Before The Bleeding Sun
virtuaalihevonen - a sim-game horse
Photos © Van Uytert


Nimi Before The Bleeding Sun, Sunny Rotu Trakehner
Sukupuoli Tamma Säkäkorkeus 162cm
Syntynyt 10.10.2006, 14-vuotias (VARL) Koulutustaso Ko: Int I, Re: 110cm, Me: 100cm
Painotus Kouluratsastus Rekisterinumero VH-35537
Tuontimaa ja -päivä Hollanti, 26.08.'07 Kasvattaja -
Saavutukset KRJ II, YLA 2 Omistaja Skurvash


Menestyneet jälkeläiset

Raven Cried PB KRJ I, YLA 2
Feverish Writhe PB KRJ II
Nicotinecall PB KRJ I
Alankomaissa syntynyt ja ensimmäiset elinvuotensa viettänyt Before The Bleeding Sun on Amsterdamissa järjestetystä huutokaupasta ostettu uusin tuttavuus. Tammalla on melko tuntematon suku, rehellisesti sanoen Sunny ei ole muuta, kuin yksi onnettomista heräteostoksistani. Sunnyn puolustukseksi on kuitenkin todettava, että tamma käyttäytyi huomattavasti tyynemmin, kuin monet muut kaupattavista hevosista. Lisäksi tamma liikkui kehässä puhtaasti, tuntui tulevan hyvin toimeen juoksuttajansa kanssa, eikä hermoillut suurta väkijoukkoa.

Muutamaa hassua henkilöä lukuunottamatta kukaan ei tuntunut olevan liiemmin kiinnostunut Sunnun kohtalosta, olihan paikalla huomattavasti laadukkaampiakin yksilöitä tarjolla, ainakin jos sukupuihin on katsominen. Sain kuin sainkin huudettua tamman omakseni, suoraan sanottuna melko naurettavaan hintaan. Kauppojen jälkeen kyselin hieman tamman taustasta ja sain selville, että se oli jo aloitellut lupaavaasti alkanutta kilpauraa koulukentillä. Lisäksi Sunny oli osoittautunut halukkaaksi tekemään yhteistyötä kaksijalkaisten kanssa, joten siltä suunnalta siis tuskin tulisi ilmenemään ongelmia. Toivoa vain sopii, että tamma tulee täyttämään sille asetetut tavoitteet.


Ihmisiä kohtaan erityistä kiintymystä mitä erilaisimmilla tavoilla osoittava Sunny on hoidokki jokaisen mieleen. Tamma on erittäin sosiaalinen tapaus, eikä tunnu koskaan pahastuvan kun sitä tullaan jututtamaan, päinvastoin. Vaikka tamman herättäisi keskellä yötä, saisi hiippailija siitä huolimatta tervehdykseksi lämpimän hörähdyksen ja ystävällisen töytäisyn turvalla. Sunny on myös loputtoman kärsivällinen kun sitä harjaillaan ja huolletaan muillakin tavoin, sillä mitä pidempään nämä toimitukset kestävät, sitä tyytyväisempi tamma on. Suurimmat ongelmat tämän neitokaisen kanssa ilmenevät vasta tarhassa, sillä Sunny ei tunnu aina käsittävän minkälainen nokkimisjärjestys tammojen keskuudessa vallitsee. Varsinkin vanhemmat rouvat antavat monesti huutia Sunnylle sen röyhkeästä käytöksestä johtuen, sillä tamma saattaa aivan yllättäen luikahtaa toisten ohi mutustelemaan vasta tarhaan tuotuja heiniä, jolloin toiset nostavat tästä metakan. Sunny on saanut useammin kuin saanut vanhemmiltaan turpiinsa, joten nykyään Sunny tarhaileekin vain itseään nuorempien kanssa tai kokonaan yksikseen.

Taluttaessa tamma kulkee rauhallisesti ihmisen ohjaamana, eikä hieman kokemattomankaan hevosihmisen tarvitse pelätä mitään yllättävää tamman taholta. Tosin kesäisin saattaa ongelmaksi muodostua ihanan vihreät ruohotupsut tallin seinustalla, ja silloin tällöin tamma saattaa päättäväisesti vain kävellä herkuttelemaan välittämättä perässään roikkuvasta hoitajasta. Tällaisen pienen ja harmittoman seikkailun jälkeen Sunny suostuu yleensä jatkamaan kiltisti matkaa hoitajansa kanssa, ja yleensä yksi kunnon suupala vihreää saa tamman tyytyväiseksi. Erityisesti kesäisin Sunny nauttii pitkistä ja virkistävistä pesuhetkistä, sillä tammaa kiusaavat ötökät jostain tuntemattomasta syystä hieman normaalia enemmän. Vaikka Sunny onkin varsinainen vesipeto kun letkulla kasvetemisesta puhutaan, ei neitokainen tästä seikasta huolimatta pidä laisinkaan vesisateesta, etenkään jos silloin kuuluisi tehdä kentällä töitä.

Ratsastaessa Sunny on yksi tallin mukavimmista kavereista. Hyvin tasapainossa liikkuva tamma omaa mitä upeimmat liikkeet ja sen huomaa myös ratsastaja. Lisäksi Sunny on erittäin halukas tekemään yhteistyötä ja yrittääkin joka kerta täyttää ratsastajan toiveet parhaansa mukaan. Tästä syystä tamma sitten vaatiikin jo ratsastajaltaan hiukan osaamista, sillä epämääräisistä ohjeista huolimatta tamma yrittää tehdä asiat, mitä siltä pyydetään. Tällöin Sunny yrittää tulkita saamiaan ohjeita parhaansa mukaan, vaikka sillä ei olisi harmainta aavistusta siitä, mitä ratsastajan päässä liikkuu. Yleensä tästä seuraa sarja mitä ihmeellisimpiä koukeroita, ja kokenut silmä voikin huomata, että suoritus on mennyt täysin penkin alle. Selkeät ohjeet saatuaan Sunny näyttää aina parasta osaamistaan, eikä se varmasti jätä ketään kylmäksi.

Perustyöskentelyssä Sunny on hieman laiskanpulskea, vaikkakin miellyttämisen haluinen kaveri. Jos tammalle sattuu kiukuttelu päivä, neitiä haukkua suoraan laiskaksi muuliksi, sillä yleensä tämmöisinä päivinä tamma suostuu liikkumaan vain peruutus suuntaan. Mikäli ratsastaja on kyllin jääräpäinen ja haluaa ratsastaa Sunnylla perusharjoitukset läpi, suosittelen lämpimästi pidemmän puoleisen piiskan käyttöön ottoa. Parin kunnon karvoja pölläyttävän iskun jälkeen neitokainen alkaa yleensä liikkua tuttuun tapaan.

Lastauksen kanssa ei Sunnyn kanssa yleensä ole sen suurempia ongelmia, sillä vanhana kisakonkarina tamma on tottunut viettämään trailerissa pidempiäkin aikoja. Ainoaksi ongelmaksi voi tosin muodostua kimppakyyditys, ja tottumuksesta voin sanoa, että Carniwhoren kanssa Sunnya ei parane samaan koppiin laskea. Toisinaan matka kisapaikalle ja takaisin on tuntunut erittäin epämieluisalta tammojen kiljuessa kopissa toisilleen ja paukutellessa trailerin seiniä, vaikkakaan neitokaiset eivät suoraan toistensa kimppuun pääsekään hyökkäilemään.

Kisoissa Before The Bleeding Sun esiintyy yleensä pirteästi ja kuuliaisesti. Punaista rusettiä ei tämän tamman peräsimeen tarvitse lisätä, sillä ratsastajan kanssa tamma käyttäytyy poikkeuksetta hyvin. Itse kisatilanteessa Sunny ei yleensä tuota ratsastajalleen pettymystä, ellei selässä istuva ihminen sitten itse munaa suoritusta.


i. Doom of Illnath evm
punarautias, 166 cm
trak
ii. Warfair
punarautias, 160 cm
trak
iii. Darkthorne
iie. Iced Earth
ie. Serpent Saint
tummanruunikko, 166 cm
trak
iei. Phantomed
iee. Swanheart
e. Snow-White Sorrow evm
kimo, 163 cm
trak
ei. Wishruler
harmaankimo, 167 cm
trak
eii. Terrestrial
eie. Never-Fading
ee. Passion Play
mustanruunikko, 168 cm
trak
eei. Torn Apart
eee. Withering DawnSyntynyt Nimi Isä Sukupuoli
10.11.2007 Raven Cried PB Draven GER Tamma
28.12.2007 Romantigoth PB Into The Labyrinth Tamma
10.02.2008 Hang Me High PB Richbourg Ori
10.03.2008 Death Parade PB Richard The Lionheart Ori
28.07.2008 Feverish Writhe PB Into The Labyrinth Ori
23.09.2008 Nicotinecall PB Craven GER Ori
16.11.2009 Trisscar PB Draven GER TammaSunnyn suku suurimmaksi osaksi hollantilaista alkuperää, mutta mukaan mahtuu myös muutama muualta Euroopasta kotoisin oleva tapaus. Menestyksellä ja laadulla Sunnyn sukua ei voi oikeastaan kehuskella, mutta silti suvusta löytyy muutama potentiaalinen kouluratsu. Tamman isä, punarautias Doom of Illnath, on periyttänyt punertavan karvapeitteensä lähes jokaiselle jälkeläiselleen. Illnath ei kouluratsuna ole juurikaan menestynyt Va B tasoa korkeammissa luokissa, sillä hyvistä kouluratsun ominaisuuksistaan huolimatta orin kilpailuhermot eivät yksinkertaisesti kestäneet suurta väenpaljoutta. Illnathin kisaura saatiin lopullisen päätökseen orin ollessa 10-vuotias, sillä omistaja ei halunnut kiusata huonohermoista silmäteräänsä sen enempää. Vähäisestä kisanäytöstä johtuen Illnath ei ole ollut kovinkaan haluttua tavaraa jalostuspuolella.

Isänisä Warfair on Ranskassa Dolmen Estatessa asuva siitosori. Monilahjakkaan Warfairin paras puoli on ilman muuta ollut orin ihailtavan hyvä rakenne sekä pitkä ja terve elämänkaari. Kilpailleessan esteillä, koulussa ja kentässä orilla ei ole ollut kilparatsuille tyypillisiä jänneongelmia tai liiemmin muitakaan loukkaantumisia. Rohkeasta luonteestaan tunnettu ja arvostettu Warfair on tuttu näky etenkin esteillä menestyvien trakehnereiden sukutauluissa.

Doom of Illnathin emä Serpent Saint on hollantilainen "puskaratsu", sillä tamma ei liiemmin ole kilpakentillä aikaansa kuluttanut. Helpoissa koululuokissa ja alle metrisiä esteitä loikkinut sirorakenteinen väritykseltään tummanruunikko tamma on oikeastaan muilta osin täysi mysteeri. Kotimaassaan Alankomaissa tamman rekisteritiedoissa näkyy sen varsoneen vain kaksi kertaa. Tamma kuoli tuntemattomasta syystä keväällä 2006.

Sunnyn sukutaulun kolmannesta polvesta löytyvä parivaljakko Darkthorne ja Iced Earth elivät koko elämänsä Nicholas Wisemanin siitos & kilpatilalla. Darkthrone oli aikanaan Nicholasin ensimmäinen korkeamman tason kilparatsu ja varmasti hyvin pitkälti siitä syystä ori nautti erityistä huomiota omistajansa silmissä. Kilpaura orilla oli jokseenkin menestyksekäs, joskin orilla oli myös huonompia kausia. Kaikenkaikkiaan Darkthrone teki keskivertokilparatsua paremman uran kouluratsuna ja ori on ollut myös kohtuullisen kysytty jalostuksessakin. Iced Earth taasen oli enemmänkin jalostuksen puolelle suuntautunut kelpo sukunsa ansiosta. Kilpauradoilla tammaa ei liiemmin nähty, sillä Wisemanin tilalla keskityttiin rakentamaan mainetta menestyvien kilparatsujen avulla, eivätkä Iced Earthin taidot olleet riittävän korkeaa tasoa kilpauran rakentamiseksi. Myöhemmin Nicholas teetti tästä kyseisestä tammasta varsan orinsa Darthronen kanssa.

Nuoruudessaan omistajalta toiselle kiivaaseen tahtiin muuttanut Snow-White Sorrow ei ole luonteeltaan ongelmallinen vaan itse asiassa hyvinkin rauhallinen yksilö. Tamman usean omistajavaihdoksen takana on yksinkertaisesti onnettoman huono tuuri. Lopulta päädyttyään nykyiselle omistajalleen Snow-White oli jo ehtinyt parhaaseen kisaikään, mutta päätyi nuoren ja kokemattoman ratsastajansa kanssa kouluamaan vain helppoja koululuokkia, vaikka kapasiteettia olisi ilman muuta ollut pidemmällekin. Luonteeltaan tammaa on kuvailtu pitkälti nöyräksi, yhteistyöhaluiseksi ja ratsastajaansa miellyttämään pyrkiväksi.

Erittäin karismaattisen ulkomuodon omaava Wishruler on oikeastaan ainoa Sunnyn lähisuvusta löytyvä todellinen tähtiratsu. Kansallisella tasolla kilpaillut ja erittäin hyvin menestynyt ori ei ole kuitenkaan onnistunut kovinkaan hyvin periytämään kouluratsun ominaisuuksia jälkipolvilleen. Erittäin orimaiseksi kuvailtu Wishruler ei ole ollut tapaus helpoimmasta päästä, mutta kuitenkin hyvä rahasampo omistajalleen. Erinomaisessa tasapainossa liikehtivä Wishruler on varma esiintyjä, joka osaa hyvin tuoda parhaat puolensa esille. Tämä harmaankimo jättiläinen on kuitenkin pikkuhiljaa siirtymässä syrjään kilpakentiltä, mutta jalostuspuolella orille povataan kuitenkin melkolailla erilaista menestystä kuin kouluradoilla.

Passion Play on nuoren ja lupaavan kouluratsastajan Anna Krimleyn muutaman vuoden takainen ykkösratsu koulukentille. Krimleyta kritisoitiin ratsastuspiireissä "yhden hevosen ratsastajaksi", ja kyseinen ratsuhan oli tuohon aikaan Passion Play. Luonteeltaan tamma oli hieman säikky ja epävarmakin ratsastettava, mutta Anna Krimleyn ratsastamana Passion liikkui satumaisen hyvin ja rennosti. Kansainvälistä kisauraansa aloitteleva Krimley koko pahan takaiskun, kun Passion Playlla todettiin olevan täysinäisen kilpauran estävä jalkavika. Tästä syystä Passion Play vetäytyi nuorena kilparadoilta, ja varsoi esikois varsansa Wishruler orista.

Sunnyn emänisänisä Terrestrial vietti mielenkiintoisen elämän esiintyen välillä kilparatsuna ja toisinaan taas toisen omistajan kanssa ori sai kesät lihavoitua laitumella oman tammalaumansa kanssa. Alunperin orin kisaura alkoi lupaavasti ja Terrestrial kisakikin vuoden päivät aktiivisesti kouluradoilla Va B - A tasoa ja esiintyi silloin tällöin myös esteluokissa. Epäonnekkaan sattuman kautta ori myytiin nuoren tytön omistukseen, jossa orin oli määrä jatkaa kisauraansa. Ori koki kuitenkin monelle hevoselle tutun kohtalon, ja päätyi Nadian vanhempien hoivaan tytön menetettyä kiinnostuksensa ja ori päätyi viettämään leppoisia varhaiseläke päiviä vihreille laitumille. Never-Fading oli tuolloin yksi Terrestrialin haaremiin kuuluvista tammoista ja varsoi seuraavana keväänä terveen orivarsan Wishrulerin. Muutama vuosi tapahtuneen jälkeen Terrestrial teki paluun kouluradoille, vaikkakaan ori ei sittemin koskaan saavuttanut suuria voittoja ja menestystä, kuten sille oli nuoruusvuosina ennustettu.

Torn Apart muistetetaan ennen kaikkea menestyneenä esteratsuna. Puoliksi vahingon kautta kouluratsun ura vaihtui estehevosen rooliin orin suorittaessa kotitallillaan mitä ihmeellisempiä laitumelta karkaamistemppuja. Omistajien tietämättä ori ylitti jos jonkin korkuiset aidan kyhäelmät ja lopulta ori myytiin uuteen kotiin, jossa Torn Apart pääsi toteuttamaan esteratsun uraansa. Vaikka orilla olikin upea ja menestynyt koulusuku, ei tämä herra koskaan väläytellyt kykyjään sillä saralla, vaan suvun mustana lampaana otti ja vaihtoi ammattiaan. Withering Dawn on niin ikään pesunkestävä kouluhevonen. Kisaura tammalla on perustasoa, muutaman kerran Dawn yllätti kouluradoilla menestyen hyvin, mutta muuten tamma on ollut lahjojensa puolesta melko pimennossa.


KRJ Kisat (66 sijoitusta)

Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
7.10.2007 WWR KRJ He B 3/18
12.10.2007 FSRa KRJ He A 4/44
14.10.2007 WWR KRJ He B 4/27
14.10.2007 Midgårds Warmbloods KRJ Va A 7/50
16.10.2007 FSRa KRJ KN Special 7/59
17.10.2007 Kiaisas KRJ Va B 7/50
21.10.2007 Nerian KRJ He A 2/40
22.10.2007 Kuulto KRJ He B 5/36
22.10.2007 Mörkövaara KRJ Int I 5/30
28.10.2007 Yksityistalli Dimma KRJ Int I 2/15
28.11.2007 Vellamo KRJ He A 1/30
2.11.2007 FSRa KRJ KN Special 6/41
12.11.2007 Royal Estate KRJ Va A 3/40
12.11.2007 Royal Estate KRJ Int I 4/40
17.11.2007 Romulus KRJ He A 3/35
19.11.2007 FSRa KRJ He C 6/54
22.11.2007 YT Hallava KRJ He A 4/50
20.11.2007 Evergrey KRJ Va A 5/60
23.11.2007 Ratsuportti KRJ He A 2/65
26.11.2007 Southern E Arabs KRJ He C 3/78
29.11.2007 Jerry KRJ He A 2/40
1.12.2007 Paraatiponit KRJ He A 4/30
1.12.2007 Conquérant KRJ Int I 4/36
2.12.2007 FSRa KRJ Va A 4/58
3.12.2007 Bleyena KRJ Va A 4/50
9.12.2007 Cecilie Riders KRJ He A 6/36
9.12.2007 WWR KRJ Va B 2/20
12.12.2007 Skurvash KRJ Va A 1/14
12.12.2007 Skurvash KRJ Int I 3/19
15.12.2007 Stuteri Därav KRJ Int I 5/30
16.12.2007 Hakaniemen Tila KRJ He A 2/60
16.12.2007 WWR KRJ He A 1/20
17.12.2007 Hamilton KRJ Va A 4/36
18.12.2007 FSRa KRJ KN Special 3/79
18.12.2007 FSRa KRJ He A 1/78
18.12.2007 FSRa KRJ He A 1/77
18.12.2007 Mary's Siittola KRJ He A 1/50
18.12.2007 Southern E Arabs KRJ He B 2/30
22.12.2007 Mörkövaara KRJ Va B 6/39
23.12.2007 Kisakeskus HH KRJ He B 3/81
27.12.2007 Csepp KRJ Va B 7/50
28.12.2007 Cosgrove KRJ Va B 3/60
22.1.2008 Rusina KRJ He C 4/70
30.1.2008 Emperador KRJ He C 4/17
5.2.2008 Al Jazirat Arabians KRJ KN Special 1/42
5.2.2008 Al Jazirat Arabians KRJ Kür He A 5/58
7.2.2008 Ciar Dressage KRJ He C 6/42
10.2.2008 ROWDY KRJ He A 6/40
17.3.2008 Hiljaisuus KRJ Va B 5/35
20.3.2008 Saga KRJ Va A 1/35
22.3.2008 Nonehood KRJ He C 2/46
23.3.2008 Bronn KRJ He B 5/36
1.4.2008 Nonehood KRJ KN Special 4/24
2.4.2008 Ogromny KRJ KN Special 3/50
10.4.2008 Sarkasmi KRJ He B 9/85
11.4.2008 Chillin Monitoimitalli KRJ Int II 4/49
20.4.2008 Sarkasmi KRJ He A 7/90
21.4.2008 Conquérant KRJ He A 2/36
23.4.2008 Flash Stables KRJ Va B 5/81
24.4.2008 De Duivel KRJ He B 5/49
25.4.2008 Willoughby KRJ He A 4/35
25.4.2008 Willoughby KRJ He A 2/35
25.4.2008 Tropica KRJ Int I 1/30
30.4.2008 Bleyena Warmbloods KRJ Int I 2/64
1.5.2008 Bleyena Warmbloods KRJ Int I 7/52
2.5.2008 Bleyena Warmbloods KRJ Va A 1/61