laadukasta puoliverikasvatusta vuodesta 2006

S K U R V A S H

ETUSIVU : ESITTELY : ESTEHEVOSET : KOULUHEVOSET : KASVATUS : MUUTA


Hannoverit

--Estepainotteiset
Skurvashin aloittaessa kasvatuksensa vuonna 2006 mukana ovat olleet alusta asti hannoverinhevoset. Ensimmäisinä talliin muuttaneet estepainotteiset kantahevoset Paladin's Vampire Hunter sekä Severus Snape GER ovat puoliveripiireissä varmasti tuttuja nimiä, jotka vaikuttavat tänäkin päivänä niin Skurvashin omissa, kuin muidenkin hannoverkasvattajien linjoissa. Oma kasvatustyömme pohjautuu nimenomaan omiin kantahevosiin, joita on vuosien saatossa tuotu talliin luomaan uutta hannover-linjaa. Edellä mainittujen lisäksi vahvoja vaikuttajia linjoissamme ovat tammoista erityisesti Ravishment of Hades ja Carnival of Lust, oreista puolestaan Grove GER ja Grenier GER.

Yhteistyötallimme Kingsvalleyn kantaori Don Corleone on ollut näkyvä osa jalostustyötämme ja tämä erittäin hieno ori vaikuttaa oman kasvattimme Anakin PB:n isälinjassa. Ithildinin ajoilta syntynyt hannoverkasvatti Ophidian Morfin ITH polveutuu Bellicosen upeasta kantaorista Extase CX:sta ja se pyritään pitämään Morfinin kautta vaikuttamassa isälinjassa. 2006-2007 vuosina vaikuttaneet Skurvashin Severus, Kingsvalleyn Corleone ja Bellicosen Extase ovat oman aikansa hienoimmat ja nykypäivän tunnetuimmat kantaorit hannoverien estelinjoissa ja juuri siksi näillä oreilla on valtava merkitys Skurvashin hannoverjalostuksessa.

Kun tarkastellaan tämän päivän hannoverjalostusta muutaman vuoden takaiseen, ero laadussa on valtava. Vanhojen kasvattajien lopettaessa uudet eivät ole ottaneet paikkaansa ja linjoja on kuollut, kun jalostusta ei olla viety eteenpäin. Jäljelle ovat jääneet vain muutamien kasvattajien eteenpäin jalostamat linjat, mistä johtuvat nykypäivän hannoverien ahtaat sukulinjat. Rotua on kasvatettu Skurvashissa monta vuotta vain omaksi iloksi, kun kiinnostus rotua kohtaan toisaalla on ollut häilyväistä ja erittäin kausiluontoista, mistä johtuen PB -liitteisiä kasvatteja samoilla kantavanhemmilla löytyy joka kulmalta.

Turhaan ei kuitenkaan tarvitse omaa kasvatustyötään kehua, sillä objektiivisestikin tarkasteltuna on meiltä lähtenyt maailmalle potentiaalisia ja suorituskykyisiä varsoja hienoilla sukupuilla varustettuna. Laadusta kertoo jo sekin, että kun Skurvashin kasvatustyötä hannoverien parissa oli kestänyt vasta vuoden, on talli saanut kunniamaininnan näyttelyjaoksen kasvattajaluokassa sijoittuen toiseksi samoin kuin jalostusluokassa mukana ollut kasvattimme Necromancer PB. Ja jos lukijalla on minkäänlaista käsitystä siitä, millaisessa sarjassa noihin aikoihin on painittu, pitäisi tietää varsin hyvin, etteivät kanssakilpailijat ole olleet lällärisakkia.

-- Koulupainotteiset
Koulupainotteiset hannoverit ovat Skurvashissa olleet melko taka-alalla muiden kasvattamiemme rotujen suuremman menekin vuoksi. Kouluhannoverien kasvatuksen lopettamisesta Skurvashissa on keskusteltu muutamaan otteeseen, mutta perinteikkään ja klassisen kouluratsastusrodun hylkääminen on aina tuntunut niin vieraalta, että hannoverit ovat saaneet pitää paikkansa Skurvashin muiden kasvatusrotujen rinnalla. Tunneside tallimme hevosiin on myös vahva, sillä tallin perustamisajoista lähtien ovat koulupainotteiset hannoverit kuuluneet jalostusohjelmaamme. Rotu on mielestäni myös hyvin perinteikäs ja sen historia virtuaalimaailmassa on pitkä ja ehdottomasti säilyttämisen arvoinen, vaikka nykyiset uudet kasvattajat suuntaavatkin usein katseensa estepainotteisiin yksilöihin.

Darkside Crimson ja Wayfaerer ovat ensimmäisiä omistamiamme kouluhannovereja ja täten myös tallimme kantahevosia. Suunnitelmana onkin ollut, ettei Skurvashissa koskaan tultaisi näkemään päivää, jolloin näitä kahta vaikuttajaa ei löytyisi jonkin hevosemme sukutaulusta. Darkside Crimsonin voi epäillä löytyvän kouluhannoverinsa sukutaulusta, mikäli hevonen on kasvatettu Skurvashissa ja sen nimestä löytyy sana crimson, sillä olemme pyrkineet periyttämään Darryn nimeä myös sen jälkeläisille. Kahden edellämainitun hevosen sukua on tallissamme ollut jatkamassa ensin Crimson Tear PB ja tamman poismenon jälkeen Crimin jälkeläisistä Mortician PB. Blackthorn GER ja Filthy Nails muuttivat Skurvashiin vuonna 2007 ollen seuraajina Darrylle ja Farralle. Näillä kahdella hevosella ei kuitenkaan nykylinjoissa ole kovinkaan vankkaa jalansijaa, sillä lähes kaikki näiden hevosten jälkeläisten omistajista ovat lopettaneet toimintansa virtuaalihevosten parissa. Niinpä ainoastaan omaan kotitalliimme jätetyt nuoret vesat ovat viemässä näiden kahden sukulinjoja eteenpäin.

Tallimme suojissa on asunut kourallinen tuontisukuisia hannovereja, mutta pääpaino tämän rodun kohdalla on kuin vahingossa lipsahtanut vanhojen sukulinjojen vaalimisen puolelle. Jos muu virtuaalimaailma onkin unohtanut tämän rodun historialliset helmet puhtaissa hannoverlinjoissa, tullaan niitä Skurvashissa vaalimaan vielä vuosienkin jälkeen. Nykyisistä aktiivisista hannover kasvattajista oman kattomme alla lienee laajin valikoima vanhoja helmiä, vaikka tämäkin kokoelma on melkoisen suppea. Dermot Owin on ehdottomasti yksi niistä nimistä, joita arvostamme hannoverjalostuksessa erityisen paljon. Tavoitteenamme kasvatuksen suhteen on yhdistää uutta ja vanhaa ja kenties jopa sotkea koulupainotteisten ja estepainotteisten jalostusta keskenään, jotta nämä upeat sukulinjat löytäisivät uuden väylän kukoistaa ja olla paremmin esillä nykyhannoverien sukutauluissa.


Holsteinit

-- Estepainotteiset

Holsteinkasvatus on alkanut meillä samoihin aikoihin kuin hannoverkasvatus, eli rodun parissa ollaan painittu jo aivan tallin perustamisajoista lähtien. Niin este- kuin koulupainotteistenkin holsteinien parissa kasvatustyö on jatkunut aktiivisena koko ajan ja yhteistä molempien painotuslajiemme kasvateille on, että ne polveutuvat pääosin omista kantahevosistamme, joita on tuotu ulkomailta luomaan uusia sukulinjoja.

Estepainotteisten oma tuontikantamme on hitusen verran vanhempaa, kuin koulupainotteinen kanta, sillä esimerkiksi Skurvashin ensimmäinen kantaori SeaSoul's Narvan muutti uuteen talliin jo lähes täysin jalostusvalmiina. Ori on ollutkin loistava jalostushevonen, jonka jälkeläisiä on laajalti holsteinkasvattajilla. Vaikka Narvan onkin estepainotteinen, on se Deadmaker PB:n kautta vaikuttanut myös koululinjoissa. Narvania ei edes tarvitse turhaan haukkua hienoksi jalostusoriksi, sillä sen puhdasverisistä (holstein)jälkeläisistä puolet on menestynyt joko näyttelykehissä tai laatuarvostelutilaisuuksissa.

Tuontihevoskantamme on niin laaja, että joukosta on vaikea tai lähes mahdoton poimia erikseen nimettäviä hienoimpia jalostushevosia, sillä kantaan on tuotu uutta verta vuosittain. Skurvashin omissa linjoissa vaikuttavat vahvimmin ori Hugh The Hand ja tammat Shadegrown sekä Nephritic FRA. Etenkin Hughista tallissamme on kaksi erittäin hienoa jälkeläistä, Ch Self-Killer PB (KTK II) sekä VIR MVA Ch Headhunter SWA (KTK III), jotka näyttävät perineen isältään hienon rakenteen ja molemmat myös vievät tallissa eteenpäin omaa linjaansa. Samoin edellä mainitsemani tammat ovat vuosien jälkeen poisnukkumisestaan todistaneet arvonsa jalostushevosina hienosti menestyneiden ja laatuarvostelupalkittujen jälkelästen muodossa. Omien kantahevostemme lisäksi olemme suosineet kasvatuksessamme yhteistyötallimme Kingsvalleyn tuontikantaa ja voimakkaimmin Kingsin hevosista meidän holsteinlinjoissamme vaikuttaa ehdottomasti tamma Renesaince R.

Skurvash on olemassaolonsa aikana vaikuttanut voimakkaasti nykypäivän holsteinjalostukseen ja esteille painottuvien (enemmän kuin kolme sukupolvea omaavien) holsteinien joukosta on erittäin vaikea löytää hevosta, joka ei polveutuisi Skurvashin kantahevosista. Toisaalta tämä on suuri ongelma kasvattajille, jotka eivät tahdo löytää hevosilleen suvullisesti sopivia yksilöitä suvun jatkamista ajatellen, koska kaikki hevoset polveutuvat samoista kantahevosista, mutta toisaalta taas se kuvastaa Skurvashin omaa ahkeraa toimintaa rodun parissa ja sitä, miten valtava vaikutus kasvatustyöllämme on ollut estepainotteisten holsteinien sukulinjojen kehitykseen.

Esteille painottuvien holsteinien kasvatuksessa törmää samaan ongelmaan, mikä on havaittavissa hannoverien parissa: Rodun kasvattajat eivät ole tarpeeksi omistautuneita kasvatusrodulleen, jolloin valtaosa ihannoi "lyhytsukuisia" hevosia, joilla on siis virtuaalimaailmassa sukua max. kahden sukupolven verran. Ongelma syntyy siitä, että kun rotua pidemmälle jalostaa vain pari kasvattajaa, alkavat sukulinjat nopeasti näyttää juuri siltä, miltä nämä muutamat kasvattajat haluavat ja vain heidän ihannoimansa hevoset tulevat valikoitumaan tulevaisuuden linjoihin. Samalla lyhytsukuisia kasvattavien kasvatit kuolevat pikkuhiljaa pois päättäen kyseisen sukulinjan kehityksen jo toiseen sukupolveen. Viimeaikoina puoliverikasvattajat ovat olleet huolissaan tuontihevosten määrästä (muidenkin saksalaisten puoliveristen kohdalla), mutta henkilökohtaisesti pidän tärkeämpänä juurikin eteenpäinjalostamista, kuin päämäärätöntä tuontihevosten rahtaamista. Vuosia virtuaalista puoliverikasvatusta seuranneena voin todeta, että suuretkaan määrät jalostusmateriaalia eivät pelasta rodun tulevaisuutta, jos kasvattajat eivät ole valmiita jalostamaan sukulinjoja eteenpäin.

Jos unelmana on saada omista kasvateistaan virtuaalimaailman kuuminta kamaa ja omista tuontihevosista oman aikansa legendoja, joita palvotaan vielä vuosienkin kuluttua, miten tällaisen edes kuvitellaan olevan mahdollista, jos ei itse viitsitä edes varmistaa omien ihannehevostensa säilymistä virtuaalimaailmassa? Tätä tarpeeksi kauan seuranneena olemmekin tulleet siihen tulokseen, että moisten kasvattajien työ saakin valua hukkaan, sillä Skurvashin jalostussuunnitelmiin ei tulla ottamaan sellaisten kasvattajien hevosia mukaan, jotka eivät itse ole kiinnostuneet rodun pidemmälle jalostamisesta. Kuolkoot sellaiset linjat rauhassa pois, tuskin niillä oli alunperinkään tarkoitus elvyttää rodun hevoskantaa.

-- Koulupainotteiset

Skurvashissa ensimmäiset koulupainotteiset holsteinkasvatit ovat syntyneet vuonna 2006, mutta tällöin kasvatus ei vielä ollut niin systemaattista, kuin se nykypäivänä on. Ensimmäinen koulupainotteinen holsteinimme varattiin kesällä 2006 Evergreyn kasvattilistoilta. Aranea SIN varsoi neljä jälkeläistä oman kasvatusliitteemme alle, mutta tamman suku ei ole Skurvashin nykyvaikuttajien joukossa. Ensimmäiset omien tuontisukuisten holsteinlinjojemme tammaedustajat ovat Carniwhore ja Nightmare on Elm Street (tuotu saksasta vuoden -07 alkupuolella). Molemmilla tammoilla on vankka sija kasvatustoimintamme perustana eikä suotta, sillä molemmat tammat ovat saattaneet maailmaan hienoja yksilöitä. Carniwhoren jälkeläisistä peräti kuusi kappaletta on menestynyt erilaisissa laatuarvosteluissa (jälkeläisten kokonaismäärä yhdeksän kappaletta), mikä on melkoisen huima saavutus mille tahansa jalostushevoselle. Omassa tallissamme Carniwhoren sukua on jatkamassa Autumn Harmony PB. Nightmare on Elm Streetin jälkeläiset eivät ole jääneet sen huonommiksi, sillä tamman jälkeläsistä puolet ovat joko KRJ I tai KTK II palkittuja.

Jalostusorien puolelta löytyvät taasen Skurvashin kruununjalokivet: VIR MVA Ch Slytherin GER (KRJ II, KTK II, YLA 2), VIR MVA Ch Romanov GER (KRJ II, KTK III, YLA 2) sekä VIR MVA Ch Dunpeal GER (KRJ II, KTK II, YLA 2). Nämä orit ovat varmasti tunnettuja myös tallin ulkopuolella, sillä kolmikko dominoi vahvasti (ehkä jopa liiaksikin) pidempisukuisten holsteinien sukupuita. Oman hevoskantamme ulkopuolelta haluaisin nostaa myös esille aikoinaan Yavesta lähtöisin olevan, nykyään Evergreyssä asuvan ja haudatun orin, VIR MVA Ch Dak Artsin. Ori jätti jälkeensä huimat 18 kappaletta jälkeläsiä, joista kolme on varsonut oman tallimme Carniwhore. Myös tällä orilla on vankka asema nykyholsteinien sukutauluissa. Omassa hevoskannassamme "Darra" vaikuttaa Eaten Alive SIN kautta. Ehdottomasti mainitsemisen arvoinen tapaus on myös Yaven Mafia GER. Orin suosio oli vuosina 2006-2007 suorastaan sensaatiomainen ja joka ikisestä varsasta käytiin tuolloin tappelua kynsin hampain. VIR MVA Ch, KTK II ja KRJ II palkittu ori saattoi maailmaan 12 jälkeläistä. Mafian vaikutus holsteinien sukutauluissa on vähentynyt parin vuoden takaisesta ja tuolloin olikin lähes mahdotonta löytää koulupainotteista holsteininhevosta ilman Mafia GER:ia sukutaulussaan. Itse olisin jälleen valmis ottamaan "Mafialaisen" omaan talliin, sillä Skurvashissa ei Tequila Sunrise 54:n jälkeen sellaista ole ollutkaan.

Vuoden 2007 loppupuoliskolla talliimme asteli kaksi uutta tamma: Melanchoholic (KRJ II) sekä Cosmopolitan (ollut aikaisemmin omistuksessa Thesroucessa maryalla). Kumpikaan tammoista ei ole yltänyt aivan samantasoiseen loistoon kuin edeltäjänsä, vaikkakaan näiden kahden jalostusarvoa omassa kasvatustyössäme ei voi väheksyä. Vuosi 2008 on jälleen ollut tuontihevostemme kulta-aikaa. Talliin muutti tuolloin useampia Saksasta tuotuja hevosia joista oreista mainittakoon Ch Jak GER (KRJ II, KTK III, YLA 2), Strider GER (KRJ I, YLA 2) sekä VIR MVA Ch Malleus Maleficarum (KTK III). Jak GER vaikuttaa ehkä voimakkaimmin oman kasvattimme VIR MVA Ch Muskeet PB:n kautta (KRJ I, KTK II, YLA 2). Sekä isä että poika ovat näyttäneet arvonsa niin kisakentillä kuin jalostuksessakin, sillä Jak GER:in kahdeksasta jälkeläisestä kolme on palkittu laatuarvosteluissa. Muskeetin jalostusarvo taasen on vielä kovempaa luokkaa kuin isällään. Ori on ollut todella suosittu jalostuskäytössä ja jälkeläisiä orilta löytyykin peräti 11 kappaletta (neljä on palkittu laatuarvosteiluissa ja KTK tilaisuuksissa).

Back Widow, Witchcult GER ja Venom GER ovat edelleen vuoden -08 hevoshankintoja. KRJ II palkitut tammat ovat jättäneet tähän päivään mennessä 4-6 kappaletta varsoja. Tunnetuin näistä kolmesta lienee Witchcult GER, joka vaikuttaa Muskeet PB:n kautta holsteinien sukutauluissa. Uusimmista tuontihevosistamme haluaisin viimeisenä nostaa esille VIR MVA Ch Leviathanin (KTK I, KRJ I), jonka toivon aikanaan yltävän jalostushevosena Skurvashin parhaimpien orien kärkeen. Kilpailu-urallaan ja näyttelytuloksillaan ori on osaltaan jo lunastanut lupaukset.

Niin este- kuin koulupainotteisien holsteinien kasvatusta on vuosina 2011-2012 varjostanut rodun "epäsuosio" virtuaalimaailmassa. Skurvash on pyrkinyt kasvattamaan holsteineja tasaiseen tahtiin ja tarjoamaan orejaan jalostukseen, mutta rodun ollessa out on jalostuskalustostamme ollut käytössä vain minimaalinen osa. Tällä hetkellä Skurvashin holsteinit tuntuvatkin viettävän pienoista horroskautta ja odottavan parempia aikoja sekä rodun suosion elpymistä.
Virtuaalitalli - A sim-game stable
Kuvat © Jacques Toffi & Beate Langels