Targaryen

Nimi: Targaryen
Sukupuoli: Ori
Syntynyt: 29.12.2011, 16-vuotias (VARL)
Painotus: Esteratsastus
Koulutustaso: Ko: Va B, Re: 160cm
Säkäkorkeus: 168cm
Rotu: Suomalainen Puoliverinen
Rekisterinumero: VH12-031-0370
Kasvattaja: Katajarinteen Talli, Suomi
Omistaja: Skurvash,VRL-01372


VIR MVA Ch
ERJ I
KTK II
YLA 1

Täyttänyt 3 vuotta 21.05.2012!

Tarjolla jalostukseen rajoitetusti
Lue lisää kasvatus -sivulta!

Sijoitukset ERJ: 104 kpl
ERJ Cup sijoitukset: 1 kplHistoriaa

Monet Skurvashiin ostetut hevoset ovat saapuneet meille suoraan kasvattajansa hoivista. Näin ei kuitenkaan ollut Targaryenin kohdalla, sillä ori muutti meille tanskalaisen hevoskauppiaan välittämänä. "Nuorena lupauksena" maailmalle lähtenyt Gary ei ollut edes kerinnyt vielä kunnolla haistella suuren maailman ilmoja, kun olimme jo nappaneet hevosen tallimme suojiin. Jos tiemme Targaryenin kanssa eivät olisi kohdanneet näin varhain, epäilen ettei ori enää myöhemmässä vaiheessa olisi ollut enää kaupan (ainakaan kohtuuhinnasta).

Targaryenin emä Neptunia tuli Suomeen leasing-sopimuksella vuoden 2007 loppupuolella. Tamma varsoi kolmesti ja viimeisimpänä, juuri ennen tamman muuttoa takaisin kotimaahansa, syntyi Targaryen. Orin kaksi sisarpuolta Neptunine ja Nimbledonia jäivät Katajarinteen siittolaan, kun taas orivarsa Targaryen myytiin sukupuolestaan johtuen 1-vuotiaana Tanskaan. Uudessa kotimaassaan nuorta Garya koulutti tunnettu kouluratsastaja ja hevoskasvattaja Jorgen Matsson. 4-vuotiaana Gary oli valmis myytäväksi ja alunperin mustan orin oli tarkoitus matkata Saksaan. Allekirjoituksia vaille valmis kauppa kuitenkin peruuntui, kuin Targaryenilla havaittiin veressä ärhäkkä bakteerikanta ja ostaja kyseenalaisti orin terveydentilan.

Vuoden kuluttua kiinnostus oria kohtaan oli jo hiipumaan päin ja Garyn myymistä siirtyi hoitamaan Jorgenin sijaan hevoskauppias Galdberg. Targaryenin oli tarkoitus aloittaa kisauransa esteillä ja ori olikin jo ilmoitettu muutamman helppotasoiseen kisaan, kun saimme ystävämme kautta tiedon Targaryenista. Orissa herätti ilman muuta kiinnostusta sen vaiherikas menneisyys ja etenkin tieto siitä, että hyväsukuinen ori lähtisi mahdollisesti kohtuulliseen hintaan uuteen kotiin. Niinhän siinä lopulta kävi, että Targaryen ei ennättänyt koskaan startata Tanskassa yksissäkään kilpailuissa, vaan ori muutti uuteen kotiinsa Skurvashiin.Luonnekuvaus

Fantastinen. Se olisi ehdottomasti se sana, jolla kuvailisin mustaa oriani, mikäli vain yhtä sanaa saisi käyttää. Targaryen on järkevä, vakaa ja mutkaton hevonen, jolla on suuri hyppykapasitetti ja ennen kaikkea tahtoa menestyä. Oria on helppo käsitellä niin maasta kuin satulasta: tallissa erinomaiset käytöstavat omaava Targaryen ei ala hankalaksi hoitajansa käsittelyssä ja ratsastuskentällä oria ajaa eteenpäin nimenomaan tahto miellyttää ratsastajaansa.

Targaryen on yksi tallin puhtaimmista hevosista. Orin musta karva kiiltää aina kuin gagaatti, mikä johtuu osaksi siitä, ettei ori likaa itseään pihaleikeissä ja osaksi taas siitä, että helppohoitoisuudessaan se on yksi tallin suosituimpia hoitohevosia. Garyn päivään kuuluu harvoin rauhallisia hetkiä, jolloin se saisi olla omissa oloissaan. Silloin kun ori ei ole kilpailuissa tai treenaamassa, on aina joku hoitajista nyppimässä takkuja sen häntäjouhista tai öljyömässä jo ennestään kiiltäviä kavioita. Samalla tavoin kisa-aamuina Garyn ympärillä pörrää tallityttöjä kuin kärpäsiä lantakasassa, kun kaikki haluavat mukaan kiltin orin valmisteluun.

Korskuva, ilmavasti askeltava musta hevonen, jonka häntä pyörii alituiseen kuin helikopterin siipi, ei voi olla kukaan muu kuin Targaryen. Hyppääjän lahjojen lisäksi oria on siunattu myös kauniilla liikkeillä ja yllättäen orin askellus tuntuu mukavalta myös ratsastajasta. Hyvästä työmoraalistaan kehuttu ori suorittaa viikkotreeneissään niin kouluratsastusta kuin estekuvioiden hiomistakin, eikä Gary laita kapuloita rattaisiin jos joka kerta kentälle ei ole rakennettu esterataa sitä varten. Herkkä ori vastaa loistavasti ratsastajan apuihin ja mustan herrasmiehen kanssa pärjäävät myös nuoremmat ja vihreät ratasastajat.

Kaksijalkaisten läheisyydessä moitteettomista käytöstavoista tunnettu Gary osaa hillitä orimaiset tarpeensa myös hevosseurassa. Orin kanssa ei turhaan tarvitse jännittää yleisissä tilaisuuksissa kuten estekilpailuissa tai näyttelyissä, että herra järjestäisi kohtauksen. Kiimassa olevat tammat ovat tottakai asia erikseen, mutta Targaryenin käytöksestä huomaa kyllä välittömästi, mikäli vaaratilanne on käsillä. Tavallisesti rauhallinen ori alkaa liikahdella ensin levottomasti ja sen keskittymiskyky herpaantuu ja hetken kuluttua tästä Targaryen on tamman kimpussa, mikäli oria ja tammaa ei viedä kauemmaksi toisistaan. Orien kanssa Targaryen tulee puolestaan hyvin toimeen (tai niin hyvin kuin orit ylipäätään voivat toimeen keskenään tulla), sillä se laidunsi suuressa orilaumassa koko varsaikänsä.

Skurvashissa on totuttu näkemään pystyyn hyppiviä, päälle hyökkääviä ja kaikilla mahdollisilla tavoin päästään kipeitä elikoita, joiden käsittely tilanteessa kuin tilanteessa saa hiukset harmaantumaan. Gary on kuitenkin niin räikeä pokkeus, että jopa tuttu eläinlääkärimme kengittäjän ohella kyselee joka kerta talliin tultuaan, onko Targaryen tehtävien asioiden listalla. Positiivinen tunne ei suinkaan ole yksipuolinen ja Gary on kiintynyt niin lekuriimme, että oria on hankala pidätellä siinä vaiheessa, kun tutut askeleet kajahtavat tallikäytävällä. Osasyynä Garyn innokkuuteen (ja pyöristymiseen vatsanseudulta) saattaa toki olla miehen herkuista pullottavat taskut.

Helppohoitoisuudestaan kiitetävän ansaitseva Gary on ainoastaan traileriin lastatessa konstikas, joten siksi oria käsittelee niissä tilanteissa vain tallihenkilökunnan kokenein osasto. Targaryen ei varsinaisesti pelkää tai inhoa traileriin menoa ja siellä olemista, mutta jostain syystä yön värinen ori saattaa traileriin mennessään tehdä jotain arvaamatonta. Eräänä kertana Gary hyppäsi alas rampilta niin nopeasti ja kovalla voimalla, että huono-onninen taluttaja-tyttö löi rytäkässä päänsä trailerin luukun pieleen. Tästä vahingosta viisastuneena Targaryen saa kokeneen saattajan, joka taluttaa oria pitkässä narussa.

Suurilaukkainen Targaryen etenee esteradalla kuin saalistaan metsästävä pantteri. Nopea, vaivattoman näköinen ja sulavaliikkeinen ori hyppää esteet erinomaisella tekniikalla tehden aina suuren hyppykaaren. Herkkäkätiset ratsastajat ovat saaneet mustan orin kanssa selvästi parhaimmat tulokset aikaan ja kevyellä ohjauksella luonnonlahjakkuus ylittää esteen toisensa jälkeen tyylipuhtaasti. Targaryenin ehdottomia valttikortteja kilpatilanteessa ovat sen keskittymiskyky, rauhallisuus ja rohkeus. Ori tuntuu asettavan itselleen tavoitteita, joista yksi on tottakai noudattaa ratsastajan antamia ohjeita. Kieltäytymistä Garylta ei ole nähty koskaan ja puomejakin putoilee kohtuullisen harvoin.

Sukutaulu ja -selvitys

i. Tagorian evm
old, kimo, 172 cm
ii. Thargoidan
kimo, 174 cm
iii. Pyronite
iie. Argolina
ie. Miss B
ruunikko, 165 cm
iei. Rodiant II
iee. Devil Speed
e. Neptunia evm
sf, musta, 167 cm
ei. Kivar
mustanruunikko, 165 cm
eii. Delvian
eie. Kimera
ee. Florana
musta, 166 cm
eei. Mangalore
eee. Dante's Miralorn


i. Tagorian on Edmund Neustadtin omistuksessa oleva oldenburg ori, joka on tehnyt tasaisen vahvan kilpailu-uran 140cm luokissa. Orin pitkäaikaisimpana ja nykyisenä ratsastajana toimii Saksan esteratsastuspiirien uusin kuuma nimi Matthew Hallgarten. Tagorianin kisaura otti muutama vuosi sitten takapakkia orin toistuvien kaviokuumeiden vuoksi, mutta se on kuitenkin palannut sairastelunsa jälkeen omalle tasolleen. Tagorian on herättänyt kiinnostusta kasvattajapiireissä, sillä hyvien hyppääjänominaisuuksien lisäksi ori on omistajansa mukaan luonteeltaan rauhallinen ja helppo käsitellä niin maasta kuin satulastakin.

ii. Thargoidan ei ole kuluttanut aikaansa erityisen paljon esteradoilla, mutta sillä on kuitenkin kehuttu olevan hyvä hyppytyyli ja päätä hyppäämiseen. Thargoidanin vähäinen kisaaminen johtuukin sen omistajan halusta säästää hevosensa jalkoja ja osaltaan myös siitä (mikäli huhupuheisiin on uskominen), että Thargoidanin kisahermot eivät ole siitä vakuuttavimmasta päästä. Kimoa onkin totuttu näkemään ainoastaan Saksan tärkeimissä kisoissa, joissa sen menestyminen on ollut kestitasoa parempaa. Epäsäännöllinen kisauttaminen on varmasti kuitenkin osaltaan heikentänyt orin mahdollisuuksia kamppailla mitalisijoista.

iii. Pyronite on Hoelscherin sukutilan arvokkain hevonen. 19-vuotias oldenburg-ori ei ole kaviollaan astunut sen paremmin este- kuin kouluradoillekaan, mutta orin suku ja näyttelymenestys ovat taanneet sille ykkösorin aseman omistajansa silmissä. Kimo, 170cm korkea Pyronite on kantakirjattu II-palkinnolle ja kantakirjalausunnossa kehutaan erityisesti orin irtonaisia ja matkaavoittavia liikkeitä sekä erinomaista ratsastettavuutta. Pyronite on hyväksytty oldenburgien, mecklenburgien ja hannoverien kantakirjaan ja jälkeläisiä orilla on yli 50.

iie. Argolina asui koko elämänsä ajan kasvattajallaan Quantum siittolan tiluksilla. Vain 158cm korkeaksi kasvanut "Lina" oli luonteeltaan temperamenttinen, joskin helposti johdettavissa oleva tamma. Argolina varsoi ensimmäisen varsansa ollessaan 7-vuotias. Tamma oli kisannut kevyesti kansallisella tasolla este- ja kouluratsastusta menestyen kohtalaisesti. Ruunikko tamma menehtyi muutamia viikkoja varsomisen jälkeen. Argolinan ainoaksi jälkeläiseksi jäi näin ollen Thargoidan.

ie. Miss B:n kilpailu-ura esteillä loppui ennenkuin se kerkesi pahemmin alkaakaan. Tamma oli pahoina päivinään lähes mahdoton ratsastettava ja Miss B:n omistaja katsoikin paremmaksi jättää tamma pelkäksi siitostammaksi oman maineensa suojelemiseksi. Esteillä ruunikon tamman kapasiteetti ylsi 140cm tasolle ja B napsikin muutamista kisoista mitalisijat ennen siirtymistään täyspäiväiseksi siitostammaksi. Valitettavasti Miss B:n onnistui siirtää huonompia luonteenpiirteitään etenkin sen tammajälkeläisiin.

iei. Rodiant II asusti lähes koko elämänsä Itävaltalaisella suurella kilpa- ja siitostallilla. Rodiant menestyi kenttäratsun roolissa paremmin kuin hyvin ja hevonen tunnustettiin myöhemmin myös loistavaksi periyttäjäksi. Mustanruunikon 170cm korkean orin jälkeläisistä lähes puolet kisaa kansainvälisellä tasolla niin este- kuin kenttäratsastuksen parissa.

iee. Devil Speed on nimensä veroinen hevonen nopeudessa. Devil omasi erinomaisen hyppytekniikan ja tamma sijoittui lähes aina mitalisijoille ottaessaan osaa kilpailuihin. Uusintaradoille päästessään tamma oli erittäin kova vastus juuri nopeudestaan johtuen. Punaruunikko 167cm korkea oldenburg-tamma menehtyi 19-vuotiaana vaikean varsomisen jälkimainingeissa. Devil Speedin viimeiseksi jäänyt tammajälkeläinen nimettiin emänsä mukaan Devil's Rapidityksi.

e. Neptunia asustaa edelleen kasvattajansa hoivissa pienellä saksalaisella siittolalla. Näyttelykehissä menestystä niittänyt sirorakenteinen tamma kantakirjattiin I-palkinnolle vuoden 2010 loppupuolella. Säyseäluonteinen Neptunia tulee menestyneestä hyppääjäsuvusta, mutta tamma ei itse ole perinyt sukunsa lahjoja esteratsuna. Geeniperimänsä puolesta arvokasta tammaa ei haluttu myydä huonolla hinnalla pienten luokkien esteratsuksi, joten Neptunian kohtalona oli jäädä kotitalliin sukua jatkamaan. Vuosina 2007-2011 tamma oli leasingissa Suomessa Katajarinteen siittolalla, jolloin Neptunia varsoi muutaman jälkeläisen, muunmuassa Targaryenin.

ei. Kivarin alkutaival esteratsuna on ollut kivikkoinen. Upearakenteinen ori ei luonteensa puolesta ollut mikään helpoin käsiteltävä, joten ori vaihtoi ensimmäisten elinvuosiensa aikana omistajaa hyvinkin tiuhaan tahtiin. Energiaa pursuava ori turhautui liian vähäisen liikunnan vuoksi, mistä Kivarin vaikeahko luonne pääosin johtui. Kun ori viimein ajautui sen nykyisen omistajan ja ratsastajan Magnus Lindnerin käsiin, alkoivat orin ongelmat yksi kerrallaan ratketa. Magnus uudelleenkoulutti 7-vuotiaan orin lähes kokonaan, jonka jälkeen orin ura esteradoilla on ollut pelkästään nousujohteista. Kiivasluonteisuudestaan johtuen Kivarin jalostuskäyttö on kuitenkin ollut varovaista.

eii. Delvian muutti parivuotiaana Ruotsiin Johan Ehrenström kilparatsuksi. Kaksikko kisasi kansallisella tasolla esteiden parissa menestyen Ruotsin rajojen sisällä mainiosti. Kansainvälisellä tasolla ratsukko ei kuitenkaan menestynyt mainittavammin, vaikka Devian väläyttelikin alkuun lahjojaan maailman parhaiden ratsukoiden joukossa positiivisesti. 168cm korkea musta läsipäinen selle francais-ori kantakirjattiin myöhemmin III-palkinnolle.

eie. Kimera on matkustellut paljon Saksan rajojen sisäpuolella, kunnes tamma viimein päätyi nykyisen omistajansa huomaan. Kimeraa yritettiin pitkään saada menestymään esteradoilla, mutta jo 120cm luokat tuottivat tammalle suuria vaikeuksia, joten tamman katsottiin paremmaksi siirtää jalostushevosen tehtäviin. Kaksi varsaa varsottuaan Kimera päätettiin kuitenkin myydä maineikkaaseen ratsastuskouluun, jossa Kimera yhä asustaa.

ee. Floranan kilpailu-ura tyssäsi nuorella iällä tammalla todetun lievän puhkurin vuoksi. Floranan puhkuri saatiin pitkään pidettyä kurissa, ennekuin tamman tila huononi yllättäen todella huonoksi. Florana lopetettiin 14-vuoden iässä sen huonontuneen tilan seurauksena. Luonteeltaan lempeä tamma varsoi kaksi jälkeläistä, Neptunia-tamman ja orivarsa Magic Touchin. Suvustaan poiketen Magic Touchista tuli kansallisen tason kouluratsu.

eei. Mangalore ei hyvästä suvustaan huolimatta koskaan saavuttanut sen suurempaa menestystä estekentillä. Ori myytiin nuorena lupauksena tunnetulle saksalaiselle kilpa- ja siitostallille. Mangaloren menestys näyttelykehissä kompensoi riittävästi orin huonoja kilpailutuloksia ja Mangalore välttyi omistajanvaihdokselta. Orista tulikin yksi tallin suosituimmista jalostusoreista ja jälkeläisiä Mangalorelle on kertynyt vuoteen 2012 mennessä reilut 30 kappaletta.

eee. Dante's Miralorn teki loisteliaan uran 150cm esteradoilla. Miralorn on yksi euroopan tunnetuimmista tammoista esteratsujen parissa. Kun tamman kilpailu-ura päättyi, myytiin tamma Tanskaan siitoshevoseksi päätähuimaavasta summasta. Pettymys oli kuitenkin suuri, sillä Miralorn synnytti kaksi varsoistaan kuolleina, eivätkä tamman elävät jälkeläiset ole saavuttaneet samanlaista menestystä kuin emänsä.

Jälkeläiset

Syntynyt Nimi Emä
ori 01.11.2012 Titanite PB Takhisis
tamma 04.11.2012 Nymphetamine PB Nymeria
tamma 14.09.2012 Silverlode Rhia Liquid Lovin'
tamma 12.01.2013 Alegria PB Amortentia
tamma 03.02.2014 Foxvale Biskaya Belfast Birdie
tamma 04.02.2014 Prastara PB Cape Myrtle
ori 04.08.2014 Titanium PB Nymeria

NJ näyttelyt (vain sertit)


Pvm. Paikka Laji / Jaos Tuomari Sijoitus
04.10.2012 Skurvash NJ Terhi N. LKV2, irtoSERT
18.11.2012 Rimeyard NJ Peppi S. BIS3, MVAsert
19.03.2013 Lofmair NJ Terhi N. BIS3, MVAsert


ERJ Kisat (104 sijoitusta)Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
27.09.2012 Cabin 21 ERJ 130cm 3/40
27.09.2012 Praya Sporthorses ERJ 150cm 7/50
29.09.2012 Skurvash ERJ 150cm 2/14
30.09.2012 Dark Side Trakehners Syyskuun ERJ Cup 150cm 1/228
30.09.2012 Cabin 21 ERJ 130cm 2/40
30.09.2012 Twisty Puzzle ERJ 140cm 4/30
30.09.2012 Skurvash ERJ 160cm 1/14
30.09.2012 Skurvash ERJ 160cm 2/14
02.10.2012 Koston Suomenhevoset ERJ 120cm 7/60
02.10.2012 Nonshein ERJ 160cm 1/50
06.10.2012 Mel Seren ERJ 160cm 3/30
07.10.2012 Dark Side Trakehners ERJ 130cm 2/30
07.10.2012 Cabin 21 ERJ 150cm 6/40
08.10.2012 Mel Seren ERJ 160cm 1/30
09.10.2012 Nonshein ERJ 160cm 2/40
09.10.2012 Underground ERJ 130cm 4/30
09.10.2012 Underground ERJ 140cm 3/30
09.10.2012 Clueless ERJ 160cm 3/50
09.10.2012 Skurvash ERJ 150cm 1/30
10.10.2012 Skurvash ERJ 150cm 5/30
11.10.2012 KK Bailador ERJ 150cm 8/70
11.10.2012 Cabin 21 ERJ 150cm 6/40
11.10.2012 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 1/30
12.10.2012 KK Bailador ERJ 150cm 3/70
12.10.2012 Escorant Trakehners ERJ 150cm 3/30
12.10.2012 Solo ERJ 150cm 3/40
14.10.2012 Underground ERJ 140cm 1/30
15.10.2012 Underground ERJ 130cm 1/30
16.10.2012 Nonshein ERJ 160cm 2/40
17.10.2012 Kilpailukeskus Stewart ERJ 140cm 1/40
19.10.2012 Nonshein ERJ 160cm 2/40
20.10.2012 Praque Trakehners ERJ 140cm 5/30
20.10.2012 Nonshein ERJ 160cm 5/40
21.10.2012 Raden Stal ERJ 130cm 5/30
23.10.2012 Skurvash ERJ 160cm 4/30
23.10.2012 Nonshein ERJ 160cm 5/40
24.10.2012 Moondance ERJ 110cm 5/40
26.10.2012 Cabin 21 ERJ 150cm 2/40
28.10.2012 Nonshein ERJ 160cm 2/40
29.10.2012 Wiesehein ERJ 160cm 3/40
29.10.2012 Cabin 21 ERJ 150cm 6/40
30.10.2012 Wiesehein ERJ 160cm 1/40
04.11.2012 Solo ERJ 160cm 2/40
05.11.2012 Solo ERJ 160cm 1/40
06.11.2012 Solo ERJ 160cm 5/40
10.11.2012 Solo ERJ 150cm 5/40
12.11.2012 Underground ERJ 160cm 3/30
12.11.2012 Cabin 21 ERJ 150cm 5/40
13.11.2012 Solo ERJ 160cm 3/40
16.11.2012 Playground ERJ 130cm 3/30
18.11.2012 Solo ERJ 160cm 6/40
19.11.2012 Kilpailukeskus Stewart ERJ 160cm 6/40
20.11.2012 Skurvash ERJ 160cm 5/30
20.11.2012 Kilpailukeskus Stewart ERJ 160cm 1/40
20.11.2012 Hurmeen Kisakeskus ERJ 100cm 4/50
20.11.2012 Solo ERJ 160cm 5/40
21.11.2012 Virtuaalitalli Namer ERJ 90cm 2/12
23.11.2012 Skurvash ERJ 150cm 1/30
23.11.2012 Skurvash ERJ 160cm 3/30
24.11.2012 Yeneva ERJ 130cm 7/60
24.11.2012 Kilpailukeskus Stewart ERJ 140cm 6/40
24.11.2012 Kilpailukeskus Stewart ERJ 160cm 6/40
24.11.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
25.11.2012 Bogart&Brotanov ERJ 160cm 2/50
25.11.2012 Cabin 21 ERJ 130cm 2/40
26.11.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
27.11.2012 Yeneva ERJ 130cm 6/60
28.11.2012 Solo ERJ 160cm 6/40
28.11.2012 Nonshein ERJ 160cm 3/40
29.11.2012 Bogart&Britanov ERJ 160cm 4/50
29.11.2012 Kilpailukeskus Stewart ERJ 160cm 5/40
30.11.2012 Bogart&Britanov ERJ 160cm 3/50
01.12.2012 Solo ERJ 160cm 2/40
01.12.2012 Cabin 21 ERJ 160cm 1/40
02.12.2012 Solo ERJ 160cm 6/40
02.12.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
02.12.2012 Nonshein ERJ 160cm 6/40
03.12.2012 Solo ERJ 160cm 4/40
03.12.2012 ARlinda Sporthorses ERJ 150cm 3/24
04.12.2012 Kilpailukeskus Stewart ERJ 160cm 2/40
04.12.2012 Nonshein ERJ 160cm 4/40
07.12.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 2/30
07.12.2012 Cabin 21 ERJ 160cm 3/40
07.12.2012 Bogart&Bitanov ERJ 160cm 3/40
08.12.2012 Bogart&Britanov ERJ 160cm 4/40
09.12.2012 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 5/30
09.12.2012 Regea ERJ 140cm 6/40
10.12.2012 Mörkövaara ERJ 110cm 3/40
10.12.2012 Bogart&Britanov ERJ 150cm 2/40
11.12.2012 Cabin 21 ERJ 150cm 4/30
12.12.2012 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 1/30
12.12.2012 Bogart&Britanov ERJ 140cm 2/30
13.12.2012 Skurvash ERJ 160cm 3/30
13.12.2012 Takkura ERJ 150cm 1/40
13.12.2012 Team Obnoxius ERJ 140cm 5/30
13.12.2012 Cabin 21 ERJ 160cm 1/30
13.12.2012 Bogart&Britanov ERJ 150cm 3/50
14.12.2012 Bogart&Britanov ERJ 140cm 1/30
14.12.2012 Team Obnoxius ERJ 140cm 1/30
15.12.2012 Skurvash ERJ 160cm 2/30
15.12.2012 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 4/30
16.12.2012 Kali Showjumpers ERJ 140cm 1/30
17.12.2012 Skurvash ERJ 160cm 3/30
17.12.2012 Kilpailukeskus Stewart ERJ 140cm 1/40


KERJ Kisat (1 sijoitusta)Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
09.10.2012 Suprant KERJ CCI/CIC5 3/29
10.10.2012 Suprant KERJ CCI/CIC5 1/29
12.10.2012 Suprant KERJ CCI/CIC5 3/30
14.10.2012 Solo KERJ CCI/CIC5 5/30
14.10.2012 Suprant KERJ CCI/CIC5 1/30
15.10.2012 Suprant KERJ CCI/CIC5 2/30
16.10.2012 Suprant KERJ CCI/CIC5 3/30
30.10.2012 Suprant KERJ CCI/CIC5 1/30
01.11.2012 Suprant KERJ CCI/CIC5 5/30
02.11.2012 Suprant KERJ CCI/CIC5 3/30
07.02.2014 KK Bailador KERJ CIC4 2/43
09.02.2014 KK Bailador KERJ CIC4 1/43
13.02.2014 KK Bailador KERJ CIC4 3/43
15.02.2014 KK Bailador KERJ CIC4 4/43
16.02.2014 KK Bailador KERJ CIC4 3/43
19.02.2014 Satulinna KERJ CCI/CIC4 3/50


Päiväkirja

01.09.2012 - Targaryen oli saapunut Skurvashiin melkoisten mutkien kautta. Ori oli myyty Suomen kasvattajatilaltaan yksivuotiaana Tanskaan ja hevoskauppias Galdbergilta me saimme loppuviimein hankittua orin kohtuulliseen hintaan. Mikäli emme olisi alkuvaiheessa toimineet Targaryenin suhteen niin ripeästi, olisi ori myyty luultavasti Keski-Eurooppaan huomattavasti suuremmalla hinnalla.

Targaryenin saapuessa Skurvashiin musta ori ei tuntunut olevan pitkästä matkastaan stressaantunut, vaan musta ori tepasti päätään käännellen taluttajansa otteessa. Syyspuhuri sai pudonneet lehdet pyörimään Targaryenin ympärillä ja kolisutti talliseinustalla lepäävää kottikärryä. Melu ja pauke ei kuitenkaan näyttänyt oria häiritsevän ja pistinkin sen välittömästi merkille. Hetkisen ihastelun jälkeen ohjeistin talliväkeä palaamaan taas tehtäviensä pariin ja nappasin Targaryenin mukaani talliin.

Orille oli valmisteltu karsina etukäteen ja valitsimme herralle oritallin peräkarsinan, joka toivon mukaan tarjoaisi matkan rasittamalle orille hieman enemmän rauhaa, kuin karsina keskeltä tallia. Bokseistaan kurkistelevat orit haistelivat innokkaasti uuden tulokkaan tuoksua ja muutama heitti jo haasteensakin. Targaryenillä näytti kuitenkin olevan muuta mielessä, sillä uuteen karsinaansa päästyään ori alkoi välittömästi tuhota heinäverkkonsa sisältöä.

30.09.2012 - Jännitin niin kovasti, että mahassani kuhisi pienen perhosparven sijaan kokonainen armeija sellaisia. Istuin Targaryenin satulassa ja odotin, että saisimme kutsun radalle. Kyseessä oli siis Targaryenin ensimmäinen ERJ Cup kisaosallistuminen ja siksi olin niin hermostuksissani, kun jännäsin jo etukäteen miten tulisimme orin kanssa pärjäämään. 150cm radalla oli muutama kompa, jotka olin pannut merkille rataa aikaisemmin tutkiessani. Toivoin, että musta ori olisi yhtä kuuliainen ratsu kuin aina kotonakin ja että saisin pidettyä pääni kylmänä vatsassa vellovasta tunteesta huolimatta.

Kovaäänisistä särähti käsky ja ravailimme rauhalliseen tahtiin lämmittelyalueelta kentälle. Yleisöä oli paljon, mutta en ennättänyt juurikaan kiinnittää huomiota ihmispaljouteen, kun lähdimme jo liikkeelle. Isoon halliin oli tehty esterata, joka sisälsi kaikkiaan neljätoista estettä. Tilaa liikkua ei ollut paljon, joten eri esteille ei oikeastaan voinut valita lyhyitä reittejä, vaan kaikkien oli suoritettava rata samoja reittejä ratsastaen. Targaryen eteni hyvässä rytmissä ja muutaman esteen jälkeen huomasin ilokseni orin olevan samanlainen tarkka suorittaja, kuin kotona harjoituksissakin. Kompaesteistä selvisimme puhtain paperein ja mietinkin, että olisin tuskin saanut puhdasta suoritusta minkään muun ratsun kanssa kuin Targaryenin. Viimeiset esteet puhtaasti ylitettyämme käännyin vilkaisemaan kelloa, joka näytti eduksemme kisan parasta rata-aikaa. Siirryimme varikkoalueelle odottomaan tuloksia.

01.10.2012 - Targaryenin kilpailukokemus ei ole vielä ennättänyt karttua kovinkaan vakuuttavasti, mutta siitä huolimatta päätimme teettää orista kaksi jälkeläistä. Tammoiksi valitsimme kaksi uutta fwb hankintaamme, Nymerian ja Takhisiksen. Tammat olivat tulleet hieman Targaryenin jälkeen ja myös niiden kisaurat olivat vielä kesken. Pidimme kuitenkin tärkeänä sitä, että ori saisi itselleen jälkikasvua, jotta saisimme selville, kuinka hyvin se periyttää ominaisuuksiaan jälkeläisilleen. Tottakai mielessä kutitteli myös ajatus siitä, että jälkeläisillään ori keräisi myös pisteitä tulevissa laatuarvosteluissa.

Kaikenkaikkiaan astutukset menivät hyvin. Molemmat tammat astutettiin luonnollisesti, mutta valvotusti. Ainoastaan Nymeria pisti alkuvaiheessa vastaan, mutta tamma tyytyi kuitenkin pian kohtaloonsa ja antoi Targaryenin lähestyä sitä. Viikko astutuksen jälkeen pyysimme eläinlääkäriä tarkistamaan tammojen voinnit ja selvittämään, olivatko ne kantavina. Saimme kuin saimmekin ilouutisen, että molemmat tammat kantoivat nyt uutta elämää sisällään. Samalla saimme taas vastauksen ainakin yhteen Targaryenia koskevaan kysymykseen. Orilla oli ilmeisesti hyvä siemenen laatu.

15.12.2012 - Targaryen on osoittautunut hyväksi estehevoseksi, sillä se on haalinut tähän menessä jo huimat 104 sijoitusta. Orin kilpaura tosin jatkuu vieläkin ja Targaryen tullaan näkemään vielä ainakin alkuvuodesta 2013 kilpailemassa suurien luokkien voitoista. 7-vuotias ori on nyt ehkä elämänsä parhaassa kunnossa, sillä hyvien kilpatulosten lisäksi orin kaksi jälkeläistä Nymphetamine ja Titanite ovat menestyneet myös esteradoilla. Toinen orin jälkeläisistä on jossain vaiheessa laitettava myyntiin, mutta toisen aiomme ehdottomasti pitää kotona ja jättää jatkamaan sukua. Jälkeläistensä ansiosta Targaryenilla alkaakin olla tarvittavat pojot laatuarvotelua ajatellen kasassa ja siksi lähdemmekin kokeilemaan onneamme ERJ:n laatuarvostelussa.

Laatuarvostelun jälkeen tarkoituksenamme on kilpailla orilla vielä hetken aikaa ja kokeilla ennen kaikkea, mitä NJ tuomarit ovat oristamme mieltä. Tällä hetkellä Targaryenilla on yksi MVA-sert, jonka ori sai Rimeyardissa pidetyistä NJ kisoista. Targaryenista on tarkoitus tulla fwb-kasvatuksemme kulmakivi, joten yritämme tottakai haalia orille kaikki mahdolliset meriitit kasaan. Nähtäväksi tosin jää, mitä mieltä suuri yleisö on orista ja tuleeko se saamaan muiden fwb-kasvattajien arvostusta hyvänä jalostushevosena. Ensin keskitytään kuitenkin käsillä olevaan laatuarvosteluun.

20.06.2013 - Oli erittäin kuuma kesäpäivä ja lämpömittarissa paukkui huimat kolmisenkymmentäastetta. Ilma oli raskas ja sää aivan liian läkähdyttävä hevosten treenaamiseen muualla kuin maneesissa. Tällä hetkellä tosin sekin oli käytössä, kun tallin nuoria tammoja koulittiin varusteiden käyttöön. Näistä syistä johtuen päätinkin, että lähtisin Garyn kanssa maastoilemaan, sillä ori oli ollut jo toista viikkoa laidunkuurilla. Taivaanrannassa oli joukko tummia pilviä ja säätiedote oli luvannut iltapäivälle ukonilmaa. En kuitenkaan ollut asiasta huolestunut, sillä Targaryen ei välittänyt kyseisistä sääilmiöistä. Pyyhkäisin orin valmiiksi kiiltävää karvaa muutamaan otteeseen harjalla ja iskin satulan sen selkään.

Etenimme ripeässä tahdissa metsän tarjoamassa viileässä katveessa. Olimme useamman kilometrin päässä tallilta, kun ensimmäiset sadepisarat ropisivat puiden lehdille. Päätin kuitenkin kiertää alunperin suunnittelemani maastoreitin loppuun, mikä näin jälkikäteen osoittautui virheeksi. Alkuun taivaalla jyrähteli vain muutamaan otteeseen, mutta jo hetkeä myöhemmin olimme Garyn kanssa kastuneet lipimäriksi taivaalta roiskuvasta vedestä ja ukonilma yltyi yltymistään. Yleensä rauhallisesti käyttäytyvä Targaryen alkoi itseni tavoin osoittaa hermostumisen merkkejä, kun taivaas repeili yhtenään hirvittävän jyrinän saattelemana. Muistin samassa, että lähistöllä oli naapurin isännän tyhjilleen jätetty heinälato ja yllytin Garyn laukkaan.

Pidimme sadetta ladossa ainakin tunnin. Gary oli löytänyt lattialta muutaman vanhan heinänkorren, joita se rouskutteli aikansa kuluksi, minulla puolestaan ei ollut muuta tekemistä, kuin katsella taivaalle ja odottaa rajuilman laantumista. Syömispuuhat olivat selvästi rauhoittaneet Garya, joka huiski hännällään rennon oloisesti. Myräkkä alkoi pikkuhiljaa siirtyä edemmäs, joten talutin orin ladosta ja kiipesin satulaan. Kastuisimme epäilemättä kotimatkallakin, mutta sillä ei ollut väliä, koska vaatteistani puristetulla vedellä olisi voinut pestä koko Skurvashin tammatallin.

25.03.2014 - Targaryen kurkisteli rauhallisesti karsinansa puolioven yli, vaikka tallissa oli täysi hulina päällä. Olimme pari päivää sitten saapuneet Suomeen kantakirjatilaisuutta varten ja onneksemme olimme saaneet Garylle tallipaikan yhteistyötallimme Suprantin tiloista, joissa myös itse ktk-tilaisuus järjestettäisiin. Harvalla hevosenomistajalla oli asiat näin hyvin ja moni joutuikin maksamaan maltaita lähellä sijaitsevista karsinapaikoista tai vastaavasti kuljettamaan hevosensa pitkän matkan päästä suoraan arvioitavaksi. Rahajärjestelyistä meidän ei myöskään tarvinut huolehtia, sillä Suprantin toinen omistaja Pulmu oli luvannut karsinapaikan Garylle ilmaiseksi. Ajattelin kuitenkin antaa seuraavista astutusmaksuista tuntuvan alennuksen tällaista avokätisyyttä vastaan.

Joku tallitytöistä oli taitelluit Targaryenin vasemman lautasen päälle shakki-kuviota ja mielessäni kiitin yläkertaa siitä, ettei karvapeitteessä ollut sydämen kuvia. Gary oli tuttuun tyyliinsä viimeisen päälle laitettu, eikä yksikään jouhi tai vuohiskarva sojottanut väärään suuntaan. Sekin oli hyvä, sillä tarvitsisimme kyllä kaiken avun hyvän kantakirja-arvion saavuttamiseksi.

Tumma ori esiintyi hallitusti yleisölle ja tuomareille ja jopa kovaäänisen särinän läpi saattoi kuulla takarivin pikkutyttöjen ihailevat huokaukset. Arvasin Garyn saavan hyvät pisteet liikkeistään, ainoastaan orin käynti saattoi olla hieman ahdasta. Pitkän treenauksen tuloksena mustan karvapeitteen alta pullistelevat lihakset edesauttaisivat varmasti pisteiden metsästyksessä ja hieman säälivästi katsoin muutamaa nuorta hevosta, joiden lihasmassan vähyys paistoi kilometrien päähän.

Tulosten odottelu oli koko hommassa se asia, josta pidin vähiten. Lopulta Targaryenin paperit saatuani, nielaisin pari kertaa pettymyksen karvasta makua suustani. Seitsemänkymmentäyhdeksän pistettä. Oliko totta, että Gary oli jäänyt ainoastaan yhden pisteen päähän I-palkinnosta? Orin lihaskuntoa oli kehuttu aivan odotetusti, runko oli moitteeton, jalat vahvat ja lähes virheettömät. Tiesin, että pettymyksestä toivuttuani osaisin arvostaa Garyn hienoa suoriutumista, mutta tällä hetkellä en voinut ajatella kuin yhtä puuttumaan jäänyttä pistettä.

10.07.2014 - Kesä oli ollut ennätyskuuma, eikä läkähdyttävälle helleaallolle näkynyt loppua. Hevosten tarhoissa ja laitumilla ruoho joko paloi, poljettiin, jyystettiin maasta tai se kuoli itsekseen veden puutteeseen. En muista koko elinikänäni kesää, jolloin hevosille on täytynyt viedä näin paljon heinää, koska vihreää ei kerta kaikkiaan ole ollut. Tämä on aiheuttanut toisaalta myös haasteita tarhausjärjestelyissä, sillä pomottavimmat tammat ovat vallanneet parhaat ruoka-apajat, jättäen nuorimmat ja arimmat tammat vain nuolemaan näppejään.

Kuuma ilma on houkutellut myös ennätysmäärän syöpäläisiä talliympäristöön ja osa hevosista on kärsinyt paarmojen herkkuttelusta erityisen kovasti. Valitettavasti yksi näistä hevosista on komea Targaryerimme, joka on syöty niin pahannäköisesti turpakarvoista häntäjouhiin saakka, että pikaisella vilkaisulla hevosen kuvittelisi oleva hieman huonommalle hoidolle jäänyt maatiaisratsu.

Kuumuus ja paarmat ovat saaneet aina niin miellyttävän Garyn muuttumaan kiukkuiseksi ja arvaamattomaksi ja epäilemättä orin tilanne on ollut tukala. "Ongelma" kuitenkin ratkesi muutama päivä sitten, kun tarhassaan edestakaisin juoksennellut hiilenmusta ori oli loukannut vasemman etusensa niin, että siihen oli noussut jalkapallon kokoinen patti. Kun vahinko huomattiin, hälytettiin eläinlääkäri välittömästi paikalle. Targaryen ei suostunut varaamaan jalalle aluksi ollenkaan ja näykki kiukkuisesti ilmaa aina, kun joku yritti koskea kipeään jalkaan. Onneksi tilanteesta selvittiin säikähdyksellä ja Targaryen määrättiin parin viikon täyslepoon. Pari viikkoa tallin viileydessä olisi varmasti orille mieleen, sillä kuumuuden lisäksi se pääsisi pakoon myös sitä kiusaavia paarmoja.Valmennukset

30.08.2012: estevalmennus (jumppasarja), valmentajana Frank Schwimmer

Hikoillen kuuman svetarini alla istuin tiukasti satulaan ja laskin kymmenen askelta. Kymmennellä askeleella nousin taas keventämään ja hiljensin Targaryenin ravin hallitumpaan. Koko valmennuksen alku oli ollut yhtä kidutusta ja jokainen soluni (ja erityisesti reisilihakseni!) huusivat lopettamaan. Kentän keskellä seisova mies tosin oli toista mieltä ja jälleen mentiin kierros ravia ja nyt joka seitsemännellä askelella täytyi nousta keventämään hitaassa temmossa ja seitsemän raviaskeleen jälkeen tempoa piti lisätä ja istua satulaan.

Olin juuri huutamassa Frankille, että lopettaisi rääkkäämisen, kun mies viimein antoi luvan hidastaa käyntiin. Kyllä, Frank oli tullut valmentamaan minua ja uusinta hankintaani Targaryenia. Kentälle oli koottu matala jumppasarja, joka sopisi vallan mainiosti treenien alkaaneeseen teemaan. Temponvaihteluita ja kidutusta reisilihaksille maapuomien ja kavalettien höystämänä. Allani nuori orini sen sijaan tuntui innostuvan nähdessään vauvaesteitä. Maiskautuksesta Targaryen lähti uudelleen liikkelle ja kulmasta nostin ravin Frankin ohjeiden mukaisesti.

Jumppasarjaa treenattiin laukassa ja ravissa ja tietenkin kaikissa mahdolisissa temmoissa. Targaryen venytti ja supisti askellustaan täydellisesti sarjan vaatimalla tavalla, eikä minun tarvinut kuin keskittyä keikkumaan kevyessä istunnassa orin kyydissä. Frank huomasi tämän pian ja puolituntia kestäneen puomiharjoittelun jälkeen mies siirteli sarjan osia uuteen uskoon. Koska Targaryen oli suoriutunut niin hyvin perus jumppasarjoista, halusi Frank haastaa oria ja tottakai minuakin. Sarja alkoi neljällä yli ravattavalla puomilla, välitön laukannosto ja kolmen kavaletin ylitys yhdellä, kahdella ja taas yhdellä laukka-askeleella.

Targaryen liikkui hyvässä tasapainossa ja pyynnöstäni ori venytti puomeilla raviaskeltaan väleihin sopivaksi. Laukka nousi tarkasti juuri sillon kun sitä pyysin. Juuri tämä oli Targaryenin parhaimpia piirteitä: ori totteli kuin unelma ja täydellisellä ajoituksella. Valmentajanikin huomasi Targaryenin vastaanottavaisuuden ja nappisuorituksen jälkeen mies tuli kehumaan oria. Valmennus oli ensimmäinen minulle ja nuorelle Targaryenille, joten Frank tuumi, että valmennus oli hyvä lopettaa näin positiiviseen suoritukseen ja ensi kerralla voitaisiin siirtyä jumppasarjoilta kunnon esteiden pariin. Tasapainosta, ajoituksesta ja kuuliaisuudesta ori sai tämän päivän valmennuksessa täyden kympin.

13.10.2012: kouluvalmennus, valmentajana Henrika Müller

Olin innostunut kokeilemaan Garyn kanssa onneamme kenttäkisoissa ja lajiin hullaantuneena tulin siihen tulokseen, että olimme koulutreenin tarpeessa. Rataesteillä leipätyökseen kisaava Targaryen selviytyi maasto- ja estekokeista mallikkaasti, mutta koulukokeessa olimme tähän asti antaneet roimasti tasoitusta kilpakumppaneillemme. Siksi olin pyytänyt vanhan tuttavani Henrikan valmentamaan meitä "balettitanssissa".

Lämmittelyt oli jo suoritettu, kun Henrika saapui paikalle. Hidastin Garyn käyntiin ja Henrika pyysi ensimmäisenä minua kokoamaan ohjat. Targaryen ymmärsi vinkin heti ja siirtyi kuin lähes itsestään koottuun käyntiin. Alkuosa valmennuksesta kului perinteisten tarkkaavaisuutta herättävien liikkeiden harjoitteluun, kuten pysähdyksiin, peruutuksiin ja temponvaihteluihin niin käynnissä kuin ravissakin. Henrika kehui Targaryenin osaamista, kun taas minä itse sain noottia hätäisyydestäni, joka aika ajoin paistoi läpi ratsastuksestani.

Valmennuksen puolivälissä siirryimme harjoittelemaan laukanvaihtoja. Aluksi laukanvaihtoja tehtiin vain yksi per pitkä sivu, mutta pian siirryimme askelmääräiseen laukanvaihtoon. Henrika pyysi aluksi vaihtamaan laukkaa joka viidennellätoista askeleella oikeaan kierrokseen ja hikikarpalot otsalla valuen tein työtä käskettyä. Gary sai taas kehuja tarkkavaisuudestaan, mutta siirryttyämme kymmenen askeleen vaihtoihin, ongelmat alkoivat. Toisen epäonnistuneen yrityksen jälkeen Henrika pyysi minua ohjaamaan Garyn keskikentälle, jotta kuulisin hänen ohjeistuksensa paremmin. Henrika oli sitä mieltä, että esteratsastajantaustani paistoi yrityksestäni läpi ja orini sai niin epäselvät ja hätäiset ohjeet, että oikea laukka vaihtui ainoastaan ristilaukkaan, kun hevonen ei tiennyt, mitä siltä pyydettiin. Seuraavan kymmenenminuutin aikana harjoittelimme vaihtoja vasempaan kierrokseen ja lopulta tulosta alkoi syntyä.

Loppuajan valmennuksesta harjoittelimme väistöjä sekä avo- ja sulkutaivutuksia. Henrika kehotti minua harjoittelemaan Targaryenin kanssa erityisesti taivuttavia liikkeitä, jotka edesauttaisivat meitä tulevaisuudessa niin este- kuin koulukentilläkin, sillä hyvästä hyvästä fyysisestä kunnostaan huolimatta Targaryen oli Henrikan asiantuntemuksen mukaan hieman liian jäykkä vasemmalta puolelta.

01.12.2012: estevalmennus, valmentajana Todd Hemmingway

Lämmittelyn Targaryenia noudattaen piirun tarkasti valmentajani Todd Hemmingwayn ohjeita. Valmennuksessa keskityttäisiin tänään uusintaradoilla tarvittaviin taitoihin, eli nopeuteen, notkeuteen ja tekniikkaan. Puolituntia kestäneen lämmittelyn jälkeen sain viimein ohjata Garyn pois kahdeksikolta kentän laidalle siksi aikaa, että meille pystytettäisiin rata.

Verryttelyesteiksi Todd oli valinnut meille 130cm korkean pystyesteen ja okserin, jotka hypättäisiin kaviouralta sisävasemmalle kaartaen ja ratsastajan harkinnan mukaan esteiden väliin saisi mahdutettua joko yhden tai kaksi laukka-askelta. Nostin Toddin käskystä lyhyeltä sivulta laukan ja ohjasin Targaryenin kaviouraa pitkin kohti esteitä. En saanut itse valita Garyn tempoa, vaan minun oli ajettava oria eteenpäin niin kauan, kunnes Todd oli tempoon tyytyväinen. Pienen epäröinnin jälkeen päätin, että sovittaisin vain yhden laukka-askeleen esteiden väliin ja ajoin mustan orin voimakkaasti pystylle. Laskutoimitukseni oli osunut oikeaan ja Gary laskeutui juuri oikeaan kohtaan, harppasi askeleen ja ponnisti okserin yli.

Pienen hengähdystauon jälkeen maneesissa oli kahdeksan esteen rata, joka huipentui tottakai vaativan näköiseen kolmoissarjaan. Todd selosti reittiä ja käski minun valita lyhyimmät reitit esteeltä toiselle. Hetken kuluttua saimme luvan aloittaa ja nostin laukan ohjatakseni Targaryenin radan ensimmäiselle esteelle. Radan edetessäTodd antoi ohjeita kantavalla äänellään, käskien milloin pidättää, antaa ohjaa, ajaa eteen... Ja Targaryen teki allani työtä käskettyä. Vauhdikas rata sujui hyvin ja olimme lähestymässä viimeistä estettä ennen sarjaa, joka oli poikkeuksellisen leveä okseri. Ennen hyppyä minun oli kuitenkin tehtävä tiukka käännös vasempaan ja valitettavasti arvioin vauhtimme väärin. Targaryen ajautui esteen oikeaan laitaan ja takajalat pudottivat puomit alastulossa. Sarjaa lähestyessä ajoin Toddin käskystä Targaryenia voimakkaasti eteenpäin ja juuri ennen estettä tein pari terävää puolipidätettä. Sarjan keskimmäisellä osalla kuulin puomien heiluvan kannattimillaan, mutta ainoaksi virheeksemme jäi pudotus okserilla. Todd antoi heti radan jälkeen oman arvionsa suorituksesta ja huomautti minulla olleen liikaa vauhtia virheen sattuessa. Hän ohjeisti pidättämään oria heti edelliseltä esteeltä laskeuduttua, jotta käännös okserille onnistuisi oikeassa kulmassa, eikä kaarre venyisi liian pitkäksi. Uusimme harjoituksen vielä kertaalleen, ennen kuin Todd oli tyytyväinen päivän valmennuksen antiin.

10.01.2014: estevalmennus, valmentajana Bastien Poisson

Targaryenin kisaura esteillä oli jo pitkään ollut paketissa, joten olin pitkän tauon jälkeen harkinnut aloittavani orin kanssa uudelleen kenttäratsastuksen kilpatasolla. Tästä syystä olin matkannut Etelä-Ranskaan tunnetun estevalmentajan Bastien Poissonin oppiin.

Valmennuksen teemana olivat erikoisesteet, joita Bastienin talliapulaiset olivat koonneet suurelle nurmikentälle toistakymmentä. Olin lämmitellyt Garyn läheisellä ratsastuskentällä, sillä Bastien oli halunnut, ettemme pääsisi tutustumaan esteisiin etukäteen. Kun saimme luvan, siirryin Targaryenin kanssa nurmikentälle.

Nurmikentälle oli koottu jos jonkin sorttista estettä aina sateenkaaren väreissä kirjailevista tutuista rataesteistä aina bankettiin ja vesihautaan saakka. Emme saaneet aikaa tutustua rataan sen kummemmin, kun Bastien jo hoputti meidät ensimmäisen esteen kimppuun.

Valmennuksen alkupuolisko sujui rehellisesti sanottuna karmeasti. Targaryen oli pingottuneen oloinen ja ori jauhoi kuolainta suussaan niin, että vaahtohattarat täplittivät sen ryntäitä. Bastien huusi ottamaan kommennon ja ajamaan oria eteenpäin, mikäli se antaisi yhtään merkkejä haluttomuudesta hypätä. Auringossa kimaltavasta aaltopeltistä rakennettu lankkueste sai Targaryenin epäröimään ja sain käyttää kaiken taitoni, että ori suostui hyppäämään sen yli ja tottahan esteen yläosa kolisi takanamme alas. Vesihauta oli lopulta Targaryenille liikaa ja juuri ennen hyppyä ori vaihtoi suuntaa, jolloin putosin satulasta. En tiedä miksi Gary vierastaa vesielementtiä, kun ratsastaja on selässä, sillä pesukarsinassa ori ei koskaan osoita vastenmielisyyttään vettä kohtaan.

Bastienin kommentit suorituksestamme olivat viiltävän tarkkoja. Mies oli sitä mieltä, että omat ennakkoluuloni yhdistettynä hevoseni epävarmuuteen outojen esteiden kimpussa saivat aikaan sen, että Targaryen keltäytyi vesiesteellä ja oli vähällä tehdä samaa usealla muullakin kummallisen muotoisella väkerryksellä. Minun tulisi unohtaa omat epäluuloni ja ratsastaa hevosta päättäväisesti samalla tarkkaillen sen mielenliikkeitä ja olla valmiina reagoimaan mahdolliseen kieltäytymiseen. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta toisella yrittämällä ja Bastienin tuella toinen yrittämä radan parissa sujui jo huomattavasti paremmin.virtuaalihevonen - a sim-game horse
Kuvat © The Stallion Company