Skurvash
virtuaalihevonen - a sim-game horse
WITCHCULT GERNimi Witchcult GER, Tika Rotu Holstein
Sukupuoli Tamma Säkäkorkeus 165cm
Syntynyt 22.03.2007, 16-vuotias (VARL) Koulutustaso Ko: Int I, Re: 100cm
Painotus Kouluratsastus Rekisterinumero VH-43995
Tuontimaa ja -päivä Saksa, 20.02.'08 Kasvattaja Kevin Stichler
Saavutukset KRJ II, YLA 2 Omistaja Skurvash


Photos © Gál Ildikó

Viettäessäni pitkää viikonloppulomaa Saksassa ollessani hyvä ystäväni Vera otti minuun yhteyttä ja kysyi minua seuraksi kouluratsastuskisoihin jossa kisaisi Veran vanhempien siittolan yksi lupaavimmista nuorista hevosista. Lupauduin mielihyvin mukaan, sillä seurasin innokkaasti uusia tulokkaita. Lauantai iltapäivällä sitten olimme jo täyttä päätä uppoutuneita seuraamaan kisaa. Kävi niin onnekkaasti, että eräs vaativa A luokassa kisanneista holstein tammoista kuulutettiin olevan myytävänä. Kyseessä oli Witchcult GER niminen tamma, jonka olin jo aikaisemmin huomioinut kisapaikalla. Ulkomuodoltaan tamma oli oikein ihastuttava, enkä ollut sen liikehdinnässäkään havainnut ongelmia suoritusta seuratessani.

Myöhemmin samana iltana palattuani kisoista päätin ottaa härkää sarvista ja kilauttaa tamman omistajalle. Pahaksi onneksi rempseä miesääni langan toisessa päässä puhua pulputti vähintäänkin liian nopeaan saksaa, enkä siis hieman ruostuneella saksan kielitaidolla saanut alkuksi tolkkua miehestä lainkaan. Lopulta pääsimme yhteisymmärrykseen tapaamisajastamme joka olisi seuraavana päivänä (ainakin luulen niin) ja päätin samaan syssyyn vielä nopeasti soittaa Veralle josko hän tulisi kanssani katsomaan tammaa huomenissa. Kaikeksi onneksi Veralle tämä sopi loistavasti ja niin suuntasimme sunnuntai aamun automme nokan kohti sovittua paikkaa. Kaupanteko sujui mutkattomasti, mitä en itse kyennyt Charlesin kanssa sopimaan, hoiti Vera pyynnöstäni asiat saksankielellä kuntoon miehen kanssa. Jo samana iltana lastasimme Witchcultin traileriin.

Saksanmaalta Suomeen muuttanut holstein tamma Tika on mitä lempein otus hoidettavana. Tammaa ei saa yksinkertaisesti mikään hermostumaan, vaan se ottaa kaikki vastaantulevat asiat viileän rauhallisesti, eikä tällä tytöllä ole tapana hermostua mistään turhasta. Leppoisa tammaneitimme on oikea nallekarhu, jos sitä niin nyt voisi kuvailla, halit ja pusut Tika ottaa vastaan mielellään ja tamma jaksaa seistä aloillaan kuin kivipatsas pienten vierailijoiden läsnäollessa. Lempeästä luonteestaan huolimatta Tika ei koskaan joudu muiden hevosten sorrettavaksi tarhassa, vaan tamma näyttää topakasti kaapin paikan haastajilleen. Harjauspaikalla tamma viihtyisi loputtoman kauan ja se yksinkertaisesti nauttii ihmisystäviensä tarjoamasta huomiosta. Kaviot tamma nostaa kiltisti putsattavaksi, eikä tamman varustus ratsastusvalmiuteen tuota minkäänmoisia ongelmia, siksi Tika ansaitseekin tallin rauhallisimman elukan tittelin aivan oikeutetusti.

Eläinlääkärin suosikkihevonen Skurvashin hevosista on ehdottomasti Witchcult, sillä tamma on niitä harvoja nelijalkaisia tässä hotellissa, jotka eivät nosta jumalatonta meteliä tai saa paniikkikohtausta, kun eläinlääkäri saapuu kierrokselleen. Ei sillä, että Tika pitäisi lekurin suorittamista toimenpiteistä, mutta koska tyttö on niin ihmisrakas, antaa Tika eläinlääkärin suorittaa tehtävänsä sen pahemmin vastaan pullikoimatta. Tamma odottelee kiltisti aloillaan, kunnes hommat on saatu hoidettua, sillä se tietää saavansa siitä jonkinlaista hyvitystä. Yleensä eläinlääkärillä on jotain makeaa taskussaan Tikaa varten, sillä tamma on selvästi lekurin ykköstyttö. Kengittäjäkään ei pahemmin nyrpistele nokkaansa, kun tyyppi huomaa, että Tika on kengitysvuorossa. Tamma käyttäytyy siivosti ja on aloillaan niin kauan kuin siltä vaaditaan. Hampaiden raspaamisesta Witchcult ei tosin pidä lainkaan ja toisinaan tamma protestoi tätä vastaan nostamalla päätään tai kieltäytymällä avaamasta suutaan. Terävä komento saa tämän lauhkean elikon kuitenkin takaisin kuriin ja järjestykseen, jonka jälkeen hampaille voidaan tehdä mitä mielitään, kunhan kaikki tapahtuu nopeasti.

Ratsastajan noustessa Tikan selkään tamma osaa odotella kärsivällisesti, jotta ratsastajan asiat satulassa ovat kunnossa ennen liikkeelle lähtöä. Jalustimet saa säätää rauhassa satulasta käsin tarvitsematta pelätä tamman lähtevän hortoilemaan omia aikojaan. Neitokainen on hyvin vastaanottavainen ratsastajan antamille avuille, eikä Tikaa siis tarvitse kahdesti kehottaa suorittamaan annettuja koulukiemuroita. Witchcult on ehdottomasti rehti työskentelykaveri ja tamman kanssa kentällä ahertaessa aika kuluu monesti yhdessä hujauksessa. Sulavasti liikehtivä tyttö on ilo silmälle ja ratsastajan ja hevosen välinen harmonia on helposti nähtävissä. Pehmeä, mutta kuitenkin sopivan käskevä ote ohjaksissa saa Tikan kulkemaan rennon hallitusti. Intermediaire tasoa polkeva Witchcult GER näyttää kyllä epäilijöille pitkää nenää kisakentillä, yhteistyöhaluinen tamma on oikea pistehai ja sydäntenmurskaaja kouluradoilla.

Kaikesta rauhallisuudestaan huolimatta Tika ei kuitenkaan ole liikennevarma ratsu, sillä tamma on aina hieman varpaillaan, kun lähdetään retkeilemään moottoriteiden läheisyyteen. Ratsastajan onkin oltava koko ajan tiukkana tamman suhteen, sillä muussa tapauksessa Tika saattaa hyvinkin ottaa jalat alleen suuren täysperävaunurekan kiihdyttäessä ratsukon ohi. Liikenteen joukossa Tikalla ratsastaminen ei siis ole ratsastajallekaan miellyttävä saatikka sitten rentouttava kokemus, itse hevosesta puhumattakaan. Rauhallisella metsäpolulla Tika on tosin aivan toista maata ja helposti käsissä pysyvä tamma on miellyttävää maastoseuraa.


i. Totentanz evm
mustanruunikko, 167 cm
holst
ii. Crippled Seeds
mustanruunikko, 164 cm
holst
iii. Reciprocreation
iie. Hamartia
ie. Mental Electricity
tummanruunikko, 168 cm
holst
iei. Catharsis Instinct
iee. Shapes Of Misery
e. Funeralium evm
tumanrautias, 172 cm
holst
ei. Frostmoon
ruunikko, 174 cm
holst
eii. Tordenkrig
eie. Bloodred Salvation
ee. Leatherwolf
punarautias, 167 cm
holst
eei. Roman Empire
eee. Magnifico


Witchcultin isä Totentanz on yksi Kevin Stichlerin, Tikan kasvattajan, menestyneimmistä oreista. Väriltään ori on mustanruunikko ja erittäin komea rakenteellisesti. Ei siis ihme että Totentanz on ollut Saksassa kysytty ori jalostukseen. Kouluradoilla enimmäkseen menestystä niittänyt ori on napannut muutaman tärkeän voiton, mikä on entisestään lisännyt kohtapuoliin kisaradoilta vetäytyvän orin suosiota siitoksessa. Omistajanvaihdoksista Totentanzin ei ole tarvinut kärsiä, vaan ori on pysynyt hanakasti Stichlerin omistuksessa, huolimatta lukuisista ostotarjouksista.

Crippled Seeds edustaa Tikan isänisää ja on poikansa Totentanzin tapaan mustanruunikko tapaus. Ihanteelliseksi jalostusoriiksi Cripplediä ei voi kuvailla, sillä rakenteensa puolesta hieman romuluinen ori ei pärjäisi kilpailussa kovinkaan pitkälle. Tosin Crippled on osoittautunut kelpo kisahevoseksi kouluradoilla, vaikkakaan se ei koskaan mitään suuria voittoja olekaan kotiintuomisiksi napannut, on ori menestynyt kohtalaisen mukavasti. Luonteeltaan Crippled Seeds muistuttaa hyvin pitkälle omassa tallissamme majailevaa Tikaa, sillä ori on osoittautunut erittäin kylmäpäiseksi tapaukseksi monessa tilanteessa.

Tikan isänemä Mental Electricity on luonteeltaan täysi vastakohta äsken kuvailemalleni orille. Tamma on tunnettu varsinaisena kuumapäänä kilparadoilla, eikä sitä oletettavasti juuri tästä syystä siellä olekaan tavattu muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta. Kotitallilla tamman on kerrottu käyttäytyvän mukavasti, mutta turvalliselta tallipihalta poistuttaessa on Mental Electricity osoittautunut lähes mahdottomaksi käsitellä.

Reciprocreation, joka edustaa Tikan isänisänisää sekä väritykseltään musta tamma Hamartia ovat kasvaneet ja varttuneet alunperin samalla tilalla. Reciprocreationin kohtalona oli muuttaa parin sadan kilometrin päähän kotitilaltaan viettämään melko vaatimatonta elämää pienelle tilalle, jossa sille oli tiedossa vähäistä jalostuspuuhaa. Ori kuitenkin päättyi omistajien tyttären harraste kisaratsuksi. Tyttären vartuttua teinivuosiensa ohi ja hevosinnostuksen laannuttua ori kuitenkin jäi unhoon. Hamartia sai asua synnyintilallaan kuolemaansa asti, tehden melko mitättömän uran esteratsun roolissa. Tamman kisauksesta ja liikutuksesta hoiti lähinnä nuori tallityöntekijä, joka kuitenkin tultuaan raskaaksi luopui harrastuksestaan hevosten parissa. Hamartiaa ei tämän jälkeen nähty edes pienten kaupunkien harrastekisoissa.

Catharsis Instinctin voidaan sanoa olleen aikanaan erittäin silmää hivelevä näky kouluradoilla. Menestystä ori niitti elinaikanaan enemmän kuin moni muu hevonen yhteensä. Catharsiksen nimen esiintyminen Witchcultin sukutaulussa sai minut katsomaan tammaa aivan uusin silmin, eikä tällaista helmeä voinut jättää huomiotta. Vaikka orin nimi esiintyyksin vasta kolmannessa polvessa, on Catharsis yksi aikansa suurimpia saksalaisia legendoja, joita tahdon ehdottomasti nähdä enemmän saksalaisteni suvuissa. Shapes Of Misery on melko mitäänsanomaton nimi tässä sukupuussa, eikä ole ollenkaan järkeenkäypää kuinka tällainen tamma on astuttettu aikanaan yhdellä saksan parhaista jalostusoreista.

Funeralium edutaa melko tavallisesta saksalaisesta suvusta periytyvää tapausta. Tamma on osoittautunut eteväksi kisaratsuksi, vaikka sen suku ei siihen aivan parhaita edellytyksiä tarjoakaan. Moniosaajana tunnettu tamma on niittänyt kohtalaista menestystä myös koulukehän ulkopuolella - esteradoilla. Itseasiassa Funeralium tuntuukin nauttivan selvästi enemmän vauhdikkaasta menosta mitä esteradoilla tarjotaan, verrattuna kouluratsastuksen tarkkuutta ja kärsivällisyyttä vaativassa pakerruksessa. Ratsastajan suhteen tamma on aina ollut joustava, lähes kuka tahansa joka osaa potkia hevosen liikkeelle saakka pärjäisi tämän tamman kanssa. Tämä piirre näyttäisi olevan periytynyt myös Funeraliumin jälkeläiselle, Witchcultille.

Tikan emänisä Frostmoon voitaisiin lukea ongelmahevosiin, joiden kuljettaminen kotitilalta on enemmän kuin vaarallista. Syytä orin käytökseen ei olla löydetty, se on vain osoittautunut mahdottomaksi kuumakalleksi päästessään vieraiden ja uusien hevosten joukkoon. Tästä syystä Frostmoonin kisaura on olematon. Näyttöjä jalostuksen puolellakaan ei ole Funeraliumia lukuunottamatta.

Punarautias tamma Leatherwolf puolestaan on kerrännyt paljonkin kisakokemusta saksan maalla, niin esteillä kuin kouluradoillakin. Menestys on tamman kanssa ollut vaihtelevaa, sillä Leatherwolfia voisi kutsua enemmänkin kuin mielialan mukaan menestyväksi hevoseksi. Toisinaan tamma on yltänyt uskomattoman loistaviin suorituksiin, seuraavalla viikolla sen nimen on taas saattanut poimia tuloslistojen häntäpäästä. Kevytrakenteinen tamma on osoittautunut esteradoilla nopeaksi vastustajaksi, sillä Leatherwolf tuntuu pystyvän ylittämään esteen kuin esteen lähes mistä kulmasta tahansa, jos ratsastajalla vain on pokkaa yrittää ylitystä tamman kanssa. Säännöllisellä treenaamisella kouluratsastuksen parissa uskotaan olevan oma osansa tamman hyvässä ja notkeassa tyylissä ylittää esteitä. Erittäin hyvistä lahjoista huolimatta tamma ei silti koskaan ole onnistunut tekemään suurta läpimurtoa kisakentillä.

Tordenkrigia voisi luonteeltaan kuvata aidoksi suomenhevosen sielunveljeksi, vaikkakin ori on läpikotaisin puhdas holstein. Kilparatoja ori ei kuuna päivänä ole nähnyt, vaan Tordenkrig on rauhallisen luonteensa puolesta työskennellyt tuntiratsuna yhdessä saksan suosituimmista ratsastuskouluista. Liikkeet orilla olisivat varmasti riittäneet myös kisakentille, mutta ihmisystävällinen ori on tuntunut aina nauttivan elämästään ihmisiä kuhisevalla ratsastuskoululla. Bloodred Salvation putkahtaa esiin Tikan suvussa vasta kolmannessa polvessa. Nyttemmin jo edesmennyt tamma on toiminut siitoshevosena ja kevyessä käytössä harrasteratsuna koko ikänsä. Hyvistä oreista varsonut tamma on jättänyt jälkeensä kymmenkunta jälkeläistä, joista osa on osoittanut menestystä kisaradoilla kiitettävissä määrin.

Kenttäratsun virkaa aikanaan suorittanut Roman Empire oli kisahevosena usein nopeampi kuin jaloistaan tarkka, ainakin rataesteosuudella. Ratsastettavana Roman ei koskaan ollut niitä helpoimpia hevosia, vaan oria kuvailtiinkin usein "miesten ratsuksi". Suurikokoinen ori ei ole rataesteratsastuksessa menestynyt kummoisestikaan, sillä suuren kokonsa vuoksi ratsastajan on ollut vaikea saada Romania mahtumaan kapeiden sarjojen väliin täydellisesti. Kestävyytensä puolesta ori löysi lajinsa kenttäratsastuksesta. Magnifico, joka varsoi Roman Empiresta Leatherwolfin, ei ole tavallista pullaponia kummoisempi ratsu. Monen mutkan kautta tamma päätyi Müllerin pienelle maalaistilalle, jossa se sitten asusteli leppoisasti, jättäen jälkeensä kaksi jälkeläistä. Tammaa voisi sanoa hukkaan heitetyksi mahdolliseksi lahjakkuudeksi, sillä huonosukuinen tamma ei missään nimessä ollut.

Jälkeläiset
30.03.'08 o. Muskeet PB
17.05.'08 t. Molotov Cocktail PB
19.07.'08 t. Burn Witch Burn PB
01.09.'08 t. Moscow Kremlin PB
17.10.'08 o. Dunphys PB
17.02.'09 t. Liquor of Tears PB


KRJ Kisat (77 sijoitusta)

Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
17.3.2008 Hiljaisuus KRJ He C 3/35
17.3.2008 Fiktio KRJ He A 4/85
18.3.2008 Neo Warmbloods KRJ Va B 1/30
19.3.2008 Kisakeskus Kimakka KRJ He A 8/211
19.3.2008 Skurvash KRJ He B 5/30
21.3.2008 R�tv�n� KRJ Va A 4/60
23.3.2008 Jerry KRJ Va B 7/60
26.3.2008 Keskiviikon KRJ Va B 8/103
26.3.2008 KK Kimakka KRJ Va B 5/100
26.3.2008 Katvusto KRJ Va B 10/961
27.3.2008 Bratislava KRJ He B 2/30
28.3.2008 Bratislava KRJ He B 1/30
31.3.2008 Skurvash KRJ He B 2/30
1.4.2008 Unafraid KRJ He B 2/36
1.4.2008 Mawar Stud KRJ He B 2/36
2.4.2008 Ciar Dressage KRJ He A 7/60
3.4.2008 Luna F KRJ He A 10/177
3.4.2008 Jayate KRJ He B 1/100
3.4.2008 Nonehood KRJ KN Special 1/16
3.4.2008 Lawine KRJ He B 1/25
5.4.2008 Cecilie Riders KRJ He B 8/81
5.4.2008 V�sterby KRJ Va A 5/31
6.4.2008 O'Polo Warmbloods KRJ Va B 4/40
6.4.2008 Ronjan Tuonnit KRJ He A 3/21
7.4.2008 Skurvash KRJ He A 4/30
10.4.2008 Charmeur Dressage KRJ Va A 5/30
11.4.2008 Karies KRJ He C 2/36
11.4.2008 Chillin Monitoimitalli KRJ Va B 7/50
18.4.2008 Maple's Stable KRJ He B 2/50
20.4.2008 Skurvash KRJ Va A 5/36
21.4.2008 Conqu�rant KRJ PSG 6/36
23.4.2008 Flash Stables KRJ Int I 2/88
25.4.2008 Willoughby KRJ Va A 4/35
25.4.2008 Yountville KRJ Va A 4/50
25.4.2008 Evergrey KRJ Va B 9/169
25.4.2008 Tropica KRJ Va A 2/30
27.4.2008 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ Va A 1/40
27.4.2008 Ciabacka KRJ Va A 6/40
29.4.2008 Divine Angel KRJ Va B 4/56
2.5.2008 Silvery KRJ He A 6/40
3.5.2008 Conqu�rant KRJ Va B 1/36
3.5.2008 Maple's Stable KRJ Va B 4/27
3.5.2008 Virtuaalitalli Lakea KRJ He C 5/60
5.5.2008 Skurvah KRJ Int II 5/36
5.5.2008 Bleyena KRJ Va A 4/40
12.5.2008 The Outsiders KRJ He A 2/30
13.5.2008 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ Va A 5/40
13.5.2008 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ Va A 6/40
13.5.2008 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ Va A 5/40
14.5.2008 Soojendav KRJ Va B 2/50
14.5.2008 Whitebrook KRJ Int I 3/40
20.5.2008 Tendenz KRJ He B 1/36
29.5.2008 Minas Morgul KRJ Va A 3/69
30.5.2008 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ Va A 5/37
31.5.2008 Marceille KRJ KN Special 3/50
13.6.2008 Skurvash KRJ Va A 1/31
13.6.2008 Skurvash KRJ Int II 1/36
14.6.2008 Bretagne KRJ He A 4/40
14.6.2008 Bretagne KRJ Va B 5/40
17.6.2008 Bleyena Warmbloods KRJ Va B 7/58
19.6.2008 Ciar Dressage KRJ Va A 1/50
19.6.2008 Bleyena Warmbloods KRJ Int II 1/45
23.6.2008 Skurvash KRJ Int II 4/38
3.7.2008 Virtuaalitalli Dei KRJ Va B 5/50
3.7.2008 Willoughby KRJ Va B 4/40
4.7.2008 Skurvash KRJ Va B 3/31
4.7.2008 Skurvash KRJ Int I 1/30
5.7.2008 Marceille KRJ He C 8/65
6.7.2008 Marceille KRJ KN Special 5/50
6.7.2008 Skurvash KRJ Va A 6/46
10.7.2008 Coleyard Sporthorses KRJ Int I 3/70
13.7.2008 Satulinna KRJ He B 2/70
16.7.2008 Satulinna KRJ He B 1/65
16.7.2008 Satulinna KRJ He A 1/65
19.7.2008 Virtuaalitalli Dei KRJ He B 6/50
21.7.2008 Satulinna KRJ Int II 10/136
25.7.2008 Romulus Heinäkuun KRJ-Cup He A 21/336