa Skarlathista ja vanhasta holsteinilaisestamme Despair-Ridden Heartista. Aikaisin tänä aamuna kyseinen muksu sitten oli tupsaahtanut maailmaan. Pieni tammavarsa ristittiin Epilogueksi. Pienokainen tulee muuttamaan Casino Showjumpersiin heti vieroituksen jälkeen.

08.10.2008 - Skarlathin kanssa ollaan treenattu tosissaan viimeaikoina ja oriin on alkanut tulla jo hieman lisää vauhtia esteradoilla. Kukaan ratsuttajista ei tosin ole ollut kovin halukas treenaamaan Skarlathia sileällä, sillä perusjuttuja harjoitellessa ori liikkuu yhä kuin täi tervassa. Useimmiten ori pääsee maastoon treenaamaan lihaksiaan mäkisillä metsäreiteillä kun kentällä vääntäminen ei jaksa innostaa sen pahemmin hevosta kuin ratsastajaakaan.

13.02.2009 - Skarlathin kilpaura on viimein paketissa. Viimeisissä kisoissaan ori onnistui nappaamaan neljännen sijan 160cm luokasta, mikä on ilman muuta hieno suoritus. Ori siirtyy nyt yksinomaan jalostuskäyttöön, tosin herralle on hommattava jonkinsortin meriittiä todisteeksi sen kyvykkyydestä. Yleislaatuarvostelu ja ERJ laatuarvostelu ovat ainakin tavoitteena, rakennetta arvosteleviin pippaloihin tämän herran kanssa ei tulla suuntamaan.

14.03.2009 - Orin piti päästä kunniakkaasti jalostushommiin heti, kun kilpaura oli saatu päätökseen. Toisin kuitenkin kävi ja Skarlath muiden esteorien tapaan homehtuu tarpeettomana tallin nurkissa. Usean pullahevosen pito on kova rasite tallin taloudelle mutta onneksi, onneksi kouluhevoset tekevät kauppaansa, nuo ah niin jalot ja vertaansa vailla olevat yksilöt. Ymmärrän kyllä, etteivät Skarlathin tapaiset puomien yli körmyävät muotopuolet sovellu mihinkään käyttöön, joten olenkin miettinyt, pitäisikö noille onnettomille vain syöttää lyijyä. No ehkä tässä joskus.

05.04.2009 - Uusimman ERJ laatuarvostelun tullessa julki, Skarlath tungettiin ensimmäisenä Skurvashin hevosista mittelöön mukaan. Viime aikoina valmennuksissa muutamaan otteeseen käväissyt ori on päässyt liikutuksen ansiosta hieman parempaan edustuskuntoon, kuin mitä se jokin aika sitten oli. Jos ori pärjää tilaisuudessa hyvin, uskaltaa sitä taas käyttää muutamalle sopivalle tammalle ja koittaa sen jälkeen sitä ah niin ihanaa yleislaatuarvostelua. Sieltä ei kuitenkaan ole odotettavissa kakkosta parempaa, nyt kuitenkin eletään toivossa, että ERJ:n puolelta jopa ykköspysti on mahdollinen.

Jessin estevalmennus (100-110cm) Blackstockissa 28.12.2008
"Jo heti alkutunnista kävi ilmi, ettei orisi ole niitä kaikkein nopeimpia liikkujia. Pienoista patistamista oli jo näkyvissä alkuverkan aikana, mutta ori piristyi huomattavasti tajuttuaan että tänään hypätään esteitä. Lämmittelyhyppynne sujuivat mukavasti, olisin vielä kyllä halunnut nähdä parempaa tempoa laukassa, mutta kokonaisuudessa hyppynne olivat hyviä. Itse uusintarata-harjoituksessa teillä oli pienoisia ongelmia ajan kanssa, kun piti yrittää mennä pitkillä teillä ja vauhdikkaasti. Orista ei pahemmin vauhtia löytynyt, mutta sait sen hetkittäin jopa "kunnolla" laukkaamaan! Pienet tiet ovat selvästi enemmän teidän heiniä, en ole pitkään aikaan nähnyt kuinka iso ori kääntyy ketterästi kuin pikkuponi, hienoa! Osaat hyvin arvioida radoilla kohtia missä voi oikoa. Kunhan ori vaan laukkaisi hieman lisää, niin varmasti pärjäätte hyvin myös vauhdikkaimmilla radoilla!"

Brendan estevalmennus (130-160cm) Soundissa 05.04.2009
Skarlath kulki oikein nätisti heti valmennuksen alusta alkaen ja menonne oli todella hillittyä ja huolellista. Teitte esteradoilla hienoja ja lyhyitä teitä sekä todella pieniä ja nopeita käännöksiä, mutta lähestyitte esteitä kunnolla ja valmistelit huolellisesti jokaisen hypyn. Skarlath selvästi luotti johtajan taitoihisi oikein hyvin, eikä se edes yrittänyt mitään orimaisia pelleilyjä tai testailuja. Esteratanne korkeus oli väliltä 130-160cm.

Nooran estevalmennus (120cm) 10.04.2009
Skarlath näytti lähinnä pelästyneeltä pöllönpoikaselta huomatessaan esteet. Herra ei ollut lämmittelyssäkään erityisen iloinen ja pirteä vaan jaksoi juuri ja juuri nostella jalkojaan. Ratsastaja yritti saada sitä hereille kaikin voimin mikä saattoikin hetkeksi tuottaa tulosta kunnes vauhti jälleen hiipui. Esteille päästessään se kuitenkin lähti ihan mielellään laukkaamaan vaikka ei mitenkään hurjaa kyytiä mennytkään. Pari estettä hypättyään Skarlath kuitenkin onnistui tekemään pienoisen temponlisäyksen ja seuraavan esteen jälkeen tuli sitten pukki jos toinenkin. Sacrificial sai orin kuitenkin aisoihin ennen seuraavaa estettä, joka hypättiin melko kummallisessa kaaressa. Sen jälkeen vauhti hiipui, mutta kyllä sitä kuitenkin loppuvalmennukseksi riitti. Skarlathin osalta valmennus meni aika hyvin loppujen lopuksi, sillä ori liikkui kuitenkin esteillä hyvin eikä temppuillut paria pukkia enempää. Ratsastaja vaikutti kuitenkin suurelta osalta siihen, että herra edes suvaitsi liikkua eteenpäin.